loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
21 вересня
62688
Ventbazar

Вентиляція у квартирі. Система вентиляції для квартири

Зміст
Вентиляція у квартирі. Система вентиляції для квартири
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція у квартирі. Система вентиляції для квартири



Зміст:

  1. Вентиляція у квартирі. Варіанти розв'язків.
  2. Припливна вентиляція у квартирі
  3. Припливно-витяжна вентиляція квартири з рекуперацією
  4. Підбір обладнання та оцінка ефективності системи вентиляції
  5. Вентиляція у квартирі за типами приміщень
Як працює вентиляція у квартирі? Це питання виникає відразу, коли в кімнатах відчувається задуха, у кутах з'являються плями плісняви та вікна в холодну погоду постійно «плачуть». Нестача свіжого повітря відразу позначається на здоров'я старших та молодших мешканців будинку. Причинами можуть бути надмірна термоізоляція квартири та будівлі, неправильна робота системи природної вентиляції, безграмотне перепланування приміщень та інші фактори.
Для вирішення проблеми розумніше запросити спеціаліста, визначити причину недостатнього повітрообміну та вжити заходів для покращення та нормалізації мікроклімату.
Цікавим буде отримати спочатку трохи відомостей про системи вентиляції.

Вентиляція у квартирі. Варіанти рішень

Природна вентиляція: варіант, що впроваджується для більшості існуючих та новозбудованих будинків. Приплив свіжого повітря здійснюється через мікрощілини і нещільності конструкцій, що огороджують (вікон, дверей, стін, підлоги і стель), видалення відпрацьованих забруднених повітряних мас - через вертикальні витяжні канали, обладнані у ванних кімнатах, санвузлах, на кухнях. Чим вище витяжний канал, тим більший перепад тиску повітря зовні будівлі і всередині квартири, тим краще працює витяжка. Але витяжка часто працює недостатньо, при жарі перепад тисків мінімальний, канали можуть засмічуватися або при перепланування будівлі взагалі не працювати.
Примусова чи механічна вентиляція квартири: єдиний вихід, коли потрібний нормативний повітрообмін та здоровий мікроклімат, незалежно від зовнішніх обставин.
Які варіанти примусової вентиляції пропонують експерти ВЕНТБАЗАРу? На підставі попередніх розрахунків та досвіду численних реалізованих проектів для конкретних квартир може бути запропоновано декілька рішень із застосуванням різних типів вентиляційного обладнання.
Вентиляція у квартирі, види:

  1. Припливні установки та пристрої;
  2. Витяжні установки;
  3. Припливно-витяжні установки із рекуперацією тепла.
Розберемося докладніше з особливостями цих пристроїв. Різні проекти припливної вентиляції можуть бути реалізовані із застосуванням наступних типів установок.
  • Центральна приточна установка (ПУ), що встановлюється на всю квартиру - монтується приховано і компактно під стелею, на стіну, у вентиляційному каналі-коробі, на лоджії, у коморі, у передпокої або коридорі. Доставляє свіже повітря до всіх житлових кімнат. Витяжка через канали природної вентиляції або витяжними вентиляторами.
    Приклади: ПУ ВЕНТС МПА 800 Е1 , ВЕНТС МПА 800 Е1 або SALDA VEGA 700 E.
  • Компактна або індивідуальна вентиляція припливу: реалізована на бризерах або провітрювачах.
  1. Припливні пристрої – бризери, для конкретних кімнат монтуються через канали у зовнішній стіні будівлі. Вони подають необхідну кількість мешканців будинку кількість свіжого повітря. Видалення забрудненого повітря – витяжними вентиляторами, а також через канали природної вентиляції.
  2. Провітрювачі або стінові клапани встановлюються в кожній кімнаті, де потрібна притока свіжого повітря. По витраті повітря, необхідного для кімнат, можуть встановлюватись по одному або парами. Для витяжки встановлюють витяжні вентилятори у ванній та на кухні.
Приклади: бризер TION 3S SPECIAL , TION O2 MAC , MAICO ALD 125 або AERECO EAR 206 .

{callback:1} Припливна вентиляція у квартирі

Припливна вентиляція у квартирі з фільтрацією повітря – об'єктивна потреба в умовах запилених вулиць та насичених автотранспортом мікрорайонів. Тому багато припливних пристроїв забезпечені фільтрами повітря, що вловлюють пил, пух, шерсть і навіть запахи або шкідливі газові домішки.
Витяжна вентиляція необхідна, коли іншим способом видалення забрудненого повітря з квартири неможливо реалізувати. Приплив свіжого повітря здійснюється через бризери, провітрювачі або стінові клапани, що працюють на приплив певних кімнатах. Примусове видалення повітря — витяжні установки (ВУ) прихованої установки, а також витяжні вентилятори, встановлені в незалежні вентиляційні канали або приєднуються до вже існуючих каналів-стояків витяжних систем будівель.
Приклад: Витяжна установка ВЕНТС ВА 01 .

А для найпростішої примусової витяжки встановлюють різні моделі витяжних вентиляторів , спеціально пристосованих для роботи в кухнях, ванних кімнатах або санвузлах.

Приклади: побутові вентилятори для ванної, кухні або санвузла MAICO ECA 100 IPRO або BLAUBERG QUATRO 100 .

Припливно-витяжна вентиляція квартири з рекуперацією

Припливно-витяжна вентиляція квартири з рекуперацією тепла є повністю автономною системою, незалежною від централізованої вентиляції будівлі.
Розрізняють:
  • центральні припливно-витяжні рекупераційні установки (ПВП) – на всю квартиру;
  • компактні припливно-витяжні пристрої — побутові рекуператори, що використовуються для організації вентиляції окремих приміщень або всієї квартири.
Припливно-витяжні установки та додаткові аксесуари найчастіше монтуються, разом із системою розподільних повітроводів, забірними решітками та дифузорами, що розсіюють, за підвісними стелями, на лоджіях, в коридорах. Їхні розміри дозволяють монтаж навіть в умовах невисоких кімнат.

Переваги центральних ПВУ для квартири:
  • контрольована нормативна подача свіжого повітря до всіх житлових кімнат, видалення відпрацьованих повітряних мас із кухні та ванної;
  • комплексна обробка повітря, що подається і видаляється (фільтрація, підігрів, охолодження, зволоження, осушення);
  • рекуперація тепла – до 80 і вище %, економія коштів на опалення та кондиціювання квартири;
  • програмовані економні режими роботи;
  • безшумна автоматична робота, з керуванням по датчиках, а також через Wi-Fi;
  • оптимальний мікроклімат у квартирі будь-якої пори року.

Приклади: ПВУ MYCOND MV 400 I , ВЕНТС ВУТ 1000 ПЕ ЄС А7 Л або SALDA SMARTY 2X P 1.2 .
На малюнку нижче представлена схема, де виконано стельове розведення повітроводів від припливно-витяжної установки. Вентиляція в квартирі забезпечується ПВУ та двома стіновими клапанами на притоці та видаленні повітря.

Різноманітні конструкції індивідуальних ПВУ - побутових рекуператорів дозволяють невеликими засобами організувати приплив та витяжку повітря в конкретному приміщенні, незалежно від повітрообміну в інших кімнатах квартири.

Особливостями побутових рекуператорів, компактних ПВУ, є:
  • простий та швидкий монтаж в отвір через зовнішню стіну будівлі;
  • рекуперація тепла (до 80-90%);
  • можливість парної установки та координована робота на приплив/витяжку;
  • фільтрація повітря;
  • автоматичне керування за датчиками вологості, температури та якості повітря;
  • наявність зворотного клапана для відсікання зовнішнього повітря.

Як виглядає вентиляція у квартирі, реалізована за допомогою рекуператорів ВЕНТС ТВІНФРЕШ КОМФО РА-50 , видно на малюнку нижче.

До недоліків побутових рекуператорів можна віднести необхідність додаткової організації витяжної вентиляції у ванній, туалеті та кухні, потреба в установці кількох рекуператорів у різних житлових кімнатах, що працюють періодично на приплив або витяжку, або в режимі з рекуперацією, щоб забезпечити всю квартиру свіжим повітрям, а також скоротити втрати тепла через вентиляцію. Вони також мають обмеження для встановлення у високих будинках, а при монтажі необхідно передбачити можливість оснащення пристрою зовнішнім захисним ковпаком.

Приклади рекуператорів парної установки VAILLANT VAR 60/1 D , MAICO MAICO PP 45 RC або BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO .

Рекуператори, що працюють одночасно на приплив та витяжку з утилізацією тепла – різні моделі ПРАНА .

Приклади рекуператорів у широкому асортименті також представлені тут .

Підбір обладнання та оцінка ефективності системи вентиляції

Примусова вентиляція у квартирі неможлива без проведення грамотних професійних розрахунків та підбору обладнання. Досвідчені інженерні та монтажні підрозділи компанії ВЕНТБАЗАР пропонують ефективні та оптимальні за вартістю технічні рішення, запроваджуючи найбільш передове енергоефективне вентиляційне обладнання.

Увага! Група компаній ВЕНТБАЗАР пропонує також інші можливості для організації інженерних мереж та контролю мікроклімату в будинку.

Інтернет-ресурс MyVolt представляє якісну електрофурнітуру, комплектацію для квартирних електричних щитів, системи електрообігріву, терморегулятори для систем опалення та інше електрообладнання.
Інтернет-магазин ОСУШУВАЧІ — спеціалізований ресурс із продажу осушувачів повітря. Побутовий осушувач врятує ваші кімнати від вогкості та загрози цвілі та грибка.

Компанія ATMIC розробляє сучасні системи диспетчеризації та автоматичного управління інженерними системами будівлі або квартири (системи «Розумний дім»), у тому числі – управління вентиляцією, опаленням та кондиціюванням.

Вентиляція у квартирі за типами приміщень

Зрозуміло, що в житлові кімнати (спальні, кабінети, дитячі та вітальні), а також у кухню, ванну або санвузол має подаватися та видалятися різна кількість повітря.

При правильній вентиляції надходити свіже повітря повинен у житлові кімнати, після цього він перетікає на кухню, ванну та санвузол, звідки організовується видалення забрудненого повітря з квартири.

Розглянемо, які показники з подачі та видалення повітря згідно з вітчизняними будівельними нормами прийняті для різних кімнат квартири:


Простіше кажучи, для кожного мешканця будинку в житлові кімнати має надходити до 25 м3 свіжого повітря годину, а з санвузла, ванної чи туалету має віддалятися до 25 – 50 м3/година. За європейськими нормами - приплив свіжого повітря на одну особу в житлових приміщеннях повинен становити від 12 до 25 м3/годину. Ці відомості є важливими для розрахунків продуктивності вентиляційних установок або рекуператорів, вони враховуються при професійних розрахунках вентиляції будівель та при підборі обладнання. Більше розрахунків нормативних показників повітрообміну можна знайти тут.

Можна також навести дані щодо нормативного повітрообміну для окремих кімнат житлового будинку:
  • у загальних кімнатах, кухнях-їдалень, спальнях або в кабінеті кратність повітрообміну на приплив повинна становити 0,8 год-1, або до 3 м3 на м кв. площі житлової кімнати;
  • витяжка у ванній повинна забезпечувати відведення відпрацьованого повітря в обсязі не менше 25 м3/годину;
  • витяжна система в кухні, де найбільше тепло- та вологовиділень від плити, духовки, а також більше джерел забруднень повітря повинна видаляти до 90 м3/год;
  • витяжка в туалеті має бути здатною видалити до 25 м3 забрудненого повітря на годину;
  • витяжна система вентиляції при суміщеному санвузлі повинна справлятися із забрудненнями та підвищеною вологістю та переносити з приміщення назовні до 50 м3/год.

Висновки

Людина може скільки-небудь прожити без їжі, води чи світла, але повітря для нього життєво необхідне. Щоб зробити повітря в квартирі чистим, свіжим і вдихати його з насолодою, спокійно спати та зберігати здоров'я домашніх довгі роки, не потрібно надмірних зусиль. Встановити та налагодити вентиляцію в квартирі – потрібне лише ваше бажання. Експерти VENTBAZAR пропонують на вибір кілька обґрунтованих варіантів обладнання.

Потрібна вентиляція в квартирі в Києві або області, телефонуйте, ми знайдемо вигідне для Вас рішення, приїдемо на об'єкт і встановимо обладнання в найкоротші терміни.

Інші цікаві статті на цю тему:

При будівництві будь-якого житлового будинку проводиться вентиляційна система (вона ж шахта). Але не завжди вона задовольняє наші запити.

При природній вентиляції мається на увазі, що при різниці тисків і температури повітря в кімнатах всередині приміщення і зовні, виникає перетікання внутрішнього повітря з житлових зон на кухню та ванну, і видалення його у вентиляційні витяжні канали, що проходять усередині квартири.

Ще донедавна про такий пристрій як рекуператор чули небагато, ще менше людей наважувалися встановити цей агрегат у себе в квартирі чи будинку.

На сьогоднішній день майже всі в будинку замінили вікна. Нові склопакети забезпечують комфорт, тепло, а разом із ними нерідко і... підвищену вологість, неприємні запахи та цвіль.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги