loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
10 квітня
20903
Ventbazar

Вентиляція сучасного ресторану

Зміст
Вентиляція сучасного ресторану
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція сучасного ресторану

Зміст:


В даний час сфера обслуговування набирає максимальних обертів у своєму розвитку, працюючи на результат застосовуються різні техніки та інструменти. Люди все частіше відвідують ресторани, отримуючи при цьому максимум естетичного та смакового задоволення. Сучасний ресторан – універсальне місце, як для ділових зустрічей, так і для розваг та відпочинку. Основним завданням будь-якого ресторану є створення умов для комфортного та приємного проведення часу, тому що конкуренція у сфері обслуговування дуже велика. Завітавши одного разу в ресторан «своєї мрії» клієнт залишиться йому вірним назавжди. Все тому, що цей вибір робиться підсвідомо. Власникам закладу необхідно пам'ятати, що вирішальним фактором оцінки відвідувачами вашого ресторану є саме приємна атмосфера, а не лише миттєве обслуговування та кухня.

Система вентиляції у ресторані: правильний підхід

Іноді люди приходять у певний ресторан тільки через особливу атмосферу, навіть коли кухня там нічим особливим не відрізняється.

Для створення комфортного та приємного мікроклімату у ресторані потрібно організувати якісну систему вентиляції. Вона усуває всі неприємні запахи, відпрацьовані повітряні маси, запах із кухні, що прокрадаються в зал, і взагалі – важке та неприємне повітря. Саме задушливе повітря є причиною, через яку багато кафе залишаються у тіні інших закладів. Якісна вентиляція в ресторані - важливий момент, про який потрібно серйозно подбати ще до відкриття.

Вентиляція ресторану – що потрібно врахувати

Вентиляція різних приміщень ресторану

При створенні системи вентиляції для ресторану потрібно враховувати деякі особливості такого приміщення. Адже в кафе є не лише зал для відвідувачів, а й кухня, яка потребує умов спеціального кухонного вентилятора . Таким чином, потрібно створювати роздільні системи вентиляції у кафе для кожного приміщення. Найправильніше рішення - це завчасна візуалізація всієї системи вентиляції для вашого приміщення шляхом розробки проекту з вентиляції .

Про систему вентиляції на кухні ресторану можна прочитати у статті .

На даному етапі ми рекомендуємо звернутися до компанії, яка має досвід у реалізації подібних рішень, всі необхідні для цього ресурси та відповідні сертифікати.

По-перше – це дозволить заощадити Ваш час, отримати швидкі відповіді на всі питання, що Вас цікавлять.
По друге – зробити правильні розрахунки, зрозуміти скільки може коштувати вентиляція для приміщення.
По-третє, отримати готовий проект з вентиляції зі списком необхідного обладнання.


Важливі фактори для створення правильної вентиляції

  • Потрібно оформити відповідну систему для кожного виду приміщення (кухня, зал для відвідувачів, комора, санвузол, вбиральня тощо). До кожного з них має бути свій підхід
  • Важливо створити правильний повітрообмін у різних приміщеннях. Тобто, має бути і приплив та витяжка повітря. Наприклад, у кухні проектувальник повинен зробити більший акцент саме на виведенні відпрацьованих мас, щоб погані запахи не потрапили до зали для відвідувачів.
  • При виборі вентиляційних установок потрібно врахувати особливості дизайну та стилю приміщення, щоб агрегати різко не виділялися із загальної картини, а доповнювали інтер'єр.
  • Кількість місць для відвідувачів та їх щільність


Вентиляція ресторану має різні вимоги до різних видів приміщень. Тобто, у невеликому приміщенні, вентиляція кафе може обійтися невеликою припливною установкою, і парочкою витяжних установок (у кухні та залі) – і цього буде цілком достатньо для гарного ефекту; в середньому приміщенні ми додамо до всього раніше зазначеного стельові вентилятори для кращого результату в охолодженні. А ось великі приміщення повинні бути забезпечені професійним та потужним обладнанням, з попереднім розрахунком усіх особливостей та нюансів будівлі для вибору найбільш підходящої системи.

Помилки проекту вентиляції у кафе Основні помилки при організації системи вентиляції

Коли Власники ресторану вирішують самостійно вибрати обладнання, або ж довіряють це недосвідченим і не зовсім компетентним інженерам, або монтажникам – тоді часто припускаються помилок, які згодом негативно впливають на створення якісного та комфортного середовища у приміщенні. Найбільш поширені з них:

помилки, що виникають під час створення вентиляції в кафе Створення єдиної системи для зали та кухні. Так робити в жодному разі не можна. По-перше, якщо по всьому закладу створюється одна мережа повітроводів, це істотно суперечить нормам. По-друге, коли прохолодне повітря із зали змішується з гарячим від кухні, виникає конденсація, через що може виникнути грибок і цвіль у приміщенні. По-третє, високий ризик того, що всі запахи та гаряча пара з кухні регулярно потраплятиме в приміщення для відвідувачів, що приємну атмосферу. Так, це дешевше, але це не є вихід.

Рішення: Потрібно встановлювати окремо вентиляцію для залу та окремо витяжні парасольки на кухні з додатковим припливом. Також не потрібно забувати про санвузли, для яких теж потрібна витяжка.

помилки, що виникають під час створення вентиляції в кафе Зниження потужності вентиляції для утримання тепла в холодну пору року. Взимку через вентиляцію заходить холодне повітря, тому система опалення втрачає свою ефективність і потрібно підвищувати її потужність, платити більше за опалення. Тому власники ресторанів знижують потужність припливу повітря, щоб уберегти тепло в будівлі. Але в результаті виходить так, що у приміщенні стає задушливо і не вистачає повітря. Це не правильно, адже достатня кількість повітря має надходити регулярно.

Рішення: Допоможе в цій справі встановлення обігріву для припливного повітря. Можна поставити на вентилятор калорифер, але найкраще забезпечить підігрів рекуперації тепла, що входить до припливно-витяжної установки. Таким чином повітря буде нагріватися до потрібної температури ще перед подачею в приміщення, а рекуперація зробить цю функцію безкоштовною.

помилки, що виникають під час створення вентиляції в кафе Створення системи, що розрахована лише під вентиляцію. Це не правильний підхід, тому що таким чином потрібного комфорту все одно не домогтися. Адже при жарі виникне потреба в охолодженні повітря і доведеться докуповувати прилади ще й для координування, які працюватимуть з вентиляцією не злагоджено.

Рішення: Комплексний підхід до всієї системи: установка разом вентиляції, кондиціювання та опалення. Тільки в такому випадку можна буде реалізувати до кінця правильну мережу, а також скомпонувати всі прилади, щоб вони працювали злагоджено між собою і доповнювали один одного.

помилки, що виникають під час створення вентиляції в кафе Розрахунок для співробітників та відвідувачів єдиної кількості повітря. Це не правильно з точки зору того, що співробітники знаходяться в приміщенні цілий день, і споживають більше повітря, а відвідувачі пробудуть у Вас максимум 1-2 години, що знижує їх потребу в повітрі. Але при неправильному розрахунку повітря і на тих, і на тих, подається 60 м3/годину припливу, що вимагає встановлення приладів більшої потужності, і більшого розміру повітроводів – збільшення бюджету.

Рішення: Потрібно розраховувати повітрообмін так, щоб на кожного відвідувача надходило 30 м3/годину припливу, а на кожного співробітника – 60 м3/годину. У правильному розрахунку Вам допоможе досвідчений спеціаліст з профільної фірми.

помилки, що виникають під час створення вентиляції в кафе Вибір установки більшої потужності, ніж необхідно. Іноді люди припускають, що чим вища швидкість вентилятора та його потужність – тим краще буде ефект від вентиляції, і повітря буде більшим. Але це не так – якщо приплив повітря циркулює з більшою потужністю, ніж потрібно, то виникає перенасиченість киснем, а також протяг, який згодом є причиною дискомфорту та застудних захворювань.

Рішення: Для правильного вибору потужності обладнання важливо розраховувати повітря з індивідуальним підходом для кожного ресторану. Для цього краще звернутися до кліматичної компанії, яка потім підбере Вам потрібну систему.

Приклади наших робіт

{callback: 1}

Вентиляція приміщення та послуги монтажу
Кав'ярня 80м2 . Вентиляція приміщення та послуги монтажу

Доступна вентиляція для кальянної 100 м2
Доступна вентиляція для кальянної 100 м 2

Вентиляція та кондиціювання кальянної – технічний приклад
Вентиляція та кондиціювання кальянної – технічний приклад


Вентиляція у залі для курців

Особливо добре повинні бути розділені зали для людей, що палять, і не курять. Основне завдання – не дати диму потрапити в інше приміщення, щоб захистити комфорт та здоров'я тих, хто не палить. Рішенням може стати установка щілинних решіток припливу або теплова завіса - вони не пустять дим в інше приміщення, але при цьому не порушать потрібний повітрообмін. Також важливо встановити вентилятори димовидалення достатньої потужності.


Але важливо не лише захистити людей, які не курять, а й забезпечити максимум комфорту для курців. У такому приміщенні має бути обладнаний якісний повітрообмін, щоб дим ефективно виводився, а свіже повітря надходило в достатній кількості. Існують певні норми, за якими було встановлено рівень допустимості кількості диму у такому приміщенні:

Рівень допустимості Кількість концентрації тютюнового диму, мкг/ м3
Хороший рівень 100
Середній рівень 400
Найменш припустимо 700


Потрібно відштовхуватися від цієї таблиці при проектуванні вентиляції в залі, що курить. Тобто, правильним розрахувати такі технічні характеристики вентиляційного обладнання, щоб воно здійснювало хороший рівень допустимості тютюнового диму в приміщенні. Якщо ж не якісно розрахувати систему вентиляції, то при показниках 700 і вище – у людей сльозитимуться очі і з'являтимуться почуття високого дискомфорту. А при рівні 100 мкг/м 3 і нижче люди майже не відчувають присутність диму в приміщенні і дихають чистим повітрям.

вентиляція в залі для курців: норми, розрахунок повітря

Підбивши підсумки, при розрахунку вентиляції в залі для курців, потрібно врахувати такі фактори:

  • Сигаретний дим не повинен поширюватися на інші приміщення. Для цього потрібно встановити спеціальне обладнання (наприклад, грати), а також підтримувати тиск у залі на рівні 5 Па
  • Забезпечити максимальне виведення всіх шкідливих речовин та диму з приміщення. Для цього витяжний вентилятор повинен працювати з більшою потужністю, ніж припливний
  • Налагодити вентиляцію так, щоб дим, що видаляє, не перетинався з припливним свіжим повітрям
  • Забезпечити для залу, що курить, ефективний повітрообмін, щоб мікроклімат був таким же, як і в залі для некурців - максимально комфортним і здоровим


Як правильно скласти проект вентиляції ресторану та кафе

Для того, щоб система вентиляції в ресторані була правильно підібрана та спроектована, потрібно враховувати такі фактори:

Чинники для створення вентиляції в ресторані Загальна кількість співробітників ресторану, та максимальне завантаження при розрахунку посадкових та стоящих місць у ресторані?

Чинники для створення вентиляції в ресторані Скільки тепла буде у приміщенні, і кількість джерел тепла, зокрема і техніка, і люди?

Чинники для створення вентиляції в ресторані Порядок розміщення посадочних місць та щільність, кількість.

Чинники для створення вентиляції в ресторані Повинні враховуватися і люди, що палять, кількість диму від сигарет.

Чинники для створення вентиляції в ресторані Особливості технічного обладнання.


На тлі цих розрахунків потрібно підібрати досить ефективну вентиляційну установку. Причому для кожного приміщення будуть свої вимоги до вентиляційної техніки. Найкраще довірити цей важливий крок досвідченому фахівцю, щоб не зробити жодних помилок.

Робоча план-схема вентиляції та кондиціювання ресторану – приклад реалізації
План-схема вентиляції та кондиціювання ресторану

Відповідне обладнання, яке часто використовується в ресторані

Припливно-витяжні установки


Установки Вентс Установки Weger
Припливно-витяжна установка Вентс для ресторануПрипливно-витяжна установка Weger для ресторану

Установки Salda Установки VTS

Припливно-витяжна установка Salda для ресторануПриточно-витяжна установка Vts для ресторану


Розрахунок повітрообміну для ресторану

Дуже важливим етапом під час проектування систем вентиляції для ресторану є розрахунок потрібного обсягу повітрообміну. Для того щоб не порушувалася якість повітрообміну та не страждало на здоров'я людей, фахівці вивели певні значення. Таким чином, для різних типів людей, що знаходяться в кафе, потрібна різна кількість надходження повітря щогодини. Ось розрахунок на одну особу:

  • Для одного співробітника будь-якого призначення та будь-якого виду роботи (офіціанти, кухарі, адміністратори, хостес, охоронці, начальник тощо) потрібно оновлювати 60 м 3 повітря щогодини.
  • Для одного відвідувача будь-якого віку потрібно 30 м3 на годину
  • А ось у залі, що курить, потрібно подавати для однієї людини 100-120 м 3 /год

При складанні проекту з кондиціювання ресторану потрібно врахувати загальну кількість всіх людей і вивести необхідну холодопродуктивність. Також потрібно подбати про додаткові функції та автоматику, щоб не виставляти нові параметри щогодини. Для того щоб людина випадково не потрапила під обдув холодним повітрям і не замерзла, найкраще в ресторанах встановлювати інверторні спліт-системи, які підтримуватимуть оптимальну температуру.

Про те, як досягти якісної вентиляції в ресторані, можна прочитати у довідковому посібнику СНиП 2.08.02-89 «Проектування підприємств громадського харчування».

У ньому чітко описано, що робити, і що рекомендується. Але найкраще, щоб система вентиляції для ресторану була ефективною та потужною, а атмосфера та мікроклімат у приміщенні були на високому рівні – довірити проект інженерних схем досвідченим фахівцям кліматичної організації.

Хорошого Вам бізнесу та відмінного настрою у відвідувачів!
Успіх ресторанного бізнесу – комфорт відвідувачів



Інші цікаві статті на цю тему:

Кав'ярня 80 м2 . Вентиляція приміщення та виконання монтажних робіт

Кондиціювання ресторану

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги