loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
27 квітня
10872
Ventbazar

Як позбутися запаху гару не відкриваючи вікон: 10 слушних порад

Зміст
Як позбутися запаху гару не відкриваючи вікон: 10 слушних порад
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Як позбутися запаху гару не відкриваючи вікон: 10 слушних порад

Гаряча ситуація склалася навесні 2020 року з лісовою пожежею в зоні відчуження ЧАЕС та з торфовищами, що горять, у Житомирській області. Становище посилило запорошена буря, що піднялася в повітря тонни піщин і пилу. Вітром на багато сотень кілометрів рознесло запах гару, пил, дим, сажу та попіл. Якість повітря на вулицях і всередині будівель у Києві та в навколишніх населених пунктах виявилася в сотні разів гіршою, ніж допускають санітарно-гігієнічні норми. Для мешканців столиці, окрім диму та смогу у повітрі, виникла нова проблема: як захиститися від курної бурі?




За рейтингом IQAir Київ потрапив на вершину списку міст із найбільш забрудненим повітрям. Індекс якості повітря для Києва перевищив 380, що було набагато гірше за важку ситуацію в азіатських індустріальних центрах.

В одному зі столичних ЖК індекс піднявся до 451 – це дуже небезпечний (Hazardous) рівень!

Слід усвідомити, чим небезпечна пожежа у Чорнобильській зоні. Зрозуміло, що нових викидів реактора немає, і радіоактивна ситуація, за даними контролюючих служб, залишається безпечною для населення. Однак дим і попіл, що переносяться з лісів, що горять, на великі відстані, забруднюють і отруюють навколишнє повітря.



Як позбутися смогу, чим захистити себе та своїх близьких від шкідливих наслідків для здоров'я? Про те, які можна вжити заходів та як очистити повітря квартири від запаху гару та диму, поговоримо у цій статті.

Брудне повітря, дим пожежі, гар та змогло: наслідки для організму людини

За даними досліджень від згоряння тонни листя у повітря потрапляє до 9 кг шкідливих для людського організму речовин.
У складі диму від палаючого листя, трави та деревини в навколишнє повітря потрапляють:
  • CO - чадний газ, отруйний та смертельно небезпечний для людини;
  • високотоксичні оксиди азоту (діоксини);
  • частинки сажі та попелу;
  • формальдегіди та інші шкідливі домішки від горіння сміття та трави.
Все це - надзвичайно небезпечні речовини, що завдають шкоди організму людини.
Від смогу та диму у людей первит горло, запалюються слизові оболонки, сльозяться очі, розвивається алергічний нежить і кашель, з'являються головні болі, виникає задуха або серцеві спазми. Особливо шкідливий дим для дітей або літніх людей із серцево-судинними захворюваннями. Дрібнодисперсні леткі частинки, потрапляючи на слизові та легені, провокують загострення хронічних захворювань і різко погіршують стан здоров'я у ослаблених людей.

Що робити, якщо запах гару та дим пожежі проникає в приміщення квартири

У приміщення квартири з природною вентиляцією задимлене повітря проникає через відкриті вікна, кватирки, балкони, щілини під дверима або у віконних рамах.
Якщо в кімнатах квартири є примусова подача зовнішнього повітря - встановлені припливні установки, припливно-витяжні установки, рекуператори, провітрювачі або клапани, брудне повітря може проникати через них.
Якщо є примусове видалення повітря: у ванній, кухні, санвузлі встановлені витяжні вентилятори, то зовнішнє повітря затягується всередину через стінові або віконні клапани, через щілини у дверях, балконах або вікнах.
Зробимо розумні висновки та підкажемо найкращі способи, як доступними методами покращити стан повітря всередині квартири.

10 методів покращення повітря всередині будинку

  1. Для того, щоб зовнішнє повітря не потрапляло всередину квартири природним шляхом, варто перекрити вікна, двері, закрити балкони.
  2. Якщо повітря подається примусово, перевірте якість фільтрів, встановлених у припливних або припливно-витяжних пристроях. Часто в установках встановлені фільтри грубої очистки повітря і вони не втримають запаху гару і диму. Потрібно повністю перекрити доступ зовнішнього повітря.
  3. Якщо в кімнаті встановлено сучасний бризер або рекуператор повітря, не вмикайте його і перекрийте приплив, якщо якість фільтрів занадто низька або їх немає. Фільтри тонкого очищення, якісніші - вуглецеві або каталітичні фільтри, а також HEPA-фільтри, добре очищають повітря, але повинні мати автоматичний контроль рівня забрудненості.
  4. Пристрої витяжної вентиляції у ванній або на кухні не слід включати, - це збільшить природний приплив брудного зовнішнього повітря.
  5. Примусову вентиляцію можна включати лише на короткі періоди для провітрювання, коли ситуація з якістю зовнішнього повітря покращає.
  6. Як позбутися запаху пожежі, якщо примусової вентиляції немає, задимленість зберігається тривалий час і необхідне свіже повітря? Для очищення при провітрюванні (протягом короткого часу) впускайте його у кватирку через вологі тканинні сітки - шторки, які слід після цього прати або міняти (частинки сажі та попелу, насичуючись парами води, стають важкими та затримуються на тканині).
  7. До народних методів боротьби із запахом диму та гару варто віднести елементарне вологе прибирання: підвищується концентрація вологи в повітрі, частки пилу та сажі зв'язуються з парами води та осаджуються на підлогу.
  8. Крім того, варто виключити можливі джерела забруднення внутрішнього повітря мешканцями квартири (не користуватися аерозолями, не курити, не смажити, не користуватися духовкою чи грилем).
  9. Якщо у квартирі встановлена спліт-система з підмішуванням свіжого повітря, перекрийте припливний канал та увімкніть режим рециркуляції та очищення повітря: у сучасних моделях встановлені багаторівневі системи фільтрації, іонізації або УФ-обробки повітря. Не зайвою буде і функція кондиціювання, якщо у квартирі спекотно.
  10. Найбільш ефективним та корисним пристроєм для боротьби з димом та гаром у повітрі є побутовий очисник повітря. Він постає як нейтралізатор запаху гару повітря, вловлює на 97-99% всі типові забруднювачі повітря, робить повітря у приміщенні здоровішим і безпечним.

Радимо вибрати в квартирі одне ізольоване "чисте" приміщення - кімнату, в якій можна включити очисник повітря, і в якому мешканцям буде найбільш безпечно. У тяжких випадках забруднення повітря або для виходів надвір необхідно обзавестися респіраторами класу FFP2/N95 для захисту органів дихання.
Зауважимо, що вологе прибирання квартири, вологе підмітання і збирання пилу і сажі необхідно проводити в одязі, що захищає тіло. Руки захищайте рукавичками, при необхідності надягніть респіратор, адже дрібнодисперсний пил від пожежі відрізняється особливою агресивністю та канцерогенністю, викликає алергічні реакції та легко проникає у легені.
Дізнавшись вищевикладене, можна вибрати, який з варіантів підійде зараз і що варто передбачити на майбутнє.


Очисники повітря: особливості, переваги


Очищувачі повітря ідеально справляються з викидами від пожеж, оскільки леткі фракції, запахи, дим і попіл, як і досить великі пилові домішки, легко вловлюються багаторівневими фільтрами і HEPA-фільтрами.
До корисних функцій та переваг очисників повітря відносяться:
  • якісна фільтрація та видалення шкідливих речовин та дрібнодисперсних домішок завдяки різноманітним фільтрам для очищення повітря;
  • абсолютне очищення повітря HEPA-фільтром - такий фільтр на 99, 97% видаляє та нейтралізує запахи, шкідливі частки диму, пилу, пилу, бактерії, суперечки грибків та цвілі;
  • датчики якості повітря та індикація його стану;
  • знищення мікробів та бактерій при обробці повітря ультрафіолетом;
  • покращення якості повітря іонізацією;
  • знезараження повітряного середовища приміщень озонуванням;
  • бездоганна обробка повітря під час епідемій ГРВІ.
Ефективні очищувачі повітря з різною функціональністю можна замовити та купити в інтернет магазині ВЕНТБАЗАР. Звертайтеся до наших експертів, ми допоможемо підібрати очисник повітря з потрібними функціями.

Приклади:
  • інноваційний очисник повітря PHILIPS AC4080/10 із HEPA-фільтром;
  • очищувач-зволожувач ELECTROLUX EHAW-7515D ;
  • очищувач TION CLEVER MAC з префільтром, НЕРА-фільтром та адсорбційно-каталітичним фільтром з можливістю управління від розумної системи MagicAir;
  • новинка від DAIKIN - очисник-зволожувач з електростатичним HEPA-фільтром MCK55W ;
  • очищувач з озонатором та УФ-обробкою EWT AP-301G .
Додатково рекомендуємо для подачі свіжого повітря у квартиру:
  • приточні установки з якісним HEPA-очищенням повітря - бризер TION O2 STANDART ;
  • припливно-витяжні установки MITSUBISHI ELECTRIC LOSSNAY VL-100EU5-E з фільтрами повітря на вході та виході;
  • реверсивний рекуператор ВЕНТС ТВІНФРЕШ КОМФО РA-50-2 з фільтром, що миється.
Повинні відзначити, що при використанні пристроїв і систем примусової вентиляції в умовах сильної задимленості і запиленості всі складові систем, включаючи повітроводи, грати і фільтри, потребують подальшого обов'язкового очищення. Тож насамперед радимо отримати консультацію експертів Вентбазару про можливість експлуатації вентиляційного обладнання у важких умовах.

Як зробити повітря у квартирі чистим

Чисте повітря у будинках чи квартирах міст стає справжнім скарбом. Дим від лісових пожеж, міський зміг стає частою проблемою в умовах відсутності опадів або спекотної погоди. Тепер ще питання: як захиститись від піщаної бурі мешканцям багатоквартирних будинків?
Природна вентиляція, що найчастіше забезпечує повітрообмін у будинках, виявляється несуттєвою або просто шкідливою для здоров'я мешканців, коли у всі щілини проникає пил, дим і гар з вулиці. Примусова вентиляція може впоратися з очищенням зовнішнього повітря від дрібнодисперсних забруднювачів тільки якщо оснащена супер сучасними HEPA-фільтрами.
Пропонуємо оптимальне рішення: до максимуму обмежити надходження зовнішнього повітря в квартиру та включити очищувач повітря . Широкий діапазон моделей за обсягом оброблюваного повітря та якістю очищення, з зволоженням і без нього, пропонує інтернет-магазин Вентбазар.
Для того, щоб Ваш відпочинок вдома був повноцінним, а робоча обстановка сприяла найвищій продуктивності, подбайте про встановлення сучасного очисника повітря. Нове свіже повітря швидко і якісно обробляється, і стає чистим і безпечним для здоров'я людей. Переносний чи стаціонарний очисник повітря – вигідне за ціною рішення для квартири, офісу чи приватного будинку.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги