loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
14 травня
21292
Ventbazar

Правильний розрахунок вентиляції у басейні

Зміст
Правильний розрахунок вентиляції у басейні
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Правильний розрахунок вентиляції у басейні

Отже, уявимо, у вас є крите приміщення в будинку, в ньому планується облаштування джакузі або невеликого басейну. Завдання полягає в тому, щоб організувати в даному приміщенні підтримку заданого мікроклімату з постійними незалежними від пори року показниками температури повітря 28, води 26-27 градусів за Цельсієм, а також вологості 50-65%. Такі температурні норми та рівень вологи вважається найбільш прийнятними для плавця або просто відвідувача, а також не шкодять конструкції та оздобленню самої будівлі. Значення дані регулюють також будівельні норми та правила (СНіП) 2.08.02-89.

Вентиляція приміщення з басейном

Щоб створити такі умови, потрібна продумана система опалення (для деяких кліматичних зон - система кондиціювання) і, головне, система вентиляції, що дозволяє контролювати рівень вологи в усьому будинку. Спробуємо розрахувати системи вентиляції басейну для припливно-витяжної системи за необхідним обсягом чистого повітря, що заміщає вологий відпрацьований.

Враховуємо нюанси при розрахунку

Для вентиляції басейну розрахунок слід проводити після того, як визначите такі параметри:

  • площа поверхні води;
  • планується накриття чаші захисною плівкою або шторами в період, що не використовується;
  • кількість людей, що одночасно купаються;
  • вологість зовнішнього середовища і кількість вологи, що виділяється від дзеркала води.

Розрахунок вентиляції у приміщенні з басейном

Сніпи та вимоги до проектування басейнів, взяті з нормативних документів

Вентиляція басейну повинна проектуватися, враховуючи обов'язкові норми, які називаються СНІП. Серед загального списку та стандартів ДБН можна виділити такі основні нюанси:

  • У залі, де займаються плаванням, тобто у приміщеннях з ваннами та басейнами, швидкість повітряних потоків не повинна бути вищою, ніж 0,2 м/с;
  • У залі для підготовчих занять перед плаванням швидкість має перевищувати 0,5 м/с;
  • Вологість повітря повинна становити оптимальні параметри: для приміщення з басейном – від 50% до 65% RH, а в залах для підготовки – від 30% до 60% RH;
  • Різниця між температурою води та температурою повітря не повинна перевищувати 2 про С, тобто якщо параметри води складають 24 про С, то повітря повинен нагріватися до 26 про С;
  • Температура води має перевищувати 34 про З, а оптимальний нагрівання повітря у системі вентиляції вважається 26-28 про З;
  • Для кожного плаваючого повітрообмін повинен приносити 80 м3/год, а для звичайних присутніх - 20 м3/год;
  • Вентиляція, а саме самостійні системи, повинні обов'язково організовуватися для приміщення з дзеркалом води, тобто басейну, а також для душової, місця для перевдягання, кімнати для підготовчих процедур або занять, службових або технічних приміщень. Фахівці розкажуть Вам, у яких кімнатах припустима природна вентиляція, а в яких механічна є обов'язковою вимогою;
  • Система вентиляції повинна працювати постійно, а докладніше, у таких режимах: безперервний потужний і сон (останній використовується під час, коли в приміщенні відсутні відвідувачі – у такому положенні система працює на півсили);
  • Вентиляційні прилади повинні підходити за потужністю, мати піддони для збору конденсату, містити мінімум з'єднань з електрикою, забезпечувати обов'язкову витяжку та приплив повітря;
  • Опалення приміщення з басейном можна проводити за допомогою комбінованого способу: водяної та повітряної системи центрального опалення, але можна вибрати і щось одне за бажанням. Все обладнання для опалення має бути в таких місцях, щоб люди в жодному разі не обпеклися.
Такі показники є основою здорового мікроклімату у плавальному приміщенні та позитивно впливають на стан відвідувачів. При неврахуванні вищевказаних вимог, плаваючі будуть відчувати дискомфорт, які заняття не можна буде назвати оздоровчими. А різкі перепади температури спричинять запотівання всіх поверхонь і застуду у відвідувачів.

Розрахунок вентиляції - формули та норми

Розібравшись з особливостями такого фактора, як вентиляція басейну, можна приступати до розрахунків та визначити кратність повітрообміну. Отже, розрахунок вентиляції басейну в розрізі необхідного обсягу повітряного потоку будемо проводити за такою формулою:

L = Gw / [r (Хj - Xu)]

L - необхідний обсяг зовнішнього повітря (м3/год),
Gw - інтенсивність випаровування (г/год),
Хu - вміст вологи зовнішнього потоку (г/кг),
Xj - вміст вологи в будівлі (г/кг),
r - питома густина повітряних мас при температурі повітря в приміщенні (кг/м3).

Так само за такою формулою можна розрахувати циркуляцію на рівні масових показників:

M L = Gw / (Xj - Xu)

M L - маса припливного повітря, необхідна витрата кг/год.

Так, для звичайного басейну, квадратурою 18-30 квадратних метрів, з температурою води 28°С і повітря 29°С, і навіть вологістю 65% прийнято вважати, що показник інтенсивності випаровування загалом становить 176 г/ч. Цей показник представлений для повної інтенсивності роботи басейну. Саме при повному завантаженні слід розглядати вологовипар з чаші води, так як це дасть невеликий запас для роботи вентиляційного обладнання, і в годину пік ні стіни, ні вікна потіти не будуть.

Розрахунок осушення повітря для басейнів

{callback: 1} Що ж до осушення повітря у басейні, можна сказати, що це найважливіша система у такому приміщенні. З огляду на особливий мікроклімат та постійне вологовиділення від дзеркала води, то без осушення повітря просто не обійтися. Звичайно, можна встановити тільки вентиляцію та піти шляхом асиміляції повітряних мас – повна та регулярна заміна повітря у приміщенні, але у тандемі з осушувачем налагодити мікроклімат буде легше. Такий варіант буде найефективнішим.

Якщо ж необхідні точні показання щодо інтенсивності випаровування вологи, то їх вважаємо за формулою:

Gw = e * F * (PB - PL)

Інтенсивності випаровування (Gw) - вимірюємо кількість у грамах, що випаровуються за одну годину,
F - площа відкритої поверхні чаші, м2,
PB - тиск водяної пари при температурі води в басейні [bar],
PL - тиск водяної пари при відносній вологості в басейні [bar],
e – емпіричний коефіцієнт (для закритих будов він становить – 0,5 по накритій плівці, 5 – у стоячій воді, та 15 – при повній експлуатації).

Інша формула дозволить Вам дізнатися, скільки вологи потрібно усунути. Адже повітря не повинно бути повністю сухим - оптимальні показники є 45-65%. Отже, формула з розрахунку кількості вологості, що підлягає осушенню:

W OT = e * F * (Pw - Pl) / 1000 + n * 0,185 + Wd

Wot - вологість, що підлягає осушенню, або волога, що виділяється від води (кг/год);
e, F, Pw, Pl - їх значення дивитися у попередній формулі;
n – кількість людей у басейні;
Wd = 0,003*F

Така формула дозволить точно знати, який саме осушувач потрібно, дізнатися про відповідні технічні характеристики, скільки літрів на годину він повинен осушувати. Більше відповідне обладнання Вам підбере спеціаліст з даної сфери.

вентиляція у басейні Нюанси з вентиляції та підбору обладнання

Повернемося до пункту "вентиляція басейну" - розрахунок за першою формулою. Вологовміст зовнішніх повітряних мас прийнято вважати від різного часу року: загалом для зими це - 2 - 3 г/кг, для літа - 11 - 12 г/кг. За розрахунок беремо показник 9 г/кг (рекомендовано стандартом VDI-2089). Отже для басейну 30 квадратів ми отримуємо показник L=600 м³/годину. До нього додаємо по 80 м³/годину на кожну людину.

Далі можна вибирати вентиляційне обладнання, бажано з функцією рекуперації. Це дозволить мінімізувати витрати електроенергії на обігрів повітря, особливо в зимовий період.

Даний розрахунок вентиляції басейну необхідний для подачі та заміщення всього об'єму вологого повітря у приміщенні, що дозволить утримати вологу на рівні не вище 50-65%. Можливі інші способи видалення вологи, більш економні під час експлуатації.


Обладнання, що застосовується у таких приміщеннях

Що ми отримуємо у результаті?

Розрахунок вентиляції басейну проводиться для того, щоб підібрати найкращу систему, встановити ефективні агрегати і згодом створити комфортну і здорову атмосферу. Перед тим, як розглядати будь-яке обладнання, важливо знати необхідну витрату повітря, всі дані щодо кількості витяжки та припливу, масу вологи, що випаровується від води, і кількість вологості, яку потрібно усунути. Все це - трудомістка задача, в процесі якої вивчається повністю вся будівля, його проект та особливості, кількість людей та техніки, тощо. Тому найкраще звертатися до спеціалізованих з такого питання фірми, адже вони зможуть професійно провести дослідження, обчислити витрату та потрібний повітрообмін, підібрати правильні прилади та якісно їх встановити. В крайньому випадку, хоч би проконсультуйтеся з ними.

Розрахунок вентиляції у СПА-зоні Вентиляція для басейну – необхідність, без якої не обійтися. Все тому що водні ресурси сильно впливають на мікроклімат та якість повітря. З підвищенням вологості повітря, починаються проблеми зі здоров'ям людини, при купанні важко дихати і займатися вправами, виникає задишка та запаморочення та інші перешкоди. Оздоблення приміщення теж страждає - скупчення конденсату на поверхнях через що виникає неприємний слиз, запотівання всіх вікон та дзеркал, корозія металу та дерева, поява грибка. Природна вентиляція в цьому приміщенні не спрацює ефективно, щоб усунути всі проблеми - вологість однаково залишиться підвищеною.

Тому використовується ефективна механічна вентиляція - вона здатна не тільки запобігти всім проблемам, привести до одужання всіх поверхонь у приміщенні, але і створити комфортні умови для плавання, подавати свіже і чисте повітря, що завжди приємно. Саме в басейні, важливо використовувати асиміляцію (повна заміна повітря новим), і при чому без вимкнення системи, щоб волога, що виділяється, не встигала впливати на повітряні маси. Але в басейні, звичайно ж, найефективніший і надійніший спосіб - це робота в тандемі осушувача повітря та системи вентиляції.

Чи плануєте врятувати здоров'я за допомогою вправ у своєму басейні? Потрібно подбати і про фактори, що впливають на це - якісне повітря і здоровий мікроклімат.

Цікаві статті на подібну тему:

Системи вентиляції у приватних басейнах

Мікроклімат у басейні. Комфорт та здоров'я


Необхідна вентиляція у басейні

Вимоги до створення проекту вентиляції для басейну

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги