loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
4 лютого
28199
Ventbazar

Вентиляція спортзалу

Зміст
Вентиляція спортзалу
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція спортзалу

Спортивний зал - це простір для різноманітних спортивних заходів та заняття різними видами спорту. Спортивними залами обладнано практично всі навчальні заклади. Крім того, останнім часом стрімко почали з'являтися незалежні спортивні школи, де дорослі та діти можуть займатися улюбленим видом спорту. Зі зростанням кількості спортивних шкіл, зростають і вимоги до цих закладів. Основні вимоги пред'являються насамперед до чистоти залів та якості повітря в приміщеннях. Якщо перша проблема легко вирішувана, то з другої у власників клубів можуть виникнути питання.

Що потрібно знати про вентиляцію спортзалу?

Оптимальним мікрокліматом вважається вологість у діапазоні від 30% до 50% і температура не нижче 18 0 С (у зимовий період) та не вище 26 0 С (для літнього періоду). Кількість повітря має подаватися в спортзал одного займається з розрахунку щонайменше 80 м 3 на годину однієї займається і щонайменше 20 м 3 однієї глядача.

Оскільки більшість спортивних залів розташовані у закритих приміщеннях, то утримувати температурні показники, а також показники вологості та частоти оновлення повітря в межах норми дозволить лише правильно спроектована система вентиляції спортзалу. Якщо ж система вентиляції в спортзалі відсутня, то в приміщенні буде жарко і душно, може бути неприємний запах.

Чому важливий клімат у спортзалі?

Погодьтеся, що отримувати задоволення повною мірою від спортивних тренувань можна лише за комфортних умов спортзалу.

Застій повітря в приміщенні може призвести до:

  • до появи неприємних запахів;
  • Можуть розвиватися хвороботворні бактерії та різні інфекції. Це збільшить ризик захворювань серед відвідувачів та персоналу;
  • Спортсмен у таких умовах може відчувати слабкість, швидку стомлюваність, задишку;
  • Результати спортсменів при тренуваннях у некомфортних умовах можуть суттєво знизитися;
  • Велика вологість може стати причиною утворення цвілі та призведе до псування спортивного інвентарю;
  • Неправильно підібрана вентиляція спортзалу може спричинити великі експлуатаційні витрати;
  • Зрештою, спортивну школу можуть залишити частину її клієнтів.

Тому власникам спортшкіл слід врахувати, що створення хорошої системи вентиляції спортзалу – головне завдання.

Які рішення щодо вентиляції спортзалу можливі?

{callback: 1}


Будь-який проект вентиляції залежить, перш за все, від самого приміщення спортзалу: його розмірів, розташування, архітектурних особливостей та від планованого виду спорту. Відповідно до ДБН В.2.2-13-2003 спорткомплекси, розділені за видами спорту, відповідають певним розмірам.

Більшість всіх спортивних споруд призначена для традиційних тренувальних занять, але є й зали для спортивно-видовищних заходів. Оснащені такі комплекси не лише майданчиком для тренувань, а й посадковими місцями для глядачів. У таблиці 1 наведено види спорту та необхідні параметри залів для кожного виду спорту.

Расчет вентиляции спортзала ведется в соответствии с назначением помещения


У цій таблиці наведено основні вимоги до тренувальних залів з кожного виду спорту. Орієнтуючись на наведені параметри залів та кількість спортсменів для певного спортивного заходу можна порахувати необхідну частоту оновлення повітря та підібрати обладнання, що забезпечує потрібний повітрообмін у всьому комплексі.

Приклад припливно-витяжних систем для вентиляції спортивного залу:

Salda RIRS 3000 HE Systemair TOPVEX FR06 EL-R-CAV Aerostar GS-32
Припливно-витяжна системаПрипливно-витяжна установка systemair topvex fr06Припливно-витяжна установка aerostar gs


Вентиляція додаткових приміщень спортзалу розраховується інакше. На санвузли розрахунок норм вентиляції ведеться кількості туалетів. Санвузол для глядачів вимагає витрати повітря в розмірі 100 м3/год на один унітаз або пісуар, для кабінок при роздягальнях спортсменів - 50 м3/год, кімнати індивідуального користування потребують кратності 25 м3/год. Витяжну вентиляцію із санвузлів можна подати і на душову кімнату.


Отже, розглянемо кілька прикладів

Вентиляция спортзала по карате обеспечивает естественную тягу




1. У вас є невелика спортивна школа, розташована на базі житлової будівлі.

У таких тренувальних залах допускається природна вентиляція з неорганізованою подачею повітря, а видалення відпрацьованого передбачають витяжні системи з природним спонуканням.

Лише на допоміжні кімнати, щоб уникнути застою неприємних запахів, встановлюють витяжки.


2. Спортзал у вигляді окремої будівлі, розташованої в спальному районі міста або сільської місцевості, не має місць для глядачів.

У такому випадку систему вентиляції спортзалу проектують із природною припливно-витяжною вентиляцією із забезпеченням одноразового повітрозаміщення за годину. Підтримка потрібного температурного режиму в зимовий період можна покласти на опалювальні прилади спортзалу (радіатори), передбачивши автоматичні регулятори потужності для них. Як варіант, можна встановити додаткові повітряні опалювальні прилади на деякій висоті від підлоги.

Обеспечение воздухом залов по боксу ложится на комплексную систему вентиляции

вентиляция в крупных спортзалах должна обеспечить 80 кубометров воздуха в час



3. У великих спортивних залах і ковзанках, розрахованих на 800 глядачів і більше, слід запланувати роздільну систему припливно-витяжної вентиляції спортзалу для зорової зони та для зон, що змагаються.


Для економії витрат на опалення та кондиціювання спортивно-видовищних залів рекомендується застосування припливно-витяжних пристроїв із рекуперацією або рециркуляцією повітря.

При будівництві будь-якого спортивного комплексу незалежно від його габаритів та призначення рекомендуємо насамперед керуватися рекомендаціями щодо організації системи вентиляції:

  • Забезпечте приміщення спортзалу достатньою кількістю вікон. Оснастіть їх автоматичним приводом відкриття для провітрювання. Провітрювання дозволить створити природний приплив повітряних мас до приміщення у літній період.

  • Передбачте достатню витяжну систему вентиляції . Необхідно спланувати систему витяжних шахт, які забезпечать природний потяг у залі. За потреби можна передбачити витяжну систему вентиляції спортзалу з механічним спонуканням, оснастивши витяжні шахти додатковим обладнанням: вентиляторами та витяжними установками.

  • Бажаєте подавати в зал очищене вуличне повітря, тоді слід організувати подачу його через продумане припливно-витяжне обладнання з гарною системою фільтрації .

  • Не допускайте утворення протягів у залі , це може зашкодити присутнім. Уникайте відкриття вікон у вітряну погоду, виключіть встановлення побутового кондиціонера та уникайте організації єдиного джерела подачі повітря. Для великих спортивних залів рекомендується зональна вентиляція. Пам'ятайте, що у спортзалах, призначених для боротьби, настільного тенісу та на катках швидкість руху повітряних мас не повинна бути більше 0,3 м/с, для решти комплексів – не більше 0,5 м/с.

  • Тримайте душові, санвузли та роздягальні в чистоті . Обладнайте їх гарною та потужною витяжною системою. Витяжку із санвузла можна поєднати з витяжкою душовою. Створіть в цих приміщеннях підпор повітря, так щоб ніякі запахи не потрапляли в тренувальний зал.

  • Усі кліматичні агрегати необхідно розміщувати у недоступному місці або закривати захисними сітками так, щоб їх не пошкодив спортивний інвентар. Керування обладнанням слід здійснювати дистанційними пристроями.

Обладнати систему вентиляції спортзалу можна керуючись будівельними нормативами СНіП II-3, СНіП 2.01.01, СНіП 2.04.05, СНіП 2.04.07, СНіП 3.05.01, ДБН В.2.5-20, ДСН. Дані нормативні документи дозволяють точно підібрати необхідне обладнання з опалення, вентиляції та кондиціювання повітря відповідно до розмірів вашого спортзалу. Якщо самостійно Вам важко підібрати обладнання, Ви можете звернутися до проектно-монтажної організації за допомогою.

Головне пам'ятайте, приходячи до спортзалу, людина шукає всі засоби та способи тримати своє тіло в тонусі, тим самим покращуючи своє здоров'я. Подаруйте своїм клієнтам таку можливість! Створіть найкращі умови у Вашій спортшколі.

Статті на подібну тему:


Вентиляція фітнес-центру

Правильний розрахунок вентиляції у басейні

Вентиляція басейну. Застосування припливно-витяжної системи та системи осушення повітря

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги