loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
18 жовтня
13794
Ventbazar

Вентиляція в зерносховищах (аркових ангарах)

Зміст
Вентиляція в зерносховищах (аркових ангарах)
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція в зерносховищах (аркових ангарах)

Виробництво та експорт зернових культур – основний вид діяльності аграрного сектору в Україні. Щоб зерно зберігало всі свої корисні якості та не псувалося, вся організація виробництва та зберігання врожаю має бути забезпечена високими технологіями та енергоефективними технічними рішеннями. Тому й існують підприємства, які забезпечують прийом, доопрацювання, зберігання та відвантаження зерна, що здійснюється у спеціальних зернових складах.
Система вентиляції зернових складів

Типи приміщень для зберігання зерна

Для розміщення та зберігання зерна використовуються:
  • металеві бункери різної форми;
  • вертикальні силоси;
  • елеватори;
  • склади або ангари, підготовлені за необхідними умовами для утримання зерна – з горизонтальною або похилою підлогою.
Всі споруди, підготовлені для зберігання зерна, повинні дотримуватись особливих вимог: витримувати розрахункові навантаження на стіни та підлогу, бути укомплектовані транспортними засобами та вантажно-розвантажувальними механізмами для обслуговування складів тощо. Крім цього кожне таке приміщення має відповідати необхідним вимогам щодо технологічних приєднань до електромереж, необхідної вентиляції, опалення та водопостачання. І вентиляція займає у цій низці вимог далеко не останнє місце.

Як правильно зберігати зерно

Зернові добре зберігаються і втрачають свої товарні властивості лише за умов правильного зберігання. Тут повинні жорстко дотримуватися норм за температурними показниками та рівнем вологості в приміщенні складу. Для цього застосовуються різні системи вентилювання самого зерна та приміщень, у якому воно зберігається. Також, особливо важливо відзначити необхідність постійного очищення (аспірації) повітря від зернового пилу в повітрі, оскільки перевищення допустимої концентрації (більше 40 г зернового пилу на м 3 ) може призвести до вибухо- і пожежонебезпечних наслідків.

Допустима вологість повітря при зберіганні зерна
Вологість у зерновому сховищі

У зерносховищах різних типів застосовуються різноманітні пристрої та системи вентиляції.

Зерно свіжого врожаю, що надходить на зберігання, проходить фазу дозрівання і, можна сказати, дихає, внаслідок чого відбувається виділення тепла в товщі насипаного зерна, внаслідок чого його температура підвищується. Для зниження температури зерна та підтримки потрібного рівня вологості проводять активне вентилювання приміщення. При цьому фахівцями лабораторій проводиться систематичне спостереження та контроль за станом зерна з метою виявлення вогнищ перегріву.

Особливості організації вентиляції зерносховищ

Як вентилювати склад зерна Для якісного утримання зерна потрібне встановлення системи вентиляції. Як така система має вигляд? Зовні монтується вентиляційна установка з потужним вентилятором, а від неї всередину йдуть спеціальні димарі. Такі повітроводи розпорошуються по всьому периметру приміщення.
для активного вентилювання зерна і вони можуть встановлюватися вертикально, горизонтально або збоку.

У насипних коморах (зерноскладах із плоскими підлогами) встановлюються напівкруглі гофровані вентиляційні канали, через які подається зовнішнє повітря за допомогою потужних вентиляторів. Таке вентилювання зберігає якість зерна, видаляє вуглекислий газ та оберігає зерно від комах. Розміри вентиляційних каналів розраховуються, виходячи з обсягу зерна в сховищі. Адже шар зерна може сягати понад 10 метрів!
У приміщеннях силосів та елеваторів існує своя система для забезпечення циркуляції повітря в обсязі зерна, наприклад, на підставі вежі влаштовується система вентканалів для нагнітання повітря в товщу зерна. Часто в них організовано ефективну систему рециркуляції повітря. Для видалення пилу встановлюються фільтри та циклонні пиловловлювачі. Для зменшення рівня запиленості у приміщеннях зерноскладів працюють аспіраційні установки.

Крім цього, у великих зерноскладах організована система припливно-витяжної вентиляції, яка подає атмосферне повітря у приміщення зерноскладу та видаляє забруднене повітря з нього.

Вимоги та норми до вентиляції у зерноскладах

Системи примусової загальнообмінної вентиляції розраховуються та проектуються з дотриманням нормативних вимог за параметрами мікроклімату, вимог вибухо- та пожежобезпеки, а також допустимих рівнів звукового тиску та вібрації (за ДБН В.2.2-8-98 «Підприємства, будівлі та споруди для зберігання та переробки »). Для великих складів (місткість понад 10 тонн) передбачається резервна система витяжної вентиляції.
Вентиляційні пристрої для зернових складів
Санітарно-гігієнічні вимоги до мікроклімату у різних приміщеннях зерноскладу повинні відповідати ДСН 3.3.6.042 та ДБН В.2.5-67:2013.

Системи вентиляції з вибухо- та пожежної безпеки повинні відповідати вимогам ДБН В.1.1-7 та ДБН В.1.2-7.

Опалення приміщень, де знаходиться обслуговуючий персонал, здійснюється найчастіше з використанням підігрітого повітря, яке подається припливними установками з рекуперацією тепла. Приміщення зерносховищ, силосів чи елеваторів зазвичай не опалюються. Адміністративні будівлі найчастіше обладнані водяним опаленням (про це читайте у наступній статті ).
{callback:1} Окрім цього протягом року проводяться сезонні зміни умов зберігання зерна. Так, при переході на зимове зберігання зерно охолоджують (активне або пасивне охолодження). Його температура для найкращого зберігання має перевищувати зовнішню на 6-9 градусів. Перед посівною зернові навпаки прогрівають.

Головна вимога до вентиляційного обладнання, венткамерів – повна герметичність, захист від попадання пилу та електробезпека. Має бути зручний доступ для обслуговування вентиляційних агрегатів, зміни та очищення повітряних фільтрів.

Електричні щити управління та автоматика обов'язково встановлюються в опалювальному та вентильованому приміщенні, з нормативними кліматичними умовами для обслуговуючого персоналу.


Яке обладнання застосовується для вентиляції зерносховищ

Питання загальнообмінної примусової вентиляції зерноскладів, що займають величезні обсяги, краще вирішувати із застосуванням сучасних енергоефективних припливно-витяжних установок, що виробляються вітчизняними та зарубіжними виробниками. Тут не тільки важливо забезпечити потужну подачу свіжого очищеного повітря до приміщення, а й максимально знизити витрати на його обробку. Т. е. необхідно повністю використовувати можливості та переваги сучасних технологій. Перелік переваг:
  • Повітряний фільтр для зернового складу EC-регулювання двигунів та економне енергоспоживання;
  • Регулювання оборотів та потужності;
  • Рекуперація тепла;
  • Робота на охолодження;
  • Високоякісні технології очищення повітря;
  • Термоізоляція та звукоізоляція корпусів;
  • Сучасний електрозахист обладнання, вибухобезпечне виконання агрегатів;
  • Можливість зовнішньої установки.


Приклад обладнання, яке вже успішно використовується на різних зернових складах:

Вентиляційна установка для складу WegerВентиляційна установка для складу VTSВентиляційна установка для складу Vents


Переваги та особливості енергоефективних вентиляційних установок
  • Суперміцний блоковий герметичний корпус;
  • Економне енергоспоживання, встановлене згідно з європейськими стандартами;
  • Регульована продуктивність;
  • Нормативне очищення повітря, комплектація фільтрами G4, M5, F5 або іншими;
  • Захищене виконання двигунів;
  • Відмінна звуко- та термоізоляція;
  • Погодозахищене виконання для зовнішньої установки;
  • Високий рівень рекуперації тепла/холоду;
  • Продуктивні потужні вологопилозахищені вентилятори та високоякісні теплообмінники;
  • Низький рівень шуму;
  • Надійна автоматика та захист від замерзання;
  • Сертифіковане встаткування.

Висновки

Загальнообмінна примусова вентиляція зернових складів є досить затратною. Тому зниження енерговитрат на її експлуатацію є важливою умовою економічної ефективності проектів зерноскладів. До цього необхідно додати той факт, що організація вентиляції для таких приміщення вимагає чітких розрахунків, розуміння всього процесу (як зберігання зерна, так і роботи вентиляції в таких умовах), володіння потрібними знаннями, орієнтування в нормах, прописаних спеціально для таких об'єктів, а так ж – досвіду.

Слід так само чітко розуміти, що в таких приміщеннях організувати будь-яку систему досить складно, будь це електромережі або опалення, або вентиляція. Будь-яка невелика помилка може коштувати як втрати всього врожаю, а й виникненню великої небезпеки через загоряння зерна, і, зрештою - втрати бізнесу. Якщо розглядати саме організацію вентиляції, то тільки спеціалізована компанія зможе виконати проект правильно – компанія з досвідченим штатом професіоналів, які знають усі вимоги організації вентиляції у подібних приміщеннях, з обов'язковою наявністю ліцензії на проектування, монтаж та сервіс.

Сучасне енергоефективне вентиляційне обладнання не тільки автоматично контролює параметри мікроклімату в приміщеннях зерноскладу, а й суттєво скорочує витрати на опалення, охолодження та підтримання необхідного рівня вологості. Це не лише знизить поточні витрати на експлуатацію обладнання, а й створить найкращі умови для збереження врожаю та підтримки товарних властивостей зернових.

Якщо Ви вже володієте таким зерносховищем, або ж плануєте його створити, або знаходитесь на етапі створення - незаплановане звернення до спеціалізованої фірми дозволить Вам підкріпити свій бізнес-план і знання. Звернення не зобов'язує нічого купувати або замовляти - важливо розуміти, що в наш час консультація є безкоштовною, а знання, отримані при ній - безцінні. Бо чим більше Ви знаєте серйозність Вашого продукту і про всі нюанси при налагодженні необхідних інженерних схем, тим безпечнішим буде Ваш бізнес, і тим спокійніше ми спатимемо ночами.

Схожі статті та матеріали:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги