loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
1 червня
78973
Ventbazar

Вентиляція у гроубоксі

Зміст
Вентиляція у гроубоксі
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Вентиляція у гроубоксі

Зміст:
Вентиляція у гроубоксі – розрахунок
Як ви вважаєте, чи зможуть рослини вижити в закупореному приміщенні без повітря і світла? Звичайно, ні. Якщо Ви вирішили вирощувати рослини в гроубоксі, то Ваші зусилля зникнуть даремно, коли Ви побачите загибель рослин через відсутність потрібних умов. Вентиляція в гроубоксі - найважливіший аспект успішного гроуруму, і його не можна відкладати на потім, якщо Ви не хочете починати все спочатку двічі. У цій статті ми розповімо Вам про роботу вентиляції в таких приміщеннях, про те, як правильно організувати вентиляцію гроубокса своїми руками, як підібрати та розрахувати вентилятори, та наведемо приклади відповідних моделей.
Гроубокси (GrowBox), гроуруми або гроутенти є закритими коробами або обтягнутими тепло/світловідбивною плівкою конструкції, що використовуються для вирощування різних рослин у закритому грунті. Основні відомості про вентиляцію гроубоксів особливо корисні для тих, хто обладнає власний гроубокс. Гроубокси можна придбати комплектно у широкому ціновому діапазоні у різних виробників або виготовити самостійно, вони можуть випускатися з обладнанням для вентиляції та освітлення або без нього.

Вентиляція гроубоксу своїми руками

Навіщо потрібна вентиляція гроубоксу, її завдання

Що потрібно для гроубокс в першу чергу? Для повноцінного розвитку та швидкого зростання рослин усередині гроубоксу необхідні правильні параметри мікроклімату (температура, рух повітря та вологість) та якісне освітлення. Вентилятори в гроубоксі виконують дуже важливу функцію - подають свіже повітря з CO2 в зону росту рослин, відводять перезволожене повітря і видаляють надлишки тепла від ламп освітлення, що сильно гріються (ДНаТ, HPS, LED, ДНаЗ, ЕСЛ та ін.). Якщо Вас цікавить питання про те, коли включати вентиляцію в гроубоксі, освітлення та вентиляція повинні включатись по таймеру вдень та вимикатися вночі.
Оскільки розміри гроубоксів можуть бути різними - від маленьких (до кубометра) і до напівпромислових (у кілька десятків м3), схеми розміщення та комплектації систем вентиляції також різні. У будь-якому випадку вентиляція в гроубоксі виконує два завдання:
  • повітрообмін у зоні росту рослин: видалення надлишків вологи, захист від розвитку хвороб рослин або розмноження шкідливих комах та захист від перегріву;
  • відведення тепла від джерела світла.


Правильна вентиляція у гроубоксі: можливі схеми

  1. пасивна: для великих кімнатних зимових садів або для досить холодних приміщень з ефективним освітленням LED, де немає зайвих тепловиділень;
  2. витяжна: один вентилятор працює на витяжку повітря з об'єму гроубоксу (приплив через отвір у нижній частині гроубоксу), другий – забирає надлишки тепла від лампи (2 контури); або один вентилятор вирішує ці завдання (1 контур);
  3. припливно-витяжна: регульовані повітрообмін та температурний режим у зоні росту рослин та відведення теплонадлишків від світильника (2 контури); автоматична підтримка температури повітря, таймери включення та вимикання вдень та вночі, сезонне регулювання мікроклімату.
На малюнку представлені схеми вентиляції: 1-контурна, 2х-контрурна та припливно-витяжна установка.
Система вентиляції для гроубоксусхема вентиляції у гроубоксіВентиляція для гроубоксу
В об'ємі гроубокса слід створювати розрідження (знижений тиск) повітря: продуктивність витяжки має бути більшою, ніж у подачі повітря. Це перешкоджає перетіканню повітря через мікрощілини в навколишнє гроубокс приміщення та розповсюдження неприємних запахів назовні. Повітря з гроубокса видаляється тільки вентилятором, тому для його очищення, за умови, якщо повітря повертається до приміщення, рекомендується встановлювати вугільний фільтр. При цьому потужність вентилятора повинна враховувати опір при проходженні вугільного фільтра.


Які типи вентиляторів підійдуть для гроубоксу

Для вентиляції гроубоксу найчастіше застосовують канальні вентилятори для круглих повітроводів , рідше радіальні вентилятори. Для витяжки в невеликих за обсягом теплицях любителі можуть використовувати витяжні настінні вентилятори . Але канальний вентилятор для гроубокса підходить якнайкраще, так як може створювати спрямовані потоки повітря, зручно монтується, і з їх допомогою легко створити самеприпливно-витяжну вентиляцію .
Канальні вентилятори для гроубоксу
Найбільш популярні моделі та виробники:
Але якщо Ви хочете, щоб у Вас була безшумна вентиляція для гроубокса, що має важливу роль для комфорту, краще звернути увагу на вентилятори з ЄС-двигунами. Розглянемо всі переваги енергоефективних канальних EC-вентиляторів преміум класу:
  • Низьке енергоспоживання.
  • Регулювання продуктивності: ступінчасте чи плавне.
  • Надійна конструкція та тиха робота.
  • Автоматичне управління та електробезпека.

Кратність повітрообміну

Комплектація для вентиляції гроубоксу Зміна повітря в повному обсязі гроубокса може проводитись, залежно від потужності світильника, кожні 30 або 60 секунд або раз на 1-2 хвилини. У таблиці наведено дані потужності освітлення та продуктивності вентиляції залежно від розміру камери від бельгійського виробника гроубоксів Secret Jardin, серія «хобі».

Як підібрати вентилятор: робимо розрахунки правильно

Розглянемо простий розрахунок необхідної продуктивності витяжного канального вентилятора з прикладу. Він заснований на потрібній кратності повітрообміну.

Розміри гроубоксу: основа 90 х 90 см, висота 170 см.

Його обсяг: 0,9 х 0,9 х 1,7 = 1,38 м3.

Для видалення тепла від ЛЕД-світильника та подачі свіжого повітря до рослин необхідно видаляти весь об'єм повітря в гроубоксі кожні 1-2 хвилини або до 60 разів на годину.

{callback:1} Отже, за годину виходить: 1,4 м3 х 60 хвилин = 84 м3/год.

Значить продуктивність (витрата повітря) у вентилятора має бути не нижче 85 м3/год. За цією характеристикою підбирається модель.

Враховуючи опір вугільного фільтра, вигини або протяжність гофротруби повітроводу, наприклад, якщо видалення повітря йде за зовнішню стіну будинку, продуктивність вентилятора береться із запасом на 20 – 30 %.

Для перемішування повітря в об'ємі саморобного гроубоксу застосовують малопотужні вентилятори, які можуть підвішуватись або кріпитися на кутових стійках. Іноді любителі-гроувери для таких цілей використовують комп'ютерні кулери, але це не зовсім правильний підхід. Кулери тільки переміщують повітря по приміщенню, що створює ефект охолодження, але не вентиляції – для гроуруму потрібна витяжка повітря, а також надходження свіжого повітря з вулиці.
Вентилятор для обдування рослинЩо потрібно для гроубоксу
У гроурумах або гроубоксах, де діють два контури вентиляції, підбирають:
  • витяжний вентилятор, що видаляє тепло від світильника;
  • вентилятори для загальнообмінної вентиляції гроубоксу.
У цьому випадку продуктивність витяжного вентилятора розраховується, як обговорювалося раніше: витрата повітря на годину = об'єм гроубоксу х 2 х 60 м3/ч

У великих гроубоксах достатньо одноразового повітрообміну за хвилину, там немає загрози перегріву рослин.

Для видалення теплонадлишків від світильника приймається вентилятор меншої потужності залежно від типу світильника. Зручні спеціальні світильники Cooltube оснащені системою відведення тепла від натрієвих ламп. Вони мають спеціальні фланці для стикування з гофротруб вентиляції. Висота підвісу світильника регулюється за рахунок гнучкості гофротруб.

Led –світильники набагато економніші за енергоспоживанням та тепловиділенням, ніж, наприклад, натрієві лампи, при схожих параметрах за рівнем освітленості. ЛЕД-лампи менше гріються, що дає можливість обійтися одним контуром вентиляції «приплив-витяжка», або витяжка, без додаткового обдування світильника.

Коли включати вентиляцію в гроубоксіВентиляція для гроубоксу


Схеми розташування вентиляторів

Витяжні вентилятори в саморобних гроубоксах можуть розташовуватися окремо від камери росту рослин або всередині, вбудовуватися в стелю або мати вихід повітропроводу через бічну стінку.
У готових гроубоксах на одну або дві камери вентилятори можуть розміщуватися зовні або всередині гроутенту; кріпитися у спеціальних рукавах у бічних стінках у верхній чи нижній частині теплиці.
Правильна вентиляція для гроубоксуВентиляція у гроубоксі: схема

Повна комплектація вентиляції гроубоксу

Комплектація для вентиляції: гроубокси Повний комплект вентиляційного обладнання професійних гроубоксів включає:

Правильна вентиляція у гроубоксі

Висновки

Правильно підібраний комплект вентиляції та освітлення забезпечує найкращий мікроклімат та підтримує добовий режим життєзабезпечення та максимально ефективні умови для вирощування рослин у боксі. Установка автоматики робить обслуговування та догляд за рослинами набагато зручнішим та легшим, фільтрація повітря служить для здоров'я людей. Повноцінна система вентиляції, зроблена своїми руками, або використовується в готових комплектах гроутентів або гроубоксів - незаперечна умова успіху для завдань будь-яких гроуверів.

Схожі статті:

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги