loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
26 вересня
39673
Ventbazar

Опалення приватного будинку тепловим насосом

Зміст
Опалення приватного будинку тепловим насосом
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Опалення приватного будинку тепловим насосом


Власники безлічі приватних будинків з кожним опалювальним сезоном потрапляють у ситуацію, яка погіршується все більше: домінуюче по всій країні газове опалення стає стратегічно невигідним, а використання котлів на паливі виснажливо або недоступне. Тому різко починають шукати альтернативні методи обігріву свого будинку.

Все більше господарів приватних котеджів або особняків запитують себе: Як вибирають теплові насоси для опалення будинку? Наскільки це буде вигідно? Ми пропонуємо Вам дізнатися відповіді на всі питання про теплові насоси. Більше того, дочитайте до кінця та отримайте невеликий бонус, пов'язаний із вартістю обладнання.
Опалення приватного будинку: тепловий насос

Сучасні системи для опалення приватного будинку

Дещо проаналізуємо типові схеми організації опалення приватного будинку. Розберемо ситуацію для систем, що вже експлуатуються.
  1. Найпростіший варіант – централізоване теплопостачання. Скажімо, відразу про недоліки: взимку – неконтрольована спека, забиті радіатори, часті аварії тепломереж. Далі більше. Літо – без гарячої води. Хочеш – став кондиціонер, не хочеш – дихай через кватирку. А комунальні платежі зростають як снігова куля.
  2. Автономне опалення приватного будинку електрокотлом. Навіть при влаштуванні теплої підлоги, при все-таки зрослих тарифах на електроенергію, експлуатація електрокотлів дуже дорога. Не дуже рятують і багатотарифні лічильники.
  3. Індивідуальне опалення приватного будинку газовим котлом – найчастіший вибір. За нинішніх тарифів на газ утримання двох- або триповерхових котеджів та особняків обходиться особливо дорого. Не секрет, що часто опалюється не весь будинок, а лише кілька кімнат, де є мешканці будинку. Про проблеми неопалюваних приміщень не варто згадувати. Якщо заощаджуєш газ, то поняття «холодні зими» знайоме тепер багатьом не з чуток. Посидіти біля каміна - тепер не просто затишне проведення часу.
  4. Твердопаливний котел у сенсі платежів – справа вигідна, якщо є паливо. А з ним все більше головного болю. Та й постійна турбота з обслуговування: чищення золи, завантаження, вологість палива, запас на зиму, догляд за димарем… Загалом – багато турбот, і забудемо про екологію. Про кондиціювання влітку доводиться піклуватися окремо.
  5. Тепловий насос для опалення будинку стає не просто екзотичною опалювальною технологією, а найбільш актуальним, вигідним та бажаним рішенням. Оскільки він, що найголовніше, споживає у кілька разів менше електроенергії, ніж електричний казан. І при порівнянні з газовим опаленням, при газових тарифах, що стрімко зростають, тепловий насос для будинку - незрівнянно, в кілька разів економічніший, особливо для великої площі. Докладніше про те, що таке тепловий насос та його нюанси, можна прочитати за посиланням .


10 причин, чому тепловий насос найоптимальніше і найвигідніше рішення

  1. Використання альтернативних джерел теплової енергії для опалення будинку є загальноприйнятим пріоритетом у всіх європейських країнах.
  2. Платиш за 1 кВт, а отримуєш на опалення та ГВП, завдяки інноваційним технологіям, 4-5 кВт тепла. Що може бути вигідніше?
  3. Для нового проекту – немає варіанта кращого. Найперспективніший вид опалювального обладнання у застосуванні та розвитку у найближчому майбутньому – це тепловий насос.
  4. Найкраща інтеграція в інші системи опалення (у збудованих будинках). Максимальне теплове навантаження падає на ТН, а газовий або твердопаливний котел залишається в резерві.
  5. 3 функції в одному агрегаті: опалення, охолодження та нагрівання побутової води. Як опція - нагрівання води для басейну.
  6. Найвищий рівень комфорту. Жоден з інших видів опалювального обладнання не забезпечить такий рівень комфорту з точною підтримкою показників температури в будинку, що задаються пультом.
  7. Найекономніші витрати на опалення та гаряче водопостачання (ГВП).
  8. Сучасні інтелектуальні методи управління та програмування режимів роботи ТН.
  9. Інноваційні технології управління – виробництво тепла/холоду та гарячої води у суворій залежності від величини навантаження, і не більше.
  10. Екологічна чистота, довговічність та безпека теплонасосного обладнання.


Як працює тепловий насос?

Тепловий насос: принцип роботи, особливості
Карно – французький інженер-фізик, описав ідеальний термодинамічний цикл із передачею тепла від нагрітого тіла до холодного та роботи, що виконується при цьому. Цей процес є основою роботи холодильної техніки. Надлишки тепла з холодильника видаляються назовні, в навколишній простір. У теплових насосах використано принцип «холодильника навпаки». Тепло від зовнішніх джерел відновлюваного природного тепла (землі, води чи повітря) переноситься тепловим насосом у систему опалення.
Наприклад, в повітряному тепловому насосі зовнішнє повітря захоплюється вентилятором зовнішнього блоку і продується через теплообмінник випарника, де тепло повітря передається рідкому фреону, що циркулює в замкнутому контурі (або іншому холодоагенту), у якого дуже низька температура кипіння. При найменшому нагріванні фреон перетворюється на пароподібний стан і його температура підвищується. Розігріта пара надходить у компресор, де піддається сильному стиску. При стиску фреон розігрівається ще більше і надходить у теплообмінник конденсатора. Багаторазово примножене тепло в конденсаторі віддається теплоносія системи опалення, температура фреону падає. Проходячи надалі через розширювальний клапан, охолоджений фреон переходить у рідкий стан і знову подається у випарник. Цикл повторюється.

Які типи теплових насосів, у чому їх особливості?

Джерелами низькопотенційного тепла можуть бути поверхневий шар грунту, прогріваний сонцем, тепло земних надр, вода підземних водойм, річок чи озер, і навіть атмосферне повітря. Можуть також використовуватися тепло вентиляційного повітря, що йде, тепло стічних вод і різні технологічні процеси з надлишками тепла.

Стандартно, щоб забезпечити опалення будинку, тепловий насос може бути ґрунтовим (геотермальним), водяним або повітряним. Теплові насоси – це три агрегати в одному: теплогенератор, кондиціонер та водонагрівач.
Види теплових насосів
Геотермальний тепловий насос черпає тепло із глибинних свердловин, де температура на глибині завжди позитивна: +10...+12°C. Тепло землі з глибин понад 20м передають U-подібні ґрунтові зонди з циркулюючим в них незамерзаючим теплоносієм. Глибина буріння кількох свердловин 40-100м. Відстань між зондами – щонайменше 6м. Кожен метр глибинного зонда забезпечує до 25-50Вт теплової потужності. Для ТН приватного будинку необхідно зробити кілька свердловин для забезпечення достатнього знімання з урахуванням характеристик грунтів.

Грунтовий тепловий насос може використовуватися для теплознімання та горизонтально укладений у траншеях або котловані на глибині 1,2-1,5 м трубний колектор. Відстань між пластиковими трубами у такому геополі 0,5 – 0,8м. Теплознімання або питома потужність 1м колектора - 10-32 Вт/м2 залежно від типу ґрунту. Площа укладання може займати від 100 до 500 і більше квадратних метрів. Соляний незамерзаючий розчин, що циркулює в замкнутому контурі геополя, переносить тепло ґрунту в теплообмінник ТН.

Плюси: Прослужить трохи більше років, ніж інші типи, так само практично не створює шуму під час роботи, і є найбільш надійним та ефективним типом для опалення, працює в будь-яку пору року з найвищим COP, оскільки земля завжди має позитивну температуру.

Мінуси: Само собою, на облаштування системи колекторів для теплообміну потрібно майже стільки ж засобів, як і на покупку теплового насоса. Плюс до цього, потрібно буде докласти багато зусиль для того, щоб зробити потрібні траншеї, пустити туди безліч парасольок, налагодити систему – багато часу, багато задіяних людей, багато бюджетних коштів. Більш того, виробники часто вказують коефіцієнт СОР при використанні системи в ідеальних умовах, але зовсім не враховують, що такий тип ТН споживає багато електрики при роботі свердловинних насосів, адже через високе енергоспоживання свердловин знижується показник СОР.
Водяний тепловий насос оснащений системою трубопроводів, як джерело тепла використовується вода, що замерзає на великій глибині грунтових вод, озера або річки. По забірній свердловині/трубі вода подається до теплообмінника, тепло передається в систему опалення, і охолоджена вода повертається назад у водойму по іншій свердловині/трубі. Стабільна та висока продуктивність цілий рік – це плюс таких ТН, необхідність у свердловинах, фільтрація води та потужні насоси – це суттєві мінуси цих систем.
Оптимальним вважається забір води із глибини 10-15м. Виконувати бурові роботи мають лише кваліфіковані спеціалісти ліцензованих організацій. Для використання тепла надр можуть бути потрібні дозволи від відповідних відомств. Для води необхідна фільтрація та відсутність загрози утворенню опадів.

Плюси: За стабільною продуктивністю цілий рік це обладнання дещо ефективніше, ніж повітряні теплові насоси.
Мінуси: Водяний тепловий насос для опалення будинку, ціна якого, загалом, через вартість монтажних робіт набагато вища за вартість самого обладнання, є складним у сенсі впровадження. Це ж стосується і теплових насосів «грунт-вода». Вам доведеться закуповувати багато труб та вести їх від води до будинку, наймати дорогу групу монтажників, які вже робили подібне, та багато інших турбот.
Повітряний тепловий насос є найпростішим конструктивно, універсальним для застосування і унікальним по можливості інтеграції в інші системи теплопостачання. Тому опалення тепловим насосом будинку, котеджу або особняка в більш ніж половині випадків здійснюється за допомогою «повітряників». Сучасні моделі теплових насосів «повітря-вода» ефективно працюють при морозах до -25°C. Установка таких моделей не вимагає ні місця, ні дозволів - це найкращий вибір для модернізації котельні. Інверторні технології та інтелектуальне управління забезпечують найекономніше енергоспоживання.
Плюси: Опалення будинку тепловим насосом повітря-вода - найбільш перспективний вибір системи теплопостачання для будинку, що будується. Це найбільш екологічно передовий спосіб для повного комфорту влітку та взимку. Такі ТН забезпечують не лише обігрів, а й охолодження вдома. Це найекономніший варіант для нагрівання води для побуту або басейну.

Мінуси: Поступається ефективності іншим видам теплових насосів, обробляє трохи менше теплових мас, але ця різниця зовсім незначна. А турбот при цьому набагато менше, адже Ви зможете встановити систему за кілька годин. За дуже сильних морозів, енергоефективність теплового насосу повітря-вода падає. Але так відбувається практично з кожним обладнанням, яке працює на альтернативних джерелах тепла. Зате за середньостатистичної зимової температури такий тип працює з такими ж показниками, як і інші типи теплових насосів.
Якщо потрібно найпростіше та швидко організувати опалення будинку тепловим насосом, ціна якого найбільш доступна багатьом замовникам, вибір – повітряний тепловий насос. Дізнайтесь краще про кожен тип теплових насосів і який більше підійде Вашому приватному будинку в нашій статті .
Тепловий насос на допомогу природі

Підсумки

Вибір моделі теплового насоса залежить від мети проекту, можливостей та характеристик місця встановлення, фінансових інвестицій та енергетичних лімітів підведеної мережі.

Вартість теплового насоса повітря-вода з урахуванням усіх монтажних робіт та елементів становить приблизно 6650 євро. А встановлення котла з усіма розводками та деталями - трішечки менше. Але при цьому тепловий насос окупиться за пару років, а котел не окупиться ніколи - він постійно тягне на себе витрати, особливо, якщо це газовий котел. А при твердопаливному котлі - мало того, що доведеться вирубувати ліс, псувати нашу екологію, засмічувати атмосверу планети, це ще й включає регулярне обслуговування і підкидання палива тричі на день. Купуйте теплові насоси - дбайте про екологію і свій час/бюджет. Ви можете ознайомитися з точними розрахунками за вартістю та окупністю теплового насоса тут .

Для помірних кліматичних умов України повітряні теплові насоси – найвигідніший у плані інвестицій, економності платежів, швидкості окупності, універсальності монтажу та функціональності варіант теплонасосного обладнання. Беручи участь у програмах стимулювання впровадження енергоефективних проектів типу IQ-energy та інших, реалізувати мрію про придбання та встановлення такого передового обладнання набагато простіше.

Інші статті, які будуть корисні Вам

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги