loading
Каталог
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Служба підтримки
097 100-05-33
044 500-00-53
В будні з 09:00 до 20:00 На вихідних з 10:00 до 17:00 (замовлення on-line)
Замовити дзвінок
Замовити дзвінок
Каталог
Пошук
Корзина
Обране
Каталог
Бренди
Aereco Alfa Laval Aspen Aspira Atmic AUX Ballu Belimo Blauberg Bosch Carrier Cata Celsius Chigo Climaveneta Climtec Cooper&Hunter Daikin Danfoss Dantherm Devi Eberle Electrolux EWT Frapol (Onyx) Frico Genergy Genpower Gree Gucbir Guntner Haier Helios Hisense Hitachi Hoapp (Gree) Hutterer&Lechner GmbH Idea Invertek Irmas Jonix Leberg Lennox Lenze Lessar LG Lufberg Maico Master Microdam Midea Mitsubishi Electric Mitsubishi Heavy Mosa MYCOND Neoclima Nibe Nordis O.ERRE Olefini Olmo Ostberg Panasonic Philips RC Group Reventon Rhoss Rosenberg Ruck Sabiana Sakata Salda Sentera Siemens Soler&Palau Systemair Terneo Thermoscreens Tion Toshiba Tosot Trane Trotec UVDI Vaillant Ventoxx Vortice Vts Weger Wito York Zanussi Вентс Прана Тепломаш Термия
Блог
25 травня
13715
Ventbazar

Дезінфекція: УФ лампи проти COVID-19

Зміст
Дезінфекція: УФ лампи проти COVID-19
Поділитись
Facebook
Поділитись
Facebook

Дезінфекція: УФ лампи проти COVID-19

Кварцова лампа чи безозонова бактерицидна УФ лампа - що вибрати?

Ультрафіолетове випромінювання давно та з успіхом використовується в медицині, для знезараження операційних, палат та інших приміщень інфекційних відділень, у лабораторіях та при виробництві медпрепаратів. Кварцові та безозонові бактерицидні лампи та опромінювачі довели свою ефективність для інактивації шкідливих для здоров'я людей бактерій, вірусів та грибків.

Ультрафіолетова лампа або УФ лампа , адаптована для використання в побуті, стає знову актуальною останнім часом – при пандемії вірусу COVID-19, а також у періоди сезонних епідемій інфекційних вірусних захворювань. Така лампа допоможе залишитися здоровими решті членів сім'ї навіть якщо хтось із них захворів.

     
Надамо більше конкретної інформації про ультрафіолетові лампи та їх різновиди, про їх користь для використання в домашніх умовах, а також негативні наслідки від їх неправильного використання.

В даний час бактерицидні лампи-опромінювачі особливо популярні і користуються підвищеним попитом для використання в квартирах та приватних будинках, у навчальних закладах, бібліотеках, офісах, медустановах, промислових цехах, торгових або спортивних центрах.

Що краще для знезараження кімнат від вірусів та бактерій? Види бактерицидних УФ-ламп

У будь-яких ультрафіолетових випромінювачах генеруються ультрафіолетові хвилі певного спектру, спрямовані в різні боки або певну зону для дезінфекції повітряного середовища і поверхонь предметів, що знаходяться в зоні дії УФ-променів.

Залежно від спектру та довжини хвиль світлового випромінювання (спектр "УФ" в межах 180 - 400 Nm ) відрізняється і ступінь руйнівної дії ультрафіолету на шкідливі мікроорганізми. Випромінювання в діапазоні УФ-С з піком 254 -257 Нм найбільш згубно впливає на молекулярну структуру мікроорганізмів - мікробів, бактерій та вірусів, надаючи руйнівну дію на їх ДНК.



Розрізняють:
  • бактерицидні кварцові лампи , у яких колба зазвичай виконана з кварцового скла , що пропускає певний спектр уф-випромінювання, що генерує озон (спектр УФ-С 254 -257 Нм), який особливо ефективно дезінфікує повітряне середовище та контактні поверхні, руйнує всі віруси, мікроби та бактерії, очищаючи від них повітря майже на 100%;
  • бактерицидні безозонові УФ-лампи , що генерують УФ-випромінювання ширшого спектра, мають колби з увіолевого скла, що не пропускає озон , але також бактерицидну дію на повітряне середовище в приміщенні. УФ-випромінювання таких ламп створює повітряний бар'єр для приникнення вірусів та бактерій у приміщення. Такі лампи корисні для лікування ЛОР-захворювань, шкірних захворювань, а також компенсують відсутність сонячного світла в зимовий час.
  • Останнім часом з'явилися так звані безозонові опромінювачі-рециркулятори повітря, із закритою камерою з розміщеним там УФ-випромінювачем та вентилятором, що постійно проганяє через корпус рециркулятора повітря кімнати. При роботі цих пристроїв забезпечується захист людей у приміщенні від ультрафіолету, оскільки ультрафіолетова обробка повітря відбувається в закритому обсязі корпусу знезаражувача. При роботі лампи певний час або постійно повітря приміщення поступово очищається від хвороботворних мікроорганізмів.
Після ознайомлення з основними властивостями бактерицидних ламп побутового призначення ми більше розповімо про найефективніші у боротьбі з вірусами та мікробами кварцових УФ-ламп . Ми підкажемо вам, як правильно підібрати УФ-лампу для ваших цілей та на які функціональні особливості варто звернути увагу.

Як підібрати УФ-лампу? Яка потужність кварцової лампи потрібна для приміщення?

В інструкціях побутових УФ-лампах виробник вказує об'єм або площу приміщення, що дезінфікується, для якого можна застосовувати таку лампу.
Можна підбирати переносний УФ-опромінювач виходячи з найбільшого приміщення квартири або будинку , а потім регулювати час роботи для менших кімнат за таймером.

Приклад: для кімнат від 10 до 40 м2 використовується кварцова озонова УФ-лампа з випромінюванням 185/254 нм і потужністю 36-38 Вт.

Чи вбиває УФ-випромінювання бактерії та віруси з повітря та на поверхнях?

УФ дезінфекція за допомогою кварцового опромінювача відкритого типу може проводитись у приміщеннях квартири або будинку у періоди епідемій респіраторно-вірусних захворювань. Вплив ультрафіолету спектру «С», що виробляється кварцовою лампою, за певний період гарантовано усуне мікроби та віруси в повітрі та на поверхні предметів, що потрапляють у зону випромінювання. Нагадаємо, ультрафіолет озонового спектру має високу окисну дію як на мікроорганізми, так і на поверхні предметів і матеріали.

Звернемо увагу, що при попаданні інтенсивного ультрафіолетового випромінювання на тканини, картини, малюнки або пластик, їх колір може змінитися. Їх варто захищати, накриваючи цупким папером або тканиною.

Також варто врахувати, що домашні тварини перебувати в кімнаті з включеною УФ-лампою не рекомендується.

Захищати від ультрафіолетового випромінювання, закриваючи їх картоном або щільним папером, варто також акваріуми або домашні рослини.

Скільки часу потрібно, щоб УФ-лампа знищила вірус?


Час роботи кварцевої або бактерицидної лампи регламентується виробником виходячи з обсягу приміщення та потужності лампи. Стандартно робота опромінювача регулюється таймером.

Наприклад: озонова лампа після включення самостійно дистанційно вимикається таймером після періоду роботи в 15 хвилин, 30 хвилин або 60 хвилин в залежності від площі приміщення (від 20 до 40 м2 при стандартній висоті стель).

Обробка проводиться за відсутності людей , після закінчення роботи лампи необхідно витримати півгодини , щоб розклався озон у повітрі, після чого можна увійти та провітрити кімнату.

Безозонова лампа включається на час, визначений виробником для сеансу, виходячи з потужності опромінення, обсягу приміщення та мети застосування.

Як часто можна включати УФ-лампу


Зазвичай у паспорті виробу написано, як часто можна проводити обробку. Найчастіше рекомендується:
  • щоденно обробляти повітряне середовище у період розпалу епідемії;
  • включати один-два рази на тиждень з метою профілактики та попередження вірусних захворювань.


Чи шкідлива УФ-лампа для здоров'я? Чи безпечна для дитини?

Оскільки бактерицидні кварцові лампи випромінюють ультрафіолетові хвилі короткохвильового діапазону, при якому виділяється озон, вони небезпечні для здоров'я та користуватися ними слід строго за інструкцією!
  • Кварцова УФ лампа може зашкодити при неправильному користуванні. Це стосується і дорослих, і особливо – дітей! Перебувати дітям у приміщенні із працюючою УФ-лампою заборонено. Час роботи лампи та умови провітрювання повинні дотримуватися точно!
  • Озон корисний своїми властивостями, що дезінфікують, і окисною здатністю, але в небезпечних концентраціях (ГДК понад 0,16 мг/м3) - шкідливий для здоров'я. Отруєння озоном проявляється серйозним утрудненням дихання, болем у грудях, кашлем і відчуттям нестачі повітря. Особливо озон небезпечний для алергіків та астматиків.
  • Термічні опіки, почервоніння незахищеної шкіри, алергічні реакції – ось можливі наслідки передозування ультрафіолетового опромінення.
  • Діапазон хвиль бактерицидного спектру "С" не такий, як у ультрафіолетових ламп у солярії. Загоряти під ними заборонено.
  • Після користування лампою необхідно обов'язково не входити, а потім провітрити кімнату свіжим повітрям.
  • Крім того, дивитися без спеціальних окулярів на лампу, що світиться, не можна, це викликає роздратування або коньюктивіт очей.
  • Користуватися безозоновою лампою слід строго за Інструкцією, дотримуючись вказаних режимів та часу роботи.

Зауваження ! У каталозі VENTBAZAR, крім УФ-ламп, представлені також побутові озонові очищувачі повітря ТІОН Clever , з безпечною технологією озонового знезараження, з подальшим розкладанням усередині приладу озону до кисню, та високо ефективною HEPA-фільтрацією.

Чи сушить кварцова лампа повітря?


Таких даних немає, хоча при роботі корпус лампи-випромінювача значно нагрівається. А тому варто бути обережними, щоб не одержати під час торкання опік. У лікувальних закладах для протирання лампи після закінчення її роботи необхідно почекати, щоб вона охолола.

Чи застосовна уф-лампа у боротьбі з коронавірусом?


Таким чином, приходимо до висновку: ультрафіолетова дезінфекція в медицині та бактерицидні лампи в побуті надають ефективну допомогу для якісного знезараження повітряного середовища та робочих поверхонь приміщень при лікуванні інфекційних захворювань та в період епідемій респіраторно-вірусних захворювань, у тому числі і в умовах важкої пандемії COVID -19.

Переносний варіант або настінний, УФ лампа з озоном або із захисною увіолевою колбою, канальний озоновий HEPA-обеззаражувач без ультрафіолету або потужний кварцовий опромінювач, - каталог VENTBAZAR дозволяє знайти прилад потрібної потужності та функціоналу. Який із приладів підібрати для оснащення медустанови, а може краще застосувати саме для умов вашої оселі, Вам обов'язково підкаже наш спеціаліст.

Чому ми?

9 років досвіду в сфері ОВіК

Працюємо на принципах «win-win»

Регулярно проходимо тренінги і вкладаємо отриманий досвід у кожен проект

З нами вибір обладнання – зручний, вигідний, швидкий

Більш 400 реалізованих об'єктів

Ми створюємо мікроклімат, який подобається людям

Сертифікати і ліцензії
Дозвіл на роботи Будівельна ліцензія Офіційний дилер бренду Daikin Офіційні партнери бренду Solerpalau Офіційні партнери бренду Gree Сертифікат ВентСервіс

Міста в яких ми працюємо

  1. Київ
  2. Вінниця
  3. Кіровоград
  4. Львів
  5. Харків
  6. Полтава
  7. Сумми
  8. Дніпропетровськ
  9. Івано-Франківськ
  10. Запоріжжя
  11. Миколаїв
  12. Одеса
  13. Чернігів
  14. Чернівці
  15. Житомир
  16. Тернопіль
  17. Луцьк
  18. Рівно
  19. Хмельницький
  20. Мукачево
  21. Ужгород
У вас залишились запитання?
Замовте безкоштовно: консультацію, проектне рішення, розрахунок вартості
Надіслати
Вам була корисна ця стаття?
Так
Ні
Потрібна консультація спеціаліста?
Зв'яжіться з нами, наш спеціаліст відповість на ваші запитання
Замовити дзвінок
Ми хочемо проконсультувати вас
Обов'язкове поле
Обов'язкове поле

Підписатися на розсилку

Допомога
Допомога
Об'єкти
Рубрики
Послуги