loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
7 травня
25907
Ventbazar

Необхідна вентиляція у басейні

Зміст
Необхідна вентиляція у басейні
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Необхідна вентиляція у басейні

У басейні важко підтримувати правильний мікроклімат. Тому перед тим як побудувати або залити воду в басейн ВАЖЛИВО серйозно підійти до проектування системи вентиляції, підбору обладнання, і проконсультуватися з цього приводу з фахівцями, щоб створити якісне середовище перебування всередині приміщення і уникнути майбутніх проблем, які, як показує практика, виникають дуже швидко (вогкість, вологість, грибок).

Вентиляція у басейні


Вологість як природне фізичне явище

У плавальних приміщеннях повітрообмін відіграє першорядну роль і важливий так само, як і осушення. Вентиляція в басейні не може вимикатися на короткий період або в певний час, а повинна працювати постійно, не залежно від фактора відвідування цього місця. Причина в тому, що вода впливає на повітряні маси, вони стають не придатними для використання людиною. Без регулярного вентилювання приміщення, Вам не вдасться вивести всі забруднені маси, оскільки вологість постійно впливає на кисень і його якість. Зволожене повітря погано впливає на самопочуття людей, оздоблювальні матеріали, стан ремонту, а також з ним з'являється неприємний запах, який залишається і після відведення вологи. Вентиляція басейну - це саме те, без чого плавання стане неприємним проведенням часу, а заняття спортом втратить свій акцент на здоров'я.

Вентиляція в басейні важлива насамперед тому, що вона вирішує таку важливу проблему, як надмірна вологість у закритому просторі. А утворюється волога під час випаровування з поверхні води. Процес цей безперервний навіть у стоячій воді, а при інтенсивному хвилеутворенні він ще й посилюється на 10-60%, залежно від кількості тих, що купаються. Також волога утворюється з інших джерел: із поверхні підлоги, залитого водою, і з поверхні тіла людини, що у приміщенні.

Як боротися з підвищеною вологістю у приміщенні з басейном

Можна, звичайно, знижувати такий процес шляхом накриття дзеркала води вночі, але це не вирішить питання перенасичення вологою під час купання. Також, при збільшенні вологи понад 60%, людина відчуватиме дискомфорт, відчуватиме задуху. Підвищений вміст вологи може призвести до пошкодження обробки будівлі, утворення на стінах і стелі цвілі і грибка.

Чинники, що впливають на якість повітря у басейні

Перший фактор Чинник №1

Вологість повітря . Волога є, як і потрібною часткою для здоров'я, так і шкідливою, якщо її рівень підвищено. Тому важливо дотримуватись певного співвідношення вологості повітря – для басейну це 40-65%. У кімнаті з великим дзеркалом води зазвичай виникають проблеми з підвищеною вологістю, що часто стає для власника великою дилемою.


Рішення:
для того, щоб встановити правильний баланс вологості в плавальному приміщенні, існує два основних способи – асиміляція вологи зовнішнім повітрям та конденсаційне осушення. Перший спосіб здійснюється, безпосередньо, за допомогою витяжної та припливної системи вентиляції, тобто, вологе повітря повністю замінюється на нове та свіже з вулиці. Другий спосіб полягає у виведенні з повітря всієї вологи, перетворення її в конденсат, або ж по-іншому - осушення повітря.

Докладніше про осушення повітря в басейні можна дізнатися тут .

Фактор 2Фактор №2

Різкі перепади температури . Коли температура води дуже відрізняється від температури повітря – це дуже негативний момент з певних причин. Показники температури безпосередньо впливають на комфорт відвідувачів, а також на рівень вологості, що випаровується від поверхні води. Ідеальний варіант для басейну - коли температура повітря в приміщенні на 2-3 ° С вище, ніж показники температури води.


Рішення:
потрібно встановити спеціальне обладнання, яке нагріватиме повітря при його подачі до приміщення. Це робиться для того, щоб нове повітря не продувало Вас холодними потоками, адже від такого є великий ризик захворювань. Наприклад, добре підійде водяний калорифер, або вирішити питання може рекуператор тепла у вентиляційній установці. А ось саме контроль над рівнем температури допоможе дотримуватись системи автоматики, яка дозволить Вам не переживати і не встановлювати регулярно правильні показники самому. Тобто, забезпечивши таке рішення, Ви можете покластися на прилади - вони самі будуть задавати температуру та підігрівати воду/повітря.

Обладнання, яке використовують для таких рішень:

Водяний калорифер Salda AVS 315 ;
Водяний калорифер Aerostar SWH/AWH 100-50/3R ;
Пластинчастий рекуператор тепла Вентс ПР 400х200 .


Система автоматики для вентиляції є набірною.

3 факторЧинник №3

Припливно-витяжна вентиляція басейну

Постійне повітря . Постійна рухливість повітря повинна обов'язково бути у басейні. Як уже говорилося раніше, система вентиляції в басейні повинна регулярно проводити обмін мас, так само як і вода постійно впливає на повітря. Якщо відключати обладнання, то за цей час накопичуватиметься багато вологи, повітря насичуватиметься бактеріями та неприємними запахами, а поверхні приміщення покриватимуться конденсатом, нальотом, і далі грибком – і це лише за короткий час. Поки вентиляція перебуває у вимкненому положенні, відбувається необоротний процес.

Вирішення: встановити систему вентиляції, яка підходить Вам за потужністю, працює і з високою продуктивністю, і з невисоким рівнем споживання електроенергії. Підбір такого важливого фактора, як вентиляція в басейн, повинен здійснюватися за допомогою досвідчених фахівців з профільної фірми, оскільки вони допоможуть створити економне та ефективне рішення.

Обладнання, що підійде для такого завдання:

Ruck FG 6030 G21 24                   Dantherm HCH 5                      Frapol (Onyx) SKY 400

Припливно-витяжна вентиляція ruck fg 6030 g21 24osushenie_ventiljacija_bassejna_dantherm_hch_5frapol onyx sky 400

Потрібно також враховувати, що в кожній серії припливно-витяжних установок існує модель, призначена саме для басейнів. Якщо ж вона відсутня, виробник може виготовити вибраний Вами прилад, що підходить для особливостей приміщення з водним простором – зміцнити рекуператор, наділити установку та її елементи антикорозійними властивостями, виготовити корпус з відповідних металів. Тому завжди важливо говорити, для яких цілей Ви купуєте прилад, і купувати у офіційних постачальників.


Як правильно налагодити вентиляцію у басейні

Як вирішити проблеми з вологістю

Такий пункт завжди супроводжується тим, що потрібно налагодити правильну та робочу систему за допомогою спеціального обладнання. Так, якщо в побутових приміщеннях можна обійтися за допомогою природної вентиляції, то для плавального приміщення – механічна система вентиляції просто потрібна. Неефективна вентиляція басейну призведе до того, що приміщення не простоїть навіть половину терміну, яку Ви запланували для його експлуатації.

Недолік припливу та витікання повітря, а також підвищена вологість, яка може доходити і до 100%, впливає на самопочуття людини, а також на оздоблювальні матеріали, конструкцію. Тому до проектування системи потрібно поставитися серйозно та ретельно визначити потрібну витрату повітря. Всі неприємні та проблемні нюанси (а їх дуже багато) допоможе усунути або запобігти грамотно складеному проекту, правильний підхід до концепції, точний розрахунок з витрат повітря та встановлення відповідного обладнання з дотриманням усіх правил.


Етапи організації вентиляції у басейні:

  • Збирання всіх даних за планом приміщення (площа, висота стель, окремо площа води);
  • Облік довкілля – рівень забруднення, тип клімату, температурні показники та природний рівень вологості повітря;
  • Розрахунок рівня вологості в самому басейні, а також забрудненість повітря;
  • Запис усіх факторів, що впливають на температуру в приміщенні та джерел тепла, їх розрахунок;
  • Далі відбувається розрахунок повітря для даного приміщення, з'ясування потужності обладнання та вимоги до обладнання;
  • Проектування – підбір системи вентиляції та вибір місця встановлення з урахуванням вищезазначених розрахунків;
  • Врахування додаткових функцій для вентиляційних установок;
  • Погодження обраних моделей та всього проекту із Замовником;
  • Після цього всі документи передаються в монтажний відділ.


Як бачите, краще для проектування системи вентиляції басейну звернутися до фахівців, оскільки вони дійсно зможуть відтворити всі вищезгадані пункти, підібрати та розрахувати правильне індивідуальне рішення для Вашого басейну, враховуючи потреби та бюджет.


Дізнатися більше про проектування та розрахунки системи вентиляції для басейну можна тут .

Как граммотно расположить вытяжку и не испортить дизайн помещенияГде расположить вытяжку в бассейне для наиболее эффективной вентиляцииГде расположить вытяжку в бассейне для наиболее эффективной вентиляции


І головне - треба пам'ятати, що система вентиляції в басейні повинна обов'язково підтримувати норми за необхідною температурою, вологістю, і слідкувати за відповідним співвідношенням припливного та витяжного повітря. З цього приводу є кілька фактів та правил:

  • Витяжна вентиляція повинна працювати із співвідношенням на 10-15% потужнішим, ніж припливна. Це здорово допоможе запобігти поширенню неприємних запахів, бактерій і вологості в інші приміщення, а також зведе до нуля їх вплив на мікроклімат у басейні;
  • Процес припливу повітря потрібно налагодити так, щоб на кожну людину або купається надходило повітря в кількості 80 м3/годину;
  • І як уже говорилося раніше, підтримувати нормалізований рівень вологості для басейну в діапазоні від 40% до 65% - краще контролювати це, або вирівнювати співвідношення вологи, допоможе осушувач повітря;
  • Правильний вибір розташування всіх повітророзподільників вплине на ефективність роботи системи повітрообміну. Правильне рішення - розмістити їх так, щоб потік повітря проходив уздовж холодних поверхонь, наприклад вікна. Але потрібно обов'язково створити таку систему, щоб протяги були відсутні у басейні, як такі, зі зрозумілих причин.

Вентиляція басейну

Типи вентиляції у басейні

Існують такі найбільш підходящі типи вентиляції для плавального приміщення:


{callback: 1} 1. Припливно-витяжна установка з рекуперацією тепла – потужна установка, яка організує і витяжку, і приплив повітря у потрібній кількості. Достатньо однієї установки для роботи вентиляції всього приміщення – тут повітропроводи та схожі прилади допоможуть розподілити повітряні маси. Разом, якщо підібрати правильну установку, можна повністю забезпечити повітрообмін приміщення, що безперечно радує. Корисною стане функція рекуперації тепла, яка допоможе нагріти повітря, не споживаючи електроенергії – все за рахунок тепла, яке рекуператор автоматично бере з витяжного повітря. Ось Вам і ефективна, потужна і водночас економна установка з можливістю 3 в 1.

2. Набірна система припливної та витяжної вентиляції. Вона працює за принципом, як і попередня, тільки тут можна зібрати обладнання індивідуально – окремо вибрати елементи, які ідеально підійдуть для Вашого приміщення. Тут і додаткові калорифери, і потужні канальні вентилятори на витяжку і приплив, і фільтри для очищення повітря, і датчики вологості, температури, зручна система автоматики - все, що потрібно для того, щоб зробити мікроклімат в басейні ідеальним.

3. Система осушення із підмішуванням повітря. Це найбільш оптимальний варіант, тому що установка виконує основну функцію для басейну - осушення повітря до потрібних показників. Такий прилад вмить виправить всю ситуацію з вологою, нормалізує баланс, і плюс до цього – забезпечить витяжку та приплив свіжого повітря до приміщення. А контролювати доведеться лише один агрегат.

вентиляція басейну

Якщо хочете дізнатися більше про важливість якісного мікроклімату та як його досягти, можете прочитати « Мікроклімат у басейні. Комфорт та здоров'я '


Підведення підсумків Якщо підсумувати все сказане вище , то можна точно визначити, що вентиляція басейну - необхідна система, без якої неможливо організувати правильний і здоровий мікроклімат. Також можна сміливо сказати, що вентиляція приватних басейнів із застосуванням системи осушення – оптимальний вибір. Вона дозволяє контролювати мікроклімат у приміщенні, температуру та вологість, незалежно від тривалості експлуатації, від кількості купаючих і від пори року. І найважливіше, вона окупає свою вартість за рахунок зниження енерговитрат на обробку зовнішнього повітря.


Цікаві статті на подібну тему:

Боротьба з надмірною вологістю у басейні

Як скоротити витрати на утримання басейну

Як підібрати припливно-витяжну установку?

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги