loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
5 листопада
11338
Ventbazar

Вентиляція овочесховищ

Зміст
Вентиляція овочесховищ
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція овочесховищ

Зміст:
Вентиляція на овочесховище
Останні кілька років у тренді здорове харчування. Отже, попит на свіжі, наповнені вітамінами та корисними мікроелементами, овочі та фрукти не падає цілий рік. Особливо ретельно споживачі вибирають їх у несезонний час, коли на прилавках магазинів трапляються овочі та фрукти, що втратили апетитний зовнішній вигляд. Але щоб потрапити на прилавки магазинів, овочі та фрукти проходять кілька етапів. І головний із них і досить складний – зберігання овочів та фруктів на складі. Тут головне дотриматися всіх умов, щоб не залишитися в збитку через зіпсований товар.

Промислове зберігання овочів та фруктів

Потреба збереженні привабливого вигляду, корисних властивостей човнів призвела до розвитку нової, високорентабельної галузі економіки – промислового зберігання овочів. Перспективний бізнес, що набирає обертів, незважаючи на значні витрати, повністю окупається протягом двох років. Правильно організоване овочесховище забезпечує стабільне зростання, гарантований прибуток.

Навіщо потрібна вентиляція в овочесховищі?

Зберігання овочів вимагає дотримання трьох основних правил:
  • певного температурного режиму;
  • необхідної вологості;
  • достатнього рівня кисню у повітрі.
Охолодження овочесховища за допомогою звичайного холодильного обладнання не здатне впоратися з таким завданням. Плоди випаровують вологу, виділяють тепло та вуглекислий газ, що сприяють процесам гниття.

У той же час, продумана система вентиляції овочесховища виконує якісне, своєчасне просушування, охолодження, зберігає продукцію в первозданному вигляді до 8 - 12 місяців, максимально мінімізує втрати, дозволяє збільшити обсяги. Влаштування вентиляції в овочесховищі зводить ризик поширення захворювань до нуля.

Що станеться з овочами без вентиляції?

Після збирання плодів мікробіологічні процеси в них не припиняються. Покладений на зберігання врожай продовжує активно дихати, випаровуючи вологу та тепло у навколишнє середовище. Втрата вологи веде до передчасного старіння, небажаної зміни хімічного складу, втрати корисних поживних властивостей. Зів'ялі, не апетитні плоди не приваблюють покупців.

Умови зберігання капусти Без вентиляції овочесховища енергія, що виділяється, згубно діє на мікроклімат:
1 . конденсат, що накопичується на стінах і стелі, стікає на овочі, викликаючи поширення цвілі, призводить до гниття;
2 . енергія, що виділяється, підвищує температуру повітря, створюючи ідеальні умови для зростання грибків, активізуючи діяльність хвороботворних бактерій, шкідливих мікроорганізмів;
3. надмірне тепло призводить до перезрівання плодів, розвитку молодих паростків, що поглинають смакові якості;
4 . повітря в сховищі насичується шкідливими парами, продуктами гниття, згодом знову поглинаються овочами, що може призвести до повної зміни властивостей, аж до ризику отруєння людей цією продукцією.

У зв'язку з цим зберігання овочів жорстко регламентовано Державним Стандартом України ДСТУ 8568:2015 Фрукти, овочі та продукти їх переробки швидкозаморожені. Упаковка, маркування, транспортування та зберігання. Виконання, зазначених у Стандарті вимог щодо зберігання овочів, додаткові умови для кращого збереження певного виду продукції, досягається лише завдяки грамотно облаштованій системі вентиляції овочесховища.
Оптимальні умови для збереження культур, що мають різний рівень випаровування, відрізняються своїми показниками. Не раціонально зберігати коренеплоди із томатами. Створити ідеальні умови, що диференційовані до кожного виду, допоможе грамотно змонтована вентиляція овочесховища. Норми для збереження основних продуктів рослинництва наведено нижче.

Умови зберігання картоплі Картопля
Щоб шкірка підсохла, зміцніла, прибрану картопля два тижні витримують при температурі +15 ° C і вологості повітря - 90-95%. Режим тривалого зберігання вимагає підтримки рівня вологості в межах 85 - 93% та температури на 5-7 градусів вище за нуль. Підвищена вологість викликає проростання пагонів, занижена - призводить до в'янення та різкої втрати маси.

Зберігання моркви та капусти Морква, капуста
Ці примхливі джерела здоров'я потребують сталості, зберігають свої якості при низькій температурі (від 0 до +1°C) та вологості повітря, що досягає 95 – 98 відсотків. За інших умов термін зберігання цих овочів суттєво скорочується: морква та капуста починають в'янути, що призводить до матеріальних збитків.

Умови зберігання цибулі Ріпчаста цибуля
Системи вентиляції для камер з цибулею повинні підтримувати відповідні показники: t = 0... -2° С та вологість повітря, що становить 80 %.

При високому темпі охолодження процес підсушування можна проводити.

Зберігання яблук та груш Яблука, груші
Улюблені фрукти прекрасно зберігають соковиту свіжість при температурі від -1 до +4 градусів, 90 - 95 процентної вологості. У таких умовах вони зберігають смак, аромат, вміст вітамінів та амінокислот до нового врожаю.


Умови зберігання винограду Виноград
Дотримання встановленої норми (від 0 до -1 ° С, 85 - 90% відповідно) дозволяє зберегти ягоди свіжими до весни. З метою розширення асортименту активно використовується змішане зберігання овочів, найвища ефективність такого варіанту досягається за підтримки вологості повітря в діапазоні 80 – 95 відсотків.

Як працює вентиляція на овочебазі?

Існує дві моделі системи вентиляції овочесховища - природна та примусова. При природній вентиляції повітря природним шляхом надходить крізь віконні отвори. Її ефективність залежить від різниці температур зовнішнього та внутрішнього повітря. Таку вентиляцію доцільно застосовувати в домашніх умовах за невеликих обсягів, наприклад, у льоху.

Примусова здатність подавати в сховище повітря із заданою вологістю, температурою, швидкістю руху потоку - ідеальний варіант для великих підприємств. Таке обладнання може працювати у великих приміщеннях, подаючи достатню кількість чистого повітря із заданими параметрами. Як вибрати припливно-витяжну установку, і які параметри при покупці слід врахувати, читайте в цій статті .
Примусова вентиляція на складі

Подача повітряних мас виконується по повітроводах за допомогою припливно-витяжних установок. Для управління циркуляцією повітряних потоків вентиляція овочесховища оснащена:
  • температурними, вологовимірювальними, що встановлюють рівень 2 датчиками;
  • напірними протиконденсатними вентиляторами;
  • регульованими повітро-змішувальними заслінками та клапанами;
  • пультом керування.
Хоча підтримання заданого мікроклімату спричиняє велике споживання електроенергії, витрати з лишком окупаються відмінною якістю товару в холодну пору року.
Пристрій овочесховища з налагодженою вентиляцією забезпечує :
  • постійне підтримання вологості повітря лише на рівні 80 - 90%;
  • оптимальний склад повітряної маси;
  • сприятливий температурний режим;
  • регулярний повітрообмін, що запобігає виникненню конденсату;
  • видалення випарів етилену та вуглекислоти;
  • роботу у режимі рециркуляції.

Яка вентиляція підійде, її функціонал

Успішна вентиляція овочесховища залежить від багатьох факторів:
  • видів продуктів, що складуються, умов вирощування, стану перед закладкою;
  • способу зберігання (розсипом, навалом, у тарі, на стелажах);
  • площі, конструктивні особливості будівлі;
  • теплоізоляційних властивостей стін, підлоги, стелі, їх пожежної безпеки, здатності утримувати вологу, створювати сприятливі умови для життя гризунів.
Грамотно складений проект вентиляції овочесховища враховує всі обставини, що склалися, передбачає результативну оснащеність системи для забезпечення заданої продуктивності.
Основні елементи припливно-витяжної вентиляції: Овочебаза з вентиляцією
  • забірна шахта із жалюзійним отвором;
  • магістральний, розподільний, рециркуляційний повітропроводи;
  • осьовий та відцентровий вентилятори;
  • повітрозмішувальна камера;
  • витяжні канали та шахти;
  • клапани та заслінки;
  • ґрати, фільтри;
  • нагрівачі та охолоджувачі;
  • додаткове обладнання
У зимовий період дуже важливою є функція рециркуляції тепла. Морозне зовнішнє повітря, надходячи в повітрозмішувальну камеру, змішується з внутрішніми теплими масами, прогрівається до необхідних показників, і лише потім подається до ангару з овочами.
Для збереження смакових якостей продукції, запобігання захворюванням, виникнення несприятливих біологічних процесів та зниження відсотка природних втрат продукції успішно застосовується метод продування. Повітряний потік із заданими параметрами швидкості потоку, температурно-вологісними показниками обвітрює та насичує свіжим повітрям навіть нижні шари закладки.
У спекотні місяці, що становлять часом більшу частину року, допоможе інтегроване в систему кондиціювання овочесховища. При необхідності зменшити тепловий режим, охолоджувачі швидко заповнять прогалини у функціонуванні.

Як розрахувати та підібрати систему вентиляції для овочесховища

Правильний розрахунок вентиляції овочесховищ передбачає:
  • плановану продуктивність (об'єм повітря, що подається в куб. м за годину);
  • робочий тиск;
  • швидкість подачі повітря (від 2 до 6 м/сек в отворах 4 - 12);
  • потужність;
  • рівень шуму.

{callback:1} Основний показник ефективної роботи – продуктивність. Саме вона диктує кратність повітрообміну в овочесховищі. У системах із використанням відцентрових вентиляторів середнього тиску достатня продуктивність досягається при 20 - 30 кратній зміні повітря. Розраховується залежно від обсягу приміщення, передбачуваного тоннажу товару, що зберігається. Цей параметр необхідно враховувати за найактивнішим етапом.

При проектуванні передбачається запас потужності, здатний подолати всілякий форс-мажор, тимчасове зношування обладнання.

Конструкція забірної шахти повинна забезпечити забір чистого повітря, допускається наявність не більше 30% шкідливих речовин. Для цього отвори рекомендується розташовувати на висоті 2 метри і вище.

Під час будівництва стаціонарних сховищ повітроводи, як правило, проектують у вигляді каналів у конструкції будівлі. При влаштуванні вентиляції у вже існуючому овочесховищі можна змонтувати підвісні або підлогові приставні. Діаметр повітроводу має відповідати потужності вентилятора.

Для безперешкодного напірного руху повітря потрібні фасонні елементи повітроводів:
  • повороти;
  • перехідники;
  • трійники;
  • заглушки;
  • розподільники.
p align="justify"> Особливу значимість для продуктивної роботи має створення оптимального робочого тиску. Його величина залежить від протяжності та складності мережі, діаметра повітроводу, кількості переходів та розгалужень.

Витяжка в овочесховищі передбачається обов'язково, вона очищає повітряне середовище від отруєння шкідливими парами, вуглекислим газом.

Вентиляція неможлива без автоматики


Зберігання картоплі на складі
Складний технологічний процес потребує постійного контролю. Збій у системі призводить до загибелі продукції, отже до збитків. Щоб уникнути цього, розроблено автоматичне управління системою, що без втручання людини регулює роботу вентиляторів, заслінок.

Від якості обладнання залежить злагоджена робота вентиляції овочесховища. Провідний виробник автоматики для кліматичного обладнання, українська компанія Атмік випускає сервоприводи, вимикачі, автоматичні щити , що здійснюють контроль та керування всіма налаштуваннями системи, режимами захисту.
Щит автоматики
Розумна автоматика Atmic самостійно:

- одночасно підтримує задані тепловий режим та рівень вологості;
- миттєво реагуючи на будь-які зміни показань спеціальних датчиків, забезпечує нормальну роботу системи вентиляції овочесховища;
- Зберігає в журналі всі показники стану мікроклімату в приміщенні.


Проаналізувавши зафіксовані відхилення від запрограмованого режиму, можна легко та швидко усунути неполадки.

Приклад щита автоматики За допомогою щита автоматики здійснюється моніторинг, контроль та керування не тільки вентиляційного обладнання, а й охолодження, опалення, пожежозахисних приладів. Таким чином, завдяки можливостям автоматичних щитів Атмік можливе підтримання оптимальних умов з великою точністю для зберігання вашої продукції. Крім цього, контролер Атмік здійснює управління не тільки основним обладнанням для зберігання (вентиляторами, холодильниками, зволожувачами, повітронагрівачами, рециркулярними вентиляторами тощо), але й складським обладнанням загального призначення (двері та освітлення).

Висновки

Оснащення сховища сучасними інженерними системами, їхня грамотна експлуатація, виконання всіх умов у запрограмованому режимі перетворять зберігання овочів на прибутковий бізнес, що забезпечує процвітання та конкурентоспроможність на довгі роки. Стати гідним гравцем перспективної галузі, що розвивається, допоможе невичерпний купівельний попит. До того ж у будь-якому бізнесі працює таке правило: 'Своєчасне інвестування - запорука респектабельного майбутнього'. Так, інвестуючи в систему вентиляції зі щитом автоматики в овочесховище, ви покращуєте умови зберігання фруктів та овочів. Відтак відсоток збитків буде мінімальним.

А якщо думаєте, який саме щиток автоматики вибрати, - телефонуйте нашим фахівцям. Порадимо найкраще і допоможемо вибрати ідеальний варіант для вашого складу.

Схожі статті:


Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги