loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
30 січня
23759
Ventbazar

Вентиляція фітнес-центру

Зміст
Вентиляція фітнес-центру
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція фітнес-центру

Згідно зі стандартами БНіП, кожна будівля, де прибувають люди, повинна мати систему вентиляції. Вона забезпечує приплив у приміщення необхідної кількості повітря. Так повітря в приміщенні не застоюється і постійно оновлюється. Важливою властивістю є і здатність захищати дихальну систему людини від шкідливих частинок, що знаходяться у повітрі (наприклад, вихлопні гази, які можуть потрапляти у повітря через відкрите вікно) або неприємний запах.

Вентиляція у фітнес-центрі

У приміщенні фітнес-клубу або спортивного залу , де відвідувачі активно займаються фізичними вправами, вентиляція є особливо актуальною. Важливо враховувати розміри клубу – чим менше приміщення для фізичних вправ, тим швидше через виділення вуглекислого газу, тепла та запахів погіршуватиметься якість повітря. Тому залежно від розміру спортивного залу та кількості людей, що постійно присутні у ньому, оновлення повітря має виконуватись відповідно до встановлених норм. Доведено, що при поганому мікрокліматі тренування стають менш ефективними, що призводить до зниження результатів спортсменів та погіршення їх здоров'я.

Чинний СНиП 2.08-02-89* «Громадські будівлі та споруди» та довідковий посібник до СНиП «Проектування спортивних залів, приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять та критих ковзанок зі штучним льодом» передбачають подачу 80 м3/год. на глядача.

Особливості фітнес-центру

{callback: 1}

Найчастіше у фітнес-клубі необхідно оновлювати повітря якнайчастіше, тому що без його постійного припливу знаходиться в приміщенні неможливо. При будівництві нового проекту часто вже передбачені високі стелі, що дозволяють зменшити кількість повітря, що надходить, тобто. повітря негаразд швидко насичується вуглекислим газом. Але через те, що у фінес-центрі крім тренажерних залів є й багато інших приміщень: душові, масажні, комори, навчальні класи тощо, які вимагають меншої кратності оновлення повітря, необхідно передбачати різні вентиляційні системи для різних приміщень. Однак, не тільки розмір приміщення впливає на вибір потужності припливних установок, а також важливо враховувати відвідуваність центру.


Отже, потужність припливних установок повинна бути розрахована таким чином, щоб вентиляція фітнес клубу покривала витрати повітря, забезпечуючи доступ свіжого.

Розрахунок вентиляції для заняття фітнесом

Кількість повітря, необхідного людині залежить від того, наскільки активна його діяльність:

  • під час бездіяльності – 20 м3/год;
  • під час робочої діяльності в умовах схожих з офісом – 40 м3/год;
  • при фізичних навантаженнях різного роду – 80 м3/год.



Отже, для спортсмена, який займається фізичними вправами у фітнес-клубі, потрібно 80 м3/год свіжого повітря. Далі для того, щоб дізнатися про продуктивність припливної установки, слід скористатися формулою:

  • L=N*Lнорм.

У цій формулі значення N означає кількість людей, які постійно перебувають у залі фітнес-клубу, а Lнорм це стандартне значення з наведеного вище списку. Таким чином, розрахунок за цією формулою покаже необхідний обсяг свіжого повітря, необхідний для кількості відвідувачів клубу, що фіксується.

Вентиляція у фітнес-центрах також розраховується виходячи з площі приміщення та кратності оновлення повітря згідно з нормами. Для цього використовується формула:

  • L = n * S * H.

Нормована кратність повітрообміну n береться з таблиці кратності оновлення повітря у приміщеннях фітнес-центру. Для того щоб визначити кратність оновлення, потрібно скористатися спеціальною таблицею значень, в якій зазначено необхідну кількість оновлень за годину для певних приміщень фітнес-центру. Це значення перемножується з площею S і висотою H і в результаті вийде потрібна продуктивність припливної установки. При порівнянні результатів обох розрахунків слід віддати перевагу тому, що показує більшу продуктивність.

розрахунок вентиляції фітнес-центру

Вентиляція спортивних клубів – вибір оптимальної вентиляційної системи.

Вентиляційна система повинна максимально рівномірно розподіляти по приміщенню припливне повітря, одночасно утилізуючи відпрацьоване. У невеликих приміщеннях цілком впорається моноблочна установка припливу, а ось для великих центрів краще використовувати повноцінну загальнообмінну припливно-витяжну систему вентиляції.


Вентиляція фітнес-залів Переваги моноблочних систем полягає в простоті монтажу, тому що вони можуть бути встановлені навіть під стелею. Завдяки оптимізованій конструкції можна індивідуально підбирати потужність і габарити установок, а за рахунок додаткового вбудованого обладнання повітря, проходячи через установку, очищається, охолоджується або підігрівається. Таким чином, це найкращий спосіб швидко та ефективно організувати вентиляцію малих приміщень фітнес-центру.

Загальнообмінна вентиляційна система складна в монтажі, так як її конструкція поєднує в собі не тільки припливно-витяжні установки, а й мережу повітроводів (каналів).

Але тривалі та дорогі роботи виправдовують себе якісним вентилюванням спортивних приміщень. Принцип роботи загальнообмінної системи полягає в подачі вуличного повітря припливною установкою в приміщення через систему фільтрів та видалення відпрацьованого повітря із приміщення за допомогою витяжної установки. Для підігріву припливного повітря часто встановлюються калорифери, а охолодження – кондиціонери. Найчастіше, щоб зменшити витрати на підігрів потоку, що надходить в приміщення, припливно-витяжний пристрій забезпечують рекуператором. Він дозволяє підігрівати вхідний потік, що утилізується теплим повітрям. При цьому повітряні потоки не контактують між собою, а значить – припливне повітря не поєднується з утилізованим, що гарантує його чистоту.

Часто для організації якісної та ефективної вентиляції у фітнес-центрі або тренажерному залі встановлюють:


Розрахунок повітроводів у спортивних залах

Спочатку необхідно визначитися з типом повітроводів, які можуть бути круглі, квадратні або прямокутні. У кожного типу є свої недоліки та позитивні сторони. Прямокутні можуть бути невеликих розмірів, що зручно для монтажу під стелями. Круглі трубопроводи легко вмонтовуються.


Правильно підібраний тип повітропроводу та його пропускна здатність забезпечує якісну вентиляцію приміщень та запобігає зайвим навантаженням на припливно-витяжних установках.

Правильно вибрати площу перерізу повітроводу можна за формулою:

Для круглих повітропроводів

  • S = π * D² / 400 , де D - це діаметр круглого повітроводу, мм;

Для прямокутних повітропроводів

  • S = A * B / 100 , де A і B - відповідно ширина з висотою прямокутного повітроводу, мм.

Щоб не обтяжувати себе тривалими розрахунками перерізу повітроводу, можна визначити його за наведеною нижче таблицею витрати повітроводів круглого і прямокутного перерізу.

вентиляція у фітнес-клубах


Розрахунок повітроводів виконується для основної магістралі та для кожної гілки індивідуально.

Щоб отримати якісну вентиляційну систему у фітнес-центрі та забезпечити відвідувачів припливом свіжого повітря, звертайтесь до компанії Ventbazar, які створили проект вентиляційної системи та виконали його монтаж на багатьох серйозних об'єктах.

Статті на подібну тему:


Вентиляція спортзалу

Мікроклімат у басейні. Комфорт та здоров'я

Система вентиляції та кондиціювання повітря для басейнів

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги