loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
21 квітня
11575
Ventbazar

Як вибрати терморегулятор для теплої підлоги

Зміст
Як вибрати терморегулятор для теплої підлоги
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як вибрати терморегулятор для теплої підлоги

Зміст:
Як вибрати терморегулятор теплої підлоги
Якщо Ви цього ще не зрозуміли, то 100% зрозумієте пізніше – без терморегулятора Ваша тепла підлога не працюватиме. Це Вам скаже будь-який інженер, або фахівець, який займається теплою підлогою довгий час. Чому так? Спробуйте встановити терморегулятор неправильно і в будинку буде холодно, тому що він не зможе регулювати опалення.

Так само і в підборі пульта під конкретну систему теплої підлоги: у 90% випадків, неправильно підібраний терморегулятор змушує власника будинку мучитися з налаштуваннями щодня. А в решті 10% випадків, Власник налаштовує температуру в будинку тільки на близькому до комфорту рівні.

При проектуванні систем опалення в новому будинку або в процесі самостійного монтажу теплої підлоги (ТП) питання про підбір моделей терморегуляторів для керування роботою теплої підлоги постає досить гостро. Тому розберемося у різноманітті терморегуляторів та знайдемо оптимальний алгоритм вибору потрібної моделі терморегулятора.

Навіщо потрібний терморегулятор

Терморегулятор або пульт керування теплою підлогою необхідний для підтримки найбільш комфортних умов для людей та мінімізації витрат на опалення шляхом раціонального керування опалювальним обладнанням. Регулятори температури теплої підлоги допомагають увімкнути систему опалення перед поверненням з роботи, знизити навантаження на котел або тепловий насос у нічний час, не дати системі та будинку замерзнути під час відсутності людей вдома, а головне, автоматично підтримувати встановлену, найбільш комфортну для мешканців будинку, температуру у приміщеннях.
Термурегулятори з керуванням зі смартфона

Класифікація терморегуляторів

За типами розрізняють такі пульти:
  • за складністю управління/ціною – електромеханічні, цифрові з РК-екраном, програмовані з сенсорним екраном;
  • по навантаженням – для електричної або водяної теплої підлоги, для фанкойлів або вентиляторів; за типом установки – настінні, вбудовані або настільні, з провідним або бездротовим підключенням;
  • на кшталт управління – з контролем температури повітря та/або підлоги, тобто. з розташуванням датчика температури вбудованим у шарі теплої підлоги, та/або вбудованим у корпус терморегулятора;
  • за виконанням – для встановлення в кімнаті або за стіною в електрощиті на DIN-рейку;
  • за способом налаштування – з ручками, кнопками, із сенсорним екраном.

Підбір за типом електромережі

Насамперед, варто уточнити, для якого типу системи опалення ми підбираємо регулятор. Адже якщо у нас встановлений тепловий насос і по окремих кімнатах пластиковими трубами виконано розведення контурів водяної теплої підлоги, то нам потрібні терморегулятори, розраховані на струми навантаження до 3А, для контурів теплої підлоги з водою як теплоносій. А якщо будинок спроектований під електричну систему опалення, або окремі приміщення опалюються електричними кабельними системами, необхідні терморегулятори на струми до 16А для електричної теплої підлоги (ТП). При чому вся опалювана електричним ТП площа будинку розбивається на зони потужністю до 2,5 - 3,0 кВт, контрольовані окремими терморегуляторами. Рекомендується встановлювати окремі терморегулятори для різнотемпературних зон – кімнат: у ванній, кухні, холі чи спальні.
Чому важливо визначити, навіщо призначений терморегулятор? Тому що конструкція та принцип роботи пультів/регуляторів для цих двох випадків абсолютно різний. У першому випадку контролюється температура теплоносія (води) і дається команда на тепловий насос або котел. А у випадку електричної теплої підлоги, що живиться від мережі, вирішальну роль при виборі моделі відіграють потужність електрокабельного обігріву, а також величина струму навантаження (номінального струму), на яку розрахований терморегулятор. Є, щоправда, і універсальні регулятори, які можуть застосовуватися і для електричних, і водяних теплих підлог.
І ті, й інші терморегулятори контролюють температуру в приміщенні десь від +5 до +35 °C.


Підбір за типом управління

Механічні або електромеханічні терморегулятори управляються вручну. Це найдоступніший за вартістю вид контролюючих пристроїв у випадках, коли не потрібні зайві функціональні можливості пристрою. Ви поворотом коліщатка-рукоятки виставляєте потрібну температуру/уставку за потужністю нагріву в конкретній кімнаті або на систему теплої підлоги в загальному приміщенні. Тобто. тепла підлога нагріває приміщення, наприклад, до +20 °C, після чого нагрівання підлоги вимикається. Після остигання приміщення нижче заданої температури, обігрів вмикається знову. Зворотний зв'язок організований через виносні датчики температури. Деякі моделі допомагають контролювати роботу теплої підлоги як на обігрів, так і охолодження приміщень (перемикач зима/літо).
Як налаштувати механічний терморегуляторМеханічний терморелятор
На малюнку представлений механічний термостат Mycond Basic .

Цифрові електронні терморегулятори об'єднані у велику групу та широко представлені на ринку моделями від різноманітних брендів. Їхня відмінність – можливість за допомогою кнопок або сенсорів встановлювати температурні параметри та відображати дані на РК-дисплеї. На екрані з підсвічуванням Ви можете бачити показник поточної температури у приміщенні, за допомогою таймера встановити періодичність увімкнення опалення, настроїти режими для буднів або вихідних. Контроль температурних параметрів здійснюється через вбудовані датчики температури повітря або віддалені виносні датчики, що контролюють температуру підлоги.
Терморегулятор для теплої підлоги Mycond TouchТерморегулятори Mycond Touch
Приклад комбінованого терморегулятора для водяної та електричної теплої підлоги з цифровим дисплеєм Mycond Touch .

Електронні програмовані терморегулятори - пристрої з широкими можливостями максимальної економії енерговитрат. За допомогою таких програмованих термостатів налаштовуються необхідні температурні параметри, а також програмуються режими роботи – добовий, тижневий, для відпустки, економний, «антизаморозка» та інші. Тобто. система опалення сама включиться за годину до повернення додому, або не дасть замерзнути будинку або дачі у Вашу відсутність. Такий терморегулятор сам перейде з режиму «зима» на «літо», запам'ятає налаштування при вимкненні системи. Ви зможете налаштовувати мікроклімат через систему "Розумний дім" або через інтернет за допомогою смартфона. Такі терморегулятори оснащені зручним сенсорним екраном з інтуїтивно зрозумілими налаштуваннями.
Схема терморегулятора серії Elite від MycondПультр для теплої підлоги Mycond WIRELESS TOUCH
Приклад з ілюстрації: серія Elite від Mycond, а також серія Mycond WIRELESS TOUCH .

Вибір терморегулятора за потужністю, навантаженням

Термостат, що вибирається для електричної теплої підлоги, повинен вибиратися із запасом у 20-30% від потужності контрольованого поля ТП та відповідати допустимому навантаженню для даної моделі терморегулятора. При цьому враховується величина номінального струму, на який розрахований терморегулятор і величина напруги живлення.

Максимальне навантаження для терморегулятора відповідає потужності нагрівальних кабелів (матів/водяного ТП) +20-30%!

Підбір типу датчика температури

У паспортних даних кожного терморегулятора докладно описується, з якими типами датчиків може працювати цей пристрій. Цю інформацію можна отримати на сторінках описів моделей терморегуляторів у нашому інтернет-магазині.

1. Є моделі із вбудованим датчиком температури. Такий терморегулятор встановлюється подалі від приладів опалення, сонячного світла та дверних прорізів, тому що вбудований датчик NTC контролює температуру повітря в приміщенні і на його показання не повинні впливати протяги та сонячне випромінювання.

2. Є моделі терморегуляторів, пов'язані із зовнішнім – винесеним датчиком температури. Він розміщується в ізольованій трубці у шарі теплої підлоги посередині між сусідніми кабелями/трубками теплої підлоги. Датчик вимірює температуру підлоги, і при налаштуванні повинні враховуватися термоізоляційні властивості покриття (ламінату, паркету, ковроліну або керамічної плитки). Такий контроль температури підлоги особливо зручний, якщо теплою підлогою опалюється одна кімната, а не весь будинок.

3. Є виконання регуляторів теплої підлоги з комбінованим контролем за датчиками температури та підлоги та повітря, що застосовуються, наприклад, для більш потужних систем обігріву або підлоги з дерев'яним покриттям.

Способи встановлення /монтаж терморегуляторів для підлоги

Розрізняють моделі для вбудованого (у монтажні коробки як вимикачі освітлення) або накладного монтажу. Вони можуть монтуватися на стіні в кімнаті або поза приміщенням, в електрощиті на DIN-рейці. Є моделі з радіокеруванням - з трансмітером і приймачем, що не вимагають провідного з'єднання, і встановлюються будь-де в кімнаті на підставку.
Монтаж терморегулятора теплої підлоги

Підсумки

Дотримуючись цих перерахованих критеріїв легше визначитися, який саме потрібно купити терморегулятор для теплої підлоги під кожне конкретне застосування. Більш простий і дешевий електромеханічний, з цифровими кнопковими налаштуваннями або дизайнерська модель з сенсорним екраном і WiFi-налаштуваннями. Є більш надійні та функціональні моделі європейського виробництва (н-р, MYCOND, DEVI, VERIA), є також безліч терморегуляторів китайських та інших виробників.
Тепер, маючи отримані зі статті знання, Ви можете вибрати два шляхи: мучитися, копаючись у характеристиках цілої купи різноманітних моделей; або ж попросити наших фахівців підібрати Вам модель під конкретну, вибрану Вами теплу підлогу, і піти пити чай.

Популярні статті на тему опалення

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги