loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
18 травня
12384
Ventbazar

Якість повітря у школах

Зміст
Якість повітря у школах
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Якість повітря у школах

Кисень Сьогодні ми порушимо тему про свіже повітря - навіщо воно потрібне і в якому обсязі воно потрібно нашому організму, а також розповімо, як забезпечити постійну циркуляцію свіжого повітря в приміщеннях.

Вуглекислий газ Проблема полягає в тому, що більшість шкіл не обладнані необхідними системами для примусової вентиляції та кондиціювання. Висновок: кожна дитина та вчитель, перебуваючи у таких приміщеннях, завдає шкоди своєму здоров'ю.
Вентиляція у школі
Можливо, ваша дитина неодноразово скаржилася на те, що в класі задушливо і провітрювання шкільного кабінету суттєво не вирішує проблему нестачі свіжого повітря. Або, можливо, ви вчитель, який усіма силами прагне активізувати навчальний процес.

У будь-якому випадку всі ми знаємо, що повітря з достатнім вмістом кисню необхідне не тільки для підтримки загального імунітету людини (особливо дитини), але і для нормальної активності мозку. Останнє дуже важливе для школярів і людей, які старанно гризуть граніт науки. Сприймати інформацію, запам'ятовувати її і що не менш важливо відтворювати - швидкість цих процесів також впливає повітря, яким ми дихаємо. Тому в цій статті ми розповімо, як вирішити проблеми поганої вентиляції та тим самим допомогти дитині краще вчитися.

Психологічний комфорт школяра на уроці багато в чому залежить від нормального повітрообміну. Сьогодні природної вентиляції не досить. Забезпечити нормальний повітрообмін можна за допомогою припливно-витяжних систем або побутових рекуператорів . Влітку це ще й система охолодження повітря. Останнє просто незамінне наприкінці весни та на початку осені – шкільному періоді, коли від учня вимагається максимальна концентрація уваги на уроках та при написанні контрольних робіт, при складанні іспитів та підготовці до ЗНО.

Чинники, що впливають на результативність навчального процесу

Безперечним фактом є те, що при достатній кількості кисню в організмі людина менше хворіє, краще концентрується, і в рази швидше запам'ятовує нову інформацію. А при нестачі кисню навпаки виникає сонливість і проблеми при засинанні, така млявість, пригніченість і дратівливість. Так, як дитина 60-80% свого часу в будні проводить у школі, тому важливо створити там максимально комфортні для неї умови, насамперед сприяти забезпеченню надходження до його організму необхідної кількості кисню – свіжого повітря.

Ви, напевно, самі неодноразово помічали, що на одному уроці дитина легше сприймає інформацію, а на якомусь – важко. І це залежить не лише від доступності викладу тем за навчальною програмою вчителем. Багато в чому – від процентного насичення повітря у класі киснем. Іншими словами - повітря з мінімальною концентрацією вуглекислого газу та максимальним вмістом кисню, а також прийнятною температурою у приміщенні.

На жаль, не на користь здоров'я дитини впливають такі фактори:

  • старі будинки;
  • наявність пластикових вікон;
  • застаріла система вентиляції, а то й зовсім її фактична відсутність у шкільних кабінетах фізики/хімії/біології;
  • неякісні будівельні матеріали, що використовуються для обробки приміщення;
  • недостатньо якісне прибирання навчального класу.

Це створює додаткове навантаження на імунітет школяра.

Якість повітря та вразливість дитячого організму


Вентиляція у школі Велика кількість людей у навчальному класі спричиняє високу концентрацію молекул вуглекислого газу в повітрі, а також забезпечує присутність різних мікроорганізмів, що є результатом біологічної діяльності людських організмів. Дитячий організм під час розумової роботи виділяє таку кількість літрів вуглекислого газу, яка дорівнює віку дитини. Відповідно, маючи в наявності дані про кількість учнів у класі та віці, можна розрахувати, скільки вуглекислого газу виділяють усі разом. Концентрація вуглекислого газу має перевищувати значення 0,1%.

Незадовільна якість повітря негативно впливає дитячий організм. Насамперед, знижується дихальна функція у дітей. Саме через це можуть розвиватися алергічні реакції, астма та інші захворювання дихальних шляхів, діти частіше страждають через застуди. Також якість повітря безпосередньо позначається на здатності сприймати інформацію, запам'ятовувати її та виконувати розумові чи фізичні вправи. Діти відвідують школу для того, щоб навчатися та розвиватися, а для цього їм потрібен хороший мікроклімат у приміщенні.

Повітрообмін у шкільних кабінетах

Діти молодшого та середнього шкільного віку відрізняються високим рівнем активності. Їм хочеться бігати, стрибати та грати в активні ігри. У теплу пору року із цим простіше – школярі проводять перерви на свіжому повітрі. Проблеми починаються з настанням холодів.

Тільки чомусь ми, дорослі, звикли списувати сонливість дитини та зниження її працездатності на погоду та пору року. Насправді близько 90% проблем у тому, що дитина почала менше проводити часу на свіжому повітрі. Відповідно, кількість кисню, що надходить до організму дитини, зменшилася. Ось чому так важливо забезпечити хороший повітрообмін у школі.


ФАКТ:

Доведено, що вже 0.1% (1000 ppm) вуглекислого газу токсичний для людини і викликає перевтому та головний біль. При підвищенні концентрації до 0.2% знижується працездатність, утворюється хронічна втома та сонливість.

Норми повітрообміну у шкільному кабінеті

Розрахункові норми обсягу повітря на одного учня у класі зазвичай не перевищують 4,5-6 куб. м. Але слід враховувати, що концентрація вуглекислого газу має перевищувати 0,1 % протягом усього уроку. Тому дитині 10-12 років потрібно близько 16 м 3 повітря. Чим старша дитина, тим це число більше. Наприклад, школяру 14-16 років потрібно близько 26 м3 .

Повітрообмін у шкільному кабінеті

При розрахунках повітрообміну потрібно враховувати кількість людей у приміщенні та рівень їхньої фізичної активності. Визначається повітрообмін за такою формулою:

L = L1 * NL (м 3 /год),

де L1 - норма повітря на одну особу, м 3 /ч * чол;

NL – кількість людей у приміщенні.

Отже, як визначити повітрообмін для 5-го класу, в якому навчається 20 людей?

L для учнів = 16*20 = 320 м 3 /год

Але це необхідно тільки для школярів, а на уроці ще присутній вчитель.

Для дорослої людини норми повітря інші:

20-25 м 3 /год на одну особу при мінімальній фізичній активності

45 м 3 /год на одну особу при легкій фізичній роботі

60 м 3 /год на одну особу при тяжкій фізичній роботі

Тому повітрообмін для 5-ти класників та одного викладача дорівнюватиме L = L для учнів + L1 (вчителі) = 320 + 25 = 345 м 3 /год.


Що робити батькам?


Воздух в школе

Спочатку варто оцінити, наскільки шкідливим для дитячого організму є шкільне повітря. Якщо дитина почала покашлювати, чхати, а також з'явилися інші тривожні симптоми, які пропадають під час канікул або на вихідних, батькам варто бити на сполох.

Якщо вентиляція в школі не справляється із забезпеченням якісного повітрообміну в приміщеннях, батьки повинні вживати заходів. Батьківський комітет може спільно з директором ініціювати реорганізацію системи вентиляції.



Бюджетний варіант вентиляції у школі


Зазвичай у шкільних кабінетах використовують вентиляцію комбінованого типу. Так, надходження повітря відбувається завдяки системі примусової вентиляції, а витяжка – природним шляхом. Але так як звичайне провітрювання шкільних кабінетів не рятує ситуацію, потрібно запускати повітрообмін. Зробити це можна не вдаючись до встановлення дорогих вентиляційних систем. Є бюджетний варіант – встановлення побутових рекуператорів у шкільних кабінетах. В ідеалі вам знадобиться 2 рекуператори на один шкільний кабінет. Такі вентиляційні установки відрізняються компактністю і практично безшумні, що не відволікає школярів від навчального процесу. До того ж, сьогодні виробники пропонують різні моделі, представлені в різних цінових категоріях. Одним із таких брендів є Прана. Більше про переваги рекуператорів Прана можете прочитати у цій статті .

Також можна використовувати для вентиляції повітря припливно-витяжну установку. Спеціалісти нашої компанії рекомендують звернути увагу на лінійку такого обладнання бренду MITSUBISHI.

Прана 150 Прана 200С

Рекуператор Прана 150Прана 200С


MITSUBISHI ELECTRIC LOSSNAY VL-100EU5-E
ВЕНТС ТВІНФРЕШ ІЗІ РЛ7-50-17

mitsubishi lossnay vl 100eu5 eВЕНТС ТВІНФРЕШ ІЗІ РЛ7-50-17


Крім інших, рекомендуємо також реверсивні рекуператори з дистанційним та груповим управлінням серії Блауберг Венто Експерт :
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO ,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS WI-FI ,
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 W ,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS .

Більше високу подачу свіжого повітря забезпечують моноблочні системи вентиляції. Тому не можна ігнорувати рішення на їх базі. Серед їх переваг, які можна відзначити при монтажі конструкції, можливість вибрати тип моноблочної системи вентиляції - настінний, підлоговий або віддати перевагу більш універсальній моделі для монтажу - підлогово-стельової.

Настінні моноблочні системи вентиляції

VENTS MIKRA 60 A3 VENTS MIKRA 150Е BLAUBERG FRESHBOX 100

Вентс мікро 60 А3Вентс мікро 150 ЕBLAUBERG FRESHBOX 100
Підлогові моноблочні системи вентиляції

DANTHERM HCV 3 SALDA RIRS 1200 VE EKO FRAPOL (ONYX) DREAM 400
DANTHERM HCV 3SALDA RIRS 1200 VE EKOFRAPOL ONYX DREAM 400

Підлогово-стельові моноблочні системи
{callback:1}
SYSTEMAIR VX 400 EV R HEAT REC.UNIT

SYSTEMAIR VX 400 EV R HEAT REC.UNIT

Якщо ж батьки не можуть або не мають можливості встановити побутовий рекуператор, то попросіть вчителя якнайчастіше провітрювати шкільний кабінет і по можливості на перервах організовувати ігри на свіжому повітрі (стосується початкових класів). У цьому випадку також подбайте, щоб у організму, що росте, був достатній мінерало-вітамінний запас. Адже відомо, що мінерали та вітаміни також беруть участь у загальному протистоянні організму різним бактеріям та вірусам, які в достатній кількості є у повітрі. Особливо якщо в приміщенні багато дітей і воно рідко провітрюється.

Підсумки

Діти повинні отримувати знання без шкоди для здоров'я – це те, чого хоче кожен з батьків і відповідальний педагог. Адже сьогодні куди актуальніше стає питання створення комфорту для навчання у безпечних для здоров'я та життя умовах. Пам'ятайте, що не кожна вентиляційна система є нешкідливою для здоров'я, що знаходяться у приміщенні людей. Адже справа не в її наявності, а як і дотримання всіх норм установки. Якщо ви шукаєте бюджетні варіанти, рекомендуємо звернути увагу на побутові рекуператори. З найбільш популярними моделями рекуператорів, які також можна використовувати і для житлових приміщень, можна прочитати у статтіРекуператори для квартир, кімнат та приватних будинків .

Фахівці VENTBAZAR завжди підбирають максимально підходящі для вашого приміщення варіанти систем вентиляції, та дотримуються всіх норм при її монтажі. Пам'ятайте, що створення ідеального мікроклімату з хорошим повітрообміном досить складний процес, довірити який можна лише перевіреним роками та довговічністю реалізованих проектів професіоналам!

Інші цікаві статті на подібну тематику:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги