loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
3 лютого
10956
Ventbazar

Вентиляція в будинку із СІП-панелей

Зміст
Вентиляція в будинку із СІП-панелей
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція в будинку із СІП-панелей

Будівництво приватних будинків із SIP-панелей стає все більш популярним в Україні. Це економічно вигідне та енергетично ефективне рішення. Для забезпечення здорового клімату, а від цього залежить здоров'я дорослих та дітей, у такому будинку необхідний постійний повітрообмін (приплив і виток чистого повітря), а отже – якісно організована вентиляція. Розберемося – чому питання про вентиляцію, поряд з іншими, необхідно вирішувати грамотно ще на етапі проектування будинку.

Вентиляція будинку з сип-панелей

Переваги будинку з СІП-панелей, а також помилки, які зазвичай допускаються

Будинки з SIP-панелей мають масу переваг, тому якщо Ви власник такого будинку, то Вам пощастило.

Вентиляція у приватному будинку за технологією СІП-панелей По-перше - такий будинок має високий рівень енергоефективності, його легко опалювати і в ньому комфортно взимку, адже тепло майже не виходить з нього - канадський будиночок у 6 разів тепліший за цегляний;
По-друге - не дивлячись на стереотипи, доведено, що такий будинок дуже міцний і стійкий - він спокійно може пережити землетруси в 7 балів і витримати велике за вагою навантаження, він не згорить завдяки вогнестійкості 3 ступеня та властивостям самозагасання, а також служить він до 80 років, і старіє у своїй лише його зовнішній вигляд;
По-третє - він екологічний і простий при будівництві - у виробництві цих панелей використовують лише екологічно-чисті матеріали, а зводиться такий будинок набагато швидше за цегляний і за 2-3 місяці у Вас вже може стояти послою готове житло з гарним інтер'єром;
По-четверте – звукоізоляція. І це мабуть вагома причина, чому такий будинок на вагу золота, адже в ньому можна шуміти і барабанити, але нічого не буде чути за стінами конструкції;
По-п'яте - це загальнодоступна технологія, яка обійдеться Вам набагато дешевше, ніж інший будинок: Ви заощадите і на закладці фундаменту через невелику вагу панелей, низьку вартість самих SIP-панелей, та й робітникам доведеться менше платити за рахунок швидкого терміну складання будинку.

В результаті виходить, що це міцна, надійна, дуже тепла і при цьому бюджетна конструкція, яка прослужить Вам так довго, поки онукам не захочеться знести його і побудувати щось на власний смак.


Але при цьому, ПОМИЛКИ , які допускають майже всі будівельні, архітектурні організації і нові власники - для таких типів будинків не враховується розумна система природної вентиляції, на що є ряд причин, а це майже основна вимога для такого роду конструкцій. Наприклад, факти, що підтверджують цей нюанс:

  • У Європі та інших країнах, будинки із Сіп-панелей заборонено пускати в експлуатацію без існуючої повноцінної системи вентиляції. Так як сама конструкція будинку має занадто високий коефіцієнт герметизації, це створює небезпечні умови для людини через відсутність циркуляції повітря в будинку.
  • Це особливо щільна основа, яка не пропускає крізь себе нічого - повітря не може проникнути в будинок, адже в ньому немає навіть найменших щілин. На думку відразу ж приходить думка про провітрювання через вікна, але на жаль, в більшості випадків вони пластикові - а це мала повітропроникність. Детальніше про це дізнатися можна у статті Вентиляція у квартирі з пластиковими вікнами .
  • Приймаючи рішення про будівництво будинку із застосуванням описаної вище технології, люди здебільшого схильні звертати увагу лише на позитивні аспекти і залишаються абсолютно сліпі до існуючих недоліків, які навмисне або ненавмисно замовчуються підрядниками, постачальниками, проектантами. У вартість квадратного метра обов'язково необхідно закладати витрати на систему вентиляції, без якої будинок-термос стане неповноцінним, а можливо проблемним у питаннях подальшої експлуатації та проживання.
  • Відпрацьовані повітряні маси та неприємні запахи теж не покидають приміщення. З огляду на герметичність поганого повітря немає місця для виходу. Відсутність щілин у конструкції – добре для теплоощадності, але погано при повітрообміні. В результаті, на відпрацьовані маси впливає тепло, вони наповнюються вологою, після чого утворюється конденсат на поверхнях, а за ним утворюється грибок та інші наслідки.
  • У жодному разі не можна забувати вкрай важливий аспект - об'єкт, побудований компанією під ключ і готовий до здачі в експлуатацію, зовсім не обов'язково хороший. Бо зробити оцінку правильності реалізації технології можна тільки з моменту заселення та подальшого проживання. Так от, саме на цьому етапі і починають вилазити сюрпризи, точніше помилки та прорахунки, допущені на різних етапах будівництва. Змиритися і забути, або ж усунути проблему – вирішує кожен самостійно. Головне не впадати у відчай, адже сучасні системи вентиляції настільки гнучкі і адаптивні, що можливо досить швидко і ефективно вирішити навіть запущену, здавалося б, проблему, що не вирішується.


Питання вентиляція у таких приміщеннях необхідно піднімати до оздоблювальних робіт. Ідеальний старт для цього – коли вже стоять готова конструкція.

По-перше, після ремонту Ви не зможете повністю реалізувати повноцінну систему вентиляції, це призведе до порушення поточного інтер'єру.

По-друге – додаткові витрати.

Принцип дії вентиляції та технології СІП-панелей



Проблеми, що виникають у такому будинку без вентиляції:

  • За рахунок щільності та герметичності таких будівель повітря практично не надходить і не виводиться;
  • Закупорювання та відсутність повітрообміну, а також висока ощадність тепла, призводять до підвищення вологості, що так само погано впливає на здоров'я та ремонт;
  • Неприємні запахи, пил та бруд, бактерії та залишки від хімічних засобів, інше, практично не виводяться назовні - Ви постійно дихаєте цим;
  • Поки Ви спробуєте провітрити будинок, все накопичене тепло вийде і стане холодно. А коли Ви зачините вікна, і нагрієте повітря, воно спалиться, і потреба у провітрюванні з'явиться знову. Таким чином, Ви постійно ходитимете по колу.

Правильно налагоджена вентиляція вирішує такі проблеми. Не можна порівнювати будинок, збудований із Сіп-панелей, з іншими будинками, оскільки він призначений для утримання тепла. Отже, без природної циркуляції повітряних мас, просто потрібно подбати про інші способи забезпечення необхідної системи.

Приклади наших робіт

{callback: 1}

Житловий будинок (1100м2). Система вентиляції та кондиціювання
Житловий будинок (1100 м2 ). Система вентиляції та кондиціювання

Вентиляція у приватному будинку – технічні рішення
Вентиляція у приватному будинку – технічні рішення

Приклад та ціна технічного рішення вентиляції для котеджу
Приклад та ціна технічного рішення вентиляції для котеджу


Кондиціювання канадського будиночка

Вентиляція у приватному будинку за типом СІП-панелей

Також важливо забезпечити і систему кондиціювання для канадського будиночка. Якщо він добре тримає тепло, то уявіть собі, як буде спекотно перебувати в ньому влітку! Це вплине і на рівень вологості, і на обробку та меблі, і на Ваше здоров'я. Вам просто захочеться втекти звідти, особливо у розпал літа.

Для того щоб забезпечити холодні потоки повітря в будинках із СІП-панелей, часто встановлюють побутові кондиціонери , тобто спліт-систему. Це стане недорогим рішенням, проте дуже ефективним. Для невеликого будиночка можна встановити пару внутрішніх блоків - в спальню і в вітальню, і цього буде достатньо.

Дізнатися більше про систему кондиціонування та про те, як підібрати кондиціонери читайте тут .

Трохи про будинки із СІП-панелей

Будівництво приватних котеджів з використанням саме SIP-технології ведеться по всьому світу вже багато десятиліть, особливо у США, Канаді та у багатьох європейських країнах зі схожим кліматом, як у нас. SIP або Structurally Insulated Panels означає у перекладі з англійської Структурно-Ізольовані Панелі. Деякі факти:

  • Такі будинки, які часто називають канадськими, вже давно успішно експлуатуються і в м'якому кліматі, і в помірному, і навіть на Антарктиді.
  • Такі панелі різної ширини і довжини є сендвіч, де між двома пресованими орієнтовано-стружковими плитами (OSB-oriented strand board) щільно вклеюється під пресом шар пінополістиролу або пінополіуретану.
  • Ці панелі бувають різної товщини: від 120 до 200 мм, включаючи стіни, перекриття, перегородки, дах. По теплопровідності 10 см пінополіуретану можна порівняти з 175 см цегли.
  • Енерговитрати на опалення такого будинку набагато економніші, ніж у «стандартних» будівель, що в кілька разів знижує платежі за тепло.

Вентиляція у каркасному будинку

Існуючі типи вентиляції в будинках із СІП-панелей

Варіант 1. Припливно-витяжна вентиляція для будинків, збудованих за SIP-технологією


Плюси вентиляції в будинках із СІП панелей Величезною перевагою ПВУ є такий комплект можливостей:

Припливно-витяжна вентиляція для будинків, збудованих за SIP-технологією
  • Можливість налагодити і витяжку і приплив одним приладом;
  • велика продуктивність та сучасна автоматика управління;
  • очищення та фільтрація повітря;
  • контроль над кількістю повітря, що надходить і видаляється;
  • регулювання температури та вологості;
  • підігрів/охолодження/зволоження повітря;
  • ефективна рекуперація тепла


Мінуси СІП-панелей Мінуси:

  • висока вартість обладнання;
  • ПВУ – це велика установка, яка потребує відповідного місця утсанівки;
  • через особливості роботи, потрібен монтаж повітроводів по всьому будинку.


За рахунок повернення тепла через пластинчасті або роторні рекуператори економиться до 90% тепла, що видаляється з приміщень. Вибір збалансованої припливно-витяжної установки не тільки максимально знизить тепловтрати та дозволить розумно керувати кліматом у будинку, а й збільшить енергоефективність проекту будинку. Це ще один аргумент на користь попереднього опрацювання системи вентиляції на стадії проектування. Гнучка система проектування будинків за SIP-технологіями дозволяє легко та зручно розмістити обладнання в будинку.

При установці припливно-витяжної системи вентиляції у вже збудованому будинку важливо звернутися за розрахунками та підбором установки до професіоналів. Якщо є необхідність вкласти кошти в таку систему, то Ви повинні знати – натомість Ви отримаєте максимальний комфорт та швидку окупність.

Рекомендоване обладнання

MyCond MV 900 I Mitsubishi Electric Lossnay Вентс МІКРА 150 Е
Припливно-витяжна вентиляція mycond mv 900 ipvu mitsubishi electric lossnaypvu vents mikra 150 je


Варіант 2. Побутові рекуператори в SIP – панельних будинках

Щоб організувати досить ефективну вентиляцію в вже збудованому невеликому будинку прийнятна установка в окремих кімнатах одиничних припливно-витяжних пристроїв з рекуператором, простіше званими побутовими рекуператорами повітря . Це пристрої з вбудованим мідним або керамічним теплообмінником для монтажу в товщину стіни. Встановлюються в кімнатах, що потребують провітрювання, по одному, або попарно в різних приміщеннях (один на приплив, інший - на витяжку). Є моделі з одним або двома вентиляторами, що визначає їхню продуктивність. Вентилятор видаляє повітря із приміщення, теплообмінник за рахунок нього нагрівається; це тепло віддається повітря, що нагнітається в приміщення, з вулиці. Так забезпечується рекуперація тепла. У цих пристроях передбачена фільтрація повітря та захист від комах, використовуються вентилятори з двигунами ЄС.

Такі пристрої розраховані на встановлення в окремих приміщеннях до 100 м2 . Вони досить тихо працюють і споживають мало енергії, керуються за допомогою пульта керування. Але для повноцінної вентиляції в будинку потрібна продумана схема вентиляції, з урахуванням організації витяжки повітря на кухні та санвузлі.

Побутові рекуператори в канадському будиночку


Популярні моделі представлені на сайті

Blauberg VENTO Expert Прана 200C Helios KWL EC 45
blauberg vento expertПобутовий рекуператор prana 200 cРекуператор helios kwl c 45
Плюси вентиляції для дому із СІП-панелей Плюси:

  • недорогий варіант, який організовує постійний повітрообмін у приміщеннях;
  • рекуперація тепла в зимовий період допоможе заощадити на опаленні.


Про ефективність рекуперації тепла у приватних будинках читайте тут .

Мінуси вентиляції для дому із СІП-панелей Мінуси:

  • неефективно для вентиляції всього будинку разом;
  • підійде лише для невеликих кімнат.

Вентиляція в будинку із СІП-панелей

Згадаймо для порівняння систему організації комфорту в будь-якому сучасному автомобілі - вони оснащені зручними кріслами, приємною по відчуттям обшивкою, красивим дизайном. Але обов'язковою вимогою є система вентиляції авто, яку Ви завжди можете включити. Для літа також передбачається найбільші схеми кондиціювання, а для зими - досить потужний обігрів (пічка). Разом з цим налагоджується і вентиляція, щоб Ви могли дихати чистим та свіжим повітрям у дорозі, і почуватися комфортно та затишно.

Суцільний казус і абсурд :) - у Вашій машині якість повітря буде набагато кращою і продуманішою, ніж у власному будинку, в місці для відпочинку та релаксу.

{callback: 1} Таким чином, приходимо до висновків – життя змушує йти в ногу з часом, адже малоефективна природна система вентиляції, як і старі інженерні схеми, втрачає цінність. А збільшені вимоги щодо енергозбереження та рівня комфорту життя виходять на передній план і вимагають застосування нових технологій у будівництві.

При будівництві будинків по СІП-технології, рекомендуємо подумати про подальшу систему вентиляції, незалежно, це буде механічний або природний тип. Це важливий аспект, тому що дихати свіжим та чистим повітрям необхідно, особливо вдома, де ми проводимо більшість часу. Також подумайте і про систему кондиціювання при будівництві будинку, адже вона безпосередньо впливає на наш затишок у спекотні дні.


Список справ: як налагодити вентиляцію в будинку

1. Обов'язково займіться таким нюансом, як повітрообмін. Продумайте систему вентиляції з підходящою ефективністю, сучасними схемами і щоб Ваш будинок залишався теплим.

2. Важливо саме при будівництві будинку звернутися до інженера та організувати проект вентиляції - відразу ж прокласти всі повітропроводи, потрібні схеми, вентиляційні шахти та систему управління для зручності. Знайте, що після того, як будинок буде готовий і відбудований, розмістити повітропроводи стане практично неможливим для будь-якого фахівця.

3. Якщо Ви вирішили використати природну вентиляцію - потрібно укомплектувати будинок додатковими витяжними або припливними пристроями, оскільки раніше вже було вказано, сам будинок із Сіп-панелей не може запускати або витягувати повітряні маси.

4. Застосування механічної системи вентиляції - краще попередньо обговорити з інженерами, які мають досвід роботи з такими об'єктами, мають необхідні знання для впровадження системи, яка буде ефективна в даних умовах.

Вентиляція в такому разі - це необхідність, адже свіже і чисте повітря потрібне всім без винятку.


Схожі цікаві статті:


Як підібрати вентиляцію в приватний будинок


Опалення приватного будинку

Необхідність припливно-витяжної вентиляції у будинку

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги