loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
25 жовтня
5453
Ventbazar

Як правильно підібрати та вибрати побутовий рекуператор

Зміст
Як правильно підібрати та вибрати побутовий рекуператор
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як правильно підібрати та вибрати побутовий рекуператор

 

Зміст:

  1. Можливості рекуператорів
  2. На що звертати увагу при виборі моделі рекуператора
  3. Висновки


Якщо вам вже знайоме таке поняття, як «рекуператор повітря» значить перший крок зроблено у напрямі комфортного життя. Залишилось тепер лише правильно його підібрати.
 
У цій статті ми підкажемо, який рекуператор повітря вибрати для кожного конкретного об'єкта, як легко розібратися в його властивостях, і як підібрати модель з найкращим функціоналом. Оскільки розрізняють побутові, напівпромислові та промислові моделі рекуператорів, уточнимо, що тут ми обмежимося вентиляційними пристроями побутового та напівпромислового призначення.

Можливості рекуператорів

Що таке рекуператор та принцип його роботи ми вже з'ясували раніше. Тепер варто поглибитись особливо, на які варто звернути увагу при виборі та купівлі серед широкого асортименту на ринку. 
 
Побутові рекуператори відносяться до децентралізованих систем вентиляції, оскільки пристрої компактно монтуються у зовнішню стіну будівлі, створюючи повітряні канали для подачі та видалення повітря, минаючи загальну вентиляцію будівлі:
 
Теплообмінники можуть працювати: 
 
  • тільки на подачу,
  • тільки на витяжку,
  • реверсивну подачу та витяжку з регенерацією тепла через 58-70 сек або одночасним протитечією,
  • на нічне провітрювання,
  • в режимі рециркуляції на очищення внутрішнього повітря, 
  • з підігрівом повітря подачі,
  • з фільтрацією та знезараженням повітря. 
Взимку такі пристрої зберігають тепло будинку, а влітку зменшують температуру зовнішнього розігрітого повітря, що надходить усередину.
 
Оскільки складно розібратися в різноманітності моделей побутових рекуператорів та їх можливостей, у цій статті ми постараємося дати кілька професійних порад щодо вибору рекуператора.

На що звертати увагу при виборі моделі рекуператора
 

Як вибрати побутовий рекуператор? Представимо кілька основних критеріїв, на які необхідно звернути увагу.
 
Продуктивність рекуператора повинна бути достатньою для подачі потрібної кількості повітря для тієї кількості людей, яка знаходиться у приміщенні.
Для кожної людини в кімнаті для підтримки комфортного та здорового мікроклімату необхідно подавати певну кількість свіжого повітря. При цьому необхідно врахувати такі дані, обумовлені у Державних Будівельних Стандартах (ДБН В.2.5-67:2013 та ДСТУ EN 15251).
 
До адміністративного приміщення, де знаходиться n людина, за годину має подаватися така кількість повітря (Ltot):
 
Ltot = n x qp + S x qB, м3 /година
 
де:

qp– питома витрата зовнішнього повітря на людину, дм3/(з чол.)
 
qB – питома витрата зовнішнього повітря на розведення будівельних забруднень, дм3/(с&м2 )
 
S — площа приміщення, м2.
 
Для адміністративного приміщення в 30 м2, де знаходиться 8 людей, має подаватися:
 
8 х 7 + 0,7 х 30 = 77 м3 повітря на годину.
 
Для житлових кімнат ДБН В.2.5-67:2013. Опалення, вентиляція та кондиціонування наведено інші норми:
 
За цими та європейськими нормативними даними приймають, що для оптимальних умов для однієї людини на годину необхідно подати від 12 до 25 — 36 м3 свіжого повітря на годину.
 
Якщо продуктивність рекуператора становить 120 м3/год, значить він задовольняє потребу у свіжому повітрі для 3-4 осіб, що одночасно перебувають у кімнаті.

Слід також врахувати тип приміщення, де встановлюються вентиляційні пристрої — норми для повітрообміну у спальнях чи кухнях відрізняються. У спальнях та вітальнях рекомендують організовувати приплив повітря, а з ванних, санвузлів та кухні має проводитися витяжка повітря, щоб уникнути перетоків забрудненого повітря в житлові кімнати.

У офісних приміщеннях є багато тепловиділень від техніки та працюючих співробітників, у спортзалі є надлишки тепла та вологи. Для мінімаркету, класу школи чи кімнат у дитячому садку варто врахувати. кілька факторів: кількість людей, вологість повітря та кількість забруднюючих речовин або CO2. Всі ці фактори враховуються при підборі децентралізованих вентиляційних установок.

Необхідно вибрати схему роботи рекуператорів.
  • Проветриватель (например,Tion) может устанавливаться только на приток, а отработанный воздух удаляется в естественную вытяжку.
 
  • Противоточный рекуператор ПРАНА, который работает одновременно на приток и вытяжку, может полноценно обеспечить вентиляцию отдельно взятого помещения. Причем приток превышает вытяжку, что обеспечивает гарантированный переток воздуха в комнаты с вытяжными каналами.
 
  • Модели полупромышленной серии рекуператоров ПРАНА с присоединением воздуховодов могут обслуживать несколько комнат или всю квартиру. Приток и вытяжка воздуха осуществляются одной установкой.
  • Установки, работающие в реверсном режиме, производители рекомендуют устанавливать парами. Так нет колебаний баланса воздухообмена в квартире или в доме в целом. Когда один рекуператор, например, 60 секунд работает на приток, другой одновременно работает на вытяжку. Через 60 секунд направление воздуха меняется вентиляторами установок на противоположное. Периоды работы до реверса у установок разных брендов различны. Для качественной вытяжки на кухне или в ванной стоит дополнительно установить вытяжные вентиляторы. 
 
 
Мы рассказали об основных схемах, но конкретную схему монтажа и выбор количества рекуператоров для каждой планировки здания и назначения помещений во избежание ошибок лучше обсудить со специалистами.
 
Для установки бытовых рекуператоров имеет значение этажность здания. Рекуператоры из-за сильных порывов ветра не стоит устанавливать в квартирах выше 5-го этажа, особенно если место установки в здании открыто всем ветрам. Сильный ветер может плохо влиять на продуктивность вентиляторов у рекуператоров и на качество теплообмена, расчет следует делать с учетом менее слабой естественной вытяжки из-за высоты этажа.
 
На верхних этажах рекомендуем устанавливать проветриватели-бризеры TION — компактные приточные установки с подогревом и очисткой воздуха, либо приточно-вытяжные установки - комнатные или на квартиру.
 
Для расчетов и выбора модели имеет также значение планировка помещений.

Имеются ли двери между отдельными комнатами, есть ли щель для перетока воздуха под дверью, комнаты проходные или нет, проходит ли воздух свободно из жилых помещений в кухню и ванную. Учитывается также постоянная или периодическая работа и продуктивность вытяжных вентиляторов в ванной и санузле, в вытяжном зонте на кухне.
 
Кроме того, необходимо учесть функциональные возможности отдельных моделей.
У современных рекуператоров реализованы следующие функции и режимы:
 
 Фильтрация и очистка воздуха от пыли, аллергенов и вирусов, вредных запахов и газов (пример - бризеры TION с высокоэффективной многоуровневой фильтрацией воздуха);

 Подогрев приточного воздуха;

 Ступенчатое или гибкое регулирование скорости вентилятора (примеры - рекуператоры VENTS серий ТВИНФРЕШ и ТВИНФРЕШ КОМФО, Maico серии PP, BLAUBERG серии VENTO);

 Возможности работы в режимах подачи, вытяжки, с рекуперацией или без нее, в режиме рециркуляции внутреннего воздуха и его очистки;

 Рекуперация тепла до 94-97%;

 Контроль качества воздуха по датчикам температуры, влажности, атмосферного давления, концентрации CO2;

 Мониторинг состояния воздуха (у бризеров Tion, Prana);

 Работа в экономном и малошумном «ночном» режиме;

 Работа в автоматическом режиме по показаниям датчиков, оценивающих качество воздуха;

 Ручное, проводное и беспроводное управление, управление одним, парой или группой рекуператоров, Он-лайн управление вентиляцией через ПК. смартфон или планшет.
 
Эти функции и особенности важны и учитываются для установки рекуператоров в домах, с которыми по соседству идет строительство или находится загруженная автомагистраль, когда в доме есть маленькие дети, когда важна вентиляция нескольких комнат или нужно централизованное управление вентиляцией.  
 
При выборе учитывается дизайнерское исполнение моделей рекуператоров, удобство и возможности световой индикации, а также удобство управления рекуператором.
 
Не завадить при виборі моделі вивчити споживчий рейтинг рекуператорів.
Отримавши інформацію, які кращі моделі рекуператорів мають найбільший попит, ви отримаєте гарантовано більш перевірену установку як за ціною, так і за якістю. Більше інформації можна отримати, відвідавши шоу-рум, де представлено для порівняння кілька чи багато моделей побутових рекуператорів.
 
Крім того, непогано вивчити відгуки та рекламації клієнтів, які вже встановили подібні пристрої. Часто скаржаться на невідповідність заявлених показників ККД, шум і протяги через неправильну установку. Не повторюйте чужих помилок - вибирайте перевірені у роботі вентиляційні пристрої.
 
Крім того враховуються особливості електропідключення рекуператорів та способи монтажукорпуси пристрою.
 
Конструкція рекуператора розрахована на встановлення під нахилом у зовнішню стіну певної товщини — 300-600 мм. Для пробивання каналу у зовнішній стіні використовуються різні способи, але краще залучити фахівців із установкою для алмазного буріння. Вони все зроблю акуратно, швидко та чисто. Обов'язково передбачається теплоізоляція навколо корпусу пристрою та герметизація зазорів у стіні будинку. Причому слід знеструмити приміщення до проведення монтажних робіт та прокладання прихованої електропроводки до панелі керування. Для моделей з бездротовими пультами потрібна лише розетка для підключення живлення до рекуператора.

Швидкий та безпечний, і, головне — безпомилковий монтаж краще довірити фахівцям з монтажу та налагодження вентсистем, звичайно - з перевіреної компанії.
 
Залишається визначити: який вибрати бренд, виробляє рекуператори повітря.
Найпопулярніші виробники рекуператорів, представлені на вітчизняному ринку, це компанії ВЕНТС VENTS (Україна ), Maico (Німеччина), PRANA (Україна), VAILLANT(Німеччина),  MITSUBISHI ELECTRIC (Японія).

Відмінно працюють на подачу свіжого повітря бризериTION (Росія).

Звертаємо увагу на серію німецьких рекуператорівБлауберг Венто Експерт:
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS WI-FI,  
BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 W,
BLAUBERG VENTO EXPERT PLUS. 

Висновки

При природній вентиляції мається на увазі, що при різниці тисків і температури повітря в кімнатах усередині приміщення і зовні, виникає перетікання внутрішнього повітря з житлових зон на кухню та ванну, і видалення його у вентиляційні витяжні канали, що проходять усередині квартири.

Навіщо потрібна у квартирі вентиляція та витяжка на кухні

Рекуператори повітря – енергозберігаючі компоненти сучасних вентиляційних систем Основне завдання цього пристрою: передавати тепле повітря (енергію) від повітря, що видаляється припливному. Таким чином, клієнт може економити на опаленні.

Рекуператор повітря - що це таке і як він працює

Побутові рекуператори повітря - це компактні місцеві енергозберігаючі вентиляційні пристрої, які працюють на приплив свіжого повітря та витяжку відпрацьованого.

Рейтинг рекуператорів. Порівняння та топ 7 побутових рекуператорів України

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги