loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
28 січня
146909
Ventbazar

Яка комфортна температура у квартирі?

Зміст
Яка комфортна температура у квартирі?
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Яка комфортна температура у квартирі?

Температура у квартирі
Не можна недооцінювати вплив температури повітря в квартирі або приватному будинку на якість життєдіяльності та працездатності мешканців – може призвести до наслідків.
Вимоги до температури повітря тісно пов'язані з показниками вологості повітря та швидкості руху повітряних мас у приміщеннях будинку чи квартири. Комфортний мікроклімат у побуті визначається співвідношенням цих трьох показників. До того ж на мікроклімат впливає опалення приміщення. Так, яка ж температура у житлі вважається наближеною до ідеалу?

Суб'єктивне сприйняття та перевага за температурою повітря

Температура повітря в квартирі взимку та влітку відрізнятиметься. У відхиленні кілька градусів немає нічого дивного. До того ж враховуйте, що існують суб'єктивні та нормативні вимоги до температури повітря в окремих кімнатах та для різних вікових категорій.
У дитячих для немовлят температура і вологість повітря повинні бути вищими, ніж у спальні батьків або вітальні. У малюків ще недостатньо розвинена терморегуляція, і постійні переохолодження призводять до застудних захворювань. Повітря з підвищеною вологістю та температурою потрібні для того, щоб шкіра дитини та слизові носа не пересихали, було легше дихати, не було алергії та шкірних подразнень.
Зазначимо, що також існують відмінності щодо необхідної температури повітря для жінок і чоловіків. Жіноча половина населення більш теплолюбна, ніж чоловіча.
У державному стандарті передбачається розподіл умов мікроклімату на:
  • Мікроклімат у квартирі підвищено оптимальні - для приміщень, де знаходяться діти, люди з ослабленим здоров'ям або люди похилого віку;
  • оптимальні – найздоровіші умови для тривалого перебування людей; умови, коли не активізуються процеси терморегуляції;
  • допустимі – тривалі чи систематично які впливають здоров'я людини умови, коли адаптації до них включається механізм терморегуляції; може виникати відчуття теплового дискомфорту, погіршується самопочуття та знижується продуктивність праці.
У ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання» точно регламентовані діапазони температурних показників повітря для окремих сезонів року та для різних умов мікроклімату у житлових та громадських будинках. Причому прийнято, що в період опалювального сезону для житлових будівель приймаються допустимі оптимальні (і підвищено оптимальні в окремих приміщеннях) умови мікроклімату. Допустимі умови мікроклімату прийнятні для громадських приміщень, адміністративних приміщень, де немає постійного перебування людей.
Також параметри мікроклімату та санітарно-епідеміологічні вимоги, у тому числі нормативні температурні показники для житлових будівель, відображені у ДСТУ Б EN 15251, ДСТУ Б EN ISO 7730, ГОСТ 12.1.005 та інших нормативних документах.

Якою має бути температура у квартирі

На підставі вищевикладених даних можна визначити, якою буде найбільш прийнятна температура повітря з точки зору максимальної користі для здоров'я, а також який рівень температури повинна забезпечувати система опалення (кондиціювання) для комфортного самопочуття в квартирі або будинку.
Норми температури повітря у квартирі

Так, у літню пору кращою температурою повітря для внутрішніх приміщень житлових будівель буде показник до 25-26 °C. А взимку комфортною температурою будуть вважатися такі значення:
  • для кухні з холодильником та плитою - 19°C;
  • для ванної кімнати – 24-26 ° C;
  • для кімнати з малюком – 24-25 ° C;
  • для робочого кабінету або ігрової кімнати – 20-22 ° C;
  • для спальні та вітальні – 20-22°C.
Зверніть увагу: комфортне тепло в житлових приміщеннях краще відчувається при відносній вологості повітря 25-60%.

Як регулювати температуру повітря у квартирі?

У системах централізованого опалення температура нагрівання теплоносія залежить від зовнішньої температури. Система опалення подає тепло на всі житлові будинки однаково, керування температурою теплоносія – централізоване.
У таких умовах важко встановити різну температуру повітря в окремих кімнатах квартири або будинку, а також усунути різницю в температурі теплоносія при верхньому або нижньому розведенні багатоповерхівки. Кількість тепла, що подається у верхні або нижні поверхи, може суттєво відрізнятись.
Вимірювати, а тим більше контролювати температуру повітря у квартирі чи будинку з індивідуальною системою опалення набагато простіше. Тому рівень комфорту при установці автономного опалення набагато вищий.
Програмуючи роботу системи за кімнатним термостатом або загальним пультом-програматором на всю систему опалення, можна вибрати потрібну температуру повітря. Кімнатні термостати з вбудованим датчиком температури дають команду на увімкнення опалювального котла під час падіння температури нижче за потрібний рівень.

Пульт-програматор на систему опалення
Регулювання температури повітря в кожній кімнаті окремо можна проводити за допомогою терморегуляторів, встановлених на кожному радіаторі опалення. Можна повністю вимкнути опалювальний прилад або включити його на максимум - температура повітря в різних кімнатах може встановлюватись незалежно.
Подібним чином - за кімнатними термостатами, вбудованими датчиками температури, регулюється температура повітря при обігріві окремих кімнат контурами теплої підлоги або фанкойлами. Дуже гнучкі та економічні системи керування температурою в будинку – системи опалення та кондиціювання з тепловими насосами . Управління комфортом у будинку з таким обладнанням можна здійснювати дистанційно через інтернет.

Висновок: найважливіше - погода в будинку

Комфортне тепло у житлі – умова для збереження здоров'я та одна з можливостей підвищити якість відпочинку мешканців.
Контролюючи та підтримуючи необхідний оптимальний рівень температури повітря в житлових кімнатах, забезпечується підтримання нормального теплового стану організму людини, захищається здоров'я та підтримується найвищий ступінь працездатності.
Автоматичний контроль температурних параметрів сучасних систем опалення допомагає зменшити витрати на обігрів або кондиціювання будинку. Такі системи управління кліматом сприяють досягненню вищого, енергоощадного та зручного рівня комфорту в будинку.

Схожі статті:

Теплові насоси для квартир


Тяжко боротися з теплогенеруючими монополістами, а стан теплових мереж вже давно вичерпав свій ресурс.

5 перевірених способів альтернативного опалення квартири


Найбільш уразливими та постраждалими від підвищення тарифів та платежів за комунальні послуги є не власники приватних будинків, а мешканці багатоквартирних будинків із централізованим опаленням.

Опалення приватних будинків - 180м2 та 350м2 на базі теплових насосів Hitachi

Розглянемо приклад застосування теплового насоса популярного типу «повітря-вода» в наявну систему опалення та можливість його роботи паралельно з газовим котлом.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги