loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
4 березня
8119
Ventbazar

Вентиляція на харчовому виробництві

Зміст
Вентиляція на харчовому виробництві
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція на харчовому виробництві

Вентиляція на харчовому виробництві
Вентиляція підприємств харчової промисловості – невід'ємна умова для високої якості продуктів харчування та сприятливих та безпечних умов мікроклімату для зайнятих у цьому виробництві людей.

Сфера виробництв, пов'язана з виготовленням та збутом харчової продукції, об'єднана у групу підприємств харчової промисловості. Їх проектування, реконструкція та експлуатація потребує дотримання суворих санітарно-гігієнічних норм та нормативних вимог для організації технологічних процесів, зберігання та реалізації харчової продукції. Від цього залежить і безпека харчової продукції для здоров'я людей, коли вони купують її в магазинах або замовляють у ресторанах.

Технології виробництва продуктів харчування обов'язково повинні відповідати чинним нормам чистоти та гігієни. Санітарним та гігієнічним нормам повинні відповідати і склади для зберігання, та мережа підприємств для збуту продуктів харчування. Важливу роль для забезпечення якості продукції, чистого та безпечного повітря для людей, що працюють у харчопромі, відіграє організація систем вентиляції та кондиціювання.

Функції систем вентиляції на підприємствах харчової галузі

  • Вентиляція складських приміщень Забезпечувати необхідні параметри повітрообміну та якості повітря для необхідних санітарно-епідеміологічних умов для виробництва, зберігання та реалізації харчових продуктів.
  • Запобігати негативному впливу техпроцесів на навколишнє середовище (забруднення димом, газами або неприємними запахами навколишньої атмосфери).
  • Запобігати негативному впливу на працівників факторів, що забруднюють повітря (вуглекислоти, пилу, запахів, газів або випарів).
  • Підтримувати належний рівень пожежної та вибухобезпеки (на цукрових заводах та масложиркомбінатах).

Особливості вентиляції заводів харчової промисловості

До сфери харчової промисловості відносяться: молокозаводи, м'ясокомбінати, консервні цехи, рибозаводи, ковбасні цехи, хлібозаводи, борошномельні заводи, цукрові заводи, пивзаводи, комбінати для виробництва напоїв, кондитерських виробів, а також підприємства з випуску напівфабрикатів та підприємства громадського харчування (ресторани, кафе, їдальні, бари, кулінарії та ін.).
Для організації систем вентиляції, як та інших інженерних систем, усі приміщення підприємств харчової галузі за призначенням поділяють на:
  • приміщення, де обслуговують відвідувачів та замовників – торгові зали супермаркетів, приміщення барів, ресторанів , кав'ярні , їдалень, кулінарій, базарів, та допоміжні зони до них (наприклад, кухня ресторану. Про вентиляцію для цього приміщення написано тут );
  • виробничі цехи та додаткові технологічні зони (з переробки овочів, фруктів, м'яса, молока, риби, випікання хліба та кондитерських виробів та багато інших);
  • приміщення для зберігання харчової продукції та напівфабрикатів, сировини, необхідної для харчового виробництва;
  • службові та адміністративні приміщення;
  • технічні та додаткові приміщення для розміщення електрообладнання, опалювальних агрегатів, вентиляційних установок та холодильних машин.
Звичайно, організація систем вентиляції у всіх цих приміщень є різною. Найважливішими є вимоги до повітря виробничих зон харчових підприємств. Вони прописані у санітарних нормах і правилах, а й державних будівельних і галузевих стандартах.

Основні вимоги до чистоти та безпеки повітря у робочих зонах

Система вентиляції підприємств, що випускають продукти харчування, повинна забезпечувати необхідний склад та чистоту повітря відповідно до гігієнічних вимог.
Підтримувати потрібний тепловий баланс, відводити надлишки технологічного тепла.
Вентиляційні системи повинні забезпечувати перепади тиску, що запобігають переходу забрудненого повітря одних приміщень, в інші приміщення – з чистим повітрям.
При організації технологічних процесів слід передбачати нейтралізація або відведення забрудненого повітря. Так, повітря може бути насичене водяними парами (у м'ясопереробці або на молокозаводі), борошняним пилом або цукровим пилом (на хлібокомбінаті або цукровому заводі), вуглекислотою від бродіння (у пивоварному або винному цехах), випарами розчинників (на масложиркомбінатах), шкідливими при виробництві консервів, кави та чайної продукції) та іншими забрудненнями.
Вентиляція повинна відповідати особливим вимогам щодо вибухобезпеки в цехах з виробництва борошна та круп, цукру, рослинних та молочних жирів.

Вентиляція підприємств харчової промисловості

Вентиляція для виробництва
Системам вентиляції у харчовому виробництві мають відповідати дуже високим вимогам. Тому тут використовують системи не природної, а примусової, контрольованої вентиляції. Розрізняють такі типи систем вентиляції, що використовуються у виробництві харчових продуктів:
  • місцева вентиляція (витяжки, аспірація, відсмоктувачі) – швидке видалення забруднень із проблемних зон;
  • місцева припливна вентиляція;
  • технологічна вентиляція – подача свіжого повітря для охолодження зони чи відведення забруднень із технологічної зони;
  • загальнообмінна вентиляція – система припливно-витяжної, припливної або витяжної вентиляції, коли джерела забруднень повітря (дим, пил, гази, водяні пари) рівномірно розподілені по всьому приміщенню.
Припливно-витяжні системи вентиляції економічніші та ефективніші при використанні рекуперації тепла.

VTS WEGER DIWER AEROSTAR

VTS VS-30-R-RHWEGER DIWERAEROSTAR GS-8
Примусова вентиляція оснащується повною системою фільтрації вхідного та вихідного повітря, що важливо для здоров'я зайнятих на виробництві людей та цінне для збереження навколишнього середовища.
Система вентиляції для харчових виробництв підбирається за:
  • продуктивність витяжки – здатність ефективно видаляти відпрацьоване повітря;
  • потрібному повітрообміну та продуктивності з подачі свіжого повітря;
  • додаткової обробки повітря - здатності нагріти, охолодити, очистити, осушити та зволожити необхідну кількість повітря;
  • вибухобезпеки – для умов із вибухонебезпечними повітряними сумішами;
  • габаритів, компонування установок та їх вартості.

Що передбачається для вентиляції конкретних харчових виробничих процесів?

Вимоги до вентиляції на виробництві
На зернопереробних підприємствах та елеваторах: примусова загальнообмінна вентиляція доповнюється системами аспірації для видалення борошняного та зернового пилу, крім цього все обладнання відповідає жорстким вимогам щодо пожежо- та вибухобезпеки. Розрахунок припливу та витяжки повинен враховувати роботу систем аспірації. Більше про підбір системи вентиляції для елеватора написано у статті ' Вентиляція в зерносховищах (аркових ангарах )'.
На хлібозаводах основними забруднювачами та небезпечними домішками в повітрі є пил від борошна на етапі роботи з борошном, вуглекислота на ділянці бродіння та надмірні тепловиділення в період випічки. Тут важливі аспірація, - місцеві відсмоктувачі. Для підтримки нормативних кліматичних умов у ході техпроцесів потрібно подати розрахункову кількість чистого підігрітого повітря у необхідні зони, обмежувати швидкість руху повітряних мас, видаляти шкідливі домішки та відпрацьоване повітря з необхідних зон. Взимку зовнішнє повітря потрібно нагрівати, влітку забирати зайве тепло.
У дріжджовому та бродильному залі допустимий вміст у повітрі CO 2 - 9000 мг/м 3 . У пекарнях - CO (чадний газ) у складі повітря не повинен перевищувати межі 20 мг/м 3 .
У цехах з виробництва цукру та лимонної кислоти розрізняють умови з переробки сировини (буряків) та умови наступних технологічних ділянок. На окремих етапах у повітрі виробничих цехів підвищується концентрація водяної пари, пилу, тепла та шкідливих газів. Для їх нейтралізації та видалення використовуються системи загальнообмінної припливно-витяжної вентиляції та комплекс систем місцевої вентиляції. Крім того, технології цукрового виробництва мають відповідати всім вимогам щодо вибухобезпеки.
На прорізах і проїздах встановлені повітряні теплові завіси, що відокремлюють ділянки та перешкоджають появі конденсату. На окремих ділянках встановлені місцеві системи витяжки, парасольки та укриття для локалізації зон забруднення повітря. Організовано повітряне душування зони, де працюють люди. Взимку припливне повітря нагрівається до +16°С. Ведеться контроль рівня вологості.
{callback:1}
На підприємствах з випуску рослинних олій, жирів і маргаринів потрібні місцеві системи видалення пилу та вентиляції, з ефективним вибухо- і пожежозахисним виконанням і продуманим доступом для санації та регламентного обслуговування різних робочих зон.
На заводах з виробництва пива та вина системи вентиляції повинні забезпечити видалення місцевими відсмоктуваннями пилу на ділянках переробки сировини (зерна), підтримання потрібного рівня чистоти повітряного середовища, допустимого вмісту вологи для запобігання утворенню конденсату у виробничому цеху та видалення з повітря надлишків вологи та тепла на ділянках розливу та упаковки.
У зимовий час припливне повітря підігрівається для запобігання утворенню туману.

Основна причина забруднення повітря на м'ясопереробних підприємствах – сукупність пилу, диму, газів, шкідливих випарів, волого- та тепловиділень. Тому в місцях локалізації забруднень встановлюються місцеві системи видалення шкідливих газових сумішей та пилу, у виробничих цехах працюють загальнообмінні вентиляційні системи, що підтримують нормований повітрообмін. Окремі бокси та камери охолоджуються, повітрообмін там суворо контролюється.
Усі складові вентиляційної системи не менше одного разу на рік повинні очищатися та дезінфікуватися.

Витяжне повітря, що видаляється в атмосферу, обов'язково піддається озонуванню та дезінфекції.

Особливості вентиляції на молокозаводі
На молокозаводах важливим є дотримання точних температурно-вологісних умов у виробництві сирів та інших молочних продуктів. Для дозрівання сиру використовуються камери з кондиціюванням повітря, де забезпечується повітрообмін. У виробничих приміщеннях з підвищеною вологістю робота вентиляційної системи спрямована на подачу сухого прогрітого повітря у верхні зони, після чого насичене вологою повітря видаляється назовні. У виробництві молокопродуктів вентиляційна система відповідає за склад повітря, контролює його температуру та вологість у робочій зоні для запобігання випаданню конденсату.

Висновки

Функціональність систем вентиляції на харчових виробництвах прив'язана до умов технологічних процесів: від переробки сировини до випуску харчової продукції, умов зберігання до реалізації продуктів і напівфабрикатів. Тому вентиляційні системи повинні бути правильно сплановані, передбачений зручний підхід для обслуговування, зміни та чищення фільтрів. Якщо існує потреба, встановлюють резервні вентилятори, які автоматично підключаються при збоях основних агрегатів. Також в окремих випадках може знадобитися надійна система димовидалення та вибухозахист.

Головне - система повинна бути правильно розрахована на повітрообмін, якісне очищення повітря, під усі допустимі параметри за температурою та вологістю, на можливість рекуперації, обігріву та охолодження повітря.

Схожі статті:

При зберіганні овочів і фруктів на складі головне дотриматися всіх умов, щоб не залишитися в збитку через зіпсований товар.

Вентиляція овочесховищ

40% бруду та бактерій потрапляють у приміщення саме через систему вентиляції, якщо не проводити її своєчасне очищення. На цьому тлі ми вирішили провести аналіз: чи знають люди, що систему потрібно чистити?

Очищення та дезінфекція системи вентиляції

Найнадійніший склад захищає товари від впливу перепадів температури, вологості, природних факторів, опадів та іншого.

Вентиляція складу. Оптимальна система вентиляції для складу

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги