loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
10 грудня
16005
Ventbazar

5 перевірених способів альтернативного опалення квартири

Зміст
5 перевірених способів альтернативного опалення квартири
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

5 перевірених способів альтернативного опалення квартири

Зміст:
Ми вже писали про те, як заощаджувати на опаленні взимку в сезоні 2018/2019 . Але, як виявилося, найбільш уразливими та постраждалими від підвищення тарифів та платежів за комунальні послуги є не власники приватних будинків, а мешканці багатоквартирних будинків із централізованим опаленням.
Центральне опалення давно перестало бути зручним та якісним, і втратило всі свої переваги. Не варто писати про відсотки зношування мереж. Вся вода, що випливає з дірявих труб у землю або б'є фонтанами з колодязів теплоцентралі, перетворюється на додаткові витрати, що відшкодовуються з кишень мешканців.
Реформа ЖКГ у секторі споживання та на підприємствах виробництва тепла вимагає багато десятків мільярдів гривень, причому накопичений борг перед місцевими ТКЕ (Теплокомуненерго) також величезний. А тому багато людей опиняються у скрутній ситуації. Вони шукають шляхи вирішення виходу із кабальної залежності від теплоенергетичних монополістів.

Централізоване опалення: переваги та недоліки


Центалізоване опалення, схема
Якщо це сучасна автономна котельня або ТЕЦ на альтернативному паливі, і сучасна, прокладена з усіма заходами, що необхідні для енергозбереження, мережа теплоізольованих трубопроводів розведення тепла до будинку і в будинку, то це зручно і вигідно. Особливо якщо будинок добре утеплений. Варто обладнати кожен радіатор сучасним реєстратором з обліку тепла або поставити лічильник тепла в кожній квартирі. У крайньому випадку – додому. Необхідно ще все це оформити договорами та визначити відповідальність за послуги та їх оплату між виробником і споживачем тепла. Для цього вжито відповідних законодавчих заходів у законі «Про комерційний облік теплової енергії».

А так, у більшості будинків із загальними тепломережами, ми маємо:
  • нерегульоване розведення по поверхах (внизу тепло - вгорі холодно, або навпаки);
  • протікають теплотраси та величезні втрати тепла від котельні до споживача;
  • відсутність обліку теплової енергії, що подається в квартиру;
  • відсутність регулювання температури теплоносія у кожній квартирі чи кімнаті;
  • нерегульований «опалювальний сезон»;
  • перенесення всіх збитків через втрати тепла від зношених тепломереж та поломок обладнання на плечі споживача.
Газове опалення багатоквартирного будинку

Не слід забувати і про призначення тарифів місцевими органами самоврядування. Тому все більше будинків, мікрорайонів, житлових комплексів чи цілих населених пунктів шукають шляхи відмови від централізованого теплопостачання.

Альтернатива ЦО - індивідуальне опалення квартири

Тепло під ключ у квартирі Більшість населення багатоквартирних висоток виступає сьогодні за автономне опалення будинків або квартир. За результатами опитувань можна зробити висновки: люди хочуть, щоб тепло в квартирі було регульованим - платити доводилося б менше, ніж при центральному опаленні, щоб стати незалежними від недоброякісного центрального опалення, щоб включити опалення або вимкнути його можна було б за своїм бажанням.

Як перейти на автономне опалення?

Законодавчо відмова від центрального опалення дозволена, коли в межах одного багатоквартирного будинку, на момент ухвалення Закону України «Про житлово-комунальні послуги», понад 50% квартир уже мали системи автономного опалення. Можливий також перехід всього будинку на інші системи опалення, якщо 100% квартир хочуть відмовитися від централізованого теплопостачання.
Багато чого ще доведеться досягти у боротьбі з монополістами-теплопостачальниками, але початок покладено. Вже багато міст відмовилися від систем централізованого опалення, оскільки їхня експлуатація стала просто технічно та економічно збитковою. Витрати ремонт мереж стали непомірними. А після переходу на альтернативне опалення за результатами перших опалювальних сезонів отримано реальну економію витрат на опалення та ГВП.
Які є варіанти заміни централізованого опалення? Розберемося з особливостями та недоліками окремих систем. Багато проблем слід вирішити, якщо необхідно відрізатися від загальної системи опалення, це залежить від схеми розподілу і подачі тепла в будинку.

Чим замінити центральне опалення у квартирі? Альтернативні джерела опалення квартир

Є кілька варіантів, ніж опалювати квартиру, якщо будинок отримав дозвіл або запроектований під автономне опалення. Причому в кожному випадку слід врахувати конкретні умови підведених енергоресурсів, будову та стан інженерних мереж будинку. А автономні системи можуть бути однотипними для всіх квартир у будинку.

Варіанти автономного опалення квартири
 
1. Можна замовити проект та підготувати будинок для автономної системи опалення із газовим котлом. Це найбільш традиційне рішення. Газова служба готує документацію, а монтажна організація встановлює газовий котел, який може працювати і на опалення, і нагрівання води. У квартирі монтуються сталеві або чавунні радіатори, на радіаторах можна встановити терморегулятор для контролю температури в окремих кімнатах. Плюс - гаряча вода цілий рік. Все б чудово, якби не зростаючі тарифи на газ. Платити по кілька тисяч гривень на місяць таки дуже накладно. Опалення газом стає неперспективним.

2. Якщо в будинку дозволить проводка, а виділена потужність на квартиру вище 3-5 кВт, можна запросити дозвіл у місцевої міської служби РЕМ на установку електричного котла, який би грів воду для радіаторів та побутових потреб. Виходити можна з того, що електрокотел для квартири 120 м2 вимагає близько 9 кВт потужності від мережі. Причому від однофазної мережі 220 В може працювати лише максимум 6 кВт-ний котел, що обігріває до 90 м 2 площі квартири. Якщо квартира більша за цю площу, знадобиться потужний щит і підведення трьох фаз. Якщо навіть оформити тариф на електроопалення, та використовувати розподіл навантажень за добою (пральна машина, духовка, електрочайник, інша побутова техніка), платити за електроенергію доведеться набагато більше, ніж за газ.

3. Це відноситься і до обігріву із застосуванням індукційних, катодних котлів або навісних та мобільних електронагрівачів-конвекторів. У сумі для опалення квартири знадобиться велика потужність, на кожні 10 м 2 - 0,7-1 кВт, особливо якщо будинок не утеплений і на вулиці мороз. За електрообігрів квартири, особливо в старому будинку з поганим утепленням, доведеться платити багато, що дуже невигідно.

{callback:1} 4. Можна встановити спліт-системи кондиціонування з функцією обігріву та охолодження. Дозвіл жодних не потрібно. Інверторні моделі кондиціонерів Daikin , Cooper&Hunter , Mitsubishi , Gree та інших брендів можуть працювати на нагрівання повітря за температури зовні до -25°С. Найбільш економно вони працюють у міжсезоння. У морози споживають багато енергії, і можуть не впоратися з навантаженням. Варто ще врахувати: у кожну кімнату потрібно буде встановити окремий внутрішній блок або встановити один потужний канальний блок з повітряним розведенням на сусідні кімнати. Задоволення не з дешевих, та й воду для кухні чи душа доведеться гріти окремо.

5.
Альтернативні джерела тепла, які використовуються для опалення квартир, - найбільш вигідне тепло навколишнього повітря. Найкращим рішенням щодо обігріву квартири особливо у нових багатоповерхових будинках, де проектом передбачено автономне опалення, буде застосування теплових насосів. Більше про них ви можете почитати у статті "Що таке тепловий насос і як він працює?" .

Зокрема, за допомогою повітряного теплового насоса можна забезпечити опалення та кондиціювання квартири або пентхауса, можна встановити каскад теплових насосів для опалення блоку, поверху, на під'їзд чи будинок загалом. Але це вже рішення окремого власника квартири чи спільноти всіх мешканців будинку.

Опалення тепловим насосом

Переваги опалення тепловим насосом

Якщо будинок добре утеплений, ви отримуєте найповнішу за функціями і найменш затратну в експлуатації систему для опалення, кондиціювання та нагрівання води.

Це високотехнологічна система з інтелектуальним управлінням, з найвищим рівнем комфорту та найкращою економією енергоресурсів. Така система опалення найбільш перспективна для широкого застосування в реконструйованих та нових системах теплопостачання.

Комбіновані системи опалення популярні та вигідні, коли потрібно зробити економічнішою за сезонними витратами систему з тепловим насосом та з газовим котлом/електричним котлом або навіть із централізованим опаленням. Якщо як основний теплогенератор виступає повітряний тепловий насос, а тільки в критичних ситуаціях підключається електрокотел, газовий котел або центральне опалення, така бівалентна система дуже вигідна на випадок, коли потрібне резервне джерело тепла, або коли є зручний вибір нижчого тарифу на тепло іншого джерела.

Наші фахівці мають досвід інтеграції теплових насосів як у діючі системи опалення, так і нові. Пропонуємо ознайомитися з одним із реалізованих кейсів « Опалення приватних будинків – 180 м 2 та 350 м 2 на базі теплових насосів Hitachi Yutaki S (спліт) ».
! Система з резервною системою центрального опалення (ЦО) у цьому випадку повинна забезпечуватися приладами обліку/реєстрації тепла, що поставляється від ЦО в квартиру.
Опалення квартири тепловим насосом
Автономне опалення квартири – вартість. Серед різноманітності багатьох брендів, присутніх на ринку, можна вибрати надійне обладнання з кількох категорій теплових насосів :
  • бюджетний варіант для маленьких квартир до 75 м 2 модель Mycond Arctic Home Basic-2200 євро (комплект).
  • бюджетна серія для великих квартир (250 – 300 м 2 ): тепловий насос повітря-вода MYCOND мод. MHCS 065 AHB з інверторним керуванням (вартість комплекту до 5250 євро);
  • середній ціновий сегмент (на площу 250 – 300 м2 ): тепловий насос повітря-вода MYCOND мод. MHCS 065 AHS з інверторним керуванням та оптимальною функціональністю (вартість комплекту блоків 6450 євро);
  • преміум-сегмент (на площу 250 - 300 м2 ): тепловий насос повітря-вода з високою енергоефективністю, інверторним управлінням та точним інтелектуальним регулюванням енергоспоживання (від 10 000 євро).

Висновки: як опалювати квартиру без центрального опалення

Вигода від опалення теплонасосом Індивідуальне опалення у багатоквартирному будинку вже давно реальність. Адже все більше власників квартир та будинків переходять на системи електроопалення та системи з використанням альтернативних джерел.

Чи вигідне автономне опалення у квартирі? Теплові насоси в кілька разів економічніші в експлуатації, ніж традиційний електрообігрів. Саме теплові насоси воліють розвивати та впроваджувати в передових країнах у житловому будівництві як найбільш енергозберігаюче обладнання. Поки що ніхто не пошкодував про власну незалежність, здобуту економію енергоресурсів та витрат.


Схожі статті:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги