loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
28 вересня
24963
Ventbazar

Як підібрати канальний вентилятор? 7 факторів швидкого підбору

Зміст
Як підібрати канальний вентилятор? 7 факторів швидкого підбору
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як підібрати канальний вентилятор? 7 факторів швидкого підбору

Зміст:
Вибір канального вентилятора

Вентиляція на основі канального вентилятора – одна з найсучасніших та найпопулярніших вентиляційних систем. Її особливість у тому, що вона монтується безпосередньо у шахти повітропроводів. Серед головних переваг канальної вентиляції компактність та простота монтажу. При цьому канали та обладнання можна встановлювати між підвісною та основною стелею, що не завдасть труднощів при подальшій реалізації різноманітних проектів дизайну як житлових, так і виробничих та складських приміщень.

Чинник 1. Що потрібно розуміти ще до процесу підбору

Канальні вентилятори приховано монтуються в систему повітроводів у стельовому просторі або у вентиляційних каналах, а також між підвісною та основною стелею.

Як вибрати канальний вентилятор

Перше, з чим ви зіткнетеся, це вибір найбільш підходящої по продуктивності та енергоефективності моделі вентилятора. Вона має бути з найкращими технічними показниками для підтримки необхідних параметрів мікроклімату, щоб ідеально вписатися саме у ваш проект.

При виборі моделі канального вентилятора для вентиляції необхідно враховувати, що такий вентилятор зазвичай встановлюється в комплекті з допоміжними пристроями та аксесуарами. Вибраний вентилятор повинен доповнити найкращу комбінацію компонентів системи, яка підходить для поставленої мети.

Багато залежить і від виробника приладу, адже він відповідає за якість роботи вентилятора, за його термін служби та інші важливі властивості. Якщо підійти до аспекту вибору бренду не серйозно, то можна зупинитися на найкращому варіанті на ринку, і тоді є ризик, що система вентиляції не буде працювати, як потрібно для вашого приміщення. Щоб допомогти вам у цій нелегкій справі, ми склали рейтинг виробників канальних вентиляторів , серед якого ви точно знайдете ідеальний варіант для себе і за ціною, і за якістю.

Чинник 2. Де і навіщо застосовуються

Схема вентиляції

Такі вентилятори можуть застосовуватись:

  • для витяжних чи енергоефективних припливно-витяжних вентиляційних систем приватних будинків чи квартир;
  • в енергоефективних системах вентиляції офісних будівель чи центрів;
  • для систем механічної вентиляції комерційних об'єктів;
  • у вентсистемах зі спеціальними вимогами щодо чистоти та рівня шуму для лікувальних закладів;
  • у системах з регульованою продуктивністю для навчальних чи адміністративних будівель;
  • для потужних систем вентиляції з очищенням, підігрівом чи охолодженням повітря виробничих приміщень.

Чинник 3. Типи вентиляторів для канального монтажу

Розрізняють три види канальних вентиляторів: для круглих або прямокутних повітроводів, а також змішаного типу. Стикування вентиляторів з повітропроводами відбувається через приєднувальні діаметри, стикувальні фланці та гнучкі з'єднувальні вставки. Деякі моделі монтуються безпосередньо усередині повітроводів. При цьому сучасні моделі абсолютно безшумні, що в свою чергу не принесе вам жодного дискомфорту. Більше про переваги тихих вентиляторів для канального монтажу ви можете прочитати тут.

Системи з вентиляторами під круглі димарі розраховані на меншу витрату повітря (до 14000 м3/год).

Вентилятори на меншу витрату повітря

Вентилятори, що монтуються в системах з квадратними або прямокутними повітропроводами, більш продуктивні (до 26800 м3/год).

Вентилятори для прямокутного повітроводу

Самі вентилятори можуть мати круглий або прямокутний (кубічний) корпус .

Чинники 4. Які характеристики потрібно враховувати при виборі канального вентилятора?

Головне завдання вентиляції – забезпечити нормативний повітрообмін, тобто. подати достатню кількість свіжого повітря для підтримки необхідних показників мікроклімату, найбільш комфортного для життя та діяльності людей. Норми повітрообміну встановлені державними будівельними нормами (ДБН). Наприклад, для житлових приміщень такі норми наведені у таблиці.

Витрата вентиляційного повітря для житлових приміщень

Виходячи з цих норм і обсягу приміщень, визначають необхідну з витрати повітря на годину продуктивність вентилятора, що працює на подачу/витяжку.

Особливу увагу зверніть на продуктивність вентилятора – так ви зможете зрозуміти, яка модель найбільше підходить для вашого приміщення.

Продуктивність вентилятора можна дізнатися за формулою:

L=VxK,

Де: L - продуктивність, яка повинна бути у вентилятора, щоб впоратися з поставленим перед ним завданням, м3/годину; V - обсяг приміщення (добутку S площі приміщення, на h - його висоту), м3; K - норма повітрообміну для різних приміщень (див. другу колонку табл.).



Європейські рекомендовані норми повітрообміну

Душові та лазневі (побутові) 5 - 10
Туалети (побутові)
5 - 10
Кухні (побутові)
10 – 15
Житлові кімнати
3 - 5
Спальні приміщення
2 - 4
Офіси
4 - 6
Зали засідань
7 - 10
Коридори
3 - 4
Клубні приміщення
8 - 10
Кухні (професійні)
20+
Ресторани
8 - 12
Кафе
10 - 12
Їдальні
8 - 12
Магазини
8 - 10
Школи
3 - 6
Перукарні
10 – 15
Пральні
10 – 15
Туалети (громадські)
10 – 15
Душові (суспільні)
10 – 15
Банні (суспільні)
10 – 15
Складські приміщення
3 - 10
Майстерні
6 - 10
Гаражі
6 - 10


При підборі також враховуються: призначення приміщення, тип вентилятора (для систем з круглими або прямокутними повітроводами), спосіб та можливості монтажу, з AC або EC двигуном, напруга живлення, клас захисту, акустичні характеристики та інші параметри. До моделі обраного вентилятора підбираються аксесуари (клапани, шумоглушники, фільтри тощо) та можливу автоматику управління (датчики температури та вологості, регулятори швидкості обертання, приводи та пульти управління).

{callback: 1}

Крім цього при розрахунку враховують, який запас з витрат повітря та тиску необхідно врахувати для подолання всіх місцевих опорів від фільтрів, нагрівачів, дифузорів, клапанів та протяжності повітроводів.

Знайте, що при додаванні аксесуарів до системи вентиляції зростає тиск. Цей момент – опір повітря, слід враховувати, коли прораховуєте продуктивність.

Такий розрахунок найкраще довірити спеціалістам, які мають кваліфікацію для проектування вентиляційних систем. Для таких розрахунків часто користуються спеціальним комп'ютерним забезпеченням для підбору та розрахунку систем вентиляції.

Фактор 5. Чому важливо враховувати швидкість та обсяг повітрообміну

У деяких приміщеннях має бути хороший повітрообмін. Для того щоб розрахувати цю характеристику просто: потужність вентилятора розділіть на об'єм приміщення.

Другий момент – швидкість повітряного потоку. Найкращий варіант - це модель зі швидкістю не менше 11 м/с. Однак ця цифра не повинна перевищувати 14 м/с. Якщо цифри коливаються в діапазоні до 11 і більше 14, то при менших числах робота буде менш ефективною, при великих – не виключено шуму.

Монтаж канального вентилятора

Чинник 6. Конструкція канального вентилятора

Конструкції вентиляторів для канального монтажу дуже різноманітні. Вони також комплектуються допоміжними аксесуарами.

Канальні вентилятори можуть відрізнятися за приєднувальним діаметром (100...500 мм) або розмірами прямокутного/квадратного каналу.

  • Можуть мати металевий або пластиковий корпус або корпус із сучасних композитних матеріалів.
  • Забираючи бічні стінки у моделі з кубічним корпусом, можна змінювати напрямок потоку повітря.
  • Канальники відрізняються способами та орієнтацією при встановленні, а також можливостями обслуговування.
  • Вони мають різні виконання робочого колеса (крильчатки) – із загнутими вперед або назад лопатками, з діагональними лопатками, з металевими або пластиковими робочими колесами.
  • Є моделі з асинхронним (АС) та EC-двигунами, шумоізольовані моделі.
  • Є виконання підвищеної продуктивності – здвоєні вентилятори.
  • Випускаються також канальні вентилятори у вибухозахищеному виконанні для монтажу із круглими повітроводами.

Дуже важливо враховувати діаметр місця підключення та канального вентилятора. Діаметр останнього вважається за такою формулою:

D = 1000*√(4*S/π) ,

Де:
D - діаметр перерізу повітроводу;
S - площа перерізу повітряних каналів (повітропроводів), (м²);
π - число "пі", математична константа, що дорівнює 3,14.


Отримане число зіставляють із заводськими стандартами, допущеними за ГОСТом, і вибирають найближчі за діаметром вироби.

Приклади різноманітних виконань канальних вентиляторів та додаткових аксесуарів для встановлення з круглими повітроводами від відомого шведського бренду Systemair .

Схема монтажу канального вентилятора

Фактор 7. Потужність

Не менш важливим фактором при виборі вентилятора канальної установки є потужність, що споживається.

У світлі вимог останніх років з енергозбереження, що посилюються, для установки рекомендуються вентилятори, що відповідають останнім нормам (директивам ErP) з енергоспоживання та енергоефективності. Набагато вигідніше використовувати вентилятори з двигунами EC, оскільки їх експлуатація скорочує споживання енергії більш ніж на 50%!

Порівняємо енерговитрати та викиди CO2 для канального вентилятора з АС-двигуном та з EC-двигуном. Економія та користь для екології очевидні.

Енерговитрати з викиду СО2
Для оперативного підбору моделі вентилятора, виходячи з його продуктивності та одержаного тиску повітря, використовують діаграми Паскалей. За ними серед характеристик кількох моделей можна підібрати оптимально потрібний варіант.
Діаграми Паскалей

Провідні виробники канальних вентиляторів


Вентилятори для канального монтажу відрізняються величезною різноманітністю моделей та широким діапазоном продуктивності. Ринок насичений і постійно поповнюється пропозиціями нових моделей від виробників для різних категорій замовників.

Серед провідних виробників, що завоювали заслужений авторитет, можна виділити канальні вентилятори наступних брендів: Ruck , Systemair , Maico , Rosenberg , Вентс (більше про продукцію цієї компанії написано в цій статті ), Salda , Aerostar , Soler&Palau , Lessar та інші.

На нашому сайті представлені моделі канальних вентиляторів різних цінових категорій вітчизняного та зарубіжного виробництва. Серед їхнього різноманіття можна вибрати те, що необхідно для конкретного застосування. В описах наводяться технічні особливості та характеристики, а також способи монтажу та обслуговування вентиляторів.

Бюджетні моделі канальних вентиляторів

Канальний вентилятор OSTBERG CK 150CВентилятор Вентс ТТ 150Вентилятор Вентс ВК 150

Вентилятори середнього цінового сегмента


Вентс ВКМ 150                              SALDA VKAP 315 LD                       BLAUBERG TURBO 160

Вентс ВКМ 150SALDA VKAP 315 LDBLAUBERG TURBO 160

Преміум сегмент

Серед моделей преміум сегмента широкою популярністю користуються канальні вентилятори Вентс серії ТТ Сайлент . Одна з головних їх переваг – безшумна робота.

Vентс TT SAYLENT-M 100MAICO EDR 63VORTICE LINEO 250 Q V0

Висновки

Як ви самі могли переконатися, прочитавши нашу статтю, вентиляція на основі канального вентилятора має ряд переваг. Серед головних її 'плюсів': сучасність, легкість монтажу та можливість реалізації практично будь-яких дизайнерських рішень внутрішнього оздоблення приміщення після монтажу системи вентиляції. Але слід врахувати всі правила вибору вентиляції, адже саме від цього залежатиме якість повітря у квартирі чи будинку, офісі, кав'ярні чи ресторані тощо. Наприклад, якщо розрахунки будуть здійснені неправильно, то ви можете зіткнутися з однією з двох проблем:
1 - недостатньої продуктивності вентилятора, коли він не справлятиметься з необхідними обсягами повітря. У такому разі швидше за все в приміщенні буде недостатня кількість чистого повітря, тобто - задуха;
2 – результатом надто високої високої продуктивності вентилятора може стати протяг.

Тому важливо підібрати модель канального вентилятора, яка за всіма параметрами підходить для Вашого приміщення. У цьому можуть допомогти фахівці компанії 'Вентбазар'.

Не забувайте, що часом саме від вентиляції буде залежати комфорт, і нерідко працездатність тих, хто знаходиться в тому чи іншому приміщенні. Тому, якщо плануєте встановити вентиляційну систему, довіртеся професіоналам. Так ви можете не тільки уникнути всіляких помилок при виборі вентиляторів, але і витрачати свій час на те, в чому ви профі і що приносить вам задоволення.

Експерти VENTBAZAR завжди прийдуть на допомогу. Ми спроектуємо та змонтуємо вам вентиляційну систему, яка прослужить роки. Задоволений Замовник – наша найкраща нагорода!

Схожі статті:


Лінійка безшумних канальних вентиляторів

Як позбутися задухи в квартирі

ТОП-7 канальних вентиляторів України


Монтаж прямокутного канального вентилятора

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги