loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
15 червня
11211
Ventbazar

Вентиляція та кондиціювання котеджу: чи потрібно і з чого почати

Зміст
Вентиляція та кондиціювання котеджу: чи потрібно і з чого почати
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція та кондиціювання котеджу: чи потрібно і з чого почати


Чисте повітря в будинку – запорука здоров'я та довголіття його мешканців. Будь-який проект приватного будинку або котеджу обов'язково включає розділ про вентиляцію і кондиціювання. Тому якісна система вентиляції – одна з найважливіших інженерних систем будинку. Із застосуванням нових стандартів енергозбереження, нових теплоізолюючих покриттів, інноваційних технологій та матеріалів, вимоги до рівня комфорту в будинку якісно змінилися та зросли.

Як робили раніше

У більшості проектів стандартно передбачалася система природної вентиляції будинку, коли через мікрощілини і нещільності конструкцій, що захищають, вікон, балконів або дверей свіже повітря надходило всередину будинку, а відпрацьоване повітря природною тягою з кухні та санвузла віддалялося у витяжні канали, через трубу, що виступає вгору. вдома. Але часто така вентиляція не виконує своїх завдань, що призводить до зовсім небажаних наслідків.

Недоліки поганої вентиляції

  • Підвищена вологість та забрудненість повітря в кімнатах веде до утворення цвілі та розмноження хвороботворних мікробів у повітрі;
  • Недостатній повітрообмін порушує здоров'я та сон дорослих та дітей, веде до розвитку легеневих захворювань;
  • Спека, задуха та сухість повітря – привід для розвитку хвороб серця, алергічних реакцій;
  • Випари з кухні, запахи, пари або диму від плити при приготуванні їжі, забруднюють повітря і поширюються по всіх приміщеннях;
  • Підвищена вологість і застій повітря у ванній кімнаті призводить до утворення цвілі і грибка, що важко виводяться, в кутах, на стінах і на стелі;
  • Неприємні запахи з санвузла, підвищена вологість у гаражі чи пральні збільшують дискомфорт та загрожують здоров'ю мешканців будинку.

Джерела забруднення повітря в будинку: люди та їх шкідливі звички, домашні тварини або птиці, кухонні випаровування та запахи, покриття та оздоблювальні матеріали, зайва волога з пральні, ванної чи туалету, чадні гази та пил з вулиці, інші джерела.

Якщо додати, що міжкімнатні та зовнішні двері зараз забезпечені ущільнювачами, а сучасні вікна теж герметичні, повітря в кожній кімнаті без вентиляції стає затхлим і припертим, навіть без перебування там людей. Приватні будинки перетворені на термоси завдяки оздоблювальним матеріалам та теплоізоляції. Що робити? Встановити якісну примусову вентиляцію, замовивши розробку правильного технічного проекту спеціалізованої фірми.

Приклади наших робіт

{callback: 1}

Система вентиляції та кондиціювання
Житловий будинок (1100 м2 ). Система вентиляції та кондиціювання

Вентиляція у приватному будинку – технічні рішення
Вентиляція у приватному будинку – технічні рішення

Приклад та ціна технічного рішення вентиляції для котеджу
Приклад та ціна технічного рішення вентиляції для котеджу


Норми для повітрообміну та кондиціювання в котеджі

За вимогами сучасних будівельних стандартів, норми повітрообміну повинні відповідати ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки та споруди. Житлові будинки» та ДБН В.2.5 67 2013 'Опалення, вентиляція та кондиціювання'.


Якщо брати до уваги обов'язковий стандарт ДБН В.2.5-67:2013, надходження свіжого повітря до окремих кімнат будинку повинні відповідати даним таблиці X.4.

Норми повітрообміну в котеджі

Параметри мікроклімату, у тому числі й температура внутрішнього повітря в приватному будинку, повинні відповідати ГОСТ 30494-96 «Будівлі житлові та громадські. Параметри мікроклімату в приміщеннях» та ДБН В.2.2-15-05 «Будинки та споруди. Житлові будинки".

Норми по повітрообміну для приватного будинку та котеджу за ГОСТ 30494-2011 наведено у таблиці. Вона відображає оптимальні та допустимі норми температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в обслуговуваній зоні приміщень житлових будівель та гуртожитків.

Котедж. Як забезпечити необхідну температуру та провітрювання

Правильна вентиляція для котеджу. Провітрювання та охолодження
Резюмуючи все сказане вище

Примусова вентиляція має бути обов'язково налагоджена, якщо Ви бажаєте створити комфортні та здорові умови у Вашому котеджі. Для цього слід застосовувати спеціальне вентиляційне обладнання, яке зможе дотримуватися всіх норм та стандартів. І не забувайте, що важливим є не тільки приплив свіжого повітря, але й витяжка. Ви ж не хочете дихати повітрям, яке тільки на 50% чисте і свіже?

Щогодини повітря має віддалятися (оновлюватися):

  • у житловому приміщенні на 100% (віддаляться відпрацьований, відшкодовуючись свіжим);
  • на кухні мінімум 90 м3/годину і більше (залежить від типу приладів та інтенсивності їх використання);
  • у ванній та туалетній кімнаті – 25 м3/година;
  • у підсобних приміщеннях (комора кімната, вбиральня тощо) – 20% повітря.


Важливий аспект.
Якщо приміщення порожнє, це не означає, що повітрообмін у ньому можна припинити! Повітря має оновлюватися, нехай і не так інтенсивно, як у вже житловій кімнаті. Інакше повітря приміщення буде застоюватися, перетвориться на 'розсадник' для мікроорганізмів і забруднюватиме всі інші кімнати.

Способи вентиляції та кондиціювання котеджу

Забезпечити чисте та свіже повітря, і до того ж з потрібною температурою, в кімнатах приватного котеджу або особняка здатні лише якісна примусова вентиляція та кондиціювання повітря. Продуктивність обладнання повинна бути достатньою, щоб забезпечити необхідну кратність повітрообміну, подачу нормативної кількості повітря до кімнат будинку та підтримання потрібної температури повітря. Розрахунок такої системи – завдання складне та відповідальне.

Припливно-витяжна вентиляція котеджу - як правильно налагодити

Сучасний ринок кліматичного обладнання пропонує широкий вибір обладнання: від найпростіших пристроїв до систем еліт-класу. Зробимо короткий екскурс з обладнання для вентиляції та кондиціювання приватних котеджів/особняків: від простого до складного.

Вентиляція котеджу – варіанти обладнання


Бюджетні варіанти


вентиляція для котеджу 1. Припливний клапан – встановлюється на вікно чи стіну в окремих кімнатах для подачі свіжого повітря до будинку. До припливних клапанів, крім вентиляції санвузлів, встановлюють побутові витяжні вентилятори . Такі припливні та витяжні пристрої можуть працювати постійно або по датчику вологості/таймеру.

Переваги : найбільш бюджетний варіант вентиляції, який може дозволити собі буквально кожен власник котеджу та іншої нерухомості.

Недоліки: обмежена продуктивність, автономність і втрата тепла з будинку з повітрям, що видаляється.


Моделі провітрювачів та побутових вентиляторів

MAICO ALD 10T Soler&Palau SILENT-200 CZ Maico ECA 100 ipro
Провітрювач для котеджу MAICO ALD 10TВентилятор для котеджу Soler&Palau SILENT-200 CZПобутовий вентилятор Maico ECA 100 ipro для ванної котеджу


вентиляція для котеджу
2. Побутові рекуператори – це компактні, більш функціональні пристрої для організації подачі та видалення повітря в окремі приміщення будинку, зазвичай доповнюються витяжними вентиляторами на кухні та санвузлі.

Переваги : часткова рекуперація тепла повітря, що виводиться з кімнати, що знижує загальний рівень тепловтрат будинку.

Недоліки: обмеженість продуктивності, встановлення на певний обсяг приміщення.

Приклади конкретних моделей

                         Прана 150                                Blauberg Vento Expert    Helios KWL EC 45
Побутовий рекуператор ПранаПобутовий рекуператор blauberg vento expert  Рекуператор helios kwl ec 45


Найбільш ефективний варіант

вентиляція для котеджу
3.Припливно-витяжна установка – забезпечує повноцінну регульовану подачу та видалення повітря з усіх приміщень будинку, причому з якісним очищенням та нагріванням повітря, що нагнітається всередину. У систему припливно-витяжної вентиляції входить сама установка з автоматикою управління, калорифер, фільтри та система повітроводів та повітророзподільників – дифузорів, анемостатів, ґрат та інших елементів. Дізнайтеся велике про припливно-витяжну установку, прочитавши нашу статтю .


Позитивні якості:
широкий діапазон продуктивності, компактність і надійність, і важливіше - повна вентиляція всього котеджу за допомогою всього однієї установки.


Недолік:
досить висока вартість.

Установки, які відмінно підійдуть до Вашого будинку

Daikin VAM 500 FB MyCond MV 400 I Salda VEGA 350 E
Припливно-витяжна установка для котеджу Daikin VAM 500 FBПриточення для котеджу MyCond MV 400 IПрипливно-витяжна установка для котеджу Salda VEGA 350 E




Що таке рекуперація тепла

Більш енергоефективною є система припливно-витяжної вентиляції із рекуперацією тепла. Вона не тільки відповідає за якісну підготовку повітря та повітрообмін у будинку, але й утилізує до 80-90% тепла повітря, що йде. Влітку, завдяки рекуператору, навпаки, прохолода будинку захищена від зовнішньої спеки. Це величезний плюс системи вентиляції, оскільки економляться витрати на опалення взимку та на кондиціювання влітку.


Кондиціювання котеджу

Оскільки підтримання потрібного температурного режиму в приватних котеджах, особливо в південних регіонах, неможливе без систем примусового охолодження, попит на різні кондиціонери та системи кондиціювання зростає рік у рік.


Доступне за бюджетом рішення


Кондиціювання для котеджу - правила застосування 1. Побутові кондиціонери
типу спліт-системи - складаються із зовнішніх та внутрішніх блоків, з'єднаних фреоновими магістралями. Необхідно відзначити різноманітність моделей внутрішніх блоків. Розрізняють настінні, канальні, касетні або універсальні підлогові кондиціонери, що зручно для інтеграції в умови будь-якого інтер'єру.


Переваги
: вони можуть бути наділені функціями обігріву, осушення, фільтрації, іонізації та антибактеріального захисту повітря. Управління кондиціонерами – за допомогою пульта дистанційного керування або віддалено через інтернет.


Недоліки:
одна така система може забезпечити лише одну кімнату вдома. Тому, щоб забезпечити кондиціювання для всього котеджу, потрібно буде встановлювати по спліт-системі для кожної кімнати, що вплине на зовнішній вигляд Вашого фасаду, а також збільшить витрати енергії.

Приклади моделей

Cooper&Hunter CH-S12FTXE LG Artcool Mirror AM09BP Haier AS09DCAHRA / 1U09JEDFRA

Кондиціонер для котеджу Cooper&Hunter CH-S12FTXEПобутовий кондиціонер для котеджу LG Artcool Mirror AM09BPПобутовий настінний кондиціонер Haier AS09DCAHRA/1U09JEDFRA

Преміум-рішення

Кондиціювання для котеджу - правила застосування 2. Мульти-спліт системи кондиціювання . В цьому випадку один потужний зовнішній блок з компресором (часто з керуванням DC-inverter) пов'язаний з єдиною системою трубопроводів з декількома внутрішніми блоками (від 2 до 5 штук). Така система працює не тільки на охолодження будинку, але і на обігрів, знімаючи навантаження із системи опалення. Внутрішні блоки можуть мати різну конфігурацію для установки в конкретне приміщення і різну продуктивність. Вони бувають настінні, канальні чи універсальні. Управління кожним внутрішнім блоком за допомогою пульта дистанційного керування, централізоване всією системою, або налаштуванням режимів і параметрів через інтернет (Wi-Fi).

Переваги
: можливість створення гнучкої конфігурації системи під конкретне планування, робота на охолодження та обігрів, енергоефективне керування, об'ємний розподіл повітря, програмовані режими роботи та настроювання температурних параметрів, високоякісне очищення повітря.

Недоліки:
дорожче, ніж звичайна спліт-система, але при облаштуванні кондиціювання для всього будинку набагато вигідніше. Адже за ціною одна така система коштуватиме дешевше, ніж кілька побутових кондиціонерів для кожної кімнати. З цієї ж причини (працює лише один зовнішній блок), знижується енергоспоживання у процесі експлуатації.

Моделі зовнішніх блоків

Chigo C2OU-16HDR1 Mitsubishi Electric MXZ-3D/E54VA Haier 3U24GS1ERA(N)

Мульти-спліт система Chigo C2OU-16HDR1Мульти-спліт для котеджу Mitsubishi ElectricЗовнішній блок мульти-спліт системи Haier 3U24GS1ERA(N)

Для великих особняків або багатоповерхових котеджів

Кондиціювання для котеджу - правила застосування   3. Мультизональна система кондиціонування (MRV/VRF) . Це останнє покоління кліматичного обладнання з розширеними функціями охолодження та обігріву для приміщень різного призначення.


Переваги
: можливість одночасного охолодження та нагрівання різних приміщень будівлі, розміщення блоків з великим перепадом висот, інверторне управління компресором, підключення до зовнішнього блоку від декількох до більше десятка внутрішніх блоків (до 64 шт.), робота зовнішніх блоків у каскаді, безпечні холодоагенти, економ. та надійне управління.


Недоліки:
слід вказати велику вартість та необхідність професійного підбору та монтажу для таких систем.

Відповідні моделі зовнішніх блоків

Midea MDV V160W/DRN1 Haier MRV III-S AU60NFIERA Daikin Mini VRV III RXYSQ5P8V1
Мультизональна система для котеджу Midea MDV V160W/DRN1Мультизональна система для котеджу Haier MRV III-S AU60NFIERAМультизональна система для котеджу Daikin Mini VRV III RXYSQ5P8V1

Система INVERTER – що це таке

Найбільш енергоефективними рішеннями від виробників кондиціонерів є інверторні технології (Inverter) управління компресорами та вентиляторами кондиціонерів. Продуктивність кондиціонера з інверторним компресором підвищується або знижується дуже чуйно, залежно від поточних показань температурного датчика без непотрібних пікових витрат енергії.

Такі інверторні кондиціонери споживають набагато менше енергії (економія до 50%), тихіше працюють, краще розподіляють та очищають повітря. Це ідеальний варіант для спальні, кабінету, вітальні чи дитячої кімнати. Хоча вартість інверторних моделей на 35-40% вище, ніж у звичайних кондиціонерів, їх установка вигідніша з погляду кращої функціональності та економного енергоспоживання. Докладніше про те, як відрізняється система кондиціонування on/ff від системи Inverter за посиланням .

Котедж - правильний вибір системи вентиляції та кондиціюванняКотедж - правильний вибір системи вентиляції та кондиціюванняКотедж - правильний вибір системи вентиляції та кондиціюванняКотедж - правильний вибір системи вентиляції та кондиціювання
Вибір системи вентиляції/кондиціювання котеджу: послідовність робіт

Вибір кліматичного обладнання для котеджу/проекту - це компроміс між побажаннями та ресурсами замовника, вимогами санітарних норм та стандартів та технічними можливостями обладнання.


З технічного погляду послідовність дій при доборі обладнання складається з наступних етапів:


1. Підготовка технічного завдання відбувається на основі аналізу характеристик будови, планування будівлі, встановлених або необхідних для встановлення інженерних систем з урахуванням можливого бюджету та побажань Замовника.

При вивченні вихідних даних варто уточнити, чи є місце для прокладання повітроводів, які є вентиляційні канали, яка висота стель та їх конструкція, який простір є для розміщення припливно-витяжної установки, яка доступна потужність електромережі, чи є можливість встановлення настінних – канальних – стельових. блоків спліт-систем, як відвести конденсат, яке є рішення щодо опалення будинку, та інші аспекти.

2. Техніко-економічне обґрунтування проекту готується фахівцями з вентиляції та кондиціювання. Тут відображається план-схема пропонованого технічного рішення, перелік або варіанти обладнання/пристроїв, характеристики обладнання, розрахункові показники за продуктивністю, економічними та експлуатаційними показниками.

Приклад робочої план-схеми першого поверху котеджу

Проект реалізації системи вентиляції у котеджі

3. Монтаж та пуско-налагодження здійснюється після погодження всіх деталей проекту та затвердження Замовником запропонованого варіанта обладнання. Роботи виконуються спеціалістами ліцензованої монтажної організації. Після монтажу та пуску обладнання, проводяться налаштування необхідних температурних параметрів та режимів роботи систем вентиляції/кондиціювання. Вентиляція для котеджу - що робити


Підсумки, або як підготувати будинок до впровадження такої системи

Сучасна, ефективна система вентиляції та кондиціонування котеджу або заміського будинку забезпечує повноцінний повітрообмін у всіх приміщеннях котеджу, та підтримують комфортну температуру повітря цілий рік з мінімальними енерговитратами. Втілення у життя такого проекту – не лише мрія Замовника, а й важливе завдання для досвідчених професіоналів.

Потрібно обов'язково врахувати той факт, що перед установкою всього обладнання потрібно підготувати комунікаційні схеми для системи вентиляції та кондиціювання:

  • Резерв енергоживлення для надійної роботи вентиляції, кондиціювання, калориферів для підігріву повітря. При збоях в електромережі такий резервник врятує Вас від задухи, і систему від поломок.
  • При використанні водяного калорифера на підігрів припливу, потрібно подбати про резервну потужність котла. Слід врахувати, що перепад температури води в котлі не повинен опускатися нижче 60-80° С.
  • Підготувати вентиляційні шахти або місце для прокладання повітроводів, а також місця для роздачі повітря і його забору. Повітропроводи з впровадженою шумоізоляцією та вузлами переходу рекомендують проводити за навісною стелею, щоб не псувати інтер'єр будинку. Для цих же цілей, до повітропроводу кріпиться красиві декоративні грати і поміщається на місце роздачі повітря.
  • Потрібно заздалегідь подумати, де монтуватимуться всі блоки системи кондиціювання. Усередині будинку - потрібно подумати, де кондиціонери повинні охолоджувати повітря найбільше, але при цьому важливо вибрати таке місце в кімнаті, щоб люди не опинялися під постійним обдуванням холодного повітря. Зовні будинку - треба подумати і про зовнішній вигляд фасаду, наприклад, на лицьовій стороні будинку блок псуватиме красу. Також важливо знати, що на сонячному боці будинку зовнішні блоки розміщувати не слід.
  • Заздалегідь подумайте про те, що від зовнішніх блоків потрібно буде вести фреоно-провід до внутрішніх блоків – це також вплине на місця встановлення всіх блоків.
  • Вентиляційні грати або інший елемент, який монтуватиметься на вулиці і забиратиме в будинок повітря/виводитиме з нього - потрібно подумати про те, де встановити і всі ці елементи. Важливий нюанс: якщо Ви збираєтесь встановлювати вентиляційне обладнання у підвалі, то монтувати на даху елемент повітрозабору не можна.



Інші схожі запити:


Проектування вентиляції та кондиціювання для приватного будинку

Монтаж вентиляції у котеджі

Сервісне обслуговування вентиляції у приватному будинку

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги