loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
7 січня
4950
Ventbazar

Примусова вентиляція у приватному будинку

Зміст
Примусова вентиляція у приватному будинку
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Примусова вентиляція у приватному будинку

Вентиляція в приватному будинку завжди виконується згідно з проектом, затвердженим усіма контролюючими службами та інспекціями, і буває природна вона ж природна, та й власне, примусова про яку ми поговоримо в цій статті.

У більшості давно збудованих приватних будинків організована природна (природна) вентиляція будівлі. Така схема передбачає надходження свіжих повітряних мас через нещільність будови та елементи конструкцій в основні приміщення будинку. У туалеті, ванній та на кухні є вентиляційні отвори, через які забруднене та вологе повітря за рахунок різниці температури та тиску витягується у витяжну шахту, що виходить за межі даху будинку. Правильно розрахована система забезпечувала достатній рівень комфорту та нормативну кратність (3-4) повітрообміну. Недоліками природного повітрообміну є достатні втрати, залежність від зовнішніх атмосферних явищ і відсутність регулювання.

Природна вентиляція у будинку

З часом змінюються норми щодо енергозбереження, якості опалення та кондиціювання житла, з'являються нові ізоляційні матеріали та зростають вимоги до рівня комфорту власного будинку. У сучасних котеджах або особняках часто весь простір будинку розбитий на окремі зони зі своїми вимогами щодо температурного режиму або якості повітряного середовища.

Задовольнити ці вимоги дозволяють різні вентсистеми з механічним спонуканням – примусова вентиляція у приватному будинку. У цьому випадку для поліпшення стану повітряного середовища в приміщеннях може застосовуватися припливна, витяжна або комбінована - припливно-витяжна вентиляція.

Можуть застосовуватися місцеві припливні вентиляційні пристрої, що монтуються на вікна або стіни для посилення припливу, або встановлюватися додаткові витяжні вентилятори на кухні або в санвузлі для забезпечення видалення шкідливого та забрудненого повітря. Ці часткові заходи покращують ситуацію з кліматом у будинку, але максимального ефекту не дають.

Варіант 1

Припливно-витяжні системи вентиляції приватного будинку

Тільки припливно-витяжна система забезпечує:

  • автоматичне керування кліматом в окремих приміщеннях будинку;
  • якісну підготовку вхідного повітря - нагрівання, фільтрацію та очищення;
  • добове чи тижневе програмування роботи вентсистеми;
  • можливість спільної вентиляції та кондиціювання.


Найоптимальнішим рішенням для приватного будинку є встановлення централізованої вентиляційної системи припливно-витяжного типу з функцією рекуперації тепла.

Приточно-витяжна вентиляція

Центром системи є вентиляційний блок, який оснащений теплообмінником, вентиляторами, системою фільтрації повітря, модулем керування та рекуператором тепла.

До вентиляційного блоку з приміщення підводяться два повітропроводи. Повітряні потоки з вулиці надходять до блоку вентиляції через повітрозабірник і звідти розподіляються по кімнатах у будинку. Забруднене повітря забирається з приміщення крізь витяжний повітропровід і виходить через дефлектор, встановлений на даху.

Взимку теплий витяжний та холодний вуличний повітряні потоки перетинаються у теплообміннику – рекуператорі, але при цьому не змішуються. Тепле повітря, що виходить назовні з приміщень, віддає частину тепла повітряному потоку, що надходить у будинок. Рекуператор (теплообмінник) допомагає заощадити до 30% енергії, що витрачається на обігрів будинку порівняно з вентиляцією без встановленого теплообмінника.

Вентиляційний блок
виконує функцію підготовки повітря. Фільтри, які встановлені в таких блоках, очищають повітряні маси від бруду та пилу, алергенного пилку рослин та комах. У ньому також можуть бути пристрої для зволоження, підігріву або охолодження повітря, що надходить. Така припливно-витяжна венсистема потребує систематичного очищення та заміни фільтрів, а також налаштування автоматики через щит управління та стеження за станом клімату у приміщенні.

Застосовують також геотермальні вентсистеми, в яких повітрозабір здійснюється через ґрунтовий теплообмінник . Це труба, яка прокладена у землі на глибині приблизно 1,5 – 2м, нижче за рівень промерзання грунту. Один з кінців труби приєднаний до вентиляційного блоку, а інший її кінець виходить вище за поверхню грунту. Проходячи крізь трубу ґрунтового теплообмінника, повітряний потік у зимовий час прогрівається теплом землі, а влітку навпаки - охолоджується, адже температура землі завжди +7...+10°С. Тепловтрати менші та платежі за опалення та кондиціювання повітря знижуються суттєво.

Витратна частина з встановлення припливно-витяжної вентсистеми з рекуперацією значно більше (в 4 – 5 разів), ніж із організації природної вентиляції. Варто зазначити, що примусова вентиляція більш енергоємна і енергозалежна. Є рівень шуму від роботи вентиляторів. Також необхідно регулярно дбати про заміну фільтрів та обслуговування системи. Але кошти, що заощадяться на витратах за тепло, допоможуть окупити всі витрати на обслуговування вентиляції. Причому, чим суворіший клімат, в якому встановлена вентиляційна система і довше опалювальний сезон, тим швидше окупиться установка вентиляції. Крім того, підвищення комфорту в будинку багато чого варте.


Варіант 2

Примусова вентиляція приватного будинку з рекуперацією тепла

Централізована припливно-витяжна вентсистема з рекуператором тепла в приватному будинку має такі можливості:

  • дозволяє з легкістю автоматизувати та проводити регулювання повітрообміну в широкому спектрі параметрів для унікального мікроклімату в кожній окремій кімнаті;
  • забезпечує необхідний рівень повітрообміну у всіх кімнатах незалежно від атмосферних умов;
  • обробляє свіже повітря перед подачею до приміщення: виробляє фільтрацію, зволоження або осушення, підігрів або охолодження повітряного потоку;
  • значно знижує витрати на теплову енергію завдяки вбудованому теплообміннику;
  • завдяки датчикам контролю за параметрами ефективності повітрообміну, температурою та вологістю повітря здійснюється енергоефективне управління.

Варіант 3.

Припливно-витяжна вентиляція будинку із застосуванням побутових рекуператорів


Компактні енергоефективні побутові рекуператори з високими показниками утилізації тепла повітря, що виходить, допоможуть покращити або повністю забезпечити постачання свіжим повітрям окремі приміщення в будинку. Залежно від конструкції вони можуть встановлюватися з незалежним чи груповим керуванням, по одному чи парами у різних приміщеннях.

Різноманітність моделей від провідних вітчизняних та зарубіжних брендів представлена в каталозі в розділі Побутові рекуператори.

Схема установки парних реверсивних моделей для енергоефективної вентиляції будинку представлена на малюнку.

Рекомендуємо також інші популярні моделі рекуператорів німецького бренду серії Блауберг Венто Експерт :
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO ,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS WI-FI ,
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 W ,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS . 


Різноманітність сучасних вентиляційних пристроїв дозволяють проектувальникам та власникам ефективно вирішити будь-які питання організації клімату у будинках, котеджах, особняках, заміських резиденціях. Окремим моментом є організація систем примусової вентиляції в офісах .

Матеріали на подібну тему:


Вентиляція та кондиціювання котеджу: чи потрібно і з чого почати

Як підібрати вентиляцію в приватний будинок

Вентиляція та дизайн у приватному будинку

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги