loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
16 серпня
88569
Ventbazar

Як вибрати витяжний вентилятор - поради для кожної кімнати в будинку

Зміст
Як вибрати витяжний вентилятор - поради для кожної кімнати в будинку
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як вибрати витяжний вентилятор - поради для кожної кімнати в будинку

Зміст:
Як вибрати побутовий вентилятор
Витяжний побутовий вентилятор - найпопулярніший агрегат серед вентиляційного ринку. Але чи багато покупців вибрали цей виріб правильним для свого приміщення? Чи багато вентиляторів працюють із недостатньою потужністю на даний момент? Щоб купити правильний агрегат для своєї ванної чи кухні, достатньо поставити одне з найважливіших питань: як вибрати побутовий вентилятор для встановлення у певному місці? Ми розповімо Вам всі хитрощі і правила, щоб Ви точно не помилилися.

У яких випадках найчастіше потрібне встановлення витяжного вентилятора?

Вентиляція у житловому будинку або квартирі Головна відмінність примусової вентиляції від природної в тому, що у витяжному отворі для прискорення витяжки відпрацьованого повітря із приміщення встановлюється витяжний вентилятор.

Для початку давайте розберемося, де ми найчастіше стикаємося із проблемами забрудненого, перезволоженого чи задимленого повітря. Найчастіше шукають:
  • вентилятор для ванної кімнати;
  • витяжний вентилятор для пральні;
  • вентилятор для туалету;
  • вентилятор для витяжки на кухні;
  • безшумний вентилятор для житлової кімнати, де немає якісного повітрообміну.
Найчастіше в побутові приміщення встановлюються витяжні вентилятори, а приплив повітря організовується у приміщення з інших кімнат або за допомогою природної вентиляції, або через стінові або віконні провітрювачі.

Якщо Ви встановлюєте витяжний вентилятор в туалеті або у ванній кімнаті, обов'язково подбайте про переточні грати або отвори внизу дверей, щоб повітря з основних приміщень замінювало забруднене повітря. Якщо такого перетікання не буде, Ваші витрати на витяжний вентилятор будуть зайвими, тому що в кімнаті все одно не буде достатньо свіжого повітря, але вологість все ж таки піде.

Для будь-якої вентиляції необхідно наявність двох каналів – припливного та витяжного. Якщо робота одного з них буде порушена, циркуляція повітря відразу зупиниться.

Коротка інструкція щодо вибору приладу

  1. Спочатку вимірюємо діаметр підключення (вент. канал у кімнаті).
  2. Визначаємо продуктивність приладу, що підходить під Ваше приміщення (робимо розрахунки).
  3. Вимірюємо діаметр підключення (вент. канал у кімнаті).
  4. Вибираємо функціонал для зручності та вимог кімнати.
  5. Визначаємося з брендом, і вибираємо відповідну за вимогами та дизайном модель.
  6. Монтажні роботи (не складний процес, тому можна самостійно реалізувати).

Різноманітність побутових вентиляторів

Вентилятори для побутового застосування відрізняються:
  • приєднувальним діаметром до повітропроводу, повітряного каналу або стояка: від 75 до 150 мм. Чим більший діаметр підключення, тим потужніший вентилятор;
  • принципом роботи: осьові, відцентрові, комбіновані;
  • типом приєднання до повітряного каналу: оскільки продуктивність побутових вентиляторів не така вже й велика, вони зазвичай приєднуються до круглих повітроводів, або встановлюються безпосередньо в канал;
  • витратою повітря або продуктивністю в м 3 на годину: чим більше приміщення, чим довше повітропровід, чим вищий вентиляційний стояк, тим більший напір повинен забезпечити вентилятор;
Як вибрати побутовий вентилятор для ванної та кухні
  • вентилятор зі зворотним клапаном і без, який забезпечує захист від повернення витяжного повітря назад або попадання у вент. канал забруднень - основний атребут для туалету та кухні. До речі, у нашому Блозі єстаття про необхідність зворотного клапана – прочитайте обов'язково;
  • способом регулювання швидкості вентилятора: двошвидкісні, зі ступінчастим або плавним електронним регулюванням зовнішнім блоком;
  • режимом роботи: для безперервної роботи або періодичного включення;
  • напругою живлення: зазвичай вентилятори побутового застосування живляться від мережі 220, іноді 127 або 12 В;
  • можливостями управління: є маса виконань вентиляторів з управлінням по датчику вологості , руху , освітленості , з таймерами та іншими можливостями;
  • способом установки: вбудована в стіну або стеля або накладний монтаж, з викидом у канал або через повітропровід на вулицю.
Різноманітність моделей та виконань вражає. У ньому легко заблукає. Але ми розповімо, з чого варто почати і як вибрати вентилятор для конкретного застосування, щоб не помилитися.

Як розрахувати продуктивність вентилятора: формула

Почнемо з того, що завданням витяжного вентилятора приміщення певного обсягу є ефективне видалення забрудненого повітря з нормативною кратністю, тобто. за одиницю часу весь обсяг повітря має кілька разів оновитись. Цим сумарним обсягом визначається витрата повітря м 3 /ч - основна характеристика вентилятора. Зазвичай при розрахунках враховують як норми повітрообміну, а й запас по продуктивності, враховує місцеві опори (вигини повітроводів, довжину стояка, передню декоративну панель, фільтри, тощо. буд.). Для довідки можна скористатися такою таблицею.
Таблиця кратності повітрообміну для окремих кімнат

Далі діє формула:

L=S*h*k , де
L – продуктивність вентилятора, м3 /годину;
S - площа приміщення, м 2 ;
h – висота стель;
k – кратність повітрообміну.

Наприклад, для приміщення ванної кімнати з площею 2х2 м2 вийде такий розрахунок: 4*2,5*10=100 м3 /година. Тобто, для такої ванної кімнати необхідний витяжний вентилятор з продуктивністю 100 м 3 /год. Оскільки ми беремо ванну для прикладу, вологість повітря в ній підвищена, тому буде потрібний більший тиск для витяжки - інженери рекомендують купувати для ванних підвищений коефіцієнт - 10 крат.
Ще необхідно врахувати запас продуктивності 15-20% для всіх вигинів вентиляційних каналів усередині конструкції будівлі та інших елементів, які створюють тиск на повітря та зменшують прохідність – отримаємо значення близько 110м 3 /год. Таким чином, нам потрібен витяжний вентилятор з витратою не нижче цього значення. Це грубий розрахунок, але майте на увазі: занадто потужний вентилятор може створювати протяги і багато шуму. Якщо скористатися цією таблицею, то як вибрати вентилятор для ванної з правильною потужністю вирішитися відразу ж.
Підбір витяжного вентилятора - не така вже й проста справа, і професійна консультація ніяк не зашкодить у таких випадках. У технічних розрахунках за спеціальними формулами, якими користуються інженери, для ванної чи душової враховуються надлишки вологи, що у повітрі, щільність повітря та інші параметри.

Як підібрати вентилятор у ванну та санвузол?

розрахунок та підбір вентилятора для ванної У такому приміщенні важливо враховувати необхідність видалення вологи і забрудненого повітря. Тому розглядаючи варіанти для ванної кімнати, важливо скористатися правильними формулами для розрахунку потужності. Буває таке, що розрахунок проводиться без урахування підвищеної щільності повітря, і в результаті вентилятор просто не справляється з роботою, тому завжди краще слідувати вищевказаній таблиці і проводити правильний розрахунок.
Для ванної кімнати потрібно вибрати модель з додатковими опціями, які обов'язкові для ванної кімнати: датчик вологості, підвищений захист від вологості та бризок води, ізоляція. Непогано також включити до списку вимог до моделі таймер або таймер затримки вимкнення. Передбачивши такі опції, вентилятор буде включатися, як тільки вологість перевищить норму, а вимкнеться через 25 хвилин після Вашого відходу (таймер затримки), або ж буде працювати за вказаним Вами часом (таймер). Захист апріорі повинен бути вбудований у модель, інакше вентилятор не пропрацює і року, як будь-яка інша техніка при контакті з водою. Тому слід дивитися на коефіцієнт захисту в технічних характеристиках - він повинен складати IP 44 та вище.

Важливо передбачити наявність зворотного клапана або жалюзі, що перекривають повітряний канал після вимкнення вентилятора. Це позбавить загрози проникнення запахів і вологи з сусідніх квартир, а також знизить втрати тепла в кімнатах квартири.

Приклад моделі.
Преміум рішення. Витяжний вентилятор Maico ECA 100 ipro H із серії ECA ipro – ідеальний варіант для ванної. Цей надійний прилад вважається найкращим на ринку, вірніше бренд Maico. Модель характеризується високими показниками захисту IP X5, вбудованим зворотним клапаном, автоматичним датчиком вологості з функцією налаштування часу затримки включення.

Оптимальне рішення. Soler&Palau SILENT-100 CHZ SILVER DESIGN - 3C із серії Soler&Palau SILENT DESIGN – у нього є всі необхідні функції: зворотний клапан, датчик вологості та захист від вологи в IP45. Правда, він без таймера, але це вже функція для зручності, а не зі списку потреб.
Відмінний варіант для ванної у срібному кольорі - модель Soler&Palau SILENT-100 CHZ SILVER із серії SILENT CHZ . Цей вентилятор має не тільки гарний дизайн, але має всі потрібні функції: регульований таймер, датчик вологості, зворотний клапан, регульований гігростат для вимірювання вологості (Ви зможете налаштувати поріг допустимої вологості, наприклад 50% RH), а також світловий індикатор.

Підбираємо вентилятор у туалет

Тут не потрібно вигадувати велосипед і шукати щось наворочене. Туалет - це невелике приміщення, де і пил практично не накопичується. А ось мікробів та неприємних запахів – дуже багато. Тут потрібно вибирати найпростіший вентилятор, але не забуваємо про розрахунки - ухил робимо на продуктивність, інакше або в туалеті буде холодно при збільшеній потужності приладу, або від нього не буде користі. Згадуємо про погані запахи – поширена проблема в тому, що запах часто повертається із вент. каналів, тому шукайте модель зі зворотним клапаном чи жалюзі.
Що можна порадити щодо функціоналу. Щоб при поході в вбиральню не думати про увімкнення вентилятора, підберіть модель з електроприводом та виведіть шнур до вимикача. Тоді прилад вмикатиметься разом зі світлом. Ви можете вивести окрему клавішу для нього. А для тих, хто забуває вимикати світло у туалеті – пригляньте вентилятор із таймером затримки. Він буде працювати ще 15-20 хвилин після Вашого догляду, усуне всі забруднення та запахи, та вимкнутись. І не треба переживати про електроенергію.
Вентилятор в туалет - як вибрати, розрахунок, моделі
Приклад моделі.

Преміум рішення. Вентилятор німецького виробництва Helios MiniVent M1/100 N/C , або Helios MiniVent M1/100 P із серії MiniVent . Обидві моделі мають високу стійкість до різних видів мікроклімату (з підвищеною вологістю або запиленістю), а також прослужать досить тривалий період. Серія MiniVent характеризується відмінним ступенем захисту в IP X5 та щільним зворотним клапаном, двома швидкостями, низьким рівнем шуму 25-30 Дб(А) на відстані 3м. Самі ж моделі мають корисний для користувача функціонал: вентилятор MiniVent M1/100 N/C оснащений програмованою затримкою вимикання, а модель MiniVent M1/100 P має датчик присутності.

Оптимальний варіант. Модель Вентс 100 ЛД Авто ВТ із серії Вентс ЛД Авто – ідеальний прилад, тому що в ньому зібрано все, а вартість у нього низька. У цього вентилятора за передньою панеллю вбудовані жалюзі, які не пропускають повітря назад, а також реле вологості для автоматичного запуску роботи при вологості 60-90% і таймер затримки на 2-30 хвилин. З недоліків – захист вологості всього IP 24, але для туалету це не важливо.

Якщо ж потрібна модель ще бюджетніша, то непоганим варіантом стане модель Вентс Фліп (230/60) ВТ із серії Вентс ФЛІП . Він дуже доступний у ціні, але при цьому в ньому вбудований зворотний клапан, і є той самий шнурковий вимикач, за допомогою якого можна вивести керування клавішею освітлення, а також є таймер затримки вимикання. Тобто вентилятор відмінно підходить для всіх вимог у туалеті.

Як підібрати вентилятор для кухні?

Часто витяжки над плитою не вистачає, у такому приміщенні все одно з'являються застійні зони та задуха. Адже витяжка збирає випаровування безпосередньо над плитою (місцево), але решта залишків пари, вологості, повітря з високою температурою і запахами збираються під стелею, звідки потім поширюються всюди в квартирі. Тому нам важливо зібрати всі забруднення та запахи не лише місцево, а й у всьому приміщенні. Витяжний вентилятор чудово з цим впорається.
При виборі витяжного вентилятора для кухні, крім обліку в розрахунках нормативного повітрообміну, враховуються потреби видалення надлишків тепла від усіх приладів, що знаходяться в кухні, кількості людей та надлишків перезволоженого та забрудненого повітря. При підборі обов'язково враховується часткове видалення повітря через витяжку над плитою та приплив повітря з основних приміщень квартири чи будинку.
Вентилятор витяжний для кухні – навіщо потрібен, як підібрати
Що не менш важливо, відпрацьоване повітря має властивість не віддалятися відразу, але й подорожувати каналами, що знаходяться в інших кімнатах, а потім повертатися назад при вимкненому вентиляторі. Тому для кухні потрібен вентилятор із зворотним клапаном. Вбудована в ньому заслінка герметично закриває патрубок приладу і не пропускає тягу з іншого боку, тобто повітря може рухатися тільки в один бік - з приміщення.

При виборі вентилятора на кухню зверніть увагу на моделі з хорошим фільтром. При приготуванні в повітрі розчиняється жир, частинки масла, ефіру, і вони осідають на всіх поверхнях та приладах. Вентилятор витягує їх разом із забрудненим повітрям, але жир не проходить просто так у шахту - він залишається всередині агрегату, накопичується там, і потім заважає його роботі, або ламає його. Хороший щільний фільтр скупчує все на собі, захищаючи і вентилятор і вент. шахти від засмічення олією та жиром. Тому обов'язково звертайте увагу на наявність фільтра біля приладу. Але пам'ятайте - фільтр потрібно регулярно чистити приблизно раз на півроку: можна просто промити водою, висушити і покласти його назад.

{Callback:1} Приклад моделі.

Преміум рішення. Відмінним вентилятором для кухні є Maico ER 100 із серії Maico ER – у нього хороший щільний фільтр, який ховається прямо за декоративною панеллю, та надійний зворотний клапан, що виробляється в Німеччині. Бонусом стане тиха робота двигуна на кулькових підшипниках, корпус, що поглинає шум. Додатковий монтажний корпус, який найчастіше докуповується до приладу, має стійкий захист від гарячих температур та вологості, що є ідеальним для кухні. Довговічність та стійкість цієї моделі за важких умов кухні здивує Вас. Не забувайте, що ця модель має різні модифікації з додатковими функціями.

Оптимальне рішення. Осьовий вентилятор Vortice Evo ME 100/4' LL із серії Evo . Прекрасний варіант для кухні - модель з підвищеною тягою, що забирає повітря з 5-ти сторін. Також має зворотний клапан та двигун на кулькових підшипниках, що на 100% запобігає поверненню забрудненого повітря. На додаток, вентилятор має високий рівень захисту IP 45 і другий клас ізоляції, а ще працює дуже тихо (21-24 дБ(А)), 2 швидкості роботи та підвищена ефективність, робота в безперервному режимі до 30 000 годин без перегрівання. Надійний добрий варіант.

Вентиляція у вбиральні – нюанси

Вся фішка вбиральні в тому, що люди тут бувають лише кілька разів на день. Тому таке приміщення погано вентилюється природним шляхом і з'являється спертість повітря. При спертому повітрі одяг починає псуватися, набувати неприємного запаху, ніби він залежався в комірчині. Навіть якщо Ви використовуєте найстійкіші та пахучі кондиціонери при пранні – одяг все одно погано пахне. І не згадуватимемо про скупчення пилу та речах, або бактерій після невимитих рук – це й так відомо. Тому в вбиральні потрібен вентилятор.
При виборі побутового вентилятора для гардеробу дивимося на 3 параметри – тип вентилятора, продуктивність, таймер.
Продуктивність. За рахунок того, що приміщення відрізняється від ванної та кухні, повітря в ньому не щільне і не забруднене. Тут потрібно підібрати не сильно продуктивний вентилятор, щоб Вам було не холодно переодягатися, але і не слабкий, тому що кімната зазвичай має площу дещо більшу за ванну.
Вентиляція в вбиральні - витяжні вентилятори Blauberg
Тип приладу. Найчастіше для вбиральні кімнати вибирають осьовий або відцентровий тип побутового вентилятора - вони показують дуже високі результати і мають хорошу ефективність, але можете вибрати і звичайний витяжний тип.

Таймер потрібен для того, щоб вентилятор вимикався без Вашого втручання після Вашого догляду, щоб провітрити всі залишки вуглекислого газу та іншого. Ви можете встановити параметр, щоб він вимикався через 30 хвилин - цього буде достатньо для потрібного ефекту.
Приклад моделі.
Преміум рішення. Осьовий вентилятор Maico AWB 100 TC із серії AWB німецького виробництва з відносно недорогою ціною, але бездоганною якістю. Модель призначена для приміщень до 30 м 2 , є зворотний клапан, прилад з термічним захистом від перегріву двигуна та деталей, зроблений із міцного довговічного пластику. Додатково модель має гарний повітряний фільтр, таймер, що регулюється, низьке енергоспоживання.

Оптимальний варіант. Витяжний вентилятор Blauberg Quatro 100 Т стане чудовим рішенням. По-перше, це вентилятор осьового типу, по-друге, він має гарну продуктивність, і по-третє, у нього є таймер вимкнення. Також варто звернути увагу, що у цієї моделі є різні красиві забарвлення: золоте, срібне, платина, та інші.

Додаткові моменти, які важливо врахувати

  • дизайн моделі – з декоративним оздобленням або стандартна;
  • можливість монтажу – на стіну або стелю, вбудовану або накладну, у витяжний канал, з викидом у вертикальний загальний стояк, за підвісною стелею;
  • рівень шуму – малошумні чи стандартні виконання;
  • різноманітні можливості керування ручного або автоматичного керування, описані вище;
  • можливість приєднання одного або двох приміщень до одного вентилятора;
  • енергоспоживання вентилятора;
  • можливості обслуговування та сервісу, - для якісних витяжних вентиляторів не варто турбуватися про безвідмовність у роботі чи гарантії.

Варто відзначити сучасні можливості керування побутовими вентиляторами для більш комфортного користування. Ви можете виставити затримку по таймеру і вентилятор ще видалятиме забруднене повітря якийсь час, він може працювати постійно або з певними інтервалами, працювати з підвищеною потужністю або в звичайному режимі, може бути зовсім безшумним, включатися шнурковим вимикачем, працювати з контролем рівня вологості або за датчиком руху, включатися разом з освітленням і вимикатися із затримкою після вимкнення світла тощо.

Підсумки

Проблема з циркуляцією повітря може виникати з двох причин – або порушено приплив свіжого повітря, або порушено витяжку відпрацьованого. Щоб визначити, яка причина порушення циркуляції повітря у вашій квартирі, вам знадобиться аркуш паперу та сірник. До витяжного отвору підноситься запалений сірник або аркуш паперу. Якщо витяжка нормально працює, сірник згасне, а аркуш паперу злегка прилипне до витяжного отвору. У такому разі рекомендуємо задуматися від встановлення витяжного вентилятора.
Вибір побутового витяжного вентилятора - справа відповідальна та цікава. Сподіваємось, ця стаття трохи допомогла Вам та розширила горизонти для пошуку потрібної моделі з оптимальними характеристиками. Серед переваг витяжних вентиляторів:
  1. висока ефективність, яка залежить від погоди за вікном;
  2. на відміну від природної витяжки в туалеті, відрізняються гарною продуктивністю будь-якої пори року;
  3. наявність можливості контролювати витяжку відпрацьованого повітря із приміщення завдяки наявності різних режимів вентилювання приміщення.

Якщо потрібна професійна консультація у підборі вентиляційного обладнання для квартири, офісу, будинку – звертайтесь до наших консультантів.

Схожі статті на тему:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги