loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
5 жовтня
34692
Ventbazar

Опалення без газу: рішення, ціни, з чого краще почати?

Зміст
Опалення без газу: рішення, ціни, з чого краще розпочати?
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Опалення без газу: рішення, ціни, з чого краще розпочати?


Содержание:

  • Альтернативне опалення без газу
  • Як обігріти будинок без газу. Варіанти
  • Опалення приватного будинку без газу, вартість рішень
  • Максимально вигідне опалення в будинку без газу тепловим насосом
  • Обігрів будинку без газу - економно та комфортно
  • Як опалювати будинок без газу з мінімальними витратами
  • Висновки

      Отопление без газа

      Альтернативне опалення без газу

      Багато власників приватних будинків вже давно встигли підкреслити не лише низку переваг, а й недоліки володіння будинком. Особливо якщо будинок не маленький. Власники будинків з кожним роком все частіше з «квадратними» від подиву очима вдивляються в цифри в рахунках за газ, і кидаються вбивати у пошуковій системі запити, як заощадити на опаленні приватного будинку та альтернатива газовому опаленню. Тарифи навряд чи зменшаться, тому із цієї критичної ситуації власники будинків із газовим опаленням терміново шукають вихід. І він є. Який? Розберемо головну проблему опалювального сезону по цеглинках.
       

      Як обігріти будинок без газу. Варіанти

      Тут не треба вигадувати щось нове. Усі існуючі методи опалення працюють. Однак, вони працюють у ваш бік або проти вашого гаманця, давайте подивимося.
        
       Дров'яний або пелетний котел
      Котел для отопления
      Ви можете його поставити, але будьте готові:
      • запасатися дровами або приганяти фургон із пелетами;
      • чергувати цілодобово;
      • вигрібати попіл і чистити димар;
      • турбуватися про загрозу пожежі;
      • до безлічі погоджень щодо проекту.
      Скажімо, так – зовсім не вигідно. Тому що вам доведеться додатково витратитись на бойлер, щоб нагрівати воду влітку, і кондиціонер, щоб створити в одній із кімнат будинку прийнятну для вас температуру повітря у літній період. 

        Компактний електрокотел
      Компактный электрокотел
       Вартість електрокотла відносно не висока. АЛЕ: до нього ще потрібні гора дозволів і солідна потужність від підстанції, потужний распредщит і проводка, і в кращому разі водяна тепла підлога або в гіршому випадку - радіатори.
      Можна розвести по кімнатах електричну теплу підлогу з кабелем. А це набагато дорожче, ніж сам електрокотел. І в обох випадках трифазний лічильник «намотує» на суму з багатьма нулями.
       

        Електричні обігрівачі
      Электрический обогреватель
      Не станьте жертвою не дуже дорогих PR-компаній, ведучи на гасла на кшталт цього: «Економні електричні обігрівачі!». У будь-якого будинку взимку існують тепловтрати, їх потрібно перекрити, щоб підтримувати плюсову температуру в будинку. І, якщо потрібно для обігріву розрахункових 10 або 15 кВт тепла на годину, то їх доведеться витягнути з мережі. Жодні 0,5 кВт електрообігрівачі цього не забезпечать.
       
       


        Тепловий насос
      Тепловой насос
      Найперспективніший варіант, економічне опалення без газу – тепловий насос. Він вигідніший тим, що завдяки високотехнологічному компресору та інверторним технологіям, ви платите тільки за кожен третій, четвертий або навіть п'ятий кіловат отриманого тепла.
      У сучасних теплових насосів – коефіцієнти ефективності COP до 5 та вище, сезонної енергоефективності SCOP – до 6,7! Істотний і поки що іноді непереборний недолік – за високі технології треба дорого заплатити. Але, потім у користуванні, тепловий насос набагато дешевший за альтернативні системи опалення. Має сенс знайти засоби для такого агрегату.

        Геліоколектор (1), булер'ян (2), камін (3) та піч для опалення (4)
      ГелиоколлекторБулерьян            Печи для отопления дома
       
                     Мал. 1                                      Мал. 2                                    Мал. 3                                 Мал. 4

         
      Існують ще інші теплотехнічні агрегати та системи, альтернативні газовому обігріву: геліоколектори (сонячні колектори), булер'яни, каміни, печі та інші моделі обладнання для нагрівання води та опалення. Але їх застосування доцільне як додаткове, а не основне, постійне джерело-теплогенератор для опалення будинку. Тому ми їх написали одним із пунктів цього списку рішень для опалення.
       
      Мал. 1 - Геліоколектор (сонячний колектор) є досить витратним джерелом для громадян України із середнім рівнем зарплати. На відміну від сонячних батарей геліоколектори проводять нагрівання матеріалу-теплоносія.

      Мал. 2 - Для безперервної роботи булерьяна необхідно переодично підкидати дрова, які сьогодні не такі вже й дешеві. До того ж, щоб досягти потрібного результату обігріву приміщення за допомогою цієї розробки канадських вчених, потрібно врахувати низку факторів: тип булерьяна, вибір відповідного розміру, місця розташування в будинку/гаражі/іншому приміщенні.

      Мал. 3 - Камін знову ж таки опалює приміщення, якщо періодично підкладати в нього дрова. Так це гарно. І ми не посперечаємося з тим, що камін створює додатковий затишок у будинку, особливо в зимовий час. Але як самостійне обладнання для опалення він не підходить.

      Мал. 4 - Громіздка конструкція печі для опалення впишеться не в будь-який проект будинку. До того ж у процесі горіння дров більш ніж ймовірна загроза виникнення зворотної тяги: дим починає надходити назад до приміщення.

      Опалення приватного будинку без газу, вартість рішень

      Как отопить большой дом без газа


       Стоимость решенийРозбираємося з цінами на систему опалення, наприклад, для будинку 250 м2 на основі різних тепло-енергоносіїв.
       
      Електрокотел - мінімум 18кВт потужності коштує до 400-500 у.о. Плюс бойлер для нагріву води. Обв'язка, система розподілу з радіаторами або теплими підлогами, щит управління та автоматики, у сумі – понад 85 тис. грн. Перехід з газового котла на електрокотел вимагатиме погоджень з електромережами, оскільки потрібен проект під електроопалення і, головне, виділення для будинку до 20 зайвих кіловат електроенергії від підстанції.

      Твердопаливний котел для такого будинку замість газового котла коштує набагато дорожче – до 30 000 грн (дров'яний) та 75-100000 грн (пеллетний), залежно від комплектації, а також потребує високоякісного димоходу для відведення продуктів згоряння. Стан його потрібно контролювати, оскільки від нього залежить якісне та безпечне відведення продуктів згоряння в атмосферу. Вартість димоходу може перевищувати вартість котла плюс розведення під високотемпературну систему опалення, швидше за все під радіатори плюс система підготовка гарячої води. Не забудемо про вартість окремої котельні для розміщення такого котла та складу для палива. Плюс безліч турбот щодо обслуговування котла.
       
        Тепловий насос Тепловий насос здійснює найкраще та максимально функціональне опалення будинку без газу. Вартість системи для приватного будинку 250 м2, залежно від бренду від 6 до 12 тисяч євро. Ви можете самостійно прорахувати окупність теплового насоса для вашого будинку. Усі формули для подальших розрахунків опубліковані у статті «Окупність теплового насоса – формули, терміни».
      Знову ж таки врахуємо, вартість капіталовкладень залежить від типу теплового насоса. Він може працювати, використовуючи як альтернативне джерело тепла зовнішнє повітря, тепло повітря, що йде вентиляції, тепло грунту, неглибокого водоносного шару або водойми. 
      Найбільш доступним для установки в парі з уже встановленим газовим котлом (або замість нього) є повітряний (повітря-вода) тепловий насос. Більш трудомісткий для застосування - геотермальний тепловий насос, з глибинними свердловинними зондами або укладанням поля ґрунтового теплообмінника. Тепловий насос «вода-вода» ефективно працює, але потребує передпроектних розрахунків та обґрунтувань, потрібної витрати або якості води.
      За аналізом вкладених початкових інвестицій та поточних витрат протягом лише п'яти років, можна дійти незаперечного висновку: експлуатаційні витрати для систем з тепловими насосами мінімальні. Це доводить їхню перспективність і вигідність у роботі при подальшій довготривалій експлуатації, а також швидку окупність.

      Переваги теплового насосу:: 
      MYCOND ARCTIC HOME BASIC MHCS 020 AHB
      • економія до 80% коштів, що витрачаються на опалення;
      • комфортні умови, що автоматично підтримуються, протягом усього року;
      • достатнє гаряче водопостачання цілий рік;
      • додаткова можливість кондиціювання та нагрівання води в басейні;
      • інтеграція в будь-які існуючі системи теплопостачання, а також у сонячні системи нагрівання води та енергопостачання;
      • теплонасосне обладнання найбільш економічне в роботі, перспективне та пріоритетне щодо впровадження у системах теплопостачання.

      Максимально вигідне опалення в будинку без газу тепловим насосом

      Розберемо кілька кроків для максимально вигідної та ефективної роботи теплового насоса типу 'Повітря-вода' (найпопулярніший варіант ТН) для обігріву будинку. Виконання цих рекомендацій від фахівців нашої компанії дозволить підібрати обладнання меншої потужності, що, у свою чергу, допоможе зменшити його вартість.
      Рекомендація №1. Добре утеплений будинок не вимагає багато тепла для опалення та підтримання комфортних умов. Насамперед потрібно проведення робіт з термомодернізації (утеплення) будівлі, що дозволить знизити тепловтрати та необхідну теплову потужність до 50%, а також при покупці зменшити витрати на тепловий насос.
      Рекомендація №2. При меншій температурі теплоносія потрібно менше електроенергії з його нагрівання, отже, менше максимальна потужність теплового наоса. Тому найбільш вигідними є низькотемпературні системи розподілу тепла з контурами теплої підлоги/стін або фанкойлами, де теплоносій нагрівається максимум до 40...45°C.
      Рекомендація №3. Фанкойли, які можуть замінити застарілі радіатори, чудово працюють і на обігрів, і на охолодження кімнат. Виходить повністю функціонально достатня система для обігріву, кондиціювання та нагрівання побутової води.

      Схема низькотемпературної системи опалення та кондиціювання представлена на малюнку..
      Схема отопления и кондиционирования

       Обігрів будинку без газу - економно та комфортно

      Різноманітність представлених на ринку України брендів дозволяє підібрати найбільш підходяще за ціною, функціями та особливостями моделі теплових насосів.
       
      Розберемо дві цінові категорії: стандарт та преміум-класи теплових насосів.
      Стандарт. Це широка група теплових насосів з відмінною енергоефективністю, з широким діапазоном моделей побутової групи в середній ціновій категорії виконань спліт або моноблок. До цієї групи відносяться теплові насоси Mycond Arctic Home серій Basic та Smart (Великобританія), а також ТН серії  Hitachi Yutaki, теплонасоси Nibe, Daikin, Mitsubishi Electric та інші. Серед інших, в якості лідеру продажів, виділяється шведський виробник Nibe, багато років орієнтований на випуск доступних теплових насосів для північних країн Європи.

        MYCOND ARCTIC HOME SMART MHCS 065 AHS                                            



      Преміум. Провідні світові теплотехнічні бренди давно представляють на ринок унікальні передові технології теплонасосного обладнання. Теплові насоси представлені потужною та продуктивною групою для комерційного, промислового та побутового застосування. До цієї групи досить дорогого, але дуже надійного та ефективного обладнання, можна віднести теплові насоси Vaillant

      VAILLANT flexoTHERM exclusive VWF 197/4                    NIBE SPLIT
      VAILLANT flexoTHERM exclusive VWF 197 /4                                   NIBE SPLIT         
       

       Як опалювати будинок без газу з мінімальними витратами


      Серед варіантів: дрова, вугілля, пелети, газ, електрика або мазут - кожен вибирає більш доступний для нього спосіб опалення. Мають також значення і необхідний рівень комфорту, і доступні засоби для реалізації завдання модернізації системи опалення або оснащення нового будинку обладнанням. На сьогодні багато хто змушений сам шукати найбільш прийнятний варіант, щоб знизити витрати на опалення.

      Чим опалювати будинок без газу? Дешевше ніж газом, але клопітніше, дровами або пелетами. Набагато дорожче, але простіше – прямим електрообігрівом. Найдешевшим у роботі є опалення тепловим насосом. На діаграмі представлена порівняльна статистика економії витрат на опалення за опалювальний сезон для будинку 250 м2.

      Висновки

      Таким чином, опалити будинок без газу можна дешевшими і вигіднішими в роботі способами. Найбільш перспективним, комфортним та економним в експлуатації є тепловий насос «повітря-вода». Він легко інтегрується в вже діючу систему опалення та здатний повністю замінити газовий котел або працювати як основний теплогенератор у парі з ним чи іншим котлом. Але головне правильно створити проект стадії 'П' - візуалізацію системи опалення, що включає технічний розрахунок необхідного обладнання з вартістю його монтажу. В іншому випадку – чекайте проблем. Як уникнути помилок при виборі теплового насоса «повітря-вода» читайте тут.

      У реалізації таких проектів чудово допомагають програми стимулювання впровадження енергоефективного обладнання у житловому секторі від ЄБРР IQ Energy, програми «зелених» кредитів від багатьох вітчизняних банків та регіональні програми. До речі, досить вигідною вважається програма IQ Energy, в рамках реалізації якої відбувається компенсація до 35% вартості обладнання, але не більше 3000 євро.
      ласник будинку або заміської нерухомості отримує опалювальний котел, кондиціонер та бойлер в одному пристрої, причому з найменшими сезонними витратами. Опалення в приватному будинку або опалення на дачі без газу найкраще організовувати із застосуванням теплонасосних технологій. Теплові насоси повітря-вода, повітря-повітря, грунт-вода або вода-вода, що використовують альтернативне тепло ґрунту, повітря або води - найбільш перспективні технології, що розвиваються, які є пріоритетними для застосування в побуті, комерційній сфері та промисловості.  

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги