loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
1 листопада
4791
Ventbazar

Як заощаджувати на опаленні взимку? Сезон 2022/2023

Зміст
Як заощаджувати на опаленні взимку? Сезон 2022/2023
Способи економії газу та скорочення платежів за тепло
Як скоротити тепловтрати в будинку, офісі, супермаркеті, квартирі
Реконструкція системи опалення
Опалення тепловим насосом
Висновки
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як заощаджувати на опаленні взимку? Сезон 2022/2023

 

Як заощаджувати на опаленні, що робити, щоб платити за тепло менше? Тарифна політика не змінюється, і безлічі власників будинків з газовим опаленням доводиться з тривогою замислюватися над майбутнім опалювальним сезоном.
Актуальними для багатьох домоволодінь постають питання: як модернізувати свою систему опалення, а якщо не дозволяють кошти, то як скоротити кількість споживаного газу. Для власників твердопаливних та електричних котлів проблеми економії платежів за тепло також близькі. Завдання економії витрат на опалення дуже турбують і власників комерційної нерухомості - офісних будівель, супермаркетів, готелів, пансіонатів, ресторанів та торгових центрів. Тому питання про те, як заощадити на опаленні, лише набирає популярності. Власне, останні кілька років він ніколи не втрачав актуальності.
Основний підхід до вирішення проблем: скоротити тепловтрати та застосувати енергоефективне обладнання для опалення будинку, супермаркету, квартири. 

Способи економії газу та скорочення платежів за тепло

У вас є щонайменше три способи заощадити на опаленні. І яким із них ви скористаєтеся – Ваша особиста справа. Ми можемо лише рекомендувати, озвучуючи всі переваги та недоліки кожного з цих способів.

Перший спосіб – при купівлі обладнання. Багато хто, вирішуючи заощадити n-у суму, шукають моделі дешевше. А при неправильно підібраному устаткуванні ви не те що очікуваного, ви ніякого ефекту від його роботи не отримаєте. І будете взимку мерзнути, згадуючи "незлим тихим словом" авторів статей про альтернативне опалення та тих, хто вам порадив перейти на нього.

Другий – при встановленні того самого обладнання. Намагаючись під'єднати все самостійно або з сусідом, ви можете не тільки втратити чимало грошей, але й завдати непоправної шкоди здоров'ю та навіть життю всіх мешканців будинку. Тому краще довіртеся професіоналам - вони відповідають за результат своєї роботи.

Третій варіант економії грошей на опаленні вважається найбільш ефективним – економія грошей у процесі експлуатації. Але щоб все пішло за планом нашого 'третього способу', потрібно пройти три етапи.

Етапи економії грошей у процесі експлуатації обладнанням

  • Перед вибором обладнання провести всі потрібні розрахунки.
  • Вибрати обладнання, що себе зарекомендувало, під конкретне приміщення.
  • Впровадити обладнання в діючу або нову (будинок/квартира на етапі будівництва) систему опалення. Головне дотриматися всіх норм і довіритися фахівцям.

Пам'ятайте, що не завжди дешево = якісно. Адже часом у гонитві за тим, щоб заощадити на обладнанні та його установці, люди роблять чимало помилок. Як наслідок, відсутність очікуваного ефекту, та гроші, неефективно викинуті у прямому сенсі – у повітря. 

Як скоротити тепловтрати в будинку, офісі, супермаркеті, квартирі

Ні для кого не секрет, що набагато менше газу або тепла від іншого джерела витрачається за умови якісного утеплення будівлі.

Основные источники теплопотерь

Розглянемо стандартну схему (на мал. вище), що пропонується енергоаудиторами, для оцінки ситуації з тепловтратами будівель. Тут очевидно показано, скільки відсотків наших грошей йде на обігрів навколишнього повітря.

Утепление чердака для сокращения теплопотерь

Що може зробити власник приватного будинку для утеплення будинку, виходячи з цих даних:
  • утеплити стіни зовні чи зсередини;
  • встановити або поміняти вікна на тришарові теплоізолюючі склопакети, що зберігають до 20% тепла;
  • утеплити горище і дах;
  • обладнати тамбур на вході до будинку для скорочення втрат тепла через вхідні двері;
  • тепловтрати через систему вентиляції також можна зменшити. Але в цьому краще довіритись фахівцям, особливо за наявності котла без примусової тяги.

    Ви здивуєтеся, але економія газу буде вагомою, і рахунки суттєво скоротяться. Це досягається за рахунок зменшення теплової потужності для опалення добре утепленого будинку. Її знадобиться мало не вдвічі менше.
    Такі роботи варто розбити на кілька сезонів, але результати таких енергозберігаючих заходів будуть відчутними.
    Ці ж дії для зменшення тепловтрат необхідні і для об'єктів комерційної нерухомості. Тут варто заздалегідь подумати ще на етапі проектування, у що обійдеться опалення будівлі, і вибрати самий енергозберігаючий варіант. Якщо неможливо змінити будову будівлі, варто подумати про модернізацію системи опалення.
    Утепление многоэтажки Для власників квартир, крім заміни вікон та дверей, всі інші роботи з термомодернізації будинку вигідніше проводити спільними зусиллями всіх мешканців: і будинок буде утеплено, і підвал та дах.
    Існують вдалі та економічно вигідні програми, що підтримують та стимулюють енергоефективні проекти в масштабах Об'єднань мешканців будинку. Але тут працює правило 'Або все, або ніхто': утеплювати квартиру ззовні має сенс, якщо мешканці квартир вашого під'їзду/будинку погодяться піти на це.
    Різні програми існують для впровадження енергоефективного обладнання і в приватних будинках. 

    Реконструкція системи опалення

    Ми розібралися з тим, як утеплити будинки, комерційну нерухомість або багатоповерхівки. Тепер поговоримо про те, як за допомогою енергоефективного обладнання та сучасних систем опалення та вентиляції, провести реконструкцію чи модернізацію системи опалення.

    Як економити газ, якщо в системі опалення будинку або квартири встановлено котел, якому років 10, завдання складне. Можна замінити його на сучасну модель конденсаційного котла, можна регулювати температуру в радіаторах за допомогою терморегуляторів, а можна не включати його в сонячні дні. Все залежить від значення мінусової температури за бортом. 

    Якщо будинок на два поверхи або більше, і тариф на газ може зрости мало не вдвічі, то передбачити, скільки доведеться платити за опалення в сезон дуже важко. Тому про модернізацію чи реконструкцію системи опалення краще подбати з літа. Як кажуть, готуйте сани влітку.

    Вихід – опалення без газу. Крім газу, залишаються електричні або твердопаливні котли, а також дорогі теплові насоси. Але електричний котел не так просто поставити у квартирі чи приватному будинку, тим більше в офісі чи на підприємстві. І не потрібно купуватись на рекламу типу «економний електрообігрівач».

    Якщо для перекриття тепловтрат будинку потрібно 10 або 15 кіловат тепла, то доведеться забрати з електромережі ці 10-15 кіловат, причому за годину. І ніяке опалення 500-ватним обігрівачем не врятує будинок від холоду. Це ілюзія, побудована внаслідок перегляду несумлінної реклами. Потрібні солідні потужності від підстанції, потужний електричний щит, і не люба електромережа будинку або квартири витримає великі навантаження.

    Твердопаливний котел має масу своїх недоліків, і мало хто зараз хоче постійно возитися із завантаженням палива та з димоходом. Газовий котел – дорогий за витратами, а електричний – тим паче. 

    Опалення тепловим насосом

    Отопление тепловым насосом

    Єдино правильним і економним за витратами, за рахунок енергоефективних технологій з використанням альтернативних джерел енергії, є тепловий насос. У порівнянні з будь-яким іншим теплотехнічним обладнанням сезонні витрати на опалення тепловим насосом (ТН) є найнижчими.

    У чому переваги теплонасосних технологій:

    Різноманітність моделей – «повітря-вода», «грунт-вода», «повітря-повітря», «вода-вода» та ін. та за вартістю. 


    Виды тепловых насосов  


    Поняття дорогий тепловий насос не відповідає дійсності. Якщо порахувати сумарні витрати на купівлю та встановлення різних варіантів систем опалення та врахувати різницю у поточних витратах при експлуатації систем, наприклад, хоча б у перші п'ять років, то отримаємо реальні результати ефективності роботи обладнання та сумарних витрат. Ви можете спочатку прорахувати, скільки вам обійдеться установка теплового насоса, і в які терміни ця система опалення окупиться. Усі необхідні формули для цих розрахунків ми опублікували у цій статті.

    Дешевий електрокотел обростає дорогою проводкою і щитовою, а потім великими рахунками за опалення. Теж стосується і витрат на газифікацію будинку. Т. е. рахувати потрібно з розумом. Не все, що коштує дешево, потрібною мірою ефективно та економічно вигідно.

    Програмування режимів та вибір найбільш економної програми роботи теплового насоса. Інтелектуальна система управління теплового насоса з вбудованим сенсорним екраном має масу переваг економії витрат, починаючи від вибору температурних параметрів у кожному окремому приміщенні та режимів роботи ТН, закінчуючи віддаленим керуванням зі смартфона або планшета. Контроль клімату в будинку - найекономічніший і найзручніший.

    Інтеграція у будь-які системи. Для реконструкції систем опалення найбільше підійдуть моделі ТН «повітря-вода». Вони мають достатню потужність, легко встановлюються у квартирі, приватному будинку чи офісі. При інсталяції затверджується схема врізання в діючу систему опалення. Високотемпературні або середньотемпературні моделі ТН успішно нагріють теплоносій у системах з радіаторами, теплими підлогами або фанкойлами, і навіть із різнотемпературними контурами.

    Интеграция ТН в действующую систему отопления
    Тепловий насос керує резервним джерелом тепла – автоматично вмикає або вимикає газовий або електричний котел. При встановленні ТН замість електрокотла або в парі з ним з використанням тарифу на електроопалення виходить найбільш економний у роботі тандем.
              Тепловой насос в доме
    Повна функціональність взимку та влітку. Робота ТН на охолодження будинку влітку знімає завдання кондиціювання. Взимку – він не лише гріє воду для побутового використання, а й обігріває будинок навіть за -25 °C зовні. У будинку замість кількох радіаторів можна встановити фанкойли (тепло-холод), які у вітальні чи спальні підтримуватимуть комфортну температуру і влітку, і взимку. Немає проблем підібрати комплект обладнання для нагрівання води у басейні.
    Тепловий насос – економне промислове опалення. Він найекономнішим чином підігріє воду для повітряно-опалювальних агрегатів - водяних тепловентиляторів, які найбільше економно і швидко нагріють повітря в робочій зоні цеху, зали засідань або спортзалі, на складі, в ангарі або на фермі. Йде точний контроль температури води та повітря, за рахунок циркуляції швидко прогрівається приміщення перед робочим днем, а вночі може працювати у найекономнішому режимі. Причому деякі моделі опалювальних агрегатів можуть працювати на кондиціювання приміщень.
    Тепловий насос + теплова завіса (ТЗ) - чудовий вибір для економії витрат на обігрів та кондиціювання. Крім основного опалення, нагріта ТН вода паралельно може надходити в теплообмінник теплової завіси. Повітряно-теплова завіса відсікає холодне повітря на вході у вестибюль або на в'їзді до складу чи ангару. Це найекономніший за витратами спосіб скоротити втрати будинку або складу. Теплова завіса, працюючи без нагрівання повітряного потоку влітку, скоротить також витрати на кондиціювання. Більше про нюанси вибору теплових завіс, проведення всіх розрахунків потужності ТЗ та правильності їх монтажу читайте у статті «Як вибрати, підібрати, розрахувати теплову завісу».
    Теплові насоси, працюючи у каскаді, успішно вирішують завдання промислового тепло-холодопостачання. Багато таких успішних проектів вже реалізовано і в Україні.
    Працює у додатку. Будь-який тепловий насос для зонного керування доповнюється кімнатними пультами-термостатами, програматорами, датчиками та терморегуляторами. Автоматика теплового насосу може узгоджувати роботу із резервним котлом, а також із сонячними колекторами або фотоелектричними модулями.
                     Отопление с помощью теплового насоса

    Висновки

    Тепло в доме

    Реалії життя змушують відмовлятися від обладнання викопних видів палива. Прогресивно розвиваються і стають все більш пріоритетними для впровадження лише технології з використанням альтернативних джерел енергії. Наприклад, тепловий насос. Це – найкращий вибір для найбільш енергоефективного та економного опалення будинку, квартири, офісу чи підприємства. Практика їх впровадження в Україні з кожним днем ​​стає все більш доступною та популярною за участю в регіональних чи банківських програмах енергозбереження.

    Сьогодні найбільшою популярністю користуються теплові насоси типу «повітря-вода». Вони відрізняються простотою в експлуатації та різноманітністю представлених моделей на українському ринку. Але при переході на опалення за допомогою ТН слід враховувати кілька факторів. Пріоритетні місця серед останніх займають питання вибору відповідної за потужністю моделі ТН та його впровадження у вже існуючу систему опалення або розробку системи опалення з нуля (на етапі будівництва будівлі).

    Наші спеціалісти у статті «Підбираємо тепловий насос «повітря-вода» ПРАВИЛЬНО» постаралися максимально об'ємно відповісти на питання, що виникають у вас при виборі теплового насоса. Але все ж таки нагадуємо, що завжди краще довірити проведення всіх розрахунків потужності та монтаж ТН професіоналам. 

    Чому ми?

    9 років досвіду в сфері ОВіК

    Працюємо на принципах «win-win»

    Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

    З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

    Більш 400 реалізованих об'єктів

    Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

    Сертифікати і ліцензії
    Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

    Міста в яких ми працюємо

    1. Київ
    2. Вінниця
    3. Кіровоград
    4. Львів
    5. Харків
    6. Полтава
    7. Сумми
    8. Дніпропетровськ
    9. Івано-Франківськ
    10. Запоріжжя
    11. Миколаїв
    12. Одеса
    13. Чернігів
    14. Чернівці
    15. Житомир
    16. Тернопіль
    17. Луцьк
    18. Рівно
    19. Хмельницький
    20. Мукачево
    21. Ужгород
    У вас залишились запитання?
    Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
    Надіслати
    Вам була корисна ця стаття?
    Так
    Ні
    Потрібна консультація спеціаліста?
    Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
    Замовити дзвінок
    Vaillant VWF 197/4 400V
    Німеччина / Код: 11359
    Vaillant VWF 197/4 400V
    Ціна за запитом
    Замовити товар
    Ми хочемо проконсультувати вас
    Обов'язкове поле
    Обов'язкове поле

    Підписатися на розсилку

    Допомога
    Допомога
    Об'єкти
    Рубрики
    Послуги