loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
11 травня
6148
Ventbazar

Боротьба з надмірною вологістю у басейні

Зміст
Боротьба з надмірною вологістю у басейні
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Боротьба з надмірною вологістю у басейні

Будь-який басейн - це не тільки комфорт, відпочинок, приємне проведення часу, але і маса попередньої роботи, яку потрібно зробити проектувальнику, щоб організувати безвідмовну роботу такої складної гідротехнічної споруди. Його проект передбачає складні інженерні розрахунки систем вентиляції, кондиціювання, осушення та опалення, а також систем водопідготовки з нагріванням, очищенням та знезараженням води. Однією з основних завдань, вирішення якої важливе при проектуванні закритих плавальних будівель, є проблема підтримки відносної вологості в основному приміщенні, яка відповідно до вимог санітарних норм та правил має становити 50-65% .

висока вологість у басейні

Оптимальні співвідношення температури води, повітря та вологості

Температура в залах з басейном для найкомфортнішого самопочуття має бути на 1 - 2 °С, але не вище +35 °С. Кратність повітрообміну для басейнів – від 4 до 8.


Температура води для різних типів басейнів приймається на рівні:

  • спортивний - +24...+28 °С;
  • рекреаційний – +28...+30 °С;
  • лікувальний – + 36 °С;
  • дитячий - +29...+32°С;
  • джакузі - + 35 ... + 39 ° С;
  • для лазень: холодний – +15°С; гарячий - +35 °С.

Якщо температура на +1..+2 °С вище і якщо рівень вологи не перевищує допустимі 50-65%, випаровування води та ступінь конденсації мінімальні. При перевищенні різниці температур між температурою води та атмосферою доводиться стикатися зі збільшенням випаровування з дзеркала водойми, збільшенням вологості та випаданням конденсату на огороджуючих поверхнях. Для розрахунку температурних і вологих параметрів необхідно враховувати такий параметр як "точка роси" (від + 16 до 21°С). Інтенсивність випаровування вологи залежить також від швидкості руху повітряних мас, наявності водних атракціонів, кількості та ступеня активності тих, що купаються. Необхідно також враховувати, що показники вологості у різних за висотою зонах відрізняються, вологе повітря прагне вгору. У цьому випадку показники вологості повинні контролюватись в оазних зонах і не перевищувати допустимі значення.

Шляхи забезпечення оптимальних показників вологості у басейні

Основні вимоги для забезпечення заданих параметрів мікроклімату зможе виконати грамотно підібрана система припливно-витяжної вентиляції .

1. З урахуванням світлопроникних та огороджувальних конструкцій будівлі подача припливного повітря здійснюється у зони перебування людей повітряними струменями через регульовані вентиляційні розподільники зі швидкістю менше 0,15 м/с.

2. У громадських басейнах з висотою більше 4м подача здійснюється на рівні підлоги , щоб повітря, що подається, змогло омивати найбільш охолоджені поверхні. Таке рішення прийнятне при суміщеній системі вентиляції та повітряного опалення.

3. Витяжні грати розташовуються лише на рівні максимального влагообразования, у разі потреби у зонах локалізації вологи використовується витяжний вентилятор.

4. Для того, щоб вологе повітря в основному приміщенні не поширювалося на прилеглі кімнати, необхідно створити розрідження, невеликий негативний дисбаланс : витяжка в залі повинна перевищувати приплив всього на 10-15%, щоб не викликати дискомфорт та відчуття протягів. Однак якщо це окрема будівля, краще створювати підпір повітряних мас всередині приміщення, щоб не допускати проникнення зовнішнього холоду та зайву конденсацію.

5. Необхідно продумати схему піддуву тепла або розташування радіаторів унизу вікон (при площі скління менше 20%), щоб зменшити конденсацію вологи на металевих, дерев'яних або скляних поверхнях. Використовуються схеми рециркуляції, схеми подачі нагрітого повітря, що настилають або плоскі струмені в зони скління та інші способи.

вентиляція басейну


6. Потрібна організація обдування стель при великій висоті приміщень для запобігання накопиченню перезволожених повітряних мас зверху зали.

7. Застосування припливно-витяжної вентиляції з рекуператором та з датчиком вологості , встановленим в основному залі, забезпечить підтримку необхідного мікроклімату та значне зниження тепловтрат.


8. Для приватних басейнів використовуються укриття для дзеркала води. З призначення – зменшення вологовиділень.

9. У випадку, коли вентиляція не справляється із зайвою вологою, застосовують місцеві осушувачі повітря .

10. Більш повним набором функцій має припливно-витяжна установка з осушувачами , що застосовується для аквапарків. До складу неї входять припливно-витяжна установка, рекуператор, тепловий насос та автоматика. Такий вибір пов'язані з додатковими капітальними витратами, оскільки потребує збільшення потужності всієї установки.

11. Правильна організація контролю вологи вимагає автоматичного керування за показниками датчика вологості , що забезпечить максимальну економію електроенергії. Наприклад, взимку, подається зовнішнє "сухе" повітря. Його потрібно набагато менше.

Кліматичне обладнання басейну має працювати цілодобово, незалежно від того, користуються басейном чи ні. За відсутності людей утворення вологи в повітрі падає на 25-35%, однак вимагає контролю.

Завдання підтримки нормованих показників мікроклімату у приміщеннях з чашею пов'язані з безліччю чинників і є індивідуальною кожному за басейну. Некваліфікований підхід може спричинити проблеми та розчарування при експлуатації басейну. Необхідно також передбачити, що встановлене обладнання потребуватиме також регулювання та обслуговування, тому для підбору обладнання варто звернутися до перевіреної спеціалізованої компанії.


Подібні матеріали:


Осушення повітря та вентиляція в басейні

Як скоротити витрати на утримання басейну

Вимоги до створення проекту вентиляції для басейну

Необхідна вентиляція у басейні

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги