Вентиляція кафе, ресторанів, кальянних
Вентиляція ресторану
Сучасний ресторан – місце, де проводять бізнес-зустрічи колеги, романтичні зустрічі закохані, тут відзначають урочисті події і дорослі, і діти. Вимоги до таких приміщень у відвідувача завжди дуже високі. Йому важливий інтер'єр, якість кухні, якість обслуговування та атмосфера у приміщенні. Саме останньому фактору хотілося б приділити особливу увагу.
Щоб людина могла відчути себе комфортно і залишатися у вашому кафе довго, у приміщенні має бути комфортна температура, свіже повітря без запасів та диму. Забезпечити такі умови може створити лише гарна вентиляція та кондиціювання будівлі. Особливістю вентиляції ресторану є те, що вона повинна справлятися з великим тепловиділенням та неймовірною кількістю запахів, що утворюються на кухні. Щоб виключити появу їх, необхідно створити хорошу витяжну систему, яка необхідна тільки в гарячому цеху. У залі для відвідувачів не потрібна надто потужна витяжна вентиляція ресторану. Саме тому розділяють системи для кухонного залу та для залу у дві окремі. Винятком є невелике кафе, яке розраховане на кількість до 50 осіб. Для таких приміщень допускається організація єдиної припливно-витяжної системи.
Що потрібно знати про розрахунок вентиляції ресторану
Будь-який проект вентиляції ресторану, чи то маленька таверна, чи заклад з великою кількістю окремих залів, потребує інженерних зусиль у плануванні кожної деталі, прорахунку необхідного повітрообміну та поєднання її з системою кондиціювання.
При прорахунку можуть виділяти окремі зони, на які може подаватися та видалятися різна кількість повітря. Усі приміщення можна поділити на групи:
- Кухня, гарячий цех та мийна;
- Звичайна зала для відвідувачів та зала для курців;
- Адміністративні приміщення;
- Санвузли та душові;
- Камери зберігання та морозильні камери для продуктів.
Особливого підходу до проектування потребує припливно-витяжне обладнання для вентиляції кухні, особливо гарячого цеху. Як показує практика, максимальна кратність повітря для гарячого цеху має становити 50-80. Допустима температура повітря не повинна перевищувати +26°С, інакше знижуватиметься продуктивність праці працівників. Отже, в деяких випадках, щоб досягти потрібного температурного режиму, систему припливу рекомендується оснастити охолоджувачами для забезпечення кондиціювання всієї кухні. Застосування припливно-витяжної системи з охолодженням повітря рекомендується у тих регіонах, температура повітря в яких у літній період перевищує заявлений вище показник. Щоб повітряні маси не перетікали до зали для відвідувачів, обов'язково потрібно створити підпор повітря для кухні.
Ми розуміємо, що ця інформація не повна і дає лише невеликі рекомендації щодо створення системи вентиляції ресторану. Знайте просто, що при організації вентиляції в ресторані немає однакових рішень, як не буває і двох однакових ресторанів. Тому всі питання краще вирішувати комплексно, консультуючись із добрим фахівцем.