loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
10 червня
2107
Ventbazar

Знезараження повітря, УФ-дезінфекція у системах ОВК.

Зміст
Знезараження повітря, УФ-дезінфекція у системах ОВК.
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Знезараження повітря, УФ-дезінфекція у системах ОВК.

Проблема якісної обробки повітря та знезараження повітряного середовища у приміщеннях житлових та адміністративних будівель, а також у приміщеннях комерційних та спортивних об'єктів, а тим більше – у лікувальних закладах та у навчальних закладах, завжди була актуальною та набула особливої гостроти у періоди епідемій небезпечних респіраторних захворювань. Надзвичайно підвищилися вимоги до роботи систем вентиляції та кондиціонування і в період пандемії COVID-19, оскільки разом з повітрям, що циркулює у вентсистемі, поширюються і патогенні біоаерозолі.

Заходи щодо інактивації хвороботворних мікроорганізмів та УФ-дезінфекція вентиляції пропонуються провідними виробниками кліматичного обладнання, виробляються низка вимог, розроблених всесвітньою організацією охорони здоров'я для мікроклімату в лікувальних та житлових приміщеннях.

Авторитетною спільнотою фахівців Федерації європейських асоціацій опалення, вентиляції та кондиціонування REHVA, підготовлено Керівництво з переліком заходів щодо запобігання розповсюдженню SARS-CoV-2 через системи вентиляції, опалення та кондиціювання. Одним із найбільш ефективних методів, рекомендованих як цим керівництвом, так і всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ), визнано застосування бактерицидних УФ-опромінювачів для обробки повітря, систем розподілу та поверхонь теплообмінників у системах вентиляції та кондиціювання.

УФ-опромінення повітря, що проходить по повітроводах, і згодом - вплив обробленим повітрям на всі внутрішні поверхні вентсистем знижує рівень поширення вірусів і мікробів до безпечного мінімуму. Бактерицидна обробка повітря потрібна і для систем центрального кондиціювання.

Також важливі та ефективні способи обробки повітря озоном, що руйнівно діє на структуру ДНК вірусів, мікробів та бактерій. При канальній установці УФ-знезаражувачів для обробки циркулюючих повітряних мас озоном, з подальшим його розкладанням, добре очищається повітря і контактні поверхні вентильованих приміщень, також знезаражуються внутрішні поверхні систем ОВК. 

Чи ефективне ультрафіолетове випромінювання для знищення коронавірусів COVID-19?

УФ опромінення, що впливає на мікроби, віруси та бактерії певний час, надають руйнівну дію на їх ДНК, перешкоджає їх розмноженню та призводить до подальшого вимирання. Світлові хвилі певного UVC-спектру (200-280 Нм) мають ефективну бактерицидну дію, а випромінювання з довжиною хвиль у 254 Нм має піковий ефект для деактивації клітин патогенних мікроорганізмів, у тому числі і коронавірусів COVID-19.
Після впливу УФ на повітряне середовище більшість шкідливих патогенів, у тому числі і Coronavirus повністю знищуються. Ефективність очищення повітря від вірусів – 98%!



Крім знезаражуючого впливу, УФ-опромінення надає очищувальну дію на повітряний потік, перешкоджає осадженню забруднень на внутрішніх поверхнях повітроводів, на поверхнях теплообмінників, клапанів, ґрат, дифузорів та інших поверхонь елементів вентсистем.

Дезінфекція систем вентиляції та кондиціонування вбудованими УФ-опромінювачами та озоновими канальними очищувачами повітря

1. Канальні УФ-знезаражувачі

У вентиляційних системах встановлюють окремі канальні секції з УФ-лампами для знезараження повітря. Вони розраховані за потужністю опромінення на якісну обробку ультрафіолетом, що проходить з певною швидкістю через певну пряму ділянку повітроводу повітряного потоку. Ефективне знезараження повітряного середовища у повітроводах сприяє додатковому очищенню всієї системи повітроводів та компонентів вентсистем.

Розрізняють кілька типів УФ-знезаражувачів , що встановлюються вздовж каналів або упоперек повітряних каналів усередині будівель, у вентустановках, а також у зовнішніх блоках центральних кондиціонерів.

Приклад – канальні знезаражувачі повітря виробництва UVDI V-MAX (США).
2. Канальні або підлогові бактерицидні очищувачі повітря

Ці очищувачі-знезаражувачі повітря від російського бренду ТІОН працюють за принципом тонкого очищення багатосекційними фільтрами та знезараження повітря озоном, який згодом розпадається в адсорбційно-каталітичному фільтрі. Перевагою цієї технології є менші енерговитрати порівняно з УФ-обробкою, відсутність шкідливого УФ-опромінення, можливість цілодобової роботи у присутності персоналу, повна безпека системи знезараження.

Приклади: канальні очищувачі-знезаражувачі повітря TION B серії .

Як працює канальний знезаражувач повітря TION B?

  • Повітряне повітря очищається від великих забруднень префільтром (1);
  • далі повітря пропускається через електростатичний блок (2), де частинки біоаерозолей та пилових забруднень отримують електростатичний заряд, тут же з кисню повітря генеруються молекули озону в концентрації достатньої для інактивації бактерій, спор цвілевих грибів та вірусів;
  • в HEPA-фільтрі (3) заряджені частинки забруднювачів та біоаерозолей осаджуються, а завдяки озону HEPA-фільтр залишається стерильним;
  • проходячи через адсорбційно-каталітичний фільтр (4) озон повітря розкладається, з повітряного середовища забираються всі запахи та шкідливі гази.
Установка керується автоматикою (5) і не змінює параметрів мікроклімату за температурою та рівнем вологості. Може проводитися бактерицидна обробка як припливного, і витяжного повітря.




Схеми розміщення канальних очисників-знезаражувачів повітря ТІОН представлені нижче.

Компактні бактерицидні очищувачі - рециркулятори повітря закритого типу для окремих приміщень

1. Для дезифекції та якісної очистки повітря в окремих приміщеннях встановлюють компактні автономні настінні УФ-рециркулятори. Вони очищають від шкідливих патогенних мікроорганізмів повітря всередині приміщення та запобігають поширенню їх в інші приміщення лікарень, лабораторій чи поліклінік. Плюси: компактність, простота монтажу, достатня ефективність. Недоліки – вище енергоспоживання, контроль часу роботи, необхідність заміни ламп та їх подальшої утилізації.
2. Більш ефективними пристроями на основі технологій ТІОН є настінні очищувачі-рециркулятори TION-A, які вже довели свою ефективність на сотнях об'єктів, що діють. Ця компактніша настінна версія очищувача, яка включає: попередній фільтр G4, електростатичний блок, адсорбційно-каталітичний фільтр і HEPA-фільтр H11. Тут для знищення хвороботворних вірусів та бактерій використовується озон, але не потрібний УФ-опромінювач. Озон розкладається не виходячи з приладу, очищення повітря повністю безпечне і може проводитися постійно у присутності людей, фільтри залишаються стерильними та не потребують утилізації.
Доступні виконання: на стіну та мобільне.

Чистота повітроводів систем ОВК

Якщо повітроводи виготовлені з металу з високою здатністю, що відображає, об'ємне поширення ультрафіолету на прямих ділянках повітроводів посилюється за рахунок відображення ультрафіолетового випромінювання від внутрішніх поверхонь і збільшення його концентрації в потоці повітря. Крім того, поверхні повітроводів не повинні затримувати та осаджувати частинки забруднень.
Для прикладу можна навести повітроводи, виготовлені з гладких металів, з нержавіючої сталі або алюмінію.

Бактерицидна обробка повітря побутовими спліт-системами

Дезінфекція ультрафіолетом теплообмінників та піддонів настінних блоків запроваджена деякими виробниками побутових кондиціонерів.
УФ-випромінювання (250-260 Нм) від лампи, розташованої всередині настінного блоку, направлено на тильну сторону теплообмінника, через який проходить повітряний потік. За добу роботи кондиціонера з повітря кімнати знищується до 99% патогенних грибків, вірусів та бактерій.

Встановлюються у настінних блоках також фотокаталітичні фільтри з покриттям теплообмінників на основі діоксиду титану, що виробляє при УФ-опроміненні руйнівну дію на шкідливі мікроорганізми.
Як приклад наведемо нову серію кондиціонерів з безпечним фреоном - Haier Family Plus R32.

Знезараження повітря промислових систем кондиціювання

Для систем вентиляції, опалення та кондиціонування повітря будівель та споруд Американським товариством інженерів з систем опалення, охолодження та кондиціювання повітря (ASHRAE) підготовлено Посібник для власників будівель, інженерних служб з рекомендаціями практичних заходів та правил, яких необхідно дотримуватись в умовах епідемій (у тому числі та при панедемії COVID-19).
Одним із застережень є вказівка, що не слід використовувати системи рециркуляції, якщо в них не передбачено знезараження повітря.
Якщо використовуються системи рециркуляції повітря, рекомендується встановлювати системи УФ-знезаражувачі і в секціях фільтрації, і секції подачі повітря.
Крім того, наголошується на збільшення кратності повітрообміну в будинках для того, щоб знизити концентрацію шкідливих речовин у повітряному середовищі приміщень.

Також зростає загальний час роботи систем вентиляції при позмінному режимі роботи.


Практичне застосування УФ-опромінення в системах промислового кондиціонування засноване на різних можливих способах встановлення УФ-випромінювачів:
• з напрямком УФ-випромінювання на контури змійовика-теплообмінника;
• на встановлення безпосередньо в повітропровід контуру охолодження;
• із напрямком випромінювання на комплект фільтрів.

Висновки

Оброблене ультрафіолетом і профільтроване повітря очищається від пилу, газів, запахів та біоаерозолей, а тому повністю безпечне. Установка УФ-опромінювачів у системах вентиляції та кондиціонування повітря призводить до покращення та забезпечення безпеки повітря всередині приміщень, економії енерговитрат, скорочення витрат на обслуговування всієї системи та теплообмінників зокрема. Скорочуються витрати на очищення фільтрів.
Застосування нових сучасних технологій знезараження повітря з використанням озону та HEPA-фільтрації також мають величезні перспективи та незамінні у медичних центрах, лабораторіях, поліклініках, сфері обслуговування та на промисловому виробництві. Власник кожного ресторану чи пансіонату, тренажерного залу чи аквапарку зацікавлений у безпеці повітряного середовища для відвідувачів, оскільки це безпосередньо пов'язане з прибутковістю бізнесу.
Сучасні побутові очищувачі повітря та системи кондиціонування здатні забезпечити безпечний мікроклімат та комфорт у будинку чи квартирі, у кабінеті, маркеті чи в офісі.
Щоб правильно підібрати ефективну побутову систему очищення повітря або промислову систему знезараження для вентиляції, опалення та кондиціонування об'єкта – звертайтесь до експертів ВЕНТБАЗАР.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги