loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
29 серпня
55754
Ventbazar

Скільки свіжого повітря потрібно людині

Зміст
Скільки свіжого повітря потрібно людині
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Скільки свіжого повітря потрібно людині

З медичної точки зору можна дізнатися, скільки літрів повітря вдихає людина за 1 хвилину. Ця цифра коливається в залежності від ємності легень, статі, віку, зростання та активності людини. 

Вдихається за вдих від 3 або 4 літрів повітря, спортсменами – до 6 і більше літрів. За хвилину проводиться до 15-16 вдихів. За цей проміжок часу легені людини у спокійному стані освоюють 5-6 літрів повітря. У стані фізичних навантажень у спортсменів – до 140 л за хвилину.

Зміст:

type="_moz" />

  1. Норма повітря на веловіка у приміщенні
  2. Повітрообмін для виробничих приміщень
  3. Якість повітря в комерційних приміщеннях
  4. Висновки

Природний висновок: для людини життєво необхідно забезпечувати надходження свіжого повітря до будинків, де вона живе, працює або проводить вільний час.

Норма повітря на людину в приміщенні

Для житлових будівель, згідно з державними будівельними нормами (ДБН Ст. 2.5-67 2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування), прийнято наступні значення витрати свіжого припливного повітря, необхідного для кожної людини, яка перебуває в будинку.

Тут підвищено оптимальні умови визначені для кімнат з дітьми, людьми зі слабким здоров'ям, людьми похилого віку.  Допустимі умови – коли дискомфорт через якість повітря та температурні умови може переноситися обмежений час. Оптимальні умови – найбільш комфортні для трудової діяльності з нормальним тепловим балансом організму людини.

У стандарті не написано, скільки кубометрів повітря потрібно людині за годину, проте перевести дані таблиці в кубометри можна таким чином:

0, 49 дм3/с: 1000 х 60х60 =  0, 49 х 3,6 = 1,764 м3/год. Це норма повітря із розрахунку на 1 м кв. площі кімнати при висоті 2,5 м.

Або норма припливу свіжого повітря в житлові кімнати та спальні з розрахунком на одну людину розраховується так:

7 дм3/с ˑ чол. : 1000 х 60х60 = 25,2 м3/ч.  Іншими словами, для кожної людини, яка знаходиться в житловому будинку, системою вентиляції повинен забезпечуватися приплив до 25 м3 свіжого повітря на годину.

Витяжка або відведення відпрацьованого повітря з приміщень приватних приміщень повинні здійснюватися через вентилятори у ванній або санвузлі.

Кратність повітрообмін у ванній кімнаті розраховується виходячи з обсягу приміщення. У середньому з ванною вентиляційною системою видаляється від 10 до 20 дм3/с повітря. Це - до 36 м3/ч. Для квартир або будинків кратність повітрообміну у ванній кімнаті, на кухні та в туалеті залежить від розміру, що подається в кімнати будинку, повітря. Витяжна система вентиляції може працювати незалежно через настінні або канальні вентилятори, які підбираються за розрахунковою продуктивністю. 

Наведемо кілька цифр за рівнем питомої витрати повітря, необхідного для кожної людини, в оптимальних умовах, при незначному забрудненні повітря, для приміщень різного призначення. Згідно з нормами ДБН, для кожної людини повинен бути гарантований приплив зовнішнього повітря в розмірі:

  • в офісі – 1,2 … 1,4 дм3 /(з&md);
  • в аудиторії - 11, 2 дм3 /(з&mddot;м2);
  • у конференц-залі - 4,2 дм3 /(з&м2);
  • у шкільному класі - 4,2 дм3 /(с&md);
  • у ресторані - 5,2 дм3 /(з&м2);
  • у супермаркеті - 2,9 дм3 /(с&mddot;м2).

Повітрообмін для виробничих приміщень

Згідно з ДБН В.2.5-67:2013 мінімальна питома кількість припливного повітря з розрахунку на кожного працюючого приймається в розмірі:

  • до 30 м3/год – для приміщень із природним провітрюванням;
  • до 60 м3/год – для приміщень без природного провітрювання.

Система вентиляції цехів та лабораторій повинна забезпечувати необхідну якість та кількість повітря припливу з урахуванням 100% видалення технологічних забруднювачів та шкідливих домішок у повітрі.

Якість повітря в комерційних будівлях

З урахуванням вітчизняних та європейських стандартів (ДСТУ Б EN 13779:2011) при розрахунку необхідного припливу повітря має враховуватися наявність дозволу на паління у службових чи громадських приміщеннях. Від цього дуже залежить кратність оновлення повітря в приміщенні. Звертають увагу також на якість зовнішнього повітря та повітря у кожному приміщенні будівлі, допустимі концентрації забруднюючих речовин, відсоток повітря рециркуляції. Для приміщень, де постійно перебувають люди, враховуються норми витрати зовнішнього свіжого повітря, необхідного для однієї людини.

Норми подачі свіжого повітря на одиницю площі приміщення враховують для приміщень із непостійним перебуванням людей.

 

Тут IDA – категорії приміщень від IDA 1 – з високою якістю повітря до IDA 4 – з низькою якістю повітря у приміщенні.

Висновки

Вентиляція необхідна в будь-якому приміщенні де знаходиться людина. Неважливо, як ви її отримуєте. -  примусово чи природно, важливість у цьому, щоб ви отримували необхідну норму свіжого повітря.
Вентиляція громадських, житлових або виробничих приміщень гарантує здоров'я людей у ​​домашніх умовах, на роботі, в супермаркетах чи концертних залах.

Прикидати, на скільки годин вистачить повітря в кімнаті, просто не варто. Таке питання логічне швидше за умов надзвичайних ситуацій. А для приватних будинків, квартир, шкіл, офісів чи торгових центрів проекти та розрахунки щодо систем вентиляції та кондиціювання мають виконувати лише кваліфіковані фахівці.

У цій статті наведено лише частину  факторів, що враховуються в розрахунках з вентиляції. Повітря у приміщеннях має відповідати нормативним вимогам щодо якості, надходити та видалятися в обсязі, згідно з проектними розрахунками. Для здорових умов у побуті, на виробництві та комерційному об'єкті  необхідні збалансований повітрообмін та якість повітряного середовища.

Найбільш оптимальним варіантом для людини є природне повітря, циркуляція якого забезпечується ефективною системою вентиляції. 

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги