loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
24 червня
5004
Ventbazar

Як перевірити якість монтажу вентиляції у квартирі

Зміст
Як перевірити якість монтажу вентиляції у квартирі
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як перевірити якість монтажу вентиляції у квартирі

Перевірка роботи вентиляції у квартирі
Від організації вентиляції в приміщенні залежить якість життєдіяльності людей, що знаходяться там. Тому пильну увагу слід приділяти організації природної вентиляції або примусової, довіряючи це професіоналам.

У статті ми розглянемо методи перевірки роботи як природної вентиляції, вентиляції з урахуванням місцевих пристроїв, і загальнообмінної примусової вентиляції. Також проговоримо про те, як вирішити проблеми з відсутністю ефективної роботи вентиляції у різних ситуаціях.

Насамперед потрібно розуміти, яка вентиляція у Вашій квартирі. Якщо це вентиляція на базі місцевих ( витяжних , припливних або припливно-витяжних ) пристроїв, потрібно запросити спеціаліста для перевірки відповідності установки обладнання паспортним даним. За наявності загальнообмінної примусової вентиляції необхідно звірити параметри мікроклімату в приміщенні та проектні дані.

При установці місцевих пристроїв обов'язково перевіряють:

  • правильність вибору даної моделі встановленої вентустановки за продуктивністю, потужністю, повітрообміном;
  • відповідність вибору місця та способу встановлення згідно з технічною документацією на обладнання - допустимі відстані від різних елементів будівлі, кути нахилу, виступаючі частини тощо;
  • акуратність виконання монтажу, естетичний вигляд, герметичність стиків, якість використовуваних матеріалів, герметиків;
  • надійність кріплень, хомутів, кронштейнів та якість кріплення, вібростійкість конструкції;
  • приєднання до електромережі (відповідно до ПУЕ та вимог техніки безпеки), відповідність електричних характеристик техніки, що підключається, можливостям допустимого навантаження на мережу квартири;
  • роботу пристрою з пультом дистанційного керування (при необхідності), можливість регулювання, переналаштування та ін.

Залежність ефективності від різних факторів

Ефективність роботи такої системи залежить:

  • від першого технічного рішення щодо підбору та проектного розрахунку вентсистеми до постачання обладнання; перевірка проводиться за характеристиками повітрообміну, напорів, робочих тисків, діаметрів повітроводів та швидкості руху повітряних потоків;
  • професіоналізму монтажників та якості складання повітророзподільної мережі; правильної установки повітроводів, дифузорів, ґрат, зовнішніх повітрозабірних пристроїв та фільтрів; герметичність стиків та приєднань;
  • від якості виробів та роботи елементів системи: у припливно-витяжній системі застосовують повітряні клапани, шумоглушники, водяні або електричні калорифери, рекуператори або інші компоненти;
  • професійно виконаного згідно з нормативними вимогами електромонтажу системи автоматичного управління вентустановкою;
  • професійно проведених пускових випробувань та регулювання системи на проектні показники;
  • від якості витратних матеріалів та класу електрофурнітури та ін.

{callback:1}
Від якості монтажних робіт залежить і допустимий рівень шуму та вібрації, створюваних працюючими агрегатами. Правильне налагодження дозволить налаштувати найенергозберігаючі режими під час експлуатації вентустановки.

При встановленні обладнання будь-якої складності необхідне порозуміння та співпраця замовника, проектантів та монтажників. У разі потреби в процесі справи потрібно погоджувати та вносити зміни до проекту для кращого функціонування системи.

Кваліфікований монтаж та досвід у пусконалагоджувальних роботах є важливим фактором забезпечення якісної роботи вентиляції у квартирі.

Як перевірити справність вентиляції?

Щоб у квартирі була циркуляція повітря, потрібно забезпечити якісний приплив свіжого повітря та видалення відпрацьованого. Приплив свіжого повітря відбувається через відкриті вікна або за допомогою рекуператорів повітря. Принцип однаковий, але питання в іншому: наскільки тепле/холодне повітря надходитиме в приміщення і наскільки шумно це відбуватиметься. За наявності рекуператора свіже повітря надходить майже безшумно. Слід зазначити, що взимку до приміщення надходить підігріте повітря, влітку – охолоджене. Більше про рекуператорів ви можете дізнатися, прочитавши статтю ' 5 найпопулярніших питань про рекуперацію '.
Вентиляційні грати для дверей

Міжкімнатні двері не повинні бути перешкодою для циркуляції повітря у приміщенні. На них внизу повинні бути грати, або між дверима і підлогою залишатися простір.


З припливом повітря розібралися, а як видалення відпрацьованого? Останній часто видаляється без допомоги витяжного вентилятора, встановленого в 'брудних' зонах: кухні, ванній або туалеті.

Наскільки якісно відбувається видалення відпрацьованого повітря, і чи воно відбувається взагалі у Вашій квартирі? Відповісти на питання Ви можете самі, провівши один із двох нескладних експериментів.

Перевірка витяжки за допомогою паперу 1. Перевірити тягу вентиляційних віддушин можна за допомогою звичайного аркуша паперу. Нарізаєте її на смужки шириною 2-3 см, і підносите до вентиляційних віддушин, що є в приміщенні, на відстань 5-7 см.

При нормально працюючій вентиляції кінці смужок торкатимуться краю віддушини. Якщо паперова смужка до віддушини притягується ледве-ледве, зовсім не відхиляється або відхиляється у зворотний бік, у вас проблеми з вентиляцією. Вам потрібно з'ясувати, а чи не засмічилися чи вентиляційні ходи чи проблема без припливу повітря.


Перевірка роботи витяжки сірником 2. Другий експеримент можна провести, скориставшись запальничкою або запаленою сірником. Піднесіть щось одне до витяжки і спостерігайте за вогником.

Вогник, що згасає, свідчить про ефективну роботу витяжки. Якщо вогник "хитається" з боку в бік - теж непогано, а от якщо з вогником нічого не відбувається - варто шукати причину поганої роботи витяжки.

Якщо папірець не притягло, а полум'я запальнички залишилося горіти рівно, - тяги немає. Відповідно, слід розібратися, чому не працює вентиляція.

 

Причини несправності вентиляції

1. Перша та найголовніша причина несправності – засмічення вентиляційної шахти. Таке часто відбувається, коли вентканал довго не перевіряють та не чистять.

Вирішення проблеми: зніміть вентиляційну решітку і постарайтеся оглянути годину вентканалу. Якщо сміття лежить у межах досяжності, заберіть його. Якщо ж він поза межами вашої досяжності, зверніться до компанії, що управляє.

2 .
Пошкодження або перекриття вентиляції кимось із сусідів у процесі ремонту або монтажу примусової вентиляції у себе вдома. На жаль, не виключено і перекриття ведучого до вас вентканалу кимось із сусідів.

Вирішення проблеми: самостійно намагатися відновити функціонування вентиляції не можна, тому зверніться до фахівців.

3. Установка у квартирі поверхом вище або нижче вентилятора або витяжки, що видаляють відпрацьоване повітря через природний канал. Повітряний потік буває настільки швидким, що створює повітряну заслінку. Це, у свою чергу, перешкоджає витяжці відпрацьованого повітря з інших квартир.

Вирішення проблеми: встановіть витяжний вентилятор , але подбайте про приплив свіжого повітря.

Висновки

Схема повітрообміну у приміщенні Не можна недооцінювати значення вентиляції у створенні комфортного мікроклімату у приміщенні. Так, її відсутність може стати причиною неприємних запахів у квартирі, постійної вогкості та несвіжості повітря.

Пам'ятайте про те, що для якісного повітрообміну свої функції повинні виконувати як витяжка, так і обладнання, що працює на приплив свіжого повітря. Проте завжди й у будь-якій ситуації довіряйте лише професіоналам. В іншому випадку не дивуйтеся, якщо припливно-витяжне обладнання працюватиме не так, як це потрібно в конкретному приміщенні.


Інші цікаві статті на цю тему:

Хороша вентиляція потрібна будь-якій будівлі для забезпечення якісного повітрообміну, усунення неприємних запахів, усувати концентрацію вуглекислого газу.

Вентиляційне обладнання потребує якісного сервісного обслуговування. Різні типи вентсистем - природна або механічна мають на увазі неоднаковий підхід в обслуговуванні вентиляції в квартирах.

Найголовніша вимога до житла людини - будинок повинен дихати! Вдихати та видихати повітря! Це головна умова комфортного та безпечного життя людини в будь-якій оселі.

Фахівці у різних країнах часто стикаються з проблемою уніфікації технічних стандартів у різних країнах.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги