loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
12 квітня
3141
Ventbazar

Центральне кондиціювання та вентиляція приміщень на етапі Shell and core

Зміст
Центральне кондиціювання та вентиляція приміщень на етапі Shell and core
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Центральне кондиціювання та вентиляція приміщень на етапі Shell and core

Багато офісні будинки здаються в оренду або ж на продаж саме на стадії Shell and Core, і нові власники починають роботу з ними по оформленню та забезпеченню необхідними системами. Саме на цій стадії проектується система вентиляції та кондиціювання офісу, і саме на цій стадії це потрібно робити. Тому ми поговоримо з Вами про цей момент, щоб Ви були озброєні належними знаннями та прикладами реалізації для найкращої організації у своєму офісі.

Shell and Core – це етап підготовки офісного центру до роботи на стадії готового каркасу будівлі. Тобто це означає, що офіс побудований і готовий до покупки, але всередині відсутня ремонт, дизайн, інженерні мережі, в тому числі і вентиляція/кондиціювання/опалення та багато іншого. По суті, такий офіс можна порівняти з квартирою-новобудовою, але такий варіант відмінно підходить для тих, хто бажає облаштувати свій офіс самостійно, створити в ньому свій єдиний стиль. На етапі Shell and Core найкраще займатися проектуванням та монтажем системи вентиляції та кондиціонування - розрахунок потрібних даних буде найбільш точним, а ціна проекту буде набагато дешевшою, ніж у вже готовому офісі.

централізована система вентиляції та кондиціювання в офісі

Система вентиляції та кондиціювання сучасної офісної будівлі повинна відповідати певним вимогам. Кожна система повинна мати можливість досягнення окремих параметрів повітря для різних офісних блоків. Ці параметри стосуються температури і вологості повітря. Кліматичні системи повинні працювати цілодобово, безперервно охолоджуючи повітря в серверних кімнатах та зберігаючи температуру у робочих приміщеннях на рівні 22-23 градусів. Стандартний повітрообмін має становити 60 м.куб. на 10 м. кв. та здійснюватися один раз на годину.

Системи вентиляції в офісі

Проектуючи систему вентиляції для офісів , необхідно розуміти, наскільки будівля буде завантажена. Наприклад, зрозуміло, що в офісах класу А робочі місця не будуть розміщені занадто щільно. Але з іншого боку, власник бізнесу не зможе надати кожному співробітнику повноцінні 10 квадратних метрів з огляду на вартість оренди такого офісу. У класифікації зазначено, що 60 куб. свіжого повітря подається на 10 кв. При цьому українські норми стверджують, що для кожного працівника потрібно подати 60 куб. кожну годину, з чого випливає, що в офісі для кожного співробітника виділяється 10 м. кв., що практично не здійснюється ніколи.

Можливо, розробники класифікації враховували не вітчизняні СНІПи, а європейські норми та стандарти. Наприклад, у Англії кожного офісного службовця виділяється близько 40 м.куб./час. Відповідно, для кожного співробітника в лондонських офісах призначено лише 6,6 м.кв., що виглядає реальніше, ніж 10 м.кв.

Причиною таких розбіжностей може бути те, що радянські, а потім і українські стандарти вентиляції є досить жорсткими порівняно з європейськими країнами. У значенні 60 м.куб./год існує достатній запас. Якщо вивчити дослідження вітчизняних фахівців, стане відомо: для комфортного перебування в приміщенні людині достатньо приблизно 38 м.куб./год. Але не завжди існує можливість оптимально розподілити повітря, щоб до робочого місця воно дійшло в повному обсязі. Тому в необхідному стандарті враховуються всі можливі повітровтрати.

Реальність така, що ми працюємо в Україні, проектну документацію затверджують українські державні органи, тому необхідно вважати повітрообмін, враховуючи стандарт 60 м.куб./год. на одного співробітника або 60 м.куб./год. на 6-7 м.кв. корисної площі .

Система кондиціювання: опалення офісу взимку

кондиціювання офісу в жарких умовах - як зробити офіс прохолодним
Офісна будівля повинна оснащуватися системою вентиляції , яка здатна видаляти забруднене повітря та забезпечувати 60 м.куб. свіжого повітря за годину для однієї людини. Така вимога застосовується до офісів усіх класів, адже така цифра є мінімумом відповідно до вітчизняних норм.

Кліматична система має доповнюватися обладнанням для зволоження повітря . Не варто нехтувати зволоженням повітря, адже взимку вологість внутрішнього повітря лише 15-20%. Тим не менш, багато хто досі вважає питання зволоження капризом та дорогим задоволенням, тому так рідко зустрічаються будинки з централізованою системою зволоження.
{callback: 1}


Система кондиціонування офісної будівлі має забезпечити підтримання температури повітря на рівні 22-23 градусів. Такі показники дуже легко досяжні в теплу пору і за допомогою найзвичного кондиціонера . Набагато важче із виконанням цього завдання взимку, адже не будь-яка система опалення може працювати ефективно. Тому взимку для додаткового ефекту обігріву багато хто включає кондиціонери, щоб отримати комфортну температуру.

Якщо ж у частині будівлі відсутні зовнішні стіни або вікна, то втрат практично немає, і повітря прогрівається через активне використання освітлювальних приладів, комп'ютерної та іншої офісної техніки, великого скупчення людей. Наприклад, один елітний бізнес-центр у Києві має фасад зі скла, який цілорічно забезпечує велике надходження тепла. Але, як доповнення, вони все одно використовують кондиціонери для підігріву в дуже холодні дні. Внаслідок цього на південній стороні була встановлена додаткова система кондиціонування VRV 3 DAIKIN , яка забезпечує оптимальні температурні значення повітря протягом усього року.

Зі нагріванням внутрішнього повітря взимку виникають технічні проблеми. Система кондиціонування чиллер-фанкойл функціонує виключно у теплий період (весна, літо, осінь). Як і традиційна спліт-система, мульти-спліт система. Але є два рішення:

  • встановити дуже потужну вентиляцію, яка подаватиме велику кількість повітря з підігрівом. В офісі з великою кількістю співробітників взимку кратність повітрообміну може бути 9-10, і це не буде страшною цифрою. Мало хто користується таким рішенням через дорожнечу та незручність такої системи.
  • змонтувати спеціальну систему кондиціонування, яка нагріватиме повітря в холодну пору. Використання чилерів промислових, холодильних машин з водяним охолодженням та градирні з гліколевим теплообмінником, спеціальних мультизональних систем робить рішення цілком реальним.

Щоб функція регулювання температури в різних офісних зонах, встановлюють систему кондиціювання з локальними температурними доводчиками. З цим чудово справляються внутрішні блоки мультизональної системи або фанкойли .

Вартість системи вентиляції та кондиціювання на стадії Shell and Сore

рішення щодо реалізації системи вентиляції в офісі Організація такої системи з нуля для офісної будови класу А коштує від 100 до 170 у.о. за м. кв. Сьогодні більшість бізнес-комплексів здаються на стадії Shell and core, тому вартість виходить набагато нижчою. На етапі будівництва Shell and core лише загальнодоступні блоки передаються готовими до експлуатації, а орендовані приміщення орендарі закінчують самостійно з огляду на всі індивідуальні потреби. Так, що стосується вентиляції та кондиціювання: орендарю надаються відводи для повітроводів, відводи для приєднання фанкойлів тощо.

Для офісів класу А ця система найбільш підходяща, адже орендарі часто мають додаткові побажання щодо якості мікроклімату та можуть їх втілювати. Така ідея здачі об'єкта цілком підходить і для інвесторів, і для власників офісних центрів, адже при цьому суттєво знижуються витрати на встановлення вентиляції та кондиціювання та становлять від 75 до 150 у.о. за м. кв.

Приклад організації систем вентиляції та кондиціювання на стадії Shell and Core

пример системы вентиляции и кондиционирования в офисе

Розглянемо як приклад чотириповерхову офісну будову, загальна площа якої 7200 м. кв. Стелі – 3,5 м. Також у будівлі є два крила. Теплова енергія утворюється від води від ІТП (температура 90/70).

Повітря до будівлі подається з урахуванням необхідної норми 60 м.куб./год для одного співробітника. Для цього використовуються два центральні кондиціонери «ASYS», які встановлені кожен в окремому крилі будівлі. Корисною площею цього бізнес-центру є 80% загальної площі, тобто 5760 кв. м, решта відводиться під приміщення загального використання. Якщо один працівник займає площу 7 м.кв., то в офісній будівлі можуть працювати 820 осіб. Відповідно повітрообмін повинен становити 820х60=49000 м.куб./год.

Для обслуговування офісів встановлено дві витяжки, окреме витяжне обладнання усуває забруднене повітря із санвузлів та приміщень для перекурів.

Вертикально крізь усю будівлю проходять стояки, які є повітропроводами відприпливно-витяжних установок . Для кожного орендаря передбачено відведення з пожежним та дрюссель-клапаном.

Кондиціювання приміщень забезпечується комплексною системою. Центральний кондиціонер охолоджує зовнішнє повітря до 23 градусів. У результаті приміщення потрапляє не тепле зовнішнє повітря, а вже потік з оптимальним температурним значенням.

Основна роль охолодженні відводиться фанкойлам. Передбачати їх кількість на стадії shell&core дуже складно, тому заводиться для кожного орендаря траса з холодною водою для охолодження його офісних приміщень.

Джерелом холоду виступає чиллер-моноблок із повітряним типом охолодження McQuay, потужність якого з холоду дорівнює 770 кВт. Чиллер розміщений неподалік офісної будівлі, тому були проведені додаткові роботи з мінімізації рівня шуму від його роботи.

Цікаві пропозиції у статтях:

Вентиляція в офісі. Підбираємо вентиляцію до офісу

Чим ризикує власник офісу з неякісною вентиляцією?

Мультизональні системи кондиціювання VRV та VRF. Призначення та переваги

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги