loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
10 червня
1956
Ventbazar

Вентиляція у каркасному будинку

Зміст
Вентиляція у каркасному будинку
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція у каркасному будинку


Вентиляція у каркасному будинку Ventbazar

Зміст
  1. Чи потрібна вентиляція у каркасному будинку?
  2. Чому у каркасних будинках проблеми з вентиляцією
  3. Проблема з негерметичними будинками
  4. Що може бути не так із повністю герметичним будинком?
  5. ТОП-3 варіанти рішень вентиляції для каркасних будинків
  6. Перший варіант – вентиляція на базі припливно-витяжної системи
  7. Другий варіант – вентиляція на базі побутових рекуператорів
  8. Третій варіант – вентиляція з використанням бризера
Ми вирішили написати цю статтю після того, як поспілкувалися із достатньою кількістю власником такого типу будинків. В результаті було складено певні рекомендації щодо необхідності та виду системи вентиляції для каркасного будинку.

Чи потрібна вентиляція у каркасному будинку?

Так, вентиляція потрібна, інакше жити буде не комфортно.
Взагалі це питання викликає безліч суперечок і по сьогодні, незважаючи на те, що користь від професійно розробленої системи вентиляції давно доведена. Коли ми говоримо з домовласниками про покращення функціональності їхнього приватного будинку, нас часто запитують, чи потрібно будинку «дихати».
Досі існує поширена помилка, що вдома не слід герметизувати занадто щільно, що надщільна конструкція, що захищає, пов'язана з всілякими проблемами, а наявність «природної» вентиляції в кінцевому підсумку краще для вашого будинку.
Доходить до того, що люди відмовляються від професійної вентиляції на користь «природного» аналога. У їхньому розумінні природна вентиляція в одноповерховому будинку - це відкриті вікна та двері, щілини, через які відбувається приплив свіжого повітря. Але після того, як люди заселяються в приміщення – вони буквально через тиждень відчувають дискомфорт, який пов'язаний із відсутністю свіжого повітря.

Нестача свіжого повітря у герметичному будинку


Чому у каркасних будинках проблеми з вентиляцією

  1. Будівельні матеріали (стіни, утеплювач, пароізоляційний матеріал) з яких будуються такі будинки, найчастіше призначені для того, щоб заощаджувати тепло та відносяться до енергоефективних будівель. Ось тут відразу і виникає проблематика з природною вентиляцією, тому що тепло не повинно виходити з приміщення.
  2. У 90% будинках встановлюються пластикові вікна, що також дозволяє зберегти тепло, не дозволяючи йому вийти надвір.
Але насправді будинок, який «дихає», це житло, яке витрачає даремно енергію (не кажучи вже про ваші гроші) і відкриває ваші житлові приміщення для всіх видів потенційних проблем з вологістю та якістю повітря.

Чому ж така важлива якісна герметизація будинку з встановленою в ньому професійною системою вентиляції?

Проблема з негерметичними будинками

Коли люди говорять про домашнє «дихання», насправді вони мають на увазі дрібні тріщини, щілини та витік повітря, що дозволяють зовнішньому повітрі та температурам вільно переміщатися між тепловими межами вашого будинку.

Насправді міф про будинки, яким необхідно «дихати», ігнорує проблеми, що виникають, коли ваш будинок погано ізольований і має недостатню герметичність.
До них відносяться:
Витрачена даремно енергія
Можливо, найбільша проблема з негерметичним будинком – це втрати енергії на його обігрів та охолодження. За деякими даними, витік повітря становить від 25% до 40% енергії опалення та охолодження будинку. Вся ця енергія, за яку ви платите, просто «забирається» з вашого будинку.
Відсутність необхідного повітря у приміщенні
Коли у вашому будинку є крихітні щілини і тріщини, ви дозволяєте забруднюючі речовини, такі як пил і алергени, циркулювати всередині приміщень. Це різко знижує якість повітря в житлових кімнатах, яким дихайте ви та ваша сім'я.
Плюс відкриті вікна не завжди можуть дати потрібний повітрообмін для приміщення, де мешкає більше двох осіб.
Висока вологість, що викликає зростання цвілі
Неконтрольована вентиляція одноповерхового будинку може спричинити підвищену вологість повітря. Волога може просочуватися як через підлогу, так і через дах, приносячи з собою таку проблему, як цвіль та грибок. Будинок стає затхлим та сирим, а також дуже небезпечним для проживання.

Що може бути не так із повністю герметичним будинком?

Якщо проблеми з негерметичними будинками є настільки очевидними, звідки взялися аргументи проти їхніх «антиподів»? Починаючи приблизно з 70-х років минулого століття, багато домовласників стали набагато свідоміше ставитися до споживання енергії, у зв'язку з чим підрядники почали будувати будинки з супер ізоляцією.
Конструкція ідеально герметичного будинку дозволила знизити витрати на електроенергію, але більшість будівельної науки на той час не враховувала потенційного недоліку такої щільно закритої будови. Погана вентиляція у будинках насправді також може викликати накопичення вологи, що призводить до утворення цвілі та проблем з якістю повітря у приміщенні.
На щастя, будівельна наука просунулась вперед, і тепер ми розуміємо, що будинок - це ідеально спроектована робоча система, і частиною гарної домашньої продуктивності є професійна система вентиляції.
З її допомогою можна не тільки серйозно покращити якість повітря в приміщенні, але й мінімізувати ймовірність появи у будинку грибка та цвілі. Також ви помітите зменшення часу на прибирання, адже бруд та пил з вулиці вже не мають вільного доступу через відкриті вікна та щілини.

ТОП-3 варіанти рішень вентиляції для каркасних будинків

Сьогодні вважається затребуваним рішення на базі припливно-витяжних пристроїв (ПВУ), рекуператорів, бризерів. Нижче детально опишемо про кожен тип.

Перший варіант – вентиляція на базі припливно-витяжної системи.

Вентиляція в каркасному будинку під ключ із застосуванням ПВУ досить поширена через свою доступність. Її основне завдання полягає в тому, щоб на регулярній основі подавати свіже повітря в потрібні приміщення, очищати зовнішнє повітря перед його подачею, контролювати вологість, температуру та виробляти рекуперацію тепла для того, щоб тепло з приміщення не йшло даремно на вулицю.
Схема монтажу централізованої припливно-витяжної установки представлена нижче.



Ціна на ПВУ вентиляції в каркасному будинку залежить від типу, продуктивності, функціональності, виробника та інших факторів. У середньому ціна на обладнання може починатися від 40 тисяч гривень та вище.
Зростає популярність децентралізованих припливно-витяжних установок для вентиляції окремих приміщень. Приклад: Вентс Мікра 100 WiFi.


Загалом моноблочна система вважається ідеальним рішенням для герметичного каркасного будинку. До її переваг відносять:
  • повноцінне провітрювання будинку при повністю закритих дверях та вікнах;
  • повне виведення назовні відпрацьованих газів;
  • висока ефективність при будь-якому сезоні та погоді;
  • простота налаштування та управління, можливість керування через WiFi;
  • можливість монтажу додаткових датчиків (на СО2, наприклад) та фільтрів.
децентралізована припливно-витяжна вентиляція у будинку

З мінусів централізованих установок варто відзначити: великі габарити, необхідність прокладання повітроводів, проблеми інтеграції в приміщення після виконання чистового ремонту.
Зазначимо! Для правильного підбору припливно-витяжної установки необхідно розробити проект вентиляції для об'єкта, а після цього вже визначатися з вибором виробника.
Приклади припливно-витяжних установок:


Другий варіант – вентиляція на базі побутових рекуператорів

Правильно підібраний рекуператор у каркасному будинку дозволить контролювати практично будь-які параметри повітря всередині приміщення, де він встановлений. Рекуператори - це компактні припливно-витяжні системи, що вбудовуються безпосередньо в стіни і не вимагають прокладання вентиляційних каналів.

Сьогодні в Україні – це «ноу-хау» тип вентиляційної системи, що відрізняється енергоефективністю, малим споживанням енергії та компактністю.
Рекуператор (він же – «стінний провітрювач») – це компактна вентиляційна система з усіма необхідними доповненнями для отримання якісного повітря.
Рекуператор подає і викидає відпрацьоване тепле повітря назовні, «забираючи» попередньо від нього тепле повітря і нагріваючи свіже повітря, що надходить з вулиці. Докладніше про рекуператорів можна дізнатися у статті " Що таке рекуператор і як він працює ".

Рекуператори для припливно-витяжної вентиляції

До основних переваг рекуператорів відносяться:
  • Економія електрики під час нагрівання припливного повітря. При постійній роботі системи це десь до 90 кВт на місяць, за умови, що це сильно не продуктивна система від 35 до 55 м3 на годину.
  • Простота та легкість монтажу, який виконується за пару годин, а також швидке налаштування та можливість віддаленого керування.
  • Поділ повітряних потоків, які не перетинаються, а лише передають тепло та вологість один одному, що дозволяє суттєво знизити витрати на опалення у холодні сезони.
  • Вартість обладнання. Сьогодні це найбюджетніше рішення щодо вентиляції.
  • Монтаж на етапі готового ремонту. При правильному підході до монтажу – можна змонтувати обладнання, не завдаючи шкоди поточному ремонту в квартирі.
До мінусів можна віднести хіба що продуктивність обладнання - на жаль, не завжди вона може працювати на велику квадратуру.
Приклади надійних рекуператорів:
Прана 150 , Blauberg VENTO EXPERT PLUS WI-FI , Mitsubishi Electric LOSNAY VL-100EU5-E , Vaillant VAR 60/1 D .

Третій варіант – вентиляція з використанням бризера

Вентиляція в одноповерховому каркасному будинку із застосуванням бризерів стає досить популярною серед багатьох сучасних домовласників останнім часом. Подібна вентиляція в каркасному будинку вирішує практично всі проблеми герметичних приміщень.

Якщо вам потрібна сучасна припливна вентиляція в одноповерховому будинку з можливістю тонкого очищення, підігрівом повітря та знезараження, бризер стане найкращим рішенням. Цей пристрій відноситься до сегмента вентиляції припливу. Його встановлюють на будь-яку стіну, що має вихід назовні (за аналогією з рекуператором).


До основних плюсів пристрою відносять:
  • компактність розмірів;
  • простоту монтажу;
  • висока продуктивність за таких розмірів;
  • тиха робота за максимальних швидкостей;
  • попереднє нагрівання повітря в холодний період;
  • можливість контролювати будь-які параметри повітря;
  • знезараження повітря від мікробів та хвороботворних бактерій;
  • ідеальне очищення HEPA-фільтрами повітря, що входить зовні, від будь-яких забруднень і алергенів.
Мінус – відсутність рекуперації тепла.
Нові та популярні бризери: 
Тион Брізер 4S BASE , TION Брізер O2 STANDARD.
Важливо розуміти, що герметичний будинок вимагає використання якісної вентиляції у всіх приміщеннях, тому вентиляція підлоги в каркасному будинку або вентиляція горища в каркасному будинку також має здійснюватися повною мірою.
Забезпечити її допоможуть пристрої, описані вище, серед яких кожен домогосподар зможе підібрати свій ідеальний варіант.

Інші цікаві статті на цю тему:


Кожен власник приватного будинку ставить собі питання як раціональніше опалити своє житло.



Добре організована вентиляція у власному будинку – запорука здоров'я та благополуччя всієї родини.




Кондиціювання котеджу або приватного будинку рекомендується розпочинати з підготовки проекту системи кондиціювання.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги