loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
27 січня
56659
Ventbazar

Система вентиляції та охолодження приміщень для майнінгу

Зміст
Система вентиляції та охолодження приміщень для майнінгу
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Система вентиляції та охолодження приміщень для майнінгу

Ми не просто так написали цю статтю. Зараз світ криптовалюти та майнінгу стає все більш пізнаваним, і більше того, багато хто вже почав серйозно займатися цією сферою. Тому ми хотіли повідомити всіх, хто ще не знає – правильний та продуктивний майнінг має працювати у тандемі з примусовою вентиляцією. Ми присвятили цю статтю всім тим, хто вже має ферму або думає її втілити. Попереджений значить озброєний. Поїхали ;)
Вентиляція та кондиціювання для майнінгової ферми


Зміст

  1. Помилки, які роблять власники
  2. Навіщо потрібна вентиляція та охолодження для майнінгу
  3. Устаткування для вентиляції та кондиціювання майнінгу
  4. Варіанти рішень із конкретними моделями
  5. Підсумки

Помилки, які роблять власники

Основна мета цієї статті – вказати на помилки Власників майнінг ферм, дати точну та докладну інструкцію щодо виправлення цих помилок, та розповісти технічні аспекти підпори необхідного обладнання. Отже, перший крок: помилки.
  • Найпоширеніша помилка – не встановлювати систему вентиляції та кондиціювання взагалі. Якщо Ви просто не знали, що це потрібно робити, це Вас не спростовує. Незнання не звільняє від відповідальності. Перше, що потрібно було зробити при покупці серверів – дізнатися все про них, абсолютно все, що їм потрібне для ефективної та довгої роботи. Якщо у Вас згорів уже хоч один сервер – вина лягатиме на Вашу непідготовленість.
  • Інша не менш популярна помилка – встановлювати один побутовий настінний кондиціонер для всіх Ваших майнерів, щоб заощадити. Такий кондиціонер здатний охолодити Вашу кімнату або квартиру, але ніяк не обладнання для майнгінгу. Воно нагрівається дуже швидко і вимагає спеціальних розрахунків при підборі кондиціонера, які виведуть ідеальну потужність охолодження для Вашої кількості майнерів.
  • Ставити кондиціонери набагато потужніше, ніж потрібно, скажімо, на майбутнє при планах на покупку більшої кількості серверів. Як Ви думаєте, наскільки ефективно працюватимуть Ваші системи, якщо вони будуть у постійному переохолодженні та замерзанні? То то же.
  • Ставити охолодження, але забути про вентиляцію. Вентиляція приміщення для майнгінг ферми не менш важлива, ніж кондиціювання – чому ми розповімо в наступному розділі.
  • Встановлювати кліматичне обладнання не в правильних місцях, використовувати не підходящі монтажні елементи, проводити неправильно систему по кімнаті, некоректно проводити монтаж – це можна звести до звернення до кліматичних фахівців «з гаража», тобто без досвіду. Ви вклали величезні гроші у свою майнінгову ферму, а тепер не хочете дбати про неї? Доведіть справу до кінця, оформіть проектні роботи під ключ у фахівців, і Ваше дітище буде працювати невідмовно.

Навіщо потрібна вентиляція та охолодження для майнінгу

Як охолодити майнери
Про кондиціювання. Перегрів – і комп'ютерні блоки виходять із ладу, але це прямі збитки. Обладнання, майнери, має працювати безвідмовно, без збоїв, від цього залежить прибуток за роботи ферм. Все енергоємне обладнання майнігових шахт для надійної та високопродуктивної роботи потребує ефективного відведення тепла від працюючої апаратури. Тому питання: як охолодити майнінг ферму - один із найактуальніших.

Майнінгові ферми - це комплекти відеокарт з блоками живлення, системою керування та вентиляторними блоками. Вони складаються з напівпровідникових елементів, які виділяють частинки тепла під час роботи, чим нагрівають всю систему. Загальне тепло, яке виділяє один майнер, становить 250 Вт за годину, і це тепло нікуди не виходить, воно залишається поруч із системою та нагріває її з кожною годиною дедалі більше. Щоб порахувати, скільки тепла виділяє вся Ваша ферма, просто помножте 250 на кількість блоків, а отримане число помножте на години роботи ферми на добу - Ви отримаєте точні дані, тобто скільки тепла приносить ферма за день.

Якщо ж не охолоджувати ці блоки, то вони будуть перегріватися, що призведе до:
  • втрати швидкості роботи ферми, а значить до зменшення кількості створених монет;
  • ізоляція струмопровідних елементів постійно зношуватиметься;
  • з кожним днем у всій ферми зменшуватиметься термін служби – Ви й не помітите, як настане той день, коли доведеться купувати нове обладнання.
Система охолодження для майнінгу повинна бути ефективною, з економним споживанням електроенергії (Ви й так використовуєте близько 300 кВт електрики за годину від одного блоку, навіщо Вам ще одне джерело збитку), об'ємною та розподільною холод по всьому просторі.

Охолодження майнінгової ферми

Про вентиляцію. У серверну обов'язково має надходити свіже повітря, так як обладнання виділяє не тільки тепло, але і небезпечні ферменти - хімічний пил, вологу у величезних обсягах, бактерії і мікроби (з'являються від вологи, що накопичилася), металеву стружку. Уявіть, що Ви цим дихаєте, а також ці частки забивають Ваші сервери. Вентиляція витягне їх назовні і запустить свіже повітря. Це дозволить перебувати в кімнаті не лише серверам, а й живим людям. Подумайте про це.

Устаткування для вентиляції та кондиціювання майнінгу

Для майнінгової ферми підійде лише вентиляційні установки та потужні кондиціонери напівпромислового типу. Ніякі поодинокі вентилятори, сукупність підлогових звичайних вентиляторів та побутового кондиціонера не зможуть впоратися з таким обсягом тепла. Купуючи такі прилади, Ви тільки витратите даремно гроші і знайдете свою ферму на швидкий вихід з ладу. Можна ще подумати, якщо Ваш погляд паде на вентилятори-равлики великої потужності, наприклад, виробника Веза – це економне рішення, і такі вентилятори досить добре охолоджують невеликі виробничі цехи. Але при використанні такого вентилятора витяжка не буде здійснюватися рівномірно і по всьому приміщенню, а тільки з одного місця і Ви ще й задумаєтеся про опалювальні прилади, щоб поставити поруч із вентилятором.
У нашій з Вами ситуації можна використовувати лише припливно-витяжні установки (набірні або моноблочні) та напівпромислові кондиціонери. Найкраще використовувати кондиціонери канального типу, так як вони встановлюються в стелі і рівномірно розподіляють холодне повітря за допомогою мережі повітроводів, як і вентиляція. Тоді можна встановити вентиляційні ґрати саме в ті місця, де потрібно витягувати або запускати повітря, таким чином, не даючи теплу поширюватися по кімнаті та забираючи всі шкідливі речовини одразу від джерела. А можна з'єднати вентиляцію та кондиціювання в одну систему, тоді по одному повітропроводу буде йти відразу ж свіже та холодне повітря до потрібного місця, а витяжку поставити під стелею. Вибирати вам.
Вентиляція на майнінговій фермі - правила


Варіанти рішень із конкретними моделями

{callback:1} Варіант 1. ПВУ, або припливно-витяжна установка. Найбільш енергоефективним способом підтримання потрібного температурного режиму у приміщеннях є активна вентиляція майнінг – ферм.
Відведення тепла від встановлених рядами стелажів потоками зовнішнього повітря є найменш енерговитратним та дешевим способом вентиляції та охолодження приміщень.
Припливні вентилятори можуть бути встановлені в зовнішніх стінах або рядами і подавати повітря в центральну і нижню частину стелажів, сприяючи ефективної циркуляції за принципом знизу-вгору, і, таким чином, відводити тепло вгору. З верхньої частини кімнати (під стелі) здійснюється видалення перегрітого повітря за допомогою витяжної вентиляції.
Варіант 2. ПВУ+кондиціонер. Приплив повітря може здійснюватися також набірної припливно-витяжної установки через систему розподільних каналів-повітропроводів. Припливно-витяжні установки необхідної продуктивності розраховуються з урахуванням параметрів вентиляторів і можливостей автоматики управління для підтримки потрібних властивостей мікроклімату. Фільтри установки забезпечать потрібну чистоту повітря, що позбавить від пилу та вуличних забруднень персонал та працююче обладнання. Енергоефективні вентилятори працюють із мінімальним енергоспоживанням, регулюючи продуктивність за показниками термодатчиків у приміщенні.

вентиляція для майнінгової ферми Відмінно підійдуть для Вашого типу приміщення ПВУ виробництва таких брендів:
  • Вентс , MyCond - бюджетний варіант;
  • Systemair , Salda - середній за ціною варіант;
  • Weger - преміум варіант для великих ферм.

Тому що вони вже перевірені на інших об'єктах та чудово показали свою ефективність. Якщо правильно розрахувати потужність при підборі ПВУ, то можна і не підключати кондиціонер у зимовий час, а використовувати для охолодження майнінг блоків вуличне повітря з попереднім його очищенням.

Влітку можуть додатково підключатися кондиціонери з інверторним компресором . Інверторне керування компресора дозволяє настроювати потужність кондиціонера за датчиком температури. Відразу ж внесемо ясність – звичайні неінверторні кондиціонери не можуть використовуватися при майнінгу, тому що через їх специфіку роботи відбуватиметься постійний стрибок температури, що неприпустимо для майнгінгу, і плюс до цього споживатимуть багато електроенергії.

Варіант 3. Канальний кондиціонер + витяжка для майнінгу.
Як варіант для невеликих приміщень доцільний канальний кондиціонер. При такому варіанті обладнання вентиляція та охолодження майнінгової ферми вирішуються одним обладнанням, оскільки цей агрегат може працювати в режимі прямої вентиляції з подачею свіжого повітря, а також регулювати потужність кондиціювання залежно від температури всередині приміщень. Тобто, кондиціонер канальний братиме повітря зовні, вже свіже, і подаватиме саме його, попередньо охолодивши. Забезпечуватиметься одночасно і вентиляція, і охолодження. Але про витяжку варто подбати окремо.

Приклад моделі, яка відмінно підійшла б для майнгінга – Mitsubishi Electric . Його переваги: прихована установка, тиха робота, автоматична підтримка необхідної температури в приміщенні з апаратурою, налаштування параметрів пультом дистанційного керування.
як охолодити майнінг ферму
Інший приклад канального кондиціонера з інверторним компресором Haier . Можливе централізоване керування кількома внутрішніми канальними блоками таких кондиціонерів.
канальний кондиціонер для майнінгу ферми
Для активної витяжки може бути встановлений додатковий канальний вентилятор з реалізацією під розрахунок необхідної продуктивності, який включається по термодатчику, встановленому всередині кімнати з обладнанням.

Варіант 4. Швидкий бюджетний варіант. Має на увазі використання канальних і осьових вентиляторів. Справа в тому, що при використанні канальних вентиляторів можна досягти ефекту припливно-витяжної вентиляції - одна група канальних вентиляторів працюватиме на приплив свіжого повітря, а друга група - на витяжку.

Відмінність між установкою і такою системою в тому, що установка одна на все приміщення (економія місця), вона забезпечує повноцінний повітрообмін, а не точковий (канальні вентилятори забирають повітря тільки в місцях їх встановлення), а також вона надає можливість рекуперувати тепло для підігріву припливного повітря, що йде до сусіднього приміщення, що заощаджує на опаленні.

Але бюджетний варіант також добре себе показав. Все працює за такою схемою: осьові вентилятори пересувають тепле повітря від майнерів до місця
розташування канальних вентиляторів, а ті, в свою чергу, витягують ці відпрацьовані гарячі маси повітря на вулицю, в той час, коли припливні канальні вентилятори запускають свіже повітря і поширюють його по приміщенню. Але влітку припливне повітря буде з підвищеною температурою, не холодне, тому в кімнаті буде спекотно. Висновок: потрібний кондиціонер.
Осьові вентилятори для майнінгової ферми
Переваги: швидкий монтаж, недороге рішення, працює – ми перевірили.

Моделі, які чудово підходять для цього рішення:
  • Канальні вентилятори Вентс ВКМс 315 - потужні та перевірені часом;
  • Канальні вентилятори Soler&Palau TD-250/100 SILENT – більш тихі, для комфортної роботи;
  • Осьові вентилятори Вентс ОВ 2Е 200 - стійкі у разі виникнення пожежі, що говорить про тривалий термін експлуатації при підвищених температурах;
  • Осьові вентилятори Soler&Palau HXM-200 - економні в роботі (споживання 0,02 кВт/год), а також підходять навіть для виробничого цеху та майстерень.
Вентиляція та охолодження для майнінг ферми

Як розрахувати систему вентиляції та кондиціювання для майнінгу ферми самостійно - читайте статтю, вивчайте формули .

Підсумки

1. Будь-яке обладнання, яке нагрівається до критичної точки, вимагає негайного охолодження. Якщо у Вашому приміщенні, при середньої роботи майнерів, температура повітря досягає 40-45 о С, то можна бути впевненим у тому, що відеокарта в цей момент нагрілася до 90-95 про С, а це вже є критичною оцінкою. Для порівняння, робоча норма відеокарти може становити 50-70 про С. З цього випливає, що майнери вимагають відведення тепла, щоб уникнути виходу з ладу відеокарт без можливості ремонту.

2. Вентиляція та кондиціювання може бути впроваджено на будь-якому етапі Вашого бізнесу – до його початку; коли Ваші майнери вже працюють; коли Ви вже ставили вентиляцію, але вирішили збільшити кількість майнерів – тоді ми прийдемо до Вас та замінимо вент. пристрої більш потужні, але основу залишимо стару, що значно знизить витрати; за умови, що Ви не можете в даний момент встановлювати повноцінну систему - ми можемо встановити спочатку систему кондиціювання, а ще через час ще доповнити вентиляцією. Але, звичайно, краще встановлювати кліматичну систему до запуску майнерів, тому що без відведення тепла вони відразу почнуть псуватися. Головне, не чекайте, доки вони почнуть перегорати, а заздалегідь передбачте цю проблему.

3. При доборі вент. обладнання важливо зробити правильні розрахунки повітрообміну для приміщення, тому що якщо поставити будь-яку систему без урахування потрібної продуктивності, без прорахунку сезону літо-зима, без виявлення точної кількості тепла, яку потрібно виводити та багато іншого, Ви можете витратити гроші даремно. Тобто, Ви встановите непридатне обладнання, а воно не усуватиме все тепло і приводитиме достатню кількість повітря, тому дарма працюватиме, та ще й електрику споживатиме.

4. У зимову пору року тепло від майнерів можна стягувати та рекуперувати на нагрівання припливного повітря до сусіднього приміщення. Наприклад, у Вас є серверна, і є окремий офіс, що робить система - витяжні повітропроводи забирають гаряче повітря, пропускають його через рекуператор у припливно-витяжній установці, той забирає тепло з повітря і віддає його припливному повітрі, тому в офіс заходить відразу ж свіжий , чисте та підігріте повітря. Економію треба шукати скрізь, а в даному випадку Ви заощадите великі гроші на опаленні.

Правильно організована вентиляція та кондиціювання – запорука мінімізації енерговитрат та процвітання майнінг-бізнесу. Ви вже вклали багато грошей у свою майнінг ферму - навіщо Вам втрачати її тільки через те, що Ви не довели справу до кінця і не подбали про майбутнє своєї ферми, про її надійну роботу? Не змушуємо, не примушуємо, але рекомендуємо хоча б проконсультуватись.



Інші статті, які будуть Вам корисні:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги