loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
7 червня
32714
Ventbazar

Вентиляція в лазні та сауні: як домогтися правильного повітрообміну

Зміст
Вентиляція в лазні та сауні: як домогтися правильного повітрообміну
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція в лазні та сауні: як домогтися правильного повітрообміну

Коли щось здається простим, зовсім не означає, що таке воно і є. Саме так ситуація з вентиляцією лазні/сауни. Якщо вам здається, що для вентилювання парної достатньо передбачити невеликий отвір десь у стіні – зупиніться. Спроби спростити процес зрозумілі, але вони допустимі тоді, коли не спричиняють відчутних наслідків. З вентиляцією все набагато складніше. Без перебільшень можна стверджувати, що неувага до неї обійдеться набагато дорожче (за 5-6 років починає гнити зруб, застоюється повітря і це лише початок).

вентиляція сауни

Убезпечити себе та захистити своє дозвілля куди простіше, якщо одразу зробити все правильно. Як? Та нічого надприродного:

Теорія. Чим у лазні жертвувати не можна

Загалом, щоб створити ефективну вентиляцію лазні та сауни, необхідно продумати та грамотно реалізувати:

1. подачу свіжого повітря у приміщення у процесі процедур;

2. якісне просушування після використання приміщень у найкоротший термін.

Обидва пункти є обов'язковими. Проігнорувати один із них, значить отримати гарантовані наслідки дефіциту повітрообміну, у вигляді стійких неприємних запахів, швидкого гниття дерева, швидкого розвитку цвілі та грибків, порушення проводки – загалом, поставити під сумнів безпеку та довговічність лазні.


І якщо в необхідності вирішення обох завдань ви повинні бути непохитними, то у виборі коштів значно більше свободи. Вентиляцію можна реалізувати:

  • Природним способом (найзатребуваніший) . Різниця тиску всередині парної та на вулиці забезпечує необхідний потік повітря.
  • Механічно. Контроль за подачею повітря та температурним режимом – турбота приладів.
  • Комбіновано. Тиск нагнітається вентилятором, тобто створюється штучним шляхом.

практика. Що потрібно для ефективного повітрообміну

Вважаючи, що приплив свіжого/відтік відпрацьованого повітря – єдине завдання вентиляції, ми ризикуємо потрапити в халепу, недооцінивши важливість ще однієї її функції, що вимагає належної уваги. Ідеться про створення комфортного мікроклімату. Хоча звучить це абстрактно, на практиці комфортний мікроклімат забезпечується рівномірним переміщенням гарячого і холодного повітря в рамках приміщення.

Для цього в парній мають бути передбачені отвори:

  • припливне, через яке надходитиме свіже повітря;
  • витяжне для виходу відпрацьованого повітря.

повітрообмін в сауні, лазні

Від розміру та розташування цих отворів залежатиме інтенсивність і в принципі повноцінна робота повітряного вихору.

Розміщення отворів

Оскільки закони фізики ніхто не скасовував, холодне повітря, що знаходиться внизу, нагріваючись, неодмінно підніметься вгору. Саме цим правилом і продиктовано оптимальне розташування віддушин:

Припливне – внизу (трохи вище за рівень статі) . Через нього надходитиме свіже повітря, яке нагріється і підніметься вгору, виштовхуючи старе. Не можна робити його маленьким, припускаючи, що це необхідно для підвищення температури у парній. Діаметр отвору повинен суворо відповідати будівельним стандартам (15 мм на 1 кв.м. парний, якщо парна на 10 кв.м., діаметр отвору = 150 мм). Для швидкого прогріву свіжого повітря та підтримки стабільно високої температури, припливний отвір розміщують максимально близько до кам'яниці.

Витяжне – вгорі по діагоналі (майже під стелею на протилежній стіні). Через витяжний отвір з парилки виходить чадний газ та відпрацьоване повітря, забезпечується безперервна циркуляція повітряних мас, що очищає приміщення. Наявність витяжного отвору у парній – обов'язково. Без нього старому повітрі буде нікуди подітися, може накопичуватися чадний газ, роблячи приміщення небезпечним для життя людини.

Як регулювати температуру в парній

При необхідності скоригувати температуру, або якщо вам просто захотілося "задати спеку", тобто підвищити кількість пари (її насиченість), можна скористатися звичайними заглушками. Зручно регулювати інтенсивність повітряних потоків дозволяють затвори шиберні, заздалегідь встановлені на обох отворах.

вентиляція для сауни

Якщо ви користуєтеся затворами, не забудьте відкрити їх після проведення всіх процедур, щоб запустити процес циркуляції повітря, просушити приміщення і запобігти утворенню та розвитку зайвих мікроорганізмів.

Обережно помилки!

Основні помилки у пристрої системи вентиляції лазні та сауни пов'язані зі спробою зробити все самостійно. Найбільш розповсюджені:

Розміщення отворів напроти одному рівні. Нічого крім протягу внизу та абсолютного застою гарячого повітря вгорі, таким варіантом не досягти. Також безглуздо розташовувати їх на одній стіні.

Неправильний прорахунок параметрів необхідного приміщення. Занижені параметри призводять до нестачі свіжого повітря, практично відсутньої тяги, утворенню слабкого конвекційного потоку (для освіження парилки повітря в ній повинен оновлюватися 5-10-тно протягом години). Здавалося б, все просто, треба рахувати "із запасом", а ні, завищені параметри порадують вас лише продутою спиною.

Витяжні отвори необхідно розміщувати суворо на протилежній від припливних стін, завдяки цьому створюється потрібна циркуляція повітряних мас і досягається максимальний комфорт. А в тонкощах оптимального розміщення витяжки краще розбираються фахівці, які не раз стикалися з розташуванням елементів вентиляції і багаторазово бачили, чим загрожує не дотримання прописаних правил.

А ви хочете ризикувати або віддаєте перевагу напевно виключити наслідки неправильного облаштування вентиляції лазні?



Приклади статей зі схожою тематикою:


Якість повітря та вентиляція

Як підібрати припливно-витяжну установку?

Вентилятори димовидалення

Припливно-витяжні установки для вентиляції

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги