loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
12 серпня
56580
Ventbazar

Опалення приватного будинку

Зміст
Опалення приватного будинку
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Опалення приватного будинку


Кожен власник приватного будинку ставить собі питання як раціональніше опалити своє житло. Існує безліч варіантів та способів опалення, починаючи від традиційної печі та закінчуючи сучасними пасивними будинками, які майже не вимагають витрат енергії. Але що вибрати? У цій статті ми намагатимемося відповісти на питання, чим варто керуватися для правильного вибору.

Сучасні системи опалення слід розглядати як єдине ціле, де радіатор є продовженням котла і, нехтуючи цим принципом, ми ризикуємо отримати дороге неефективне рішення.

У типовому котеджі прилади опалення – це тепла підлога та радіатори. Коли в будинку є вітражне скління, частішим є застосування внутрішньопідлогових конвекторів. Нерідким є об'єднання опалення та кондиціювання в одну систему за допомогою теплових насосів , що дозволяє знизити загальні капітальні витрати.

Варіанти опалення приватних будинків – позитивні та негативні сторони

Багато існуючих варіантів опалення приватного будинку можна умовно розділити, як мінімум на 4 види за джерелом енергії: газове, електричне, дров'яне та опалення з використанням енергії сонця. В першу чергу вам потрібно визначитися, яке опалення найбільш вигідний варіант для вашого будинку. І вже відштовхуючись від цього рішення, починати проектувати систему опалення. Ми розповімо про переваги та недоліки найпоширеніших видів опалення.

Варіант №1: Газовий котел, сталеві радіатори та тепла підлога

Газовий котелТепла підлогаРадіатор для опалення

Газовий котел у поєднанні з радіаторами – це фактично класична система. І багато хто, не знаючи про переваги інших систем опалення, поспішає купувати необхідне обладнання.

Принцип такого опалення полягає в тому, що радіатори розраховуються на високу температуру води 80 про С. Це дозволяє значно зменшити їх у розмірах. А для теплої підлоги відбувається підмішування води зі зворотного трубопроводу в подачу, щоб знизити температуру до 45 про С.

Плюси цього рішення – це, звичайно ж, низькі витрати на покупку обладнання, але мінусом можна назвати високу вартість підключення до газових мереж. Крім того, останні кілька опалювальних сезонів поспіль через підвищення тарифу на газ ця система опалення не по кишені багатьом власникам приватних будинків. Тому вони все частіше починають шукати альтернативу газовому опаленню.

Все обладнання для обігріву будинку на нашому сайті в розділі Опалення>>

Електричний казан

Варіант №2: Електричний котел, сталеві радіатори та тепла підлога

Основна проблема цього варіанта – те, що спочатку передбачається радіаторна система опалення з газовим котлом. Але під час реалізації об'єкта оголошується вартість підключення до газу, і відбувається пошук альтернативи.

Коли ж є бажання максимально знизити капітальні витрати і використовувати електричну енергію, як основне джерело тепла, правильнішим буде відразу застосовувати електричні конвектори або електрична тепла підлога. Крім того, можна застосувати тепловий насос і отримати водночас систему кондиціювання, але про це напишемо трохи нижче.

Варіант №3: Дров'яний або пелетний котел, сталеві радіатори та тепла підлога

Твердопаливний котелТепла підлогаСталевий радіатор

Безумовно, застосування дров або пелет - перше, що спадає на думку, як альтернатива газу. І, безперечно, у даного способу багато плюсів, але не варто забувати, що все має зворотний бік.

З плюсів – це незалежність від компаній, що постачають енергію. Ви самі впливаєте на якість палива, тому що самі вибираєте, що і де купити. На перший погляд здається, що низькі витрати на експлуатацію та в цілому система опалення не надто ускладнюється порівняно з газовим або електричним котлом. Але те, що спочатку здається чудовим рішенням, надалі підходить далеко не всім.

  • Базове дешеве рішення на основі твердопаливних котлів вимагає надто активної участі власника у процесі опалення будинку. Пелети необхідно завантажувати в бункер щонайменше раз на тиждень, дрова - мінімум щодня. Для пелет можливим буде встановлення додаткового бункера і системи подачі пелет, але потрібно врахувати, що пелети, що залежалися, набирають вологи і втрачають свої властивості.
  • Якщо пелети або дрова не якісні, то різко падає ККД котла і утворюється велика кількість золи, яку потрібно вивозити. Частина золи буде видувати через димар і осідати на даху будинку або території ділянки, що вимагатиме спеціального пристрою фільтрації «циклон» на димоході.
  • Якщо котел погас, необхідно вручну його розпалювати. Що для пелет вимагає додатково спеціального пальника з автоматичним розпалюванням.
  • Так як регулювати в твердопаливних котлах теплову продуктивність вкрай проблематично, доведеться використовувати ємності, що акумулюють тепло, що вимагатиме місця і додаткових витрат.

В результаті, якщо скласти разом вартості всіх необхідних додаткових аксесуарів, щоб отримати аналогічну легку у використанні систему опалення, як з газовим або електричним котлом - то виходить ціна, вища за вартість твердопаливного котла в 2-3 рази.

Варіант №4: Геліоколектори та сонячні батареї

Сонячні батареї для опалення

У цьому варіанті не варто довго затримуватися. В умовах нашого кліматичного поясу сонячні батареї слід використовувати виключно для електропостачання.

Коли йдеться про застосування геліо колекторів для опалення, їх кількість стає такою, що просто не вистачає місця для розміщення.

Влітку настає протилежне завдання – кудись подіти надмірне тепло, щоб не перегріти систему, інакше обладнання може швидко вийти з ладу.


Варіант №5: Теплові насоси та тепла підлога або фанкойли - найефективніше опалення


Цей варіант опалення найкраще підходить для будинків, що будуються. Коли йдеться про тепловий насос – першим завданням стоїть максимальна економія на експлуатації, це дуже важливий момент, про який не варто забувати, оскільки це впливає на всю нашу систему опалення.

Тепловий насос – це низькотемпературне джерело тепла. Прямо, як газовий конденсаційний котел, і ідеальним для нього буде температура води, що не перевищує 45 о С. Звідси висновок – радіатори не наш варіант, тому що за таких параметрів вони стають просто гігантськими розмірами. Крім того, тепловий насос може забезпечувати охолодження нашого будинку влітку і марнотратно не використовуватиме цю його особливість. Ідеальні прилади опалення для теплового насоса – це тепла підлога та фанкойли. Також можна використовувати спеціальні настінні або стельові панелі, тим самим забезпечивши собі абсолютно безшумне опалення та кондиціювання.

Тепловий насос для дому

Принцип опалення тепловим насосом полягає в тому, що він на відміну від газових, дров'яних або електричних казанів не виробляє тепла. Тепловий насос переносить тепло з повітря, воду або ґрунту до будинку. Тому і поділяють три типи теплових насосів: ' повітря-повітря ', 'повітря-вода ' і 'повітря-грунт'. Докладніше про кожного з них читайте у статті.

Завдяки перенесенню тепла до будинку ефективність роботи такого обладнання в рази вища. Вона не 70-98%, а 300-500%. Існує навіть спеціальний коефіцієнт СОР, який показує, наскільки хороший тепловий насос. Сміття дорівнює 5 означає, що з 1 кВт електрики тепловий насос виробить 5 кВт тепла.

iq energy Купівля та впровадження теплового насоса в систему опалення – задоволення не з дешевих. Однак, завдяки програмі IQ ENERGY , вам повернуть до 35% від суми витраченої на покупку теплового насоса та його монтажу.

Що стосується фанкойлів, то деякі ставляться до них з певним упередженням. Даремно. Адже це візуально фактично той самий внутрішній блок звичайного побутового кондиціонера, який просто працює на звичайній воді. До того ж це обладнання працює на опалення або охолодження, а також підмішування свіжого повітря та його очищення. Це дуже ефективна установка для покращення мікроклімату у приміщенні. Якщо захочете дізнатися більше про принцип роботи фанкойлів, рекомендуємо почитатистаттю , в якій ми докладно описали.

Залежно від способу кріплення розрізняють настінні, канальні, касетні та універсальні фанкойли. Останні можуть монтуватись як на підлозі, так і на стіні.

Касетний фанкойл                    Настінний фанкойл                                       Підлоговий фанкойл

Daikin FWF 02CT                         Daikin FWT 02CT                                        MyCond Glass MCFG-380T2 B/W

Касетний фанкойл Daikin FWF 02CTНастінний фанкойл Daikin FWT 02CTПідлоговий фанкойл MyCond Glass MCFG-380T2 B/W

Системи опалення на базі теплових насосів

Схема автономної системи опалення у двоповерховому будинку
Інтеграція теплового насосу

Головна перевага теплового насоса (звичайно після економії грошей на опаленні) полягає в тому, що його можна впровадити як в нову систему опалення на етапі будівництва будинку, так і в діючу. Але завжди пам'ятайте, що цим має займатись професіонал. Оскільки в першу чергу потрібно підібрати потрібну за продуктивністю для вашого будинку модель теплового насоса. Адже тільки так, ви можете бути впевнені в результаті.

Три 'так' на користь альтернативного опалення тепловим насосом:

1. Негазове опалення дозволяє заощадити значну суму. Пропонуємо самостійно прорахувати окупність теплового насоса у вашому випадку. Для цього скористайтесь формулами, опублікованими у статті ' Окупність теплового насоса - формули, терміни '.

2. Зручна експлуатація. Ви можете регулювати температуру. При цьому вам забезпечено опалення взимку та кондиціювання влітку, а також наявність гарячої води в будинку цілий рік.

3. Інтеграція в будь-яку систему опалення та можливість працювати з теплою підлогою, фанкойлами та резервним газовим котлом. Є навіть можливість налаштувати так, щоб при пікових навантаженнях включався резервний котел.


Популярні моделі теплових насосів

MyCond MHCS 040 AHS                          Hitachi RWD-4.0 NWE-260S/RAS-4WHNPE         
MyCond MHCS 040 AHSHitachi RWD-4.0 NWE-260S/RAS-4WHNPE
Mitsubishi Electric PUHZ-SHW80VHA Vaillant Flexotherm Exclusive VWF197/4 400V
Mitsubishi Electric PUHZ-SHW80VHA            Vaillant Flexotherm Exclusive VWF197/4 400V

Висновок

Опалення котеджу Перед майбутнім власником приватного будинку стоїть нелегкий вибір оптимальної системи опалення. Щоб прийняти правильне рішення, необхідно враховувати безліч факторів, багато з яких знають лише фахівці. Тому наша команда інженерів з опалення рекомендує звертатися до фахівців, які зможуть якісно допомогти у цьому нелегкому виборі. (Повірте ми то знаємо).

Адже ви не будете проводити складну операцію на серці самостійно без належних навичок, а зверніться до лікарні до хорошого лікаря? Система опалення теж свого роду серце вашого будинку, і щоб він був затишним, краще відразу зробити все правильно. Або зателефонуйте нам – і ми все зробимо за вас: проведемо необхідні розрахунки, проконсультуємо у питанні найкращих брендів та моделей теплових насосів, а також займемося монтажем обладнання у систему опалення для вашого будинку.

А поки ви думаєте, чи варто переходити на альтернативне опалення на базі теплового насоса, пропонуємо ознайомитися зі статтею ' Опалення приватних будинків - 180м2 та 350м2 на базі теплових насосів Hitachi Yutaki S (спліт) '. Тут ми опублікували вже реалізовані проекти модернізації діючих систем опалення та інтеграції у кожну з них теплового насоса спеціалістами нашої компанії.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги