loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
19 лютого
24716
Ventbazar

Очищення та дезінфекція системи вентиляції

Зміст
Очищення та дезінфекція системи вентиляції
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Очищення та дезінфекція системи вентиляції

Зміст:

Очищення та дезінфекція вентиляції з перевіркою
40% бруду та бактерій потрапляють у приміщення саме через систему вентиляції, якщо не проводити її своєчасне очищення. На цьому тлі ми вирішили провести аналіз: чи знають люди, що систему потрібно чистити, і проводити дезінфекцію.

Після аналізу, ми дійшли висновку, що більшість людей звертається до нас із потребою купити вентиляцію (90% з усіх замовлень), а щодо очищення вентиляції звернень практично немає (10% замовлень). Така статистика не дуже тішить нас, бо рівень забруднення вентиляції стає суспільною проблемою, а громадськість про цю проблему навіть не знає.
Встановити систему вентиляції в приміщенні ще не означає, що питання назавжди вирішене, і можна забути про неякісне повітря. Як часто Ви замислюєтеся про чищення цієї системи? Чи знаєте Ви, що з вентиляції в кімнату може надходити величезна кількість пилу, бактерій та вогкості, якщо її не чистити? Як часто потрібно чистити вентиляцію? Краще Вам дізнатися про всі наслідки бездіяльності, і про правила чищення до того, як Ваша вентиляція завдасть Вам шкоди. Пам'ятайте, що незнання не звільняє від відповідальності.

З якою періодичністю потрібно чистити систему вентиляції

Норми повітрообміну та параметри мікроклімату, що регламентують комфортну температуру, вологість та швидкість руху повітря, прописані в державних будівельних (ДБН) та санітарних (СНіП) правилах. За цими нормами перевіряти якість вентиляції необхідно один раз на рік систематично, і при цьому проводиться очищення та дезінфекція системи вентиляції. При чому, у ДБН В.2.5-20 чітко зазначено, що очищення має відбуватися не рідше ніж один раз на рік. Так само в БНіП вказано, що потрібно дотримуватися обслуговування обладнання з періодичністю, яка прописана в інструкції з експлуатації кожного приладу.
У будь-якому випадку повітропроводи та повітряні канали повинні забезпечувати проходження нормативної кількості повітря, і весь об'єм повітря в приміщенні повинен змінюватися на нову кожну годину. При сильній забрудненості повітроводів це стане нереальним, тому що шар бруду зменшує кількість повітря, яке може проходити системою.

Навіщо потрібне чищення вентиляції

Згодом шар пилу, грязьових відкладень, зовнішнє сміття, жир або виробничі забруднення відкладаються дедалі товстішим шаром у вентиляційних каналах. Це веде до розвитку та поширення хвороботворних мікробів, бактерій, комах або кліщів, що абсолютно неприпустимо, особливо у житлових приміщеннях. У системах механічної вентиляції по засмічених каналах віруси та мікроби можуть поширюватися по всіх приміщеннях, що відразу позначається на працездатності та самопочутті багатьох людей. Особливо варто відзначити, що запиленість вентканалів систем відразу збільшує можливість виникнення та поширення пожежі, незважаючи на встановлені спеціальні клапани, що затримують вогонь.
Чищення вентиляції: навіщо вона потрібна
Найпростіша проблема вентиляції у квартирі – сусід перебудував перегородки, «замурував» вентиляційний канал. Обвалилася частина витяжного каналу, цегла чи щось інше потрапило до витяжної шахти та перекрило вентиляцію. Зовсім пропав потяг після реконструкції будинку. У таких випадках спеціалісти з вентиляції перевіряють параметри тяги, усувають пошкодження, встановлюють при необхідності припливні або витяжні пристрої потрібної продуктивності.
У всіх системах припливно-витяжної вентиляції , особливо у встановлених у технологічних цехах або в лікувальних, освітніх, дитячих установах, потрібне суворо регламентоване обслуговування. Кожна відповідальна система вентиляції залежно від її типу за санітарними нормами повинна періодично обслуговуватись та піддаватися очищенню. Усі роботи проводяться за встановленим регламентом (порядком) та з періодичністю раз на 4 місяці, у півроку, або щомісяця залежно від навантаження, ступеня забруднення, режимів роботи та умов експлуатації системи примусової вентиляції.
Орієнтовно системи з природною вентиляцією потрібно обслуговувати раз на три роки, з механічною вентиляцією - хоча б щорічно, а з небезпечними умовами експлуатації - навіть раз на місяць.

Види забруднень

Вентиляція може бути забруднена з різних причин, від чого залежить, яким способом потрібно очищати ту чи іншу систему, які засоби застосовувати. Ось список основних видів забруднення:
  • Види забруднень системи вентиляції Звичайний пил та бруд з вулиці/інших приміщень, що осідає у повітроводі або на фільтрі;
  • Цвіль і грибок, водяний наліт - утворюються при переміщенні в повітроводі вологого повітря, або при конденсації вологи всередині повітропроводу через перепади температури;
  • Іржа та її відкладення – виникають із-за вологи, і здатні з часом привести повітроводи/обладнання до виходу з ладу, або утворення щілин;
  • Наростання жиру, яке сильно забиває повітропровід, фільтри, зворотні клапани, та продуктивність системи падає. Таке найчастіше відбувається на кухні в житловому будинку, або в ресторані, але вимагає регулярного очищення, навіть трохи частіше ніж раз на рік. Особливо очищати потрібно жироуловлювачі - це робиться раз на місяць, а то частіше;
  • Відкладення хімічних засобів та реагентів у системі, яка встановлена у лабораторіях, навчальних класах з хімії, у дослідницьких приміщеннях. Важливо регулярно нейтралізувати всі шкідливі компоненти, інакше знаходження людини у такому приміщенні буде надмірно небезпечним;
  • Медичні установи та будівлі важливо обслуговувати регулярно, зокрема систему вентиляції потрібно чистити та дезінфікувати раз на пів року, або раз на рік. Адже в таких будинках живе велика кількість бактерій, тому витяжка повинна постійно функціонувати з достатньою потужністю, а при її забрудненні це важко досягти. До того ж фактор стерильності не дотримується, якщо з вентиляції постійно летить пил і бруд, а бактерії застоюються в палатах;
  • Забруднення після потопу чи пожежі. Це окремий вид забруднень, який відбувається раптово та нерегулярно, але потребує не відкладеного чищення. Так як при пожежі всі згустки диму і його відкладення будуть накопичуватися в повітроводі, то потім Ви фактично дихатимете гаром і хімічними речовинами, що зовсім не добре. При потопі через повітропровід проходить величезна кількість вологого повітря, у якому відбувається конденсація у рясному вигляді. Це призведе до грибка всередині системи, а потім – до грибка в будинку, а Ви навіть не зрозумієте, звідки він узявся, адже потоп був давно.

Помилки, які допускають люди, і до чого це призводить

  • Основна помилка, як Ви вже зрозуміли – не чистити систему вентиляції. Вона призводить до появи 40% мікробів та бруду, від загальної кількості забруднень у приміщенні.
  • Вирішити всі роботи провести самостійно. Так, найчастіше, людина очищає тільки верхівку айсберга (початок повітроводу, тому що далі не зможе дістатися), або ж проводить обслуговування лише обладнання. Необхідно здійснювати повне очищення, тому що все, що залишається всередині повітроводу, все одно потрапляє в приміщення.
  • Нерегулярна заміна/очищення повітряних фільтрів. Пам'ятайте, фільтри накопичують у собі більшу частину забруднень, і згодом настільки забиваються, що або перестають пропускати достатню кількість повітря, або повітряні потоки пробивають фільтр, і весь бруд, накопичений багатоліттями, летить до Вас.
  • Очищення забруднень без проведення дезінфекції. Якщо усувати лише основний шар бруду, то шкідливі бактерії та мікроби залишаються на своєму місці – у повітроводі та у фільтрах. Важливо проводити дезінфекцію із спеціальними засобами, щоб усунути всі мікроби, алергени, хімічні компоненти, жир та інші мікроелементи, які здатні викликати у людини поганий стан.
Як не припуститися помилки при чищенні вентиляції
  • Звернення до недосвідченого працівника кліматичної компанії для здешевлення планової перевірки та очищення. Так, Ви подумаєте, що такий спеціаліст все одно має достатні знання для проведення необхідних робіт, зате він попросить невелику оплату. Але, як свідчить практика, викликати недосвідченого монтажника – все одно, що Ви проведете чищення самостійно. Під час проведення робіт він пропустить важливі місця; не очистить деякі поглиблення та ямки в системі, в яких накопичується найбільша частина бруду та бактерій; може щось зламати чи утворити тріщини; використовуватиме найдешевші засоби, або не зовсім підходящі; може знехтувати дезинфекцією і так далі. Краще трішки доплатити, але попросити про реалізацію таких маніпуляцій досвідченого інженера, який вже відточив потрібні навички до майстерності, і знає, як правильно все зробити, він побачить усі дрібниці та деталі.


Як перевірити на потребу в очищенні

Для визначення якості природної вентиляції фахівці використовують спеціальні прилади – анемометри, що показують швидкість руху повітря на вході у витяжний вентиляційний канал. Вимірявши площу перерізу каналу та враховуючи виміряну швидкість, вираховують, скільки повітря проходить через канал в одиницю часу, потім порівнюють отриманий результат з допустимими нормами. Тонкість у тому, що все так просто, як здається. Відповідність нормам перевіряється з урахуванням поточних атмосферних та кліматичних умов.
{callback:1} Ні для кого не секрет, що згідно з фізичними законами тепле повітря піднімається вгору і прагне змішатися з холоднішим. На цьому ґрунтується принцип природної вентиляції в більшості вже збудованих будинків. Через двері, вікна і всі нещільності конструкції будинку свіже повітря надходить усередину приміщень, а відпрацьоване і підігріте відправляється через канали у витяжну систему вгору за межі будинку. Але тяга безпосередньо залежить від зовнішньої температури повітря, і в спеку (до +30 градусів і вище) може виявлятися зворотний ефект, тепло зовні буде прагнути всередину будинку, і повітряобмін сильно утруднюється. Влітку природна вентиляція працює гірше, особливо у теплі дні.
Тому не будемо розповідати про методи діагностики вентиляції, коли до витяжної решітки приставляється листочок паперу. Якщо він затримується на місці потоком витяжного повітря, що притискає його, вважається, тяга є і вентиляція достатня. Такі ознаки є приблизними, навіть протягом доби вони різні.
Ще одна причина неякісної вентиляції. Варто звернути увагу і на інтенсивні заходи щодо теплоізоляції будинків і будівель. Поставили герметичні вікна та двері, утеплили стіни, тільки забули, що свіжому повітрі зовсім перекрито доступ, і витяжка не працює. Потрібні термінові заходи, щоб забезпечити необхідний приплив і витяжку в будинку , офісі або квартирі .
Все складніше із системами механічної вентиляції. У них перевіряються та порівнюються реальні та розрахункові параметри, які були передбачені проектом. Т. е. така система повинна забезпечувати проектну витрату повітря, кратність повітрообміну, температуру, швидкість і чистоту повітря відповідно до технічної документації на систему. Також перевіряються стан повітроводів, чистота решіток, фільтрів, клапанів та лопаток вентиляторів, теплообмінників, стан електроуправління, приводів та дренажної системи.
Виходить, що проводити вимірювання та оцінювати якість вентиляції мають лише професіонали. Тільки вони можуть дізнатися, чому забилася чи слабко працює витяжка, наскільки ефективна вентиляція у квартирі багатоповерхівки, де порушена цілісність каналів, як давно не чистилися фільтри, чому шумить вентиляція. Вентиляція – справа відповідальна. Довірити усунення несправностей і зробити необхідні сервісні роботи можна лише професіоналам.

Як очистити систему вентиляції – опис роботи в деталях

Системи природної вентиляції в будинках або офісах обслуговуються за допомогою простих пристроїв - гнучких щіток для прочищення каналів або витяжних пристроїв, у яких витягується пил із вентиляційних шахт.

Системи механічної вентиляції обслуговуються та піддаються чищенню та дезінфекції фахівцями сервісних бригад. Вся система піддається зовнішньому огляду, перевіряються робочі параметри системи. Після цього перевіряється герметичність системи повітроводів, намічається послідовність робіт із очищення окремих технологічних ділянок системи. Застосовується потужна спеціальна техніка: вакуумні установки, щіткові машини, системи відеоспостереження, бокси, що фільтрують, та інші пристрої.
Очищення вентиляції правильно

Тут можна назвати чинники:
  • До окремих ділянок відключеної системи по черзі через люки підключаються щіткові машини, які проходять і вичищають засмічення всередині повітряних каналів, з іншого боку працює вакуумна машина, що всмоктує та збирає весь пил та забруднення у фільтрувальний бокс. Забруднене повітря проходить через фільтри грубої та тонкої очистки.
  • Для видалення жирових забруднень у вентиляційних системах ресторанів, кафе чи барів використовуються лужні розчини, піногенератори або парогенератори.
  • Повітряники великого перерізу чистять за допомогою стисненого повітря.
  • Контроль чистоти повітроводів здійснюється за допомогою відеокамер.
  • Роблять місцеві змив зі стінок на наявність забруднень і визначають ступінь забруднення повітроводів. За аналізом змиву підбирають вид дезинфікуючих засобів і розпилюють дезрозчини на внутрішні стінки повітроводів.
  • Чищення та дезінфекцію частин вентиляційної установки, лопат вентиляторів, поверхні клапанів та шумоглушників проводять вручну.
  • Після проведених робіт перевіряють працездатність системи вентиляції та результати перевірки документуються.

Дезінфекція та чищення системи вентиляції

Висновки

Вентиляція у будинку, квартирі чи офісі, на виробництві чи в установі, якщо вона вчасно обслуговується, гарантує здорові умови життєдіяльності людей. Своєчасна планова перевірка вентиляції в будинках забезпечить чисте повітря та здоров'я їх мешканців.
Систематичний контроль, чищення та дезінфекція системи примусової вентиляції - неодмінні та необхідні заходи для безвідмовної роботи та тривалої продуктивної роботи обладнання. Тільки дотримуючись вимог щодо комплексного обслуговування системи вентиляції можна забезпечити її 100% продуктивність та ефективність.

Читайте також:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги