loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
30 грудня
677
Ventbazar

Ресторан: 260 м2. Вентиляція приміщення для відвідувачів, витяжка з кухні, кондиціювання

Команда Вентбазар вправаджує найбільш економну в роботі вентиляцію ресторана навіть в складних умовах для монтажу. Максимальному комфорту в ресторані стрияє гнучке автоматичне управління вентиляцією та кондиціюванням.
Зміст
Якісна вентиляція ресторану - запорука успіху бізнесу
Вихідні дані щодо об'єкту
Конкретніше про об'єкт
Цілі проєкту
Технічні обмеження, що вплинули на прийняття рішень
Етапи робіт
Розробка проєкту
Дії команди
Результати робіт
Фотозвіт з об'єкту
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Якісна вентиляція ресторану - запорука успіху бізнесу

При відкритті ресторану здається все просто - знайшов приміщення, знайшов персонал, зробив гарний інтер'єр, запустив процес, відкоригував щось і отримуєш продажі. Власне, так. Але, якщо копнути глибше, виявляється, існує ще безліч вихідних умов. Наприклад, створення правильного мікроклімату. Потрібно враховувати велику кількість параметрів.

Подробиці про них ми розповімо у цьому рішенні нижче.


Вихідні дані щодо об'єкту

Тип приміщення: ресторан на 60 місць.  
Площа приміщень ресторану: 260 м2.
Регіон: Київ.
Надані послуги: вентиляція, кондиціювання, проєктування, монтаж.
Період виконання: 3 місяці, з урахуванням строків доставки обладнання.
Команда проєкту: сертифікованний проджект – менеджер, проєктувальник, виконроб та профільні спеціалісти (зварювальник, спеціалісти для висотних робіт, інженер КВПіА).


Конкретніше про об'єкт

  • Ресторан знаходиться у підвальному приміщенні 5 поверхової новобудови, витяжний та припливний повітропроводи закладені в проєкті забудови та виведені на дах. Монтаж вентиляційного обладнання та зовнішніх блоків кондиціонування дозволяється тільки на даху. Ресторан розрахований на 60 місць. Загальна площа кухні та залу – 260 м2. Кухня від зали відділена негерметичною перегородкою. 
  • Приміщення без внутрішніх оздоблювальних робіт. Паралельно з монтажем систем вентиляції/кондиціонування виконувалися загально-будівельні роботи та монтаж інших інженерних мереж (водопостачання, опалення, освітлення і т.д.). 
  • Замовник звернувся до нас з планами приміщення, напрацюваннями по розташуванню обладнання кухні, бару та столиків у приміщенні; із загальною концепцією щодо дизайну та стилістики; надав інформацію щодо наявної електричної потужності, яку можна використовувати на потреби вентиляції / кондиціонування.

Цілі проєкту

  1. Для економії експлуатаційних витрат впровадити припливно-витяжну вентиляцію з рекуперацією теплової енергії і з контролем температури припливного повітря. Наявність рекуперації дозволяє не тільки зменшити витрати на роботу системи вентиляції у зимовий період, а і зменшити потреби в загальній електричній потужності для роботи системи.
  2. Окремо розрахувати і змонтувати примусову витяжну вентиляцію в санвузлах закладу.
  3. Встановити систему кондиціювання повітря з високою ефективністю і з можливістю роботи на обігрів в опалювальний період.

Технічні обмеження, що вплинули на прийняття рішень

 Приміщення ресторану розташоване у підвалі 5-ти поверхової будівлі, а все обладнання дозволялося розміщувати тільки на даху.

 При прокладанні повітроводів потрібно було урахувати дизайнерські вимоги по оформленню приміщень для відвідувачів.

 У приміщенні кухні дозволявся прихований монтаж повітроводів, в залах – відкритий монтаж повітроводів та комунікацій.

На етапах розробки концепції та проєктування систем вентиляції та кондиціювання наші інженери враховували всі ці умови та узгоджували свої рішення із Замовником. Вони запропонували унікальне технічне рішення на базі обладнання компанії, що вирішує весь комплекс завдань з найменшими експлуатаційними витратами.

Етапи робіт

Оскільки всі роботи проводилися в стислі терміни, робота була розбита на:

- перший етап - розробка технічного рішення та погодження концепції із Замовником - 4 робочих дні;
- другий етап - проєктні роботи, узгодження з дизайнерами схем розташування обладнання – 12 днів;
- третій етап - монтажні роботи - 2 місяці;
- четвертий етап - пусконалагоджувальні роботи – 3 дні.

Розробка проєкту

Щоб припливно-витяжна вентиляція працювала правильно, розрахунок та проєктні роботи були виконані досвідченими ліцензованими спеціалістами нашого проєктного підрозділу. 

В ході проєктних робіт ураховувалися вимоги відповідних будівельних стандартів щодо вентиляції та кондиціювання у закладах громадського харчування:

  • ДБН В.2.5-67-2013 «Опалення, вентиляція та кондиціювання»;
  • ДБН В.2.2-9-99 «Громадські будинки та споруди»;
  • ДБН В.2.2-25:2009  «Будинки та споруди. Підприємства харчування. (Заклади ресторанного господарства)»;
  • ДСТУ Б EN 15243:2015 «Вентиляція будівель. Розрахунок температури приміщень та методи визначення навантажень та енергопотреб для будівель із системами кондиціювання повітря

Відеоогляд з об'єкта - як ми це зробили

Дії команди

Спочатку  - деякі дані щодо розрахунків та параметрів системи припливно-витяжної вентиляції.
Загальний об’єм витяжного повітря складає 5600 м3/год. Більша частина витяжки припадає на пристінні витяжні зонти, які встановлені над основним кухонним обладнанням:
  • пароконвектомат (розміри зонта 1400х1200мм); 
  • варильна електрична поверхня (розміри зонта 1400х1200мм); 
  • вугільна піч-хоспер (розміри зонта 1000х1200мм). 
Після витяжного зонта вугільної печі встановлений гідрофільтр (2 800 $), який є обов’язковим елементом витяжних систем для вугільних та дров’яних печей, для очищення витяжного повітря від сажі та гасіння іскор. 
Також запроєктована витяжка із зонта кухонної мийки та з залу ресторану. 
Припливне повітря подається в зал та в зону кухні для компенсації витяжки. За рахунок негерметичної перегородки між кухнею та залом відпрацьоване повітря із зали видаляється через витяжні зонти. 
Розрахунок вентиляції кухні ресторану передбачає, що об’єм припливного повітря на 9% менший від витяжного (5000 м3/год) для унеможливлення потрапляння запахів із кухні в зал.

Що і де було встановлено?
Сертифіковані спеціалісти Вентбазар мають ліцензії на монтаж вентиляції в кафе та ресторанах, ціна послуг була узгоджена із Замовником. 

1. На даху встановлена припливно-витяжна установка VENTUS  VVS 040 (VTS, Польща) (габарити 2600Дх1100Шх1400В, мм). Вбудовані частотні перетворювачі вентиляторів дозволяють відбалансувати систему відповідно до проєкту. Установка оснащена гліколевим рекуператором для утилізації тепла витяжного повітря. У витяжному та припливному каналі знаходяться теплообмінники, в яких циркулює пропіленгліколь. У витяжній секції установки гліколь нагрівається за рахунок витяжного повітря, а у припливній секцій гліколь нагріває припливне повітря. Циркуляцію гліколю забезпечує циркуляційний насос Wilo TOP-S.

Розрахункова потужність рекуператора – 30 кВт – це означає, що при -22℃ вуличного повітря ми економимо в годину 30 кВт‧год енергії. Влітку рекуператор не працює (вимикається автоматично по зовнішній температурі).

Вартість припливно-витяжної установки VVS 040 (VTS) в описаній комплектації: 8500 $ 


Відзначимо! Використання пластинчастого рекуператора у припливно-витяжних системах закладів харчування дуже проблематичне через значну кількість жиру у витяжному повітрі. Жир залишається на пластинах рекуператора і рекуператор дуже швидко втрачає свою функцію та потребує чистки, адже зменшується тяга у витяжному каналі. В залежності від завантаженості кухні рекуператор може потребувати очистки навіть раз на тиждень.

Самостійно рекуператор не може забезпечити температуру припливного повітря на необхідному рівні. 
З заводу-виробника в припливній секції встановлений фреоновий теплообмінник потужністю 25 кВт для догріву повітря в зимовий період та охолодження припливного повітря в літній період. 

2. Джерелом тепла та холоду є компресорно-конденсаторний блок (ККБ) Haier AU12NFKERA номінальною потужністю 30 кВт. Важливо зазначити, що витрати електричної енергії на роботу ККБ становлять 8-10 кВт, що в 2,5 рази менше у порівнянні з електричним нагрівачем. Це дозволяє зменшити як експлуатаційні витрати, так і електричне навантаження на мережі. 
Вартість компресорно-конденсаторного блоку з комунікаційним блоком:  5 800 $.



Припливна секція також оснащена з заводу електричними нагрівачами, які забезпечать необхідну температуру припливного повітря навіть при дуже низьких температурах зовнішнього повітря. 
Керування усіма ступенями нагріву відбувається за рахунок вбудованої автоматики VTS, яка була доповнена необхідними датчиками температури, кабелями, автоматичними вимикачами та контакторами.
Реалізоване технічне рішення по вентиляції є одним з найбільш ефективних для ресторанного бізнесу з точки зору експлуатаційних витрат. 
Припливно-витяжна установка та компресорно-конденсаторний блок змонтовані на окремих металевих рамах.

3. Витяжне повітря із санвузлів видаляється окремим канальним витяжним вентилятором Solar&Palau TD 350/125.

4. У зоні кухні повітропроводи прокладені в просторі за стелею. 

5. В залі та інших приміщеннях – відкритий монтаж повітропроводів та інших комунікацій з фарбуванням у необхідний колір (силами замовника). 



6. Для подачі свіжого повітря встановлені круглі та щілинні дифузори з фарбуванням у необхідний колір (силами замовника).



7. Для кондиціонування приміщень встановлена мультизональна система Haier із зовнішнім блоком AU07NFPEUA номінальною потужністю 20 кВт, який встановлений на даху будівлі.


Використання простіших систем кондиціонування (сплітсистем чи мульти-спліт систем) було неможливе з огляду на велику відстань між зовнішнім та внутрішніми блоками, і як наслідок велику протяжність фреонопроводів.

В якості внутрішніх блоків використані касетні блоки Haier серії AB...MCERA (загалом 4 шт).



Панелі касетних блоків пофарбовані у погоджений із замовником колір. Конденсат від внутрішніх блоків видаляється через дренажні трубки, які підключені до побутової каналізації через сифони HL 138.
Управління мультизональною системою кондиціювання - з настінних пультів білого та чорного кольору.



Вартість основного обладнання системи кондиціонування (зовнішній блок, внутрішні блоки з пультами керування, рефнети):  6 400 $.

Вага вентиляційної установки – 400 кг, компресорно-конденсаторного блоку – 150 кг, зовнішнього блоку мультизональної системи – 130 кг. 
На дах обладнання підіймалося за допомогою крана.

Загальна вартість проєкту: 50 000 $. Ціни вказані на лютий 2022 року.

Результати робіт

Власник ресторану дуже задоволений отриманим результатом та співпрацею з нашою командою.  Успішно реалізований новий унікальний проєкт із найкращими показниками щодо енергоефективності:

  • тепер у ресторані налагоджений якісний та ефективний повітрообмін не тільки в усіх важливих зонах з відвідувачами, а і в допоміжних приміщеннях,  і  робочих зонах для персоналу кухні;
  • гарантована безпечна експлуатація роботи вугільної печі; 
  • розумно контролюються параметри мікроклімату, використовуються найбільш енергоощадні режими роботи обладнання.

Встановлене сучасне кліматичне обладнання працює з найменшими експлуатаційними витратами на вентиляцію та кондиціювання ресторану, що створює сприятливі умови для процвітання бізнесу в складних сучасних умовах. 

Фотозвіт з об'єкту




Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги