loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
18 квітня
5702
Ventbazar

Вимоги до створення проекту вентиляції для басейну

Зміст
Вимоги до створення проекту вентиляції для басейну
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вимоги до створення проекту вентиляції для басейну

Проект басейну будь-якого призначення або складності включає як складову частину розділ, в якому описується робота системи вентиляції та опалення. Це один із найважливіших розділів, оскільки, як і інші інженерні мережі (освітлення, водопостачання, каналізації та ін.), вимагає дотримання жорстких норм ДБН та БНіП. Після вибору ділянки для басейну, вибору об'ємно-планувальних і конструктивних рішень, вирішення питань підведення, обробки та зливу води, електропостачання об'єкта, обов'язково постає проблема вибору обладнання для вентиляції та осушення в будівлі, що будується.

Проектування систем вентиляції у басейні


Вимоги до вентиляції у басейні

Основним завданням організації системи вентиляції, кондиціонування та опалення у басейні є підтримання параметрів мікроклімату в даній будові. Відповідно до СНиП 2.08.02 нижні межі значень вологості та дані кратності повітрообміну повинні відповідати наведеним у таблиці.

Проектирование системы вентиляции в бассейне


Необхідно організувати подачу свіжого припливного повітря вздовж стін та скляних поверхонь, що відсікають струменями, щоб уникнути конденсації вологи та руйнування покриттів та конструкцій, що захищають. Потоки повітря повинні обтікати обвідні доріжки, місця глядачів, що огороджують конструкції, циркулювати у всьому обсязі, не затримуючись біля стелі, але в зоні купання людей рухливість повітря не повинна перевищувати 0,2 м/с для створення максимального комфорту. Скупчення вологи під стелею загрожує руйнуванням перекриттів і конструкцій, що захищають, корозією металевих елементів, небезпекою виникнення замикань і пожежі.


Повітрообмін повинен гарантувати подачу до 80 м 3 повітря на годину одного купающегося. Прилади системи опалення повинні розташовуватися так, щоб теплові потоки від них відображали холодний фон від вікон і зовнішніх стін. Самостійні окремі системи припливної та витяжної вентиляції повинні бути передбачені для зали з чашею води, приміщень з насосно-фільтрувальним обладнанням, приміщень для хлорування та озонування води. Пульт управління (включення) від усіх необхідних агрегатів (хлорування та озонування) повинен розташовуватися поза цими приміщеннями.


Якщо басейн знаходиться в окремій будівлі, на вході, якщо немає тамбуру, може бути встановлена теплова завіса для відсікання холодного зовнішнього повітря та зниження тепловтрат у зимовий час.


По СНиП концентрація вмісту хлору в повітряному шарі над дзеркалом води має бути не більше 0,1 мг на м3 , а озону – не більше 0,16 мг на м3 .


Варіанти проектних рішень

Всі перераховані вище вимоги повинні забезпечуватися проектним рішенням, вибраним серед кількох варіантів, як найбільш вдалий з точки зору дотримання нормативних показників мікроклімату, так і з точки зору економічно обґрунтованого технологічного рішення. Кожен обраний варіант враховує індивідуальні особливості конструкції басейну та площі дзеркала води, особливості влаштування окремих приміщень та будівлі в цілому, дані щодо енергоресурсів, пропускної спроможності системи водопостачання та каналізації тощо.

Проект вентиляції у басейні


Комплекти вентиляційних систем для басейну

  • Припливна та витяжна установки для подачі свіжого та видалення перезволоженого повітря із зали
  • Самостійна припливно-витяжна вентиляція для режиму без відвідувачів та додаткова установка для забезпечення необхідного повітрообміну під час роботи басейну з повним навантаженням.
  • Припливно-витяжна моноблочна установка з рекуператором та автоматикою для керування рівнем вологості, температури та забезпечення необхідного повітрообміну.
  • Припливно-витяжна установка + моноблочні осушувачі повітря.
  • Канальні мережі подачі та осушення повітря з рециркуляцією та тепловим насосом.

Можливі інші схеми.

Вимоги до проекту системи вентиляції басейну

Перелік етапів робіт, що проводяться при проектуванні басейну

  • Підготовка вихідних даних та погодження з проектувальником технічного завдання на проектування, де враховуються кліматичні умови місцевості, площа дзеркала води, конструкція чаші та скління будівлі, доступні енергоресурси та вимоги замовника.
  • Теплотехнічний розрахунок для забезпечення необхідного температурного режиму, необхідного повітрообміну для окремих приміщень, швидкості руху повітряних потоків над поверхнею води та в окремих зонах приміщень. Розрахунки проводяться для режимів з відвідувачами та без них, для зимового та літнього сезонів. Враховуються можливі припливи тепла і вологи в теплу пору року та втрати через огороджувальні конструкції в зимовий час, визначаються умови максимального зниження інтенсивності випаровування вологи та утворення конденсату. Обчислюється необхідна продуктивність припливу та витяжки з гарантованою перевагою (мінімум на 10%) витяжки над притоком для досягнення розрідження у приміщенні басейну. За нормами стандартів американського товариства інженерів ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating, and Air-Conditioning Engineers) з опалення, вентиляції та кондиціонування подача кисню повинна забезпечувати 9 м куб свіжого повітря на кожен квадратний метр площі залу для купання та 25 кубометрів на годину. кожну людину, що знаходиться в басейні.
  • Виробляється принципово-технологічна схема подачі припливного та видалення зволоженого повітря, його обробки (нагріву-охолодження, очищення, озонування), рециркуляції та осушення повітряних мас.
  • Прокладання повітряно-опалювальних трубопроводів та встановлення агрегатів виконується відповідно до нормативних вимог з урахуванням забезпечення безпеки перебування людей та обслуговування таких систем. При проході через огороджувальні конструкції повітряні канали повинні забезпечуватися вогнезатримуючими клапанами.
  • Проводиться техніко-економічний розрахунок кількох варіантів вентиляції з метою вибору найефективнішого рішення. Визначається комплект обладнання для вентиляції та продумується його прив'язка до об'ємно-планувальних конструктивних рішень будівлі.
  • Для душових, санвузлів, роздягальень, технічних кімнат передбачається незалежна вентиляція. При роботі вентиляційних установок повинен передбачатися додатковий підігрів та осушення із застосуванням рекуператорів для утилізації тепла, а також автоматичне керування роботою вентиляційних агрегатів.
  • Виробляється функціональна схема автоматичного управління вентиляційним, кондиційним обладнанням та обладнанням осушення для підтримання нормативних показників мікроклімату.

Відповідальність за якість проектних робіт не потребує доказів. Комплект обладнання, що дозволяє підтримувати мікроклімат у басейні повинен надійно функціонувати цілодобово 365 днів на рік. Вимкніть осушувач на 20-30 хвилин і вологість у приміщенні підскочить до 80-85%. Надмірна вологість — наростаючий ком проблем.


Будь-який плавальний басейн піддається періодичним перевіркам (1-2 рази на рік) державними службами санітарно-епідеміологічного нагляду, де одним із пунктів перевірки є дотримання параметрів мікроклімату. З перевірки складається акт обстеження вентиляції.

Тому перед проектувальником стоїть складне завдання: виконати проект згідно з нормами для створення максимального комфорту відвідувачів басейну та задовольнити «економічні» вимоги замовника, що дуже непросто. Тільки досвідчені фахівці здатні передбачити всі «підводні камені» проекту та знайти оптимальне рішення.



Інші цікаві матеріали на цю тему:

Правильний розрахунок вентиляції у басейні

Система вентиляції та кондиціювання повітря для басейнів

Як скоротити витрати на утримання басейну

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги