loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
1 лютого
52163
Ventbazar

Як СО2 впливає людину при надлишку в приміщенні?

Зміст
Як СО2 впливає людину при надлишку в приміщенні?
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як СО2 впливає людину при надлишку в приміщенні?

Двоокис вуглецю
За активної діяльності людей у приміщеннях склад повітря змінюється. Він забруднюється, оскільки у навколишнє середовище при диханні та, випаровуючись через шкіру людей, виділяються шкідливі газоподібні забруднювачі: сірководень, аміак, ацетон, вуглекислий газ та інші домішки. Вуглекислий газ або двоокис вуглецю - СО 2 відносять до особливо шкідливих газів, які при достатній концентрації негативно впливають на організм людини.

Людина вдихає повітряну суміш, що містить до 20,9% кисню та до 0,03 – 0,04% вуглекислого газу, а видихає повітря, в якому до 16,3% кисню та до 4% вуглекислого газу. Вміст вуглекислого газу у повітря, що вдихається і видихається, збільшується в гірший бік майже в 100 разів!
Тому в будь-якому приміщенні концентрація двоокису вуглецю, поряд з іншими шкідливими випарами, поступово збільшується і може стати небезпечною, якщо люди перебувають там тривалий час. СО 2 важче за інші компоненти повітря, він накопичується в нижній частині приміщення, що необхідно врахувати при організації циркуляції повітряних мас. Концентрацію цього газу визнано індикатором загального забруднення повітря в приміщенні. До того ж, крім вуглекислого газу, в приміщенні накопичується безліч пилу, бактерій і мікробів, - тут вам на допомогу очищувач повітря . Більше про очисники повітря написано в статті ' Очищувачі повітря: для чого потрібні, які бувають і як вибрати' .

Як організується повітрообмін для своєчасного відведення забрудненого повітря? Якщо в приміщеннях будівлі передбачена природна вентиляція, потрібно забезпечити провітрювання кімнат і наповнення їх свіжим повітрям. У приміщеннях з примусовою вентиляцією, що забезпечує нормований повітрообмін, крім температурно-вологісних параметрів, повинен також контролюватись вміст вуглекислого газу. Вміст двоокису вуглецю в повітрі вимірюється датчиками, і вентиляція включається при небезпечному перевищенні допустимої концентрації 2 .

Допустимі норми концентрації двоокису вуглецю

Кількість міститься в повітрі 2 - концентрацію в одиниці об'єму, вимірюють в ppm.

Число «ppm» (англ. – parts per million) дорівнює кількісній частці будь-якого газу в мільйоні частинок повітряної суміші. Значення 1000 ppm означає, що 0,1% обсягу становить частка, займана певним газом у загальному обсязі повітря.
У державних будівельних нормах ДБН В.2.5-67:2013 «Опалення, вентиляція, кондиціювання» зазначаються допустимі концентрації СО 2 у повітрі з урахуванням вмісту двоокису вуглецю у повітрі зовні будівель.

Зрозуміло, що в перенаселених містах повітря сильніше забруднене від безлічі машин, скупчення людей та працюючих підприємств. Тому враховується рівень вмісту СО 2 понад концентрації у зовнішньому повітрі. Дані класифікації будівель/приміщень для різних умов мікроклімату представлені нижче.
Рівень СО2 у приміщенні
Примітка:
  • оптимальні умови мікроклімату - найкраще самопочуття та найбільш продуктивна робота з максимальною концентрацією уваги;
  • підвищено оптимальні умови – для людей з ослабленим здоров'ям з більшою чуйністю до параметрів мікроклімату та чистоти повітря;
  • допустимі умови – сукупність параметрів мікроклімату, що потребують напруги та адаптації організму, з дискомфортними відчуттями та ослабленням працездатності;
  • обмежено допустимі – умови мікроклімату у приміщеннях, експлуатованих обмежений період – до 4 місяців на рік.
Система вентиляції та необхідний повітрообмін розраховується виходячи з подачі такої кількості повітря, щоб не допустити перевищення допустимих концентрацій (ГДК) вуглекислого газу в повітрі. Також враховується призначення приміщення, причому коли куріння у ньому заборонено, час перебування там людей, вид діяльності та інтенсивність роботи. Більше про пряму залежність якості повітря в приміщенні від вентиляції написано тут .

Вплив вуглекислого газу на самопочуття людини

При збільшенні вмісту двоокису вуглецю в повітрі людина відчуває задуху, у нього частішає пульс, збільшується стомлюваність, знижується концентрація уваги та продуктивність роботи. Нестача свіжого повітря може призвести до непритомних станів, появи нудоти, головного болю, зростаючої інтоксикації та розвитку синдрому хронічної втоми.
Розберемося, як почувається людина при різних рівнях концентрації двоокису вуглецю в повітрі, яким він дихає.
Вплив СО2 на людину
350 - 400 ppm (або 350 см 3 двоокису вуглецю в 1 м 3 повітря): умови зовнішнього повітря, умови перебування людини поза домом на свіжому повітрі. (400 ppm – норма концентрації CO2 для міста);
500 - 600 ppm : оптимальні та якісні умови для перебування та роботи в приміщенні, найбільш продуктивні та здорові умови;
600 - 1000 ppm : знижується продуктивність, концентрація уваги падає майже на 30%, потрібні зусилля для сприйняття інформації, з'являються головні болі;
1000 - 1500 ppm : з'являється апатія та млявість, сильно знижується уважність, важко приймати рішення, розвивається хронічна втома;
від 1500 ppm : з'являється головний біль та інші нездужання, немає бажання працювати або мислити, можливі хронічні захворювання носоглотки.

Як боротися з неприпустимим рівнем вуглекислого газу у приміщеннях

{callback:1}
Норми рівня СО 2 у приміщенні можуть підтримуватися за умови, що пересичений двоокисом вуглецю повітря видалятиметься за допомогою витяжки. Для різних приміщень та типів установ, для побутових умов існують різні норми подачі свіжого повітря, що замінює та витісняє забруднений з об'єму приміщень. Тому при розрахунку кожної системи вентиляції повинні враховуватися всі фактори, що забруднюють повітря, властивості будівлі, кількість людей і режим перебування в приміщенні.
Для кожної людини в класі або аудиторії для створення оптимальних умов знадобиться подача понад 25 м3 свіжого повітря на годину, для відвідувачів ресторану або працівників офісу потрібно понад 30 м3 /год, для житлових приміщень з дітьми або палат у лікувальних закладах – понад 40 м 3 /год.
Розрахунки систем вентиляції повинні виконуватись професіоналами, у цьому запорука здоров'я людей у побуті та високій продуктивності на виробництві.

Висновки

Двоокис вуглецю Концентрацію СО 2 у сучасних містах та на виробництві слід постійно контролювати та вживати заходів для усунення проблем якості повітря. Можна вимірювати рівень двоокису вуглецю за допомогою кімнатних або переносних датчиків, датчики можуть входити в комплекти припливно-витяжної вентиляції окремих об'єктів або системи централізованого автоматичного управління вентиляцією будівель.
При перевищенні допустимих концентрацій вуглекислого газу обов'язково необхідно активно вживати заходів для усунення загрози здоров'ю людей.

Схожі статті:

Тільки за 2018 рік фахівцями нашої компанії було встановлено понад 200 рекуператорів - механічних провітрювачів, що відрізняються технічними характеристиками та, природно, ціною.

Топ-5 найкращих рекуператорів повітря від 3000 грн

У попередніх кейсах на сайті вже було наведено ряд рішень щодо організації клімату в квартирах різного призначення, де застосовувалися моноблочні, набірні системи. Тут же ми розповімо про оптимальні за ціною рішення, вентиляції в житлових квартирах, які добре зарекомендували себе в 100 квартирах Києва.

Недорогі рішення з вентиляції та очищення повітря у квартирах від 35 до 80 м 2

Якості внутрішнього повітря приділяють чимало уваги. Вентиляція та кондиціювання в деяких випадках просто рятують людей у приміщеннях, особливо у країнах із надмірно теплим кліматом.

Внутрішнє повітря у XXI столітті: нові вимоги

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги