loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
30 квітня
9216
Ventbazar

Осушення повітря в закритих басейнах

Зміст
Осушення повітря в закритих басейнах
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Осушення повітря в закритих басейнах

Проект системи вентиляції та осушення в басейні – це перше, про що повинен думати Власник під час будівництва плавального приміщення. Адже волога, яка походить від великої кількості води, має не тільки руйнівний ефект для Вашої обробки, але й завдає великої шкоди Вашому здоров'ю. Особливо на це впливає грибок та цвіль, які виникають при занедбаному стані басейну. Без вентиляції теж не обійтися – за відсутності свіжого та чистого повітря заняття спортом та відпочинок просто неможливий, тому що це вплине і на Ваш комфорт, і на здоров'я.


Система вентиляції та осушення у такому приміщенні, як басейн, повноцінно спрямовані на видалення вологості. Без них басейн не зможе проіснувати і року, адже природним шляхом ніколи потрібного процесу не досягти, як це можна зробити у житловому приміщенні. А для того, щоб підібрати відповідне за потужністю обладнання, потрібно складати проект.

Осушення та вентиляція басейну - як реалізувати


Розрахунок - його аспекти і для чого він потрібен

осушувач повітря для басейну

При проектуванні басейнів закритого типу найважливішим є грамотно проведений розрахунок системи забезпечення мікроклімату (СОМ), у результаті якого проектом дотримуються всіх нормативних санітарно-гігієнічних вимог. Це важливі інженерні розрахунки, що виконуються згідно з технічним завданням та потребують високої кваліфікації та досвіду впровадження подібних об'єктів. Допущені помилки у формуванні тепловологого режиму призводять до порушення температурних, вологих показників та норм повітрообміну в приміщенні, розвитку цвілі, активної конденсації, руйнування покриттів та конструкцій.

У будь-якому басейні, з урахуванням індивідуальних конструктивних особливостей, повинен дотримуватися балансу теплових і вологих потоків.

Більше про розрахунок системи вентиляції для басейну можна дізнатися у статті .


Основні вимоги до мікроклімату басейнів

  • Температура внутрішнього повітря у приміщенні має бути на 1-2 °З вище, ніж температура поверхні води. Враховуючи те, що нормою для більшості типів басейнів (СНіП 2.08.02) вважається вода +26...+28 °С, а для лікувальних - на 4–8 °С вище, отримуємо, що повітря має бути в діапазоні від +27 до +30 ° С (іноді і вище).
  • Відносна вологість (φв), якщо її значення 50–65%, вважається згідно зі СНиП 2.08.02-89* у межах норми, але для кожного індивідуального проекту конкретне її значення залежить від рівня теплового захисту для конструкцій, що захищають.

Вентиляція у басейні

Вентиляція в басейні повинна бути правильно налагодженою, а повітря повинен циркулювати постійно з потрібною потужністю. Ось перелік основних вимог щодо вентиляції:

  • Повинна бути як витяжка, так і приплив свіжих мас, які попередньо пройшли фільтрацію. Факт: витяжка повинна працювати на 10-15% потужніша, ніж припливні процеси, щоб неприємний запах і відпрацьоване повітря виходили повністю, а не змішувалися зі свіжим повітрям.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Цей пункт можна здійснити як за допомогою окремих вентиляторів (один на витяжку, інший – на приплив), так і за допомогою припливно-витяжної установки.

  • Вентиляція повинна або усувати вологу повністю, шляхом виведення її через витяжку, або доповнювати систему осушення повітря через конденсацію вологи.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Така функція може бути у припливно-витяжній установці.

  • Важливо, щоб потоки повітря від припливного вентилятора поширювалися по приміщенню рівно і рівномірно. Це усуне появу протягів, а в басейні вони призводять до застуди та інших захворювань.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Це регулюється швидкістю роботи вентиляторів в установці, а також потужністю - вона не повинна перевищувати оптимальні вимоги.

  • Пересування повітря, як припливного, так і витяжного, має здійснюватися вздовж стін і стель – це усуває протяги, а також підтримує одну температуру будь-якої пори року.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Таке рішення можна зробити за допомогою правильного монтажу.

  • Припливне повітря має підігріватися перед подачею до приміщення. Це робиться для того, щоб холодне повітря з вулиці не знижувало температуру в приміщенні, а також для запобігання обдуву холодними масами відвідувачів.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Підігрів здійснюється за допомогою рекуперації тепла або за допомогою калорифера, які є елементом припливно-витяжної установки.

Детальніше про вентиляцію басейну і якою вона має бути читайте у нашій статті .

вентиляція в басейні, осушення повітря


Осушення повітря в басейні

Щодо потреби в осушенні повітря ми обговорили вище – воно є необхідністю для запобігання впливу вологи на здоров'я людей та на приміщення в цілому.

Винесемо основні нюанси для здійснення правильного осушення:

  • Щоб підібрати потрібне обладнання, важливо здійснювати правильний розрахунок потужності установки. Без цього не вийде встановити агрегат, який буде працювати ефективно і виконувати всі необхідні функції.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Розрахунок провадиться за основними показниками – відносний рівень вологості, обсяг приміщення, вихідники тепла. На основі цих даних виводиться необхідна потужність осушувача.

  • Осушувач повинен підбиратися з таким розрахунком, що він працюватиме багато часу на добу, отже, він має бути економним і не витрачати багато коштів.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Для здійснення економного осушення при підборі агрегату важливо звертати увагу на параметри електроспоживання в технічних характеристиках.

  • Потрібно розуміти, що осушувач не можна вимикати на ніч або на якийсь час. За відсутності осушення повітря волога починає накопичуватися у великій кількості, і ранок, коли Ви заходите у кімнату, Ви відчуваєте дискомфорт, поганий запах. Але головне - за ніч Ваш ремонт, та й конструкція будівлі, псуватись під впливом вологи.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Щоб не задіяти в непотрібний час повну потужність приладу, можна настроїти налаштування приладу для зниження потужності тільки в цей час. Чудовим рішенням стане наявність таймера або автоматики.

  • Монтаж обладнання здійснюється в окремій кімнаті від басейну, наприклад, у технічному приміщенні, а подача осушеного повітря до басейну здійснюється через димарі. Також можна встановити осушувачі по периметру біля басейну.
  • Подбати про вентиляцію. Осушувач здійснює лише рециркуляцію повітряних мас: він забирає вологе повітря з кімнати, осушує його та подає назад у приміщення – новий кисень не надходить.

басейн - норми та аспекти мікроклімату Можна придбати систему осушення з підмішуванням свіжого повітря, але вона не забезпечить достатнього обсягу припливу, а також не здійснить витяжку, яка вкрай необхідна. Тому краще придбати окрему припливно-витяжну вентиляцію.


Осушувачі, які чудово підійдуть для басейну закритого типу

Cooper&Hunter CH-D025WD NEW Dantherm CDP 35 AUCMA CF 60BD/A

осушувач повітря для басейну Cooper&Hunter CH-D025WD NEWосушувач для басейну Dantherm CDP 35колонний осушувач для басейну AUCMA CF 60BDA

Теорія. Як провести розрахунок балансу тепла та вологи

Основним фактором, який не допускає утворення конденсату на огороджувальних конструкціях, є перепад температур, при якому температура внутрішніх поверхонь огороджувальних конструкцій (вікон, стін, поручнів, дерев'яних та металевих покриттів) має перевищувати на 1-2 °С, температуру точки роси внутрішніх повітряних мас , причому повинні дотримуватися нормативні показники вологості та температури.

розрахунок балансу вологості та температури в басейні

Обов'язково повинні враховуватись показники рухливості повітряних мас над дзеркалом води, у зоні перебування людей для створення зони максимального комфорту, а подачу припливу (з показниками 28 °С) варто здійснювати по периметру приміщення вздовж стін та вікон, що часто використовується у невеликих приватних басейнах. У таких випадках припливні повітряні маси подаються з низькою відносною вологістю до 20% і досить високою швидкістю. Видалення вологого повітря необхідно здійснювати із зони з максимальною вологістю, найчастіше це верхня частина приміщення, де у перекриттів за рахунок вологих випарів, що піднімаються, накопичується максимальна кількість вологи. Витяжні грати можуть розташовуватися і в інших зонах приміщення, наприклад, у зоні дзеркала води з протилежного боку від припливних решіток, розташованих уздовж стіни з вікнами. За наявності значних площ скління припливне повітря може подаватися вздовж склопакетів струменями, що настилають, для охолодження та захисту їх від перегріву в літні місяці і для обігріву взимку. Схема для кожного басейну згідно з конструкцією будівлі вибирається своя.


Після проведення розрахунків тепловлажностного балансу приміщень кожного окремого випадку продумується прив'язка вентиляційного устаткування до об'ємно-планувальним рішенням будівлі, враховується режим роботи системи вентиляції залежно від пори року, розробляється принципова схема припливно-витяжної вентиляції. До складу вентиляційного обладнання можуть входити вентилятори, рекуператори для повернення частини тепла повітря, що минають, нагрівачі для підігріву припливного повітря до потрібного рівня тепла, фільтри різного ступеня очищення, шумоглушники, регульовані клапани, кондиціонери та осушувачі повітря для басейнів.

Завдання проектувальника полягає саме в тому, щоб знайти "золоту середину" при виборі варіанта, щоб забезпечити баланс між теплом і вологістю.

  • Можна встановити радіатори під вікнами або по периметру будівлі, відсікти тим самим поверхні склопакетів і стін від вологого повітря теплими струменями, що піднімаються від системи опалення.
  • Можна подавати підігріте припливне повітря по периметру приміщень через ґрати в підлозі вздовж стін.
  • Можна встановити осушувачі, знизивши загальну вологість і досягши зниження споживаної потужності вентиляційної установки.

рішення з вентиляції та осушення басейну Варіанти комплексних рішень для басейну

1. Бюджетний варіант.


Канальні вентилятори з настінним осушувачем для басейну


Пара канальних вентиляторів забезпечить витяжку та приплив повітряних мас, і подаватиме приплив через повітроводи. А осушувач тим часом видалятиме вологість у приміщенні. Але таку систему дуже рідко використовують, тому що в ній багато елементів для мікроклімату басейну.

перевага вентиляції у басейні
Перевага: Це рішення, яке не вимагає вкладення великих коштів, його не складно реалізувати.

мінуси_системи
Мінуси: Канальний вентилятор не забезпечить підігрів припливного повітря, а також його очищення. Тому на кожен прилад доведеться додатково встановлювати калорифер та фільтр . Рішення не зовсім логічне і не до кінця правильне, адже така система не зможе забезпечити правильний мікроклімат.

2.Преміум варіант.


Осушувальна система з підмішуванням свіжого повітря


система осушення для басейну Dantherm DanX2 HP Така установка забезпечить повноцінне осушення повітря, усунення наслідків впливу вологи, зможе працювати автоматично при правильних налаштуваннях автоматики управління. Це ідеальний варіант для великих басейнів. Незважаючи на те, що вона забезпечує підмішування нового кисню, витяжку повітря все одно доведеться монтувати окремо - тут допоможе витяжний канальний вентилятор. Відмінним варіантом такого рішення стане система осушення Dantherm DanX2 HP.


перевага вентиляції у басейні

Переваги: Осушувальна система є професійним обладнанням для басейнів, тому вона зможе забезпечити всі необхідні процеси та функції.


мінуси_системи

Мінуси: Установка не підійде для маленьких плавальних приміщень, тому що працюватиме з надто великою потужністю – це призведе до дискомфорту та пересушеного повітря. Ще один великий недолік - система лише підмішує свіже повітря, але не створює повноцінного повітрообміну.



3. Оптимальний варіант


Припливно-витяжна установка у тандемі з осушувачем повітря


Така система зможе повністю підтримувати якісний та здоровий мікроклімат.Припливно-витяжна установка виведе всі відпрацьовані маси повітря назовні, а натомість забезпечить достатньою кількістю свіжого повітря, чистого та нагрітого до потрібної температури, осушувач – за допомогою гігрометра осушуватиме з правильною потужністю і, таким чином, постійно підтримуватиме потрібний рівень вологості.


перевага вентиляції у басейні

Переваги: повноцінний повітрообмін, підтримання правильної температури, осушення повітря – повноцінна система, яка працюватиме злагоджено та без збоїв.


мінуси_системи

Мінуси: Система, яка вимагає не малих вкладень, зате правильна і монтується раз і назавжди.

вентиляція та осушення басейну - проектування системи

Висновки

У кожному випадку є індивідуальне рішення. Розведення системи повітряних каналів, розподільних решіток та агрегатів вентиляції залежить від планування самої будівлі, конструктивних елементів огороджувальних конструкцій, площі та висоти скління, ширини обхідних доріжок та інших даних проекту. Часто доводиться робити кілька варіантів розрахунків, щоб досягти проектних комфортних умов мікроклімату в басейні. У ході розрахунків вибирається раціональне рішення для створення потрібного мікроклімату і вибору обладнання з найкращими показниками з енергозбереження.


Подібна тематика у таких статтях:

Боротьба з надмірною вологістю у басейні

Системи вентиляції у приватних басейнах

Мікроклімат у басейні. Комфорт та здоров'я

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги