loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
13 грудня
30796
Ventbazar

Як вибрати, підібрати, розрахувати теплову завісу

Зміст
Як вибрати, підібрати, розрахувати теплову завісу
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як вибрати, підібрати, розрахувати теплову завісу

  1. Які бувають типи повітряних завіс
  2. Функції та можливості повітряних завіс
  3. Чи можна використовувати теплову завісу для опалення приміщень?
  4. Будова повітряно-теплових завіс
  5. Управління повітряними тепловими завісами
  6. Як підібрати теплову завісу – всі нюанси
  7. Покроковий підбір теплової завіси
  8. Конкретні моделі, перевірені часом
  9. Підсумки
Аспекти та нюанси підбору теплової завіси
Хто ще не стикався з таким поняттям як « повітряна теплова завіса » або «повітряно-теплова завіса» – це відмінний енергозберігаючий вибір для приміщень промислового або комерційного призначення, коли необхідно забезпечити запобігання втратам тепла/холоду через дверний отвір, вікна або ворота і відсікти зовнішній повітря від внутрішнього, якщо двері часто відчиняються або площа дверного отвору досить велика.

Такі пристрої з оригінальним дизайном можуть використовуватися в інтер'єрах офісів або приватних будинків, на виробництві або у комерційному секторі. Це незамінне обладнання для встановлення в супермаркетах, торгових центрах, адміністративних будівлях, у спортивних спорудах, аквапарках, на СТО або автомийках, у холодильних камерах, на складах, у сховищах, логістичних комплексах, готелях, медичних чи освітніх установах, ангарах тощо. .

Які бувають типи повітряних завіс

Поділяють серії повітряних завіс для суспільного чи промислового застосування.

Розрізняють такі виконання повітряно-теплових завіс за способом монтажу:
  • горизонтальні , встановлюються над дверними прорізами або воротами;
  • вертикальні , встановлюються ліворуч і праворуч, по одній або двох сторонах від прорізу;
  • колонні, що стоять з боків біля отвору;
  • стельові, кріпляться до стелі над отвором, або вбудовуються в конструкцію підвісної стелі.
Монтаж теплової завіси - види
Випускаються також повітряні завіси у вологозахищеному виконанні (IP54) – незамінні для автомийок, СТО або інших застосувань з умовами підвищеної вологості.

Розрізняють також повітряні завіси без нагріву та з нагріванням.

За типом нагрівального елемента бувають повітряно-теплові завіси з електричними або водяними нагрівачами. Бувають також завіси із газовим нагрівачем. Електричним нагрівачем можуть служити трубчасті ТЕНи з ребра, водяним - теплообмінник з гарячою водою, що циркулює в ньому, від системи з котлом опалення.
Нагрів повітря від теплової завіси

За витратами завіси з водяним нагріванням набагато економічніше, оскільки нагрівання гарячої води віддаленим котлом менш дороге, ніж електронагрів ТЕНами. Монтаж електричних завіс дешевший і простіший, але вимагає більших енерговитрат та потужності від мережі (380В).

Для приміщень, що добре опалюються або кондиціонуються, доцільно встановлювати завіси без функції обігріву, що створюють просто спрямований повітряний потік.
Розрізняють також окремі серії теплових завіс залежно від висоти установки та продуктивності (витрати повітря).

Функції та можливості повітряних завіс

Оскільки такі пристрої можуть встановлюватися горизонтально або вертикально по периметру отвору, повітряний потік, створюваний тепловими завісами, спрямований вздовж або впоперек відкритого прорізу дверей або проїзду. Тим самим відсікається проникнення зовнішнього повітря приміщення.

Взимку теплова завіса суттєво знижує тепловтрати (до 70 і більше %!) через дверний отвір, а це скорочує витрати на опалення. Влітку бар'єр із повітря, створюваний повітряною завісою, відсікає зовнішню спеку і скорочує витрати на кондиціювання.
Як працює теплова завіса та як її вибрати

Повітряно-теплова завіса захищає також внутрішні приміщення від усіх шкідливих факторів атмосферного повітря: попадання пилу або комах, чадних газів та диму, шкідливих запахів, алергенів або вологості, відокремлює приміщення, що сполучаються з різними температурними умовами.
Додатково теплова завіса може здійснювати фільтрацію повітря, тим самим покращуючи мікроклімат у приміщенні.

Ефективність роботи повітряно-теплової завіси залежить від багатьох факторів: від перепаду зовнішніх та внутрішніх температур і тисків, від висоти установки та конструкції будівель, від відкритості розташування та вітрового завантаження на будівлю.

Докладніше про те, що таке теплова завіса, її принцип роботи з усіма деталями, Ви можете дізнатися, пройшовши за посиланням .

Чи можна використовувати теплову завісу для опалення приміщень?

В ДБН В.2.5-67:2013 ОПАЛЕННЯ, ВЕНТИЛЯЦІЯ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ вказується, що:

Нагрів повітря тепловою завісою «Тепло, яке подається повітряними та повітряно-тепловими завісами періодичної дії, не слід враховувати у повітряному та тепловому балансах будівлі.»

Основна функція теплової завіси – знизити тепловтрати через відкриті прорізи дверей, воріт чи проїздів, створити повітряний бар'єр між різнотемпературними зонами.

Тому головними характеристиками теплової завіси є саме довжина і ширина, створюваного повітряного потоку з підігрітого завісою повітря взимку або струменя повітря, що не нагрівається, влітку для повного перекриття дверного проходу. А ці показники забезпечуються потужною витратою та швидкістю повітря, що подається вентилятором, та нагрівачами завіси. Якщо двері зачинені, а завіса продовжує працювати, - так, вона працює на обігрів приміщення. В цьому випадку, як і будь-який тепловий прилад, кожен кіловат електроенергії в добре утепленому будинку забезпечить 1 кіловат тепла, що достатньо для площі невисокого приміщення 10 м2. Теплова завіса може частково взяти на себе функцію нагрівання невеликого приміщення у перехідні сезони. Слід врахувати, що з вбудованих термостатах, при досягненні заданої температури нагрівач вимикається. А якщо двері відчинені постійно або відчиняються часто, повноцінно опалювати приміщення тепловою завісою ніяк не вдасться.
Теплова потужність повітряно-теплової завіси є деяким раціональним доповненням системи опалення, оскільки знімає частину навантаження із системи опалення, зменшуючи тепловтрати.


Будова повітряно-теплових завіс

Ефективні вентилятори, найчастіше діаметрального типу, з довгим робочим колесом захоплюють повітря з приміщення і направляють його через напрямні жалюзі плоским відсікаючим струменем. Забір повітря із приміщення проводиться через решітку зверху або ззаду корпусу. У моделях з функцією нагрівання потік повітря від вентилятора проходить через спіралі електричних ТЕНів або теплообмінник з гарячою водою, в цьому випадку потік повітря нагрівається і подається в зону дверного отвору, що захищається, підігрітим. У деяких промислових моделях завіс застосовуються інші типи вентиляторів.
Конструкція теплової завіси



Конструкція
1. ТЕНи, у водяній тепловій завісі дома ТЕНов -теплообмінник.
2. Автоматика керування
3. Вентилятор
4. Корпус із забірною решіткою
5. Направляючі жалюзі
6. Кронштейни кріплення
7. Бічна частина корпусу
8. Кришки бічні


Управління повітряними тепловими завісами

Усі налаштування можуть здійснюватися за допомогою пульта на самій завісі, за допомогою провідного чи дистанційного пульта керування.

За допомогою пульта можна вмикати або вимикати теплову завісу, вибирати швидкість обертання вентилятора, налаштовувати потужність нагріву, встановлювати режими роботи

Як підібрати теплову завісу – всі нюанси

Що враховується під час вибору моделі:
  • ширина та висота вхідного/в'їзного отвору;
  • довжина повітряного струменя від завіси, що дорівнює або перевищує висоту отвору дверей;
  • напруга живлення 220 або 380;
  • продуктивність та теплова потужність теплової завіси;
  • температурні параметри повітря всередині та зовні приміщення.


Покроковий підбір теплової завіси

Розрахунок потужності теплової завіси проводиться з використанням формули:

{callback:1}V x T x K=n ккал/год , де:
V – Об'єм кімнати, на яку підбирається виріб;
T – температурна різниця (враховується зовнішня температура, наприклад, -3°, і бажана внутрішня, наприклад, +24°. Тому T=21);
K – коефіцієнт втрати тепла (обчислюється за рівнем ізоляції);
n – потужність, яку потрібно отримати після обчислення за формулою, визначається ккал/ч. Отримане число далі необхідно перевести в кВт за принципом 1 кВт = 860 ккал/год.

Розглянемо послідовність вибору повітряної теплової завіси з підігрівом для дверей 1,5м заввишки 2,5м.
1. Довжина повітряної завіси повинна дорівнювати або перевищувати ширину дверного отвору.
Правильний та неправильний монтаж теплової завіси
Зверніть увагу! На малюнку вказано, що ліворуч - неправильно виконаний монтаж. Чому? На варіанті зліва була припущена помилка ще при підборі, тому що теплова завіса є нижчою, ніж висота дверей. Виходячи з цього, зверху утворюється простір, через який надходитиме холодне повітря. На малюнку праворуч підбір виконаний правильно, тому що ширина теплової завіси дорівнює ширині дверей з точністю.
2. Довжина струменя повітря повинна відповідати висоті (ширині) дверей. Н-р. При висоті установки завіси 2,3 м швидкість струменя повітря близько 5-7 м/с на виході теплової завіси та близько 2,2 м/с на рівні підлоги; при висоті установки 3,7 м на виході швидкість потоку 9,6-11 м/с, на рівні підлоги – 2,3 м/с. При недостатній по довжині повітряного струменя робота теплової завіси буде неефективною, тепловтрати відразу зростають. Фахівці рекомендують, що довжина термічної завіси для гарантованого перекриття дверного отвору, повинна бути на 10 см більше ширини дверей.

3. Головна вимога для ефективної роботи повітряної завіси: швидкість повітря біля підлоги має бути близько 2 м/с!
Швидкість повітря теплової завіси
4. Продуктивність, теплова потужність та модель теплової завіси підбираються за технічними характеристиками, що надаються виробником.

Варто відзначити, що наявність дверного тамбуру дозволяє мало не вдвічі знизити потужність теплової завіси, адже втрати тепла через дверний отвір або ворота в цьому випадку набагато менші. За можливості регулювання продуктивності зручно підбирати потрібну теплову потужність завіси для конкретних зовнішніх умов, для більш теплої або холодної погоди.
Точніший професійний підбір моделі проводиться з використанням спеціальних теплотехнічних розрахунків та програмного забезпечення, пропонованого виробниками.

Конкретні моделі, перевірені часом

Пропонуємо невеликий огляд новинок від провідних виробників повітряних теплових завіс.
Дизайнерська та неповторна серія Wing від відомого польського виробника VTS EUROHEAT включає моделі завширшки від 1 до 2 метрів, з водяним теплообмінником, з електронагрівом та повітряні завіси без нагріву.
Огляд теплової завіси Wing VTS
Всі моделі є універсальними: можуть монтуватися вертикально або горизонтально. При комплектації оригінальним контролером управління WING регулюється швидкість обертання вентилятора та вибирається теплова потужність для моделей з електронагрівом. Низький рівень шуму вентиляторів, двигунів AC або EC. Моделі з водяним нагріванням, із клапаном із сервоприводом, мають два робочі стани – із включеним нагріванням або без нагрівання. Довжина повітряного струменя завдяки ефективному вентилятору для завіс з нагріванням – до 3,7 м, без нагрівання – до 4 м!

Варто звернути увагу на серію NeoClima (Action Clima) INTELLECT "Х" грецького виробництва. Це новий крок до покращеної функціональності теплових завіс. Вони можуть не тільки захищати внутрішній мікроклімат від зовнішніх впливів, але й працюють на обігрів приміщень.
Теплова завіса intellect_x - правила підбору
Під'єднана до автоматики вхідних дверей, така завіса після закривання дверей переходить у режим тепловентилятора зі збільшеною температурою нагрівання (до +60 °С) повітря, що виходить, і зниженою швидкістю потоку. Якщо обігрів не потрібен, після закривання дверей завіса вимикається. Це забезпечує значне зниження енерговитрат на експлуатацію завіси.

Ширина прорізу від 0,8 до 2 м, висота -2,5 м. Живлення – 3 фази. Переваги – кріпиться на стелі чи стіну, має ІЧ-пульт управління. Недоліки: немає вертикальної установки, немає вбудованих фільтрів.
Цікаві також моделі провідного виробника надійної кліматичної техніки SOLER&PALAU серії COR-N . Вони розраховані на установку у прорізи від 1 до 2 метрів шириною на висоті до 3м і забезпечують швидкість потоку на рівні підлоги до 2,6 м/сек. Це відмінні показники ефективної роботи тангенційних безшумних вентиляторів, що використовуються в конструкції цих завіс. У серії є моделі з електричними нагрівачами та без них. Електронагрів двоступінчастий.
Теплова завіса soler_palau cor-n
Переваги: з ручним або автоматичним керуванням, можливе встановлення кількох завіс у ряд, керування одним пультом кількох завіс. 2х швидкісний пульт – для керування до 5 завіс без нагрівачів, 3х швидкісний пульт – для керування до п'яти завіс з електронагрівачами. Усі моделі постачаються з пультами керування. Недолік: лише горизонтальне встановлення.
Теплова завіса Olefini Mini 800s Intellect – інноваційна новинка від провідного європейського виробника. Вона максимально насичена передовими удосконаленнями, встановлюється на ширину отвору від 0,8 до 2 м, на висоту до 3 м. Корпус із нержавіючої сталі має максимально ергономічний дизайн. Інтелектуальне плавне керування швидкістю обертання вентилятора забезпечує потрібний режим та тиху роботу пристрою. Можуть працювати в режимі повітряної завіси та роботу на нагрівання. Виконання з електронагрівачем.
Огляд теплової завіси Olefini
Переваги: високопродуктивний перехресноточний вентилятор з розміщенням двигуна ліворуч, праворуч або центром; пульт на корпусі та дистанційне керування за допомогою ІЧ-пульта, регулювання режиму роботи вентилятора. Термостат і кінцевий вимикач дозволяють організувати кілька режимів роботи: повітряна завіса без нагріву та зв'язку з кінцевим вимикачем, повітряна завіса з нагріванням, обігрівач, повітряна завіса з роботою від кінцевого вимикача.
Як правильно підібрати завісу для збереження тепла

ПІДСУМКИ

1. Отже, обираючи модель теплової завіси, краще отримати консультацію фахівців. Адже не лише цінова характеристика має значення, ефективність роботи та правильний вибір моделі гарантують максимальне зниження експлуатаційних енерговитрат, покращення комфортних умов та найкращі умови для життя, роботи чи бізнесу.

2.
Монтаж обладнання теж має важливу роль, тому що не всі фахівці враховують: стан об'єкта, необхідний параметри розміщення обладнання при монтажі, розбиратися в електриці і в принципі роботи.

3.
Обладнання краще купувати в ліцензованих компаній, які можуть охопити весь комплекс послуг, надати всі належні документи на устаткування. Інакше Ви думатимете про прислів'я «Скупий платить двічі».


Інші корисні статті на тему:


Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги