Вентиляція та кондиціювання складських приміщень
Вентиляція складів
Збереження товарів та товарів на складі можна забезпечити, лише створивши правильні умови зберігання. Різним товарним групам можуть відповідати різні умови зберігання, але обов'язковими є помірний рівень вологості у приміщенні, у якому виключено випадання конденсату. Тільки при оптимальній температурі та вологості товари та продукти харчування можуть тривалий час не втрачати своїх якостей. Саме підтримка балансу цих двох показників є першочерговим завданням вентиляції складів.
Існує два типи вентиляції складів: шляхом природного та примусового повітрообміну. Природний спосіб вентиляції (провітрювання) застосовується у тих випадках, коли вологість і температура в складській споруді перевищує показники зовнішнього повітря і потрібно знизити температурні показники в приміщенні. Метод хороший тим, що не потребує додаткових витрат. Також при провітрюванні повітряні маси вільно переміщуються між стелажами, і товарна маса провітрюється за рахунок створення вітрового натиску та турбулентності. В результаті тепле повітря частково видаляється і заміщається прохолоднішим повітрям, з меншою відносною вологістю.
Для повної заміни повітряних мас застосовують загальнообмінну вентиляцію із примусовим спонуканням. Такий метод вентиляції енергоємок вимагає витрат електроенергії, але без нього ніяк не можуть обійтися деякі склади продовольчих товарів. Так найчастіше пристроями примусової вентиляції складів обладнають зерносховища та овочесховища. До нестачі активного повітрообміну можна віднести посилене відведення водяної пари від фруктів, при цьому втрачається їх аромат.
Сприяти підтримці необхідного температурно-вологісного режиму в сховищах може система опалення.
Основні вимоги до опалення та вентиляції складу
Нижче представлені норми кратності повітрообміну:
Температурні норми (зимовий період), °С | Кратність повітрообміну за годину | ||
приплив | витяжка | ||
1. Склади непродовольчих товарів | 16 | - | 1 |
2. Склади продовольчих товарів | 14 | - | 1 |
3. Цехи фасування цукру та круп | 18 | За балансом | 2+ місцева вентиляція у вигляді відсмоктування від техн. обладнання |
4. Приміщення передпродажної підготовки | 18 | 2 | 1 |
5. Матеріальний склад | 10 | - | - |
6. Кладова тари | 5 | - | 1 |
7. Зали зразків | 18 | - | 1 |
Складське приміщення, як правило, обладнають системою повітряного опалення, і з метою економії витрат тепла передбачають можливість переходу в неробочий час на чергове опалення за допомогою температури на рівні 5 °С. Подачу повітря краще організувати в нижній зоні через підлогові або настінні ґрати. Вилучення повітря забезпечується природними витяжними шахтами. Якщо склад розташований у районі, де температура повітря в зимовий час опускається до -15°С і нижче, слід передбачити застосування теплових завіс біля воріт складських приміщень.
Всі рекомендації більш детально описані в СНиП II-33-75. Опалення, вентиляція та кондиціювання повітря. Проектування вентиляції складу слід проводити відповідно до вказівок у ньому вимог.