loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
11 березня
30568
Ventbazar

Вентиляція офісу: види та особливості

Зміст
Вентиляція офісу: види та особливості
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція офісу: види та особливості



Зміст:

  1. Навіщо потрібна вентиляція офісу?
  2. Помилки, які здійснюють власники офісних приміщень
  3. Види вентиляції для офісів
  4. Трохи теорії з практики
  5. Типи рішень вентиляції для офісних приміщень
  6. Система кондиціювання – особливості та нюанси застосування
  7. Приклад послідовності розрахунку потужності обладнання офісу 150 кв. м.

Вентиляція - вона як свіже повітря - важливий елемент для кожної будівлі. Тому всі вентиляційні схеми закладаються ще під час будівництва обов'язково. Так ми забезпечуємо себе оптимальним мікрокліматом та потрібними умовами для комфортної життєдіяльності. Вентиляція в офісі відіграє не менш важливу роль, адже свіже повітря та відповідна температура безпосередньо впливають як на здоров'я працівників, так і на їхню ефективність роботи. Якщо Ви не хочете, щоб робочий процес тривав у два рази довше звичайного через млявість працівників, а самі люди часто хворіли або алергію – Вам потрібно обов'язково подбати про наявність свіжого повітря та сприятливу атмосферу.

Вентиляція в офісі – навіщо потрібна і як організувати правильно


Навіщо потрібна вентиляція офісу?

В офісних приміщеннях належить дотримуватися правильного мікроклімату, адже коли Ви наймаєте співробітників, Ви зобов'язуєтесь забезпечити їх усім необхідним для нормальної діяльності. До цього пункту входить і технологічне забезпечення, і робоче місце, і канцелярій, і наявність свіжого кисню, комфортної температури. Система вентиляції та кондиціювання якраз служить для підтримки останніх двох пунктів.

То навіщо ж потрібно налагодити вентиляцію, і які нюанси виникають при ігноруванні цього питання? Відповіді криються у цих пунктах:

  • Коли вентиляційні шахти забруднюються або не працюють із достатньою потужністю (а це рано чи пізно відбувається абсолютно у всіх будинках), витяжка відпрацьованого повітря не відбувається, а новий свіжий кисень не заходить, і в результаті в офісі нема чим дихати;
  • Всі забруднення, пил, неприємний запах, випромінювання від техніки, хімічні речовини, використане людьми повітря, волога від джерел води та від людей – все це витає в приміщенні і не виходить взагалі через відсутність витяжки, Ви дихайте цим постійно, а нового припливу все немає і немає;
  • Підвищена вологість, що виникає через відсутність витяжки, так само згубно впливає на все довкола: меблі, техніку, металеві предмети, стіни, на появу грибка, на здоров'я оточуючих;
  • Через відсутність свіжого та чистого кисню у людей з'являється млявість, підвищена сонливість, кашель від пилу, дискомфорт, головний біль та бажання бігти куди подалі – погодьтеся, активне вирішення різних завдань та ефективність роботи Вам не бачити від таких співробітників;
  • Люди починають частіше брати лікарняний через банальну застуду, яка з'являється внаслідок постійного перебування у нездоровій обстановці.


Усі ці проблеми виникають через неякісну систему вентиляції. Тому якщо Ви помітили перші ознаки, потрібно обов'язково вжити заходів та проконсультуватися з досвідченими фахівцями для вирішення поточної проблеми. Швидше за все, Вам доведеться подбати про додаткові елементи вентиляції – а це кліматичне обладнання. Тільки воно здатне підтримувати потрібні умови та регулярно постачати свіже повітря.

Помилки, які здійснюють власники офісних приміщень

помилки щодо створення вентиляції - що робити, щоб не здійснювати їх


1.
Звичайно, при виникненні питання вентиляції, власники намагаються вирішити його самостійно, щоб уникнути зайвих витрат. І це найголовніша помилка. Коли ми підбираємо вентиляцію в офіс – важливо провести проектування, здійснити безліч розрахунків, врахувати особливості приміщення та лише тоді вибирати агрегати. Не знаючи необхідної інформації, при розрахунку потрібної витрати повітря, часто роблять такі помилки:

  • Роблять на око, не враховуючи норми, стандартизацію: ДБН та БНіП, які прописані індивідуально для кожного виду приміщень. В результаті підбирається установка з невідповідною витратою повітря. Якщо меншим, ніж потрібно, тоді повітря все одно замало, доводиться відкривати вікна на провітрювання – сенсу від такої системи немає. А іноді, купують обладнання спеціально з великою витратою повітря, потужніше – такий розклад приводить до створення протягу, надлишку кисню і люди все одно відчувають дискомфорт, часто хворіють.
  • Якщо ж Ви знаєте, як потрібно робити розрахунок та підбір обладнання, можна не врахувати один важливий нюанс: якщо в приміщенні багато людей, розрахунки робляться виходячи з їхньої кількості, а якщо людей мало, але велике приміщення – обчислюється кратність необхідного повітрообміну.
  • Важливо також врахувати кількість техніки та її масштаби, адже вона теж має випромінювання різного виду, виділяє тепло і, тим самим, впливає на температуру повітря, а також підвищує вологість.

{callback: 1}
2.
Сподіваються виправити ситуацію з поганим повітрообміном за допомогою відкриття вікон. Це не поганий варіант, але можна забути про недоліки такого рішення: утворюється протяг, змінюється температура в офісі, не можна включити кондиціонер при відкритому вікні (вийти, що можливим буде або провітрювання, або охолодження), весь бруд з дороги летить до Вас, а вслід за нею пил з вулиці, будівельні матеріали, хімічні речовини, неприємний запах, дим, алергени та інші елементи, які згубно впливають на здоров'я та комфорт людини.


3.
Підбирається тільки припливна установка, а ось про витяжку забувають і в результаті погане повітря все одно залишається в офісі просто в меншій кількості. Або навпаки – підбирається тільки витяжка, і потім виникає нестача припливу.

Приклади наших робіт

Приклад вентиляції та кондиціювання в офісі IT-компанії 4000м2

Офіс 4000 м2 . Система вентиляції та кондиціювання.



Приклад кондиціювання та опалення офісів 300 та 500 м2

Офіси 300 та 500м2. Система кондиціювання та опалення.

Приклад вентиляції в офісі

Офіс 625 м2 . Система вентиляції, кондиціювання та опалення.

Види вентиляції для офісів

Перед тим, як вибрати підрядника для обладнання вентиляції у Вашому офісі, потрібно розуміти, які в цілому існують системи і вибрати для себе відповідну.
Небагато поділимося досвідом, які типи та види вентиляції бувають, які найбільше експлуатують і як їх між собою розрізняти.

1. Загальнозастосовувана природна вентиляція для офісних приміщень.

Природна вентиляція офісу – як працює Здійснюється за допомогою вентиляційних шахт, відкриття вікон, щілин у конструкції через двері і т.д. Принцип дії такий: нове повітря заходить через відкрите вікно та щілини у стінах і витісняє старий відпрацьований тепер уже вуглекислий газ, який виходить через шахту і ті самі щілини.


Плюси: найбюджетніший варіант, адже він не вимагає вкладення коштів. Звичайно ж, Ви завжди зможете доповнити його припливними віконними клапанами і витяжними вентиляторами в санвузлах, але на це так само піде мінімальна кількість бюджету.


Мінуси:

  • Така система не відповідає сучасним нормативним вимогам. Хіба що за умови, що в офісі знаходяться всього 2-4 особи, а площа приміщення більша за 24-30м кв., і вентиляційна система будівлі забезпечує 1-2 кратний повітрообмін. У цьому випадку дотримано норм у 60 м куб. свіжого повітря, що подається на годину для кожного працюючого за допустимої площі 6-10м кв. на людину. Якщо кількість працюючих набагато більша, потрібна механічна вентиляція;
  • Не забезпечують потрібну кількість зовнішнього повітря, не мають регулювання та залежать від погодних умов, що змінюються: напрямки та швидкості вітру, вологості та температури повітря, зовнішнього атмосферного тиску та сезонних змін;
  • Природна вентиляція порушується при встановленні герметичних віконних та дверних конструкцій, внутрішніх перегородок, що призводить до задухи, підвищення вологості, втрат тепла або протягів під час провітрювання через відкриті вікна;
  • Відсутність очищення повітря.

2. Механічна (примусова) вентиляція офісів.

Може бути реалізована на основі набірних, моноблочних (припливно-витяжних) або компактних вентиляційних пристроїв залежно від виконуваних ними функцій та їхньої продуктивності.


Приточна вентиляція


Найпростіший варіант покращити постачання свіжим повітрям офісних приміщень - це встановлення єдиної припливної установки або кількох припливних пристроїв для примусової подачі розрахункової кількості повітря, необхідної для кожного приміщення та кількості людей, що там працюють. Вентилятори припливних установок нагнітають у верхню зону кімнат свіже повітря. Розподіл повітря відбувається через систему прихованих повітроводів, розсіювання обсягом - через спеціальні дифузори.

Є також компактні припливні установки - бризери з подачею свіжого повітря 30-160 м3/годину, які монтуються у зовнішні стіни, один або два на приміщення.

Плюси припливної вентиляції:

  • подання необхідної за нормами кількості повітря;
  • незалежність від природної вентиляції - контроль мікроклімату цілий рік;
  • очищення та фільтрація повітряних мас, що надходять;
  • опціональне нагрівання або охолодження повітря;
  • управління датчиками CO2, вологості або температури;
  • регулювання та програмування швидкості вентиляторів та режимів роботи.


Недоліки:

  • обов'язкова організація відведення відпрацьованих повітряних мас з усіх кімнат офісу через діючі канали стояків загальної вентиляції будівель або через окремі витяжні канали із зворотними клапанами;
  • втрати тепла або холоду, підвищена витрата електроенергії, якщо потрібно охолодити або нагріти зовнішнє повітря.


Припливно-витяжна вентиляція офісів

Це функціонально більш розвинена система вентиляції, з високими показниками енергоефективності та бездоганним контролем мікроклімату цілий рік. Як і припливні установки, припливно-витяжні установки (ПВУ) компактно і приховано монтуються в підвісні стелі в коридорі або у вестибюлі. Повітря з вулиці по окремих повітроводах подається в робочі зони кімнат, а по інших повітроводах забруднене і вологе повітря виводиться назовні. Система працює автоматично. Завдяки вбудованим сучасним рекуператорам до 80 і більше % тепла, що йде, повертається назад у кімнати, влітку рекуператори зберігають прохолоду всередині приміщень.

Компактні моноблочні ПВУ можуть встановлюватися на одне приміщення, із забором та відведенням повітря через повітряні канали у зовнішній стіні будівлі.

Плюси припливно-витяжної вентиляції:

  • повний автономний контроль мікроклімату для продуктивної роботи працівників;
  • висока енергоефективність, суттєва економія коштів на опалення та кондиціювання;
  • якісне очищення та фільтрація повітря;
  • нагрівання, охолодження, осушення або зволоження повітря;
  • контроль оптимальної вологості за необхідності;
  • повністю автоматичне керування, віддалений контроль через смартфон або ПК, вигідні економні режими.


Мінуси:

  • за витратами на обладнання та монтаж ПВУ завдяки високій функціональності вище, ніж припливні системи;
  • займають більше місця, аніж припливні системи;
  • складніше обслуговування.

Трохи теорії з практики


Для будь-якого окремого приміщення офісу можна підібрати конкретну та оптимальну за вартістю систему вентиляції для організації оптимальних умов для людей, що працюють в офісі. Щоб зробити грамотний вибір обладнання та отримати кваліфікований монтаж, звертайтесь до експертів Ventbazar.


Для середніх та великих офісів (понад 100м/2) застосовується зазвичай примусова вентиляція. Жодні провітрювання проблему не вирішать, особливо взимку.

Для офісів класу А та В з вимогами підвищеної комфортності зазвичай застосовується комплексна система кондиціювання та вентиляції з додатково можливим нагріванням, зволоженням, осушенням, іонізацією та іншими функціями.


Норми та вимоги для підтримання здорової атмосфери в офісі

За ДБН і СНІП, вентиляція офісних приміщень з механічним спонуканням повинна поставляти різну кількість повітря в кабінети або кімнати офісних приміщень ( за нормами на одну людину ):
  • у кабінет керуючого, директора, керівника – близько 50м куб./год;
  • у робочі приміщення з великою кількістю працівників – до 60м куб./год;
  • у зал для нарад чи переговорів – до 30м куб./год;
  • у коридори або холи – до 10 – 11м куб./год;
  • у санвузли – більше 75 м куб./год.

Примусова вентиляція та кондиціонування офісів застосовні, коли в офісних приміщеннях неможливо забезпечити температуру повітря, що не перевищує 26 °C, це можуть бути приміщення з великою кількістю співробітників або офіси, розташовані в гарячій кліматичній зоні.
купити недорого системи вентиляції та кондиціювання в офіс

  варіанти рішення щодо вентиляції Для великих офісних приміщень (до 2000 м2)

Дізнатися більше про те, що таке система чиллер-фанкойл і як вона працює можна у статті .


Вентиляція з механічним спонуканням (припливна, витяжна, припливно-витяжна) повинна забезпечити за санітарними нормами, крім необхідної кількості зовнішнього повітря (до 60м куб. на людину), ще відносну вологість повітря 40–60%. А також температуру влітку +22…+24 °C, і взимку +20…+22 °C.


рішення з вентиляції в офісі - як організувати та правильно підібрати систему
Типи рішень вентиляції для офісних приміщень
Відразу ж, після усвідомлення важливості вищезгаданої системи, до нас починають приходити питання, які важко вирішити самому. Як же реалізувати вентиляцію офісу? Як зробити її правильною, ефективною, довгостроковою, без помилок? Ми допоможемо Вам та надамо різні рішення – за Вами тільки залишиться вибрати, який варіант найбільше підійде.

Для офісних приміщень від 60м/2 до 300 м/2 найпопулярніші види рішення з вентиляції та кондиціювання, наступні:

як організувати вентиляцію в офіс    Мультизональна система кондиціювання плюс припливно-витяжна установка з рекуперацією тепла



системи вентиляції та кондиціювання - рішення в офісі

Перша забезпечить охолодження повітря на базі одного зовнішнього блоку та кількох внутрішніх, причому Ви можете встановити в кожне приміщення різний блок (настінні, канальні, стельові і т.д.). Априпливно-витяжна установка забезпечить повноцінний повітрообмін, підігріє повітря до потрібної температури, очистить його до того, як воно потрапить до приміщення, а рекуператор поверне до 70% тепла.

Таке рішення найбільше підходить для створення комфортних умов.
Переваги:
переваги механічної вентиляції в офісі енергоефективну систему вентиляції та кондиціювання;
переваги механічної вентиляції в офісі відразу ж два рішення в одному;
переваги механічної вентиляції в офісі зручна у використанні система, контроль потрібних параметрів мікроклімату протягом усього року.

Мінуси: вимагає додаткових інвестицій

вентиляція в офіс варіанти вирішення Бюджетне рішення для орендованих офісних приміщень

Побутові рекуператори повітря для надходження нового повітря з підігрівом, а також витяжні вентилятори для витяжки плюс настінні спліт-системи (для кожного приміщення один зовнішній блок і один внутрішній настінний). Можна підібрати кондиціонери інверторного вигляду для покращеного комфорту, або ж прості on/off. Таке рішення також забезпечить гарний рівень роботи, але має деякі мінуси.


У такі приміщення відмінно підійде система чиллер-фанкойл для кондиціонування та підігріву повітря (від одного чиллера можна підключити велику кількість фанкойлів), а також для вентиляції – набірна припливно-витяжна установка, що дає перевагу в універсальності та точності підбору всіх елементів обладнання саме для Ваш офіс.
Система кондиціювання – особливості та нюанси застосування
Схеми, які застосовуються для кондиціонування повітря в офісах, можуть бути різними:
спліт-система на одне приміщення;
мульти-спліт-система з кількома (до 5-ти) блоками напівпромислового типу;
внутрішні касетні, канальні, настінні, колонні кондиціонери, розраховані під конкретне приміщення;
багатозональні напівпромислові кондиціонери та ін.

Для одного співробітника необхідно забезпечити до 60м куб свіжого повітря на годину, тоді загальна кількість свіжого повітря, що подається вентиляцією в офіс, має дорівнювати - 900 м куб на годину.

Для невеликих приміщень – від 15 до 20кв. м необхідно від 1,8 до 5кВт холодильної потужності. Кондиціонери до 7кВт працюють від 220В. Напівпромислова серія понад 7кВт потребує мережі 380В. Промислові та напівпромислові системи кондиціонування застосовують для офісних будівель та бізнес-центрів та вимагають точних проектних опрацювань.

На ринку вентиляційного обладнання представлена продукція як провідних світових вентиляційних гігантів, так і якісні вент.агрегати, та комплектуючі вітчизняних виробників. Якщо звернутися до компанії, що добре зарекомендувала себе, що спеціалізується на поставках якісного обладнання для вентиляції та кондиціонування, Ви зможете уникнути багатьох помилок і непередбачуваних результатів.

Приклад схеми проекту з вентиляції та кондиціювання офісного приміщення


Приклад проекту вентиляції в офісі

Приклад послідовності розрахунку потужності обладнання офісу 150 кв. м.
Припускаємо, що для одного працівника потрібно близько 8-10 кв. м площі офісу, виходить, можна розмістити від 15 до 18 осіб. При якісній подачі повітря до зон, де працюють люди, можна збільшити кількість працівників без шкоди у кількості норми для кожного працюючого.

розрахунок вентиляції в офісі з підбором системи
Цей об'єм повітря необхідно профільтрувати (очистити), обігріти або охолодити за допомогою електрики, яка доступна для даного приміщення під ці потреби. Наприклад, при зовнішній температурі -25 градусів повітря нагрівають електричними калориферами до +18°С. Для цього потрібно більше 12 кВт виділеної потужності (380В), що для багатьох офісних приміщень недоступна розкіш. Або при можливості можна використовувати тепло із системи опалення для водяного калорифера, що обігріває повітря, що подається, проте система теплозабезпечення офісу повинна бути розрахована на ці додаткові навантаження. Зменшити енерговитрати можна, застосувавши у системі припливно-витяжної вентиляції рекуператор, що скорочує втрати тепла до 80%. Таким чином, у системі припливно-витяжної вентиляції з рекуператором потреба у потужності зменшується до 5кВт. А це вже підйомні дані.

Однак необхідно прийняти неминучість збільшення капіталовкладень для таких енергозберігаючих технологій. Але зайвими вони не будуть. Техніко-економічне обґрунтування, яке виконується в ході проектних робіт, доведе швидку окупність такого обладнання.


Підсумок – виносимо головні моменти

1. Попередня консультація інженера є бажаною.
2. Система може бути підібрана абсолютно будь-яка, виходячи з побажань та можливостей ЗАМОВНИКА.
3. Для впровадження будь-якої системи необхідно попередньо ознайомитися з особливостями і конструкцією об'єкта.
4. План схема або повноцінний проект просто необхідний.
5. Грамотний монтаж продовжить працездатність системи.
6. Компанія, яка виконуватиме роботи з монтажу, пуско-налагодження повинна мати всі належні документи на надання таких послуг.

Інші цікаві статті на цю тему:

Будь-якому підприємству, компанії, невеликій фірмі або підприємцю для організації та ведення бізнесу доводиться орендувати чи утримувати власний офіс.

Розрахунок вентиляції в офісі зазвичай складається із 5 етапів. Буває, що обставини чи складність проектів змінюються, тоді буде +-2 етапи.

Визнайте чесно: вентиляція - це останнє, про що ви думали, коли купували офіс.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги