loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
15 вересня
21105
Ventbazar

Рекуператор повітря – що це таке і як він працює

Зміст
Рекуператор повітря – що це таке і як він працює
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Рекуператор повітря – що це таке і як він працює

Що таке рекуператор та як він працює


Зміст:

Що таке рекуператор повітря

Рекуператори – енергозберігаючі компоненти сучасних вентиляційних систем.
Основне завдання цього пристрою: передавати тепле повітря (енергію) від повітря, що віддаляється припливному. Таким чином, клієнт може економити на опаленні. Раніше потреби в цьому устаткуванні не було, тому що при мінімальній оплаті за тепло люди могли в зимовий період відкривати вікна на провітрювання, не переживаючи за витрати енергії. Таким чином, здійснювалася природна вентиляція. Тепер для повноцінного постачання приміщень свіжим повітрям у новій або реконструйованій будівлі не обійтися без систем примусової вентиляції.

У зв'язку з постійним подорожчанням енергоносіїв, завдання енергозбереження як у житловому, так і в комерційному секторі, а також у громадських будівлях або спорудах є одними з головних при проектуванні нових або реконструкції давно збудованих будівель.

Вентиляційні системи та пристрої повинні не тільки забезпечити житлові або робочі приміщення необхідною кількістю свіжого повітря, але й якнайбільше скоротити втрати тепла, що супроводжують видалення з будівлі відпрацьованого повітря.

Принцип роботи рекуператора повітря

Recuperator - латиною означає «повертає, що віддає назад». По суті це теплообмінник, де відбувається обмін тепловою енергією при контакті з поверхнею, що проводить тепло.

Наприклад, у пластинчастому теплообміннику із зустрічно спрямованими потоками повітря, що виходить і входить, через металеві або пластикові перегородки відбувається перенесення тепла. Потоки подачі та витяжки чергуються та відокремлені перегородками. Повітря, що видаляється з приміщення, нагріває перегородки і його температура падає. Вхідне повітря, продуває ці ж нагріті перегородки з протилежного боку і забирає тепло: його температура підвищується. Якщо кількість перегородок досить велика, то і передача тепла від повітря, що йде до вхідного, досить велика. Конструкція сучасних теплообмінників рекуператорів дозволяє більш ніж на 90% скоротити витрати на підігрів повітря, що подається до приміщень. А це значна економія витрат на догрівання холодного повітря, що подається і, зрештою, - на опалення.
Пластинчастий теплообмінник, встановлений у припливно-витяжній установці, показаний на малюнку нижче.
Принцип роботи рекуператора повітря
Приблизна схема роботи роторного рекуператора заснована на передачі тепла в двох розділених по горизонталі секторах ротора, що обертається, заповненого повітропроникним наповнювачем (комірчастою структурою). Повітря, що йде, нагріває осередки верхнього сектора ротора. Цей сектор повертаючись, потрапляє в нижню зону, де віддає тепло морозному повітрі, що надходить. Наповнювач ротора (алюмінієва гофрована стрічка) по черзі нагрівається і охолоджується, обмінюючись теплом і вологою між повітрям, що виходить і входить. ККД ПВУ з такими рекуператорами вище і відведення конденсату для них не потрібне.
Принцип роботи рекуператора повітря
У роторних теплообмінників ефективність роботи за низьких температур набагато краща.

Припливно-витяжні установки з рекуперацією тепла


ПВУ з рекуперацією тепла – один із основних способів підвищення енергоефективності та скорочення енерговитрат у житловому будівництві.
Рекуператори або утилізатори тепла застосовують як у побутових системах вентиляції, так і в промислових вентсистемах.

Особливості та переваги їх конструкції, захист від обмерзання, відведення конденсату, системи нагрівання або охолодження, можливості встановлення та сервісу – всі ці питання вирішуються при проектуванні систем припливно-витяжної вентиляції, як у житлових будинках, так і на комерційних об'єктах.

Конструкції рекуператорів

У промисловій вентиляції застосовують рекуператори для круглих чи прямокутних каналів як самостійні компоненти вентсистем.


У припливно-витяжних установках з пластинчастим або роторним рекуператором компактно розміщені інші компоненти: фільтри, вентилятори та автоматика управління.
По тому, як прямують для теплоутилізації потоки повітря (теплоносія), розрізняють:
  • перехресні рекуператори;
  • протиточні рекуператори;
  • прямоточні рекуператори.
За конструкцією теплообмінника теплоутилізатори бувають:
  • трубчастими;
  • пластинчастими;
  • ребристими;
  • пластинчастими оребреними;
  • роторними.
Теплоутилізатори розрізняють за матеріалом, з якого вони виготовлені. Це може бути:
  • метал (алюміній, мідь, сталь);
  • пластик (полістирол);
  • кераміка;
  • целюлоза (спеціальний папір).
Існують ще ентальпійні рекуператори, з передачею тепла і вологи через мембранний матеріал, що вбирає вологу. Ці теплообмінники не піддаються загрозі обмерзання.

Для виконаних із пластику або металу пластинчастих теплообмінників при температурах повітря поза домом нижче 8 °C існує загроза осадження конденсату або навіть обмерзання пластин. Тому в ПВУ із пластинчастими теплообмінниками передбачена система захисту від замерзання.

Які бувають рекуператори і для чого вони потрібні

Рекуператори для житлових квартир, будинків, офісів бувають двох типів:
  • пластинчастий;
  • роторний.
Такі види рекуператорів можуть застосовуватися.
  • припливно-витяжних моделях:
  • побутових рекуператорів:
До побутових рекуператорів можуть належати компактні припливно-витяжні установки, призначені для невеликих за площею об'єктів: дрібний офіс, кімната, склад і т.д. По суті це місцева вентиляція, яка здатна працювати тільки на одне приміщення. Продуктивність побутових рекуператорів стартує від 25 м3/год до 250 м3/год. Конструктивно, це найчастіше прямоточні рекуператори з мідними теплообмінниками.

Приклад конструктиву (PRANA)
Або керамічними (VENTOXX, Vaillant, ВЕНТС) теплообмінниками. Обидва типи пристроїв виконані з круглим корпусом, який встановлюється через стіну.
Побутові рекуператори можуть працювати одночасно на притоку та витяжку, або включатися в змінному режимі: на приплив, а потім на витяжку.
Якщо включати два з них, наприклад, на витяжку, то у двох інших кімнатах ще два рекуператори повинні працювати на подачу. Через певний період (58-70 сек) режими роботи вентиляторів синхронно змінюються на реверсні. Таким чином, забезпечується повітрообмін у різних кімнатах будинку чи квартири.
До переваг побутових моделей рекуператорів відносяться:
  • високий коефіцієнт теплоутилізації – до 90-97%;
  • не потрібні провітрювання та немає втрат тепла через вентиляцію;
  • дуже низьке енергоспоживання, лише кілька ват;
  • безшумна робота;
  • простота обслуговування та встановлення;
  • фільтрація та очищення повітря;
  • універсальність для побутового та комерційного застосування;
  • нормалізація рівня вологості та усунення передумов для розвитку цвілі та грибка;
  • локальне чи централізоване управління;
  • локальна та попарна установка.
Моделі, що вдало експлуатуються в Україні:

Vaillant var 60/1 D Soler&Palau respiro 100 RD Прана (Prana) - 150 Blauberg Vento Expert A50-1 W



ME Lossnay VL-100eu5-E Helios KWL Ec 45 Прана Prana - 200 C BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS


Експерти ВЕНТБАЗАР рекомендують звернути увагу на нові моделі німецьких рекуператорів серії Блауберг Венто Експерт :
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO ,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS WI-FI ,

Як підібрати рекуператор у квартиру чи для будинку?

Зазвичай один побутовий рекуператор може забезпечити подачу та витяг повітря для приміщення площею до 20-25 м2. Точніше, залежно від технічних можливостей конкретної моделі, Вам допоможе зробити вибір наш спеціаліст-консультант.
При підборі моделі враховуються площа і висота приміщення, кількість людей, що знаходяться там, час їх постійного перебування, загальне планування приміщення в будівлі. Вибирають варіанти управління, обумовлюють умови доставки, монтажу та подальшого обслуговування.
Звертайтеся до експертів ВЕНТБАЗАР. Ми пропонуємо всі топові моделі ринку побутових рекуператорів та припливно-витяжних установок. Ви не припуститеся помилок і знайдете оптимальний варіант рекуператора за вигідною ціною, з доставкою і професійним монтажем.

Схожі статті

Заплутатися у різноманітності моделей побутових рекуператорів дуже просто. Важко зрозуміти, які рекуператори краще, які особливості їх конструкції варто врахувати та які є тонкощі щодо їх встановлення.

Не важливо, квартира це або будинок, або навіть офіс – ковток свіжого повітря. Адже з економічною вентиляцією - побутовими рекуператорам повітря - цілий рік у приміщенні буде повітря зручною для вас температури. Без відкривання вікон та зайвих шумів з вулиці. Що це за установка, яка у багатьох на слуху? Відповідаємо на питання, пов'язані із її принципом роботи, монтажем.

Якщо вам вже знайоме таке поняття, як «рекуператор повітря», то перший крок зроблено в напрямку комфортного життя. Залишилось тепер лише правильно його підібрати.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги