loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
26 грудня
575
Ventbazar

Ресторан: 365 м2. Система вентиляції та кондиціювання

Для організації системи вентиляції в локальному ресторані, коли ринок висококонкурентний, а у клієнта обмежений ресурс за часом і бюджетом, навіть в умовах воєнного часу, ми знаходимо цікаве рішення для комфортного мікроклімату.
Зміст
Вентиляція ресторану - норма і необхідність
Вихідні дані щодо об'єкту
Конкретніше про об'єкт
Цілі та завдання проєкту
Технічні обмеження, які вплинули на прийняття рішень
Дії команди
Технічна розробка проєкту та візуалізація всіх систем
Послідовність робіт
Результати робіт
Висновок
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція ресторану - норма і необхідність

 Сьогодні вентиляція ресторану та кондиціювання повітря в залах для відвідувачів та у службових приміщеннях – це звичні атрибути, необхідні для розвитку ресторанного бізнесу та управління комфортом.

Далі йдеться про новий успішний проєкт, коли наша команда запропонувала оптимальне рішення, і за короткий термін впровадила ефективну систему автоматичного контролю мікроклімату ресторану.

Вихідні дані щодо об'єкту

Тип приміщення: ресторан з піца-піччю, баром та окремою кухнею.
Площа приміщень ресторану: 365 м2.
Регіон: Київ.
Надані послуги: вентиляція, кондиціювання, проектування, монтаж.
Період виконання: 2 місяці.
Команда проєкту: сертифікований проджект – менеджер, проектувальник, виконроб та профільні спеціалісти (зварювальник, спеціаліст для висотних робіт, інженер КВПіА).

Конкретніше про об'єкт

  • Приміщення загальною площею 365 м2, з яких площа кухні близько 65 м2.
  • Ресторан займає приміщення на першому та цокольному поверхах 5-ти поверхової будівлі.
  • Посадкові місця – у залах як у цоколі, так і на першому поверсі. На першому поверсі – основна зала, з більшою кількістю посадкових місць.
  • Основне обладнання кухні знаходиться у цокольному приміщенні (плити, варильні поверхні, парасольки-витяжки, холодильники тощо).
  • На першому поверсі розташований бар та дров'яна піца-піч, що є важливим елементом внутрішнього простору ресторану.


Прокладання основних комунікацій (вода, електрика, протипожежна сигналізація та опалення) виконували інші підрядники, паралельно з нашими роботами.


Цілі та завдання проєкту

  1. Забезпечити необхідний повітрообмін для нормальної роботи обладнання та комфортного перебування відвідувачів.
  2. Організувати ефективну роботу всіх витяжок: щоб надмірні тепловиділення, волога та неприємні запахи ефективно видалялися із зони кухні та піци-печі та не потрапляли до зон, де знаходяться відвідувачі.
  3. Мінімізувати вплив людського фактору шляхом реалізації автоматизованої системи керування вентиляцією, яка потребує мінімального втручання персоналу.
  4. Реалізувати проект у визначені терміни згідно з обумовленим бюджетом. 


Технічні обмеження, які вплинули на прийняття рішень

 При проектуванні системи вентиляції були обмеження – можна було використовувати тільки існуючі вентиляційні отвори та канали. У цьому приміщенні раніше також працював ресторан, тому по фасаду будівлі був прокладений витяжний повітропровід, що виходив на висоту вище покрівлі. Він потребував невеликого ремонту, але без зміни його перерізу. Його заміна (наприклад, збільшення перерізу) призвело б до збільшення вартості проєкту, що було неприйнятним.

 Ще одним обмеженням було те, що технічне обладнання не можна було встановити на даху.  А велика відстань між припливними та витяжним каналами не дозволила використання будь-яких варіантів рекуперації тепла.

Варіанти технічних рішень, що пропонувались нашими інженерами, обговорювались та узгоджувались із Замовником, дизайнером та з усіма зацікавленими працівниками закладу (технологи, шеф-повар,  і т.д.). В результаті проєктування та розрахунків було знайдене оптимальне рішення.

Дії команди

У всьому спектрі виконаних робіт ми можемо виділити кілька етапів:

  • 1 етап - узгодження концепції із Замовником – 7-10 робочих днів.
  • 2 етап - проєктування та узгодження з дизайнерами технічних та візуальних рішень – 15 днів.
  • 3 етап - монтажні роботи – 1,5 місяця.
  • 4 етап - пусконалагоджувальні роботи – 2 дні.

Технічна розробка проєкту та візуалізація всіх систем

Проєктування вентиляції ресторану, як і системи кондиціювання, проводилося з урахуванням побажань Замовника та порад дизайнера інтер'єру. Згідно з проєктом, було передбачено загальну витяжну систему з кухонних зонтів та від дров'яної печі. Також при виконанні технічних креслень було враховано думку Замовника щодо вибору вентиляційних решіток та трасування інженерних систем.

Технічні розрахунки виконувались відповідно до чинних норм і правил.

  • ДБН В.2.5-67-2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання»,
  • ДБН В.2.2-9-99 «Громадські будинки та споруди»,
  • ДСТУ Б EN 15243:2015 «Вентиляція будівель. Розрахунок температури приміщень та методи визначення навантажень та енергопотреб для будівель із системами кондиціювання повітря.

Відеоогляд з об'єкту: як ми це зробили


Послідовність робіт

На першій зустрічі Замовник виклав свою концепцію дизайну, надав план приміщення, план розташування столиків та виділених зон для розміщення технічного обладнання. Крім цього монтаж вентиляції в ресторані потрібно було узгодити з графіком загальнобудівельних робіт та графіком виконання монтажу інших інженерних систем (електрика, опалення, водопостачання, тощо).
Ми розпочали роботи у такій послідовності.
1. Оскільки проектом було передбачено загальну примусову витяжну систему з кухонних зонтів та дров'яної печі, для ефективного видалення забрудненого повітря з гарячих зон на фасаді будівлі було змонтовано кухонний вентилятор. Аеростар KFS-400. Кухонні вентилятори запроектовані саме для роботи з забрудненим гарячим повітрям з домішками жиру, в умовах високого аеродинамічного опору. 
 


У встановленого вентилятора передбачений зручний та легкий доступ до внутрішнього простору та робочого колеса, що значно спрощує його очищення та обслуговування. 
                       
2. Додатково на витяжному повітропроводі піци-печі встановлений гідрофільтр, який є обов’язковим елементом витяжних систем для вугільних та дров’яних печей. Він використовується для очищення витяжного повітря від сажі та для гасіння іскор.
Гідрофільтр з розмірами 900x700x1000 мм створює великий аеродинамічний опір (400-500 Па), що впливає на вибір моделі витяжного вентилятора.


3. Під гідрофільтром був встановлений бак запасу води та циркуляційний насос, який забезпечує подачу води на форсунки гідрофільтра. Відпрацьована вода самоплином повертається в бак. Для безпечної експлуатації на гідрофільтрі встановлена система автоматичної сигналізації, що реагує на підвищення температури повітря.
4. Припливне повітря подається на кожен поверх окремими канальними вентиляторами. Для нагріву припливного повітря встановлені електричні нагрівачі та канальний фреоновий теплообмінник разом з компресорно-конденсаторним блоком (ККБ) Haier, який змонтований на фасаді будівлі. Влітку ККБ працює в режимі охолодження припливного повітря.
5. Дизайн приміщень передбачає відкрите кріплення повітропроводів під стелею. 
Припливні повітропроводи теплоізольовані самоклеючою рулонною ізоляцією K-flex.
Силами замовника повітропроводи задекоровані відповідно до стилістики закладу.



7. Для керування системою вентиляції встановлено щит автоматики на базі вільно-програмованого контролера. Витяжні та припливні вентилятори оснащені частотними перетворювачами для якісного налаштування та регулювання  роботи системы.



8.  Для кондиціювання ресторану додатково в залах для відвідувачів були встановлені спліт-системи на базі касетного та настінних блоків.
  • У цокольному приміщенні встановлена спліт-система з касетним внутрішнім блоком, який розташований по центру зала для рівномірного охолодження. Таке рішення обумовлене геометрією приміщення – квадрат.

  • На першому поверсі встановлені чотири окремі спліт-системи з настінними внутрішніми блоками, які краще підходять по дизайну та оптимально розташовані з точки зору посадки відвідувачів та розподілу повітря. Зони, де перебувають відвідувачі, захищені від прямих повітряних потоків від кондиціонерів.


Спліт-системи від всесвітньовідомого виробника Haier - із інверторним управлінням, економні та малошумні, з високими показниками ефективності

          

Результати робіт

  1. Припливно-витяжна система вентиляції забезпечує нормальну роботу кухні та комфорт для відвідувачів.
  2. Повітропроводи та інші елементи системи вентиляції / кондиціонування гармонічно вписані в інтер‘єр ресторану.
  3. Параметри роботи системи вентиляції підтримуються автоматично.
  4. Для обігріву приміщення в міжсезоння можна використовувати кондиціонери. Це дозволяє зменшити витрати на опалення.

Висновок

Незважаючи на те, що на ринку безліч варіантів обладнання та рішень, отримати очікуваний мікроклімат більш ніж реально. І отримані результати – це лише початок та мала частина можливого.

Замовник задоволений результатом. Тепер він може зосередитись лише на розвитку власного бізнесу, а рівень комфорту закладу, створений у т.ч. за рахунок систем вентиляції та кондиціювання дозволить підвищити відвідуваність ресторану.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород

Фотозвіт з об'єкту



У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги